popiardv blog

Άλλος ένας ιστότοπος WordPress

Εισαγωγή

Παρουσίαση στόχου και μεθοδολογίας

Το Σεπτέμβριο του 1922 ένα μεγάλο και δυναμικό κομμάτι του Ελληνισμού, ο Μικρασιατικός και Ποντιακός Ελληνισμός, ξεριζώθηκε βίαια από τις εστίες του και διασκορπίστηκε στις εσχατιές της Ελλάδας και του κόσμου ολόκληρου. Η μεγάλη στρατιωτική αναμέτρηση της Ελλάδας με την κεμαλική Τουρκία, η οποία  λειτούργησε, ίσως εν αγνοία των συντελεστών της, μέσα στα πλαίσια της ευρύτερης αποικιακής ανακατάταξης στην Εγγύς και Μέση Ανατολή, οδήγησε σε συντριπτική ήττα  των ελληνικών δυνάμεων. Η αποχώρηση του ελληνικού στρατού από τα μικρασιατικά εδάφη συνοδεύτηκε από τη μαζική εκκένωση των ίδιων περιοχών από εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους ελληνικής καταγωγής. Ανθρώπους  που έζησαν και δημιούργησαν εκεί και που σε  ελάχιστο χρόνο εγκατέλειψαν τις περιουσίες τους και τους προγονικούς τους τάφους για να γίνουν πρόσφυγες αναζητώντας τη σωτηρία.

            Όλοι αυτοί οι μικρασιάτες Έλληνες έφεραν μαζί τους στη νέα πατρίδα ελάχιστα υλικά κατάλοιπα της παλιάς τους ζωής, αλλά άπειρα υπερπολύτιμα πνευματικά κειμήλια. Οι αναμνήσεις, τα ήθη και έθιμα, τα συστατικά του πολιτισμού και της κοινωνικής τους οργάνωσης έγιναν τα θεμέλια πάνω στα οποία οικοδόμησαν τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους.

            Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που πρωτοκατοίκησαν την περιοχή του Ταύρου υπήρξαν μικρασιάτες. Πρόσφυγες που έφτασαν εδώ κυνηγημένοι και ξεριζωμένοι από τις εστίες τους, αναζητώντας αρχικά απλώς την επιβίωση, αργότερα το δικαίωμα σε μια καλύτερη ζωή. Σχεδόν όλοι κατάγονταν από την πρωτεύουσα του μικρασιατικού ελληνισμού, την πόλη της Σμύρνης.

            Σήμερα, 80 ακριβώς χρόνια μετά τη χρονιά ? ορόσημο στη νεώτερη ελληνική ιστορία, οι μαθητές του 2ου Λυκείου Ταύρου, ευαισθητοποιημένοι τόσο από το επετειακό κομμάτι του συγκεκριμένου ιστορικού συμβάντος όσο και από τη συγγένεια ή τη γειτνίαση με ανθρώπους που έζησαν το μεγάλο εθνικό ξεριζωμό και την επική προσπάθεια  επιβίωσης και ανάπτυξης στα νέα χώματα που τους δέχτηκαν, ανέλαβαν μια αξιόλογη πρωτοβουλία . Ερευνώντας σε ιστορικά βιβλία αναζήτησαν το πλαίσιο ? πολιτικό, οικονομικό, διπλωματικό, κοινωνικό, ιδεολογικό ? όπου διαδραματίστηκαν τα τραγικά γεγονότα του 1922 και μιλώντας με ανθρώπους που τα έζησαν συγκέντρωσαν αυθεντικές βιωματικές μαρτυρίες.

            Συγκεντρώθηκε, μ? αυτόν τον τρόπο, ένα αξιοσημείωτο υλικό, το οποίο ταξινομήθηκε σε ενότητες και παρατίθεται σ? αυτό το βιβλίο που δεν έχει, βέβαια, σκοπό να αυξήσει τις ιστορικές γνώσεις του αναγνώστη αλλά να παραθέσει με απλό τρόπο τόσο το ιστορικό πλαίσιο της μικρασιατικής περιπέτειας  όσο και το μεγαλείο και την αδάμαστη θέληση όλων αυτών των απλών ανθρώπων που η ίδια η ζωή τους έκανε ήρωες.

ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ:   ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*