eikona_kefalidas

 


       
 Ενότητα : ΟΜΑΔΙΚΟ ΕΡΓΟ

LOGOTIPO ATAS




Διάφορα βίντεο
Διάφορα βίντεο

ΧΡΗΣΙΜΑ ΒΙΝΤΕΟ Β! ΤΑΞΗΣ

      Όπως όλα τα πολυμέσα , έτσι και τα  βίντεο αποτελούν ένα επιπλέον χρήσιμο εργαλείο και για το κύριο μέρος  αλλά και για συμπληρωματικό τμήμα οποιασδήποτε μεθόδου διδασκαλίας. Η σωστή χρήση του μπορεί να προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες μάθησης . Τα βίντεο που υπάρχουν , προτείνονται και σαν υλικό για αναθέσεις εργασιών στα εισαγωγικά μαθήματα για την κατανόηση εκ μέρους των μαθητών-τριών των δραστηριοτήτων και λειτουργιών της παραγωγικής διαδικασίας. Στον αντίστοιχο σύνδεσμο για την Α! τάξη επισημαίνονται τα θετικά στοιχεία σωστής χρήσης του βίντεο για την διδασκαλία στην τάξη και προτείνεται το πρόγραμμα   Format Factory για περικοπή αποσπασμάτων του.

      Οι διευθύνσεις των βίντεο  που προτείνονται προέρχονται από το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ – την εκπαιδευτική τηλεόραση  - από το youtube και από διάφορες  άλλες πηγές .
       



                                            ekpedeutiki_tv   ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΕΡΤ
                    ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ)

ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (2008): Στη σειρά «Ακολουθώντας τη γραμμή παραγωγής» παρακολουθούμε τα στάδια της βιομηχανικής παραγωγής σε τρία σύγχρονα εργοστάσια: πλαστικών, φαρμάκων και τροφίμων. Μετά από μια σύντομη αφήγηση για το ιστορικό της μαζικής παραγωγής, ο θεατής έρχεται σε επαφή με τα στάδια που ακολουθεί. Διδιάστατα animation απεικονίζουν τις επιμέρους φάσεις της διαδικασίας και ολοκληρωμένη τη γραμμή παραγωγής ενός προϊόντος. Γνωρίζει τις απαιτήσεις και τις συνθήκες παραγωγής, την απαιτούμενη τεχνολογία, τη σημαντικότητα των προδιαγραφών υγείας και ασφαλείας καθώς και τις μεθόδους ποιοτικού ελέγχου των προϊόντων, το ρόλο των υπευθύνων παραγωγής, τη διαχείριση των απορριμμάτων και τη σημασία της ύπαρξης μιας παραγωγικής μονάδας σε μια περιοχή.

viomixania_plastikon
viomixania_trofimon
viomixania_farmakon


                                          
                                           eikinidio_ert  ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΕΡΤ

                                                     Βιομηχανία και αειφόρος ανάπτυξη

                                        BIO-MHXANIKA MNHMEIA- Επεισόδιο:002 / ΤΟ ΘΗΡΙΟ.
       Η σειρά ντοκιμαντέρ «ΒΙΟ-ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ» γεννήθηκε με αφορμή το διεθνές συμπόσιο «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ-ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ», που πραγματοποιήθηκε στην ΑΘΗΝΑ το Νοέμβριο του 1988 και αφορά στην προσπάθεια εκβιομηχάνισης στη χώρα μας και στα σημαντικά σημάδια που έχει αφήσει στον ελληνικό χώρο, στην οικονομία, στις κοινωνικές δομές, στην πόλη και στον πολιτισμό. Η καταγραφή σε φιλμ σημαντικών μνημείων του βιομηχανικού πολιτισμού, όχι μόνο ήταν αναγκαία για μια περιγραφή αυτών των μνημείων αλλά και χρήσιμη για την αυτογνωσία μας. Ο νεοελληνικός χώρος, από τις απαρχές της ύπαρξής του, δεν έμεινε έξω από το παιχνίδι της ευρηματικότητας και των λύσεων που απαιτεί η ανάπτυξη μέσα από τη βιομηχανία. Στη σειρά «ΒΙΟ-ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ» παρουσιάζονται το ΓΚΑΖΟΧΩΡΙ, τα πρώτα τρένα, το φράγμα του ΜΑΡΑΘΩΝΑ, εργοστάσια ηλεκτρισμού, τα μεταλλεία ΛΑΥΡΙΟΥ και ταυτόχρονα καταδεικνύονται οι κοινωνικές σχέσεις, που επέβαλλε η βιομηχανία στο επίπεδο της πόλης. Στο δεύτερο επεισόδιο της σειράς με τον τίτλο «ΤΟ ΘΗΡΙΟ (ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ, ΥΔΡΕΥΣΗ, ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗ)» παρουσιάζονται οι κοινωφελείς βιομηχανίες και τα εργοτάξια, που έπαιξαν βασικό ρόλο στην ιστορία της ανάπτυξης της βιομηχανίας στην ΕΛΛΑΔΑ. Μέσα από μοναδικά ντοκουμέντα προβάλλεται η ιστορία των πρώτων τρένων, του φράγματος του ΜΑΡΑΘΩΝΑ και των πρώτων εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

                                      
                                            ΑΜΗΧΑΝΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ- ΕΝΘΥΜΙΟΝ ΚΑΠΝΟΥ

           Η σειρά εκπομπών «ΑΜΗΧΑΝΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ» παρουσιάζει αφιερώματα σε πόλεις που γνώρισαν μεγάλη βιομηχανική άνθηση κατά τα προηγούμενα χρόνια. Το συγκεκριμένο επεισόδιο που έχει τίτλο «ΕΝΘΥΜΙΟΝ ΚΑΠΝΟΥ» κάνει μια αναδρομή στην ιστορία της παραγωγής καπνού στην ΕΛΛΑΔΑ, και κυρίως στην πόλη της ΚΑΒΑΛΑΣ. Η χώρα μας, τα παλιότερα χρόνια κυρίως, φημιζόταν για την καλή ποιότητα του καπνού της. Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος για τον οποίο το καπνεμπόριο άνθησε στην περιοχή εκείνη. Καπνεργάτες και στοιβαδόροι μιλούν στο φακό της εκπομπής για το προϊόν, για τις δυσκολίες που έχουν αντιμετωπίσει στη δουλειά τους, για περιστατικά που θυμούνται από την επαγγελματική τους ζωή. Οι περισσότεροι από αυτούς θεωρούν ότι η δουλειά που γινόταν παλιά έμοιαζε με «τέχνη», ενώ τα σημερινά χρόνια υποστηρίζουν ότι έχει εκπέσει τόσο, ώστε καθένας μπορεί να την κάνει. Με την ιστορία που έχει η ΚΑΒΑΛΑ σε αυτόν τον τομέα, ήταν λογικό και αναμενόμενο να ιδρυθεί το Μουσείο Καπνού ΚΑΒΑΛΑΣ. Πρόκειται για ένα θεματικό μουσείο που περιλαμβάνει αντικείμενα κι αρχειακό υλικό για την καλλιέργεια και την παραγωγή του προϊόντος αυτού.

                                        ΑΜΗΧΑΝΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ- ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΧΥΤΗΡΙΟ ΔΥΟ ΑΙΩΝΩΝ
          Η σειρά εκπομπών «ΑΜΗΧΑΝΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ» παρουσιάζει αφιερώματα σε πόλεις που γνώρισαν μεγάλη βιομηχανική άνθηση κατά τα προηγούμενα χρόνια. Το συγκεκριμένο επεισόδιο που έχει τίτλο «ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΧΥΤΗΡΙΟ ΔΥΟ ΑΙΩΝΩΝ» αποτελεί ένα αφιέρωμα στην αναπτυξιακή πορεία που ακολούθησε η πόλη του ΠΕΙΡΑΙΑ από τον 19ο αιώνα ως τα σημερινά χρόνια. Τη δεκαετία του 1880 ο βιομηχανικός τομέας στον ΠΕΙΡΑΙΑ γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη. Η υαλουργία αλλά και αρκετοί άλλοι κλάδοι άνθησαν, δίνοντας έτσι μια ώθηση στην οικονομία της περιοχής. Αλλάζοντας, όμως, ο αιώνας οι δυσκολίες που αντιμετώπισε ήταν πολλές, όπως για παράδειγμα ο πόλεμος, η γερμανική Κατοχή, ο εμφύλιος. Τότε η πόλη υπέστη μεγάλες καταστροφές σε πολλαπλό επίπεδο. Το 1970 έρχονται στον ΠΕΙΡΑΙΑ πρόσφυγες, οι οποίοι δίνουν μια νέα ταυτότητα στην περιοχή. Μετά από μια αλληλουχία αλυσιδωτών καταστάσεων, η πόλη του ΠΕΙΡΑΙΑ αρχίζει να διαμορφώνει τη μορφή που έχει αποκτήσει σήμερα, που χαρακτηρίζεται από έντονη βιομηχανική δραστηριότητα. Για αυτά τα ζητήματα, αλλά και για αναμνήσεις τους; από παλιότερα χρόνια, μιλούν ο πρώην Πρόεδρος ΕΒΕΑ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΝΑΓΟΣ, ο Υαλουργός ΝΙΚΟΣ ΘΕΟΧΑΡΙΔΗΣ, ο Τεχνίτης Χυτηρίου ΦΩΤΗΣ ΝΟΜΙΚΟΣ, και άλλοι κάτοικοι της περιοχής.

                                                ΑΜΗΧΑΝΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ- ΕΔΡΑ ΕΝ ΒΟΛΩ  
     Πόλεις-βασίλισσες της βιομηχανίας, που τώρα πια ζουν με την ανάμνηση του μεγαλείου τους είναι το θέμα της σειράς «ΑΜΗΧΑΝΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ». Η γεωγραφική θέση του ΒΟΛΟΥ δεν άργησε να τον καταστήσει το κύριο διαμετακομιστικό κέντρο της ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ. Ο σιδηρόδρομος, το λιμάνι, αλλά και η γειτνίαση της πόλης με τον ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΚΑΜΠΟ αποτέλεσαν ισχυρούς παράγοντες της ανάπτυξης του. Ο φωτογράφος ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΖΗΜΕΡΗΣ, ο οποίος διατηρεί το σπουδαίο φωτογραφικό αρχείο του πατέρα του, μιλά για αυτό και για την πόλη του ΒΟΛΟΥ. Η δημοσιογράφος ΝΙΤΣΑ ΚΟΛΙΟΥ αναφέρεται στο Εργατικό Κέντρο Βόλου και τους διωγμούς που δέχθηκε, καθώς και στην σημασία των καπνομάγαζων, μιας και τα τσιγάρα αποτελούσαν το «κατοχικό νόμισμα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Επιπλέον, οι ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΜΙΓΟΣ, συνταξιούχος σιδηροδρομικός, και ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΠΠΑΣ, βυρσοδέψης, μιλούν για την εργασία τους. Ο ΑΡΗΣ ΤΣΑΛΑΠΑΤΑΣ επισκέπτεται με την κάμερα της εκπομπής τους χώρους που βρισκόταν το παλιό κεραμοποιείο που είχε στην ιδιοκτησία του και μιλά για αυτό. Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΔΑΜ και η ΝΑΥΣΙΚΑ ΛΙΝΑΡΔΟΥ, οι οποίοι εργάζονταν στις βιομηχανίες του τόπου, μας μεταφέρουν τις αναμνήσεις τους. Σύμφωνα με την ιστορικό ΑΙΓΛΗ ΔΗΜΟΓΛΟΥ μετά το τέλος των Παγκοσμίων Πολέμων η τοπική βιομηχανία συρρικνώθηκε και της στάθηκε σχεδόν αδύνατο να ορθοποδήσει ξανά. Τέλος, ο αρχιτέκτονας ΚΩΣΤΑΣ ΑΔΑΜΑΚΗΣ παρουσιάζει το έργο που έχει αναλάβει, δηλαδή την ανακατασκευή του Μύλου του ΒΟΛΟΥ.