popiardv blog

Άλλος ένας ιστότοπος WordPress

Συνταγές

1.    «ΙΣΛΙ»

•    Ζύμη
-Μισό κιλό βούτυρο (λιωμένο)
-Ένα ποτήρι αλυσίβα (στάχτη)
-Δύο κουταλιές μπέκιν πάουντερ
-Ένα κιλό και κάτι αλεύρι (για να είναι αφράτη)
    Όλα αυτά ζυμώνονται μαζί

•    Γέμιση
-Μισό κιλό καρύδια
-Μία κουταλιά  του γλυκού κανέλα και μία κουταλιά του γλυκού γαρύφαλλα
-Δύο χουφτίτσες  ζάχαρη στο καρύδι και δύο μέσα στην ζύμη

•    Σιρόπι
-Δύο ποτήρια νερό
-ένα κιλό ζάχαρη
-δύο τρεις βανίλιες

Μόλις θα πάρει δύο βράσεις, θα τα περιχύσουμε όπως είναι στο ταψί.

 

ααα

2.    « ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΣΜΥΡΝΕΙΚΑ»

•    Υλικά
-    3 φλυτζάνια του τσαγιού αλεύρι
-    2 κουταλάκια τσαγιού κοφτά μπαίκιν πάουντερ
-    ελάχιστο αλάτι
-    3/4 φλυτζανιού τσαγιού μαλακό φρέσκο βούτυρο
-    3/4 φλυτζανιού τσαγιού ζάχαρη
-    2 κρόκοι αυγών
-    ξύσμα πορτοκαλιού,
-    6 κουταλιές σούπας γάλα
-    1 αυγό

•    Εκτέλεση
Κοσκινίζετε μαζί το αλεύρι, το μπαίκιν πάουντερ και το αλάτι. Βάζετε στο μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη και αφήνετε το μίγμα να χτυπηθεί για 3 λεπτά. Έπειτα ρίχνετε τα κροκάδια των αυγών και το ξύσμα πορτοκαλιού. Αφήνετε το μίγμα να χτυπηθεί για 1 λεπτό και μετά προσθέτετε λίγο – λίγο το γάλα και το αλεύρι. Σταματάτε το μίξερ, μόλις σχηματισθεί η ζύμ,η. Βγάζετε το μπωλ από το μίξερ και ρίχνετε στη ζύμη, αν χρειαστεί, λίγο ακόμη αλεύρι. Τη ζυμώνετε ελαφρά και την πλάθετε σε κορδόνια, στο πάχος μικρού δακτύλου. Τα διπλώνετε στα 3 και πιέζετε τις δύο άκρες για να κολλήσουν. Βάζετε τα τσουρέκια σε βουτυρωμένο ταψί και τα αλείφετε στην επιφάνεια με αυγό. Τα ψήνετε στο φούρνο, στους 180 βαθμούς, επί 25 λεπτά.

3.    ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ

•    Υλικά
-    ½ κιλό κρέας κομμένο σε κιμά
-    1 φρυγανιά
-    2 σκελίδες σκόρδο
-    2 κουταλάκια του τσαγιού κοφτά αλάτι
-    1 κουταλάκι κοφτό κίμινο
-    λίγο πιπέρι
-    1 αυγό
-    ½ φλυτζάνι τσαγιού βούτυρο ή φυτίνη
-    1 κουταλάκι τσαγιού ζάχαρη

•    Εκτέλεση
Βάζετε στο μίξερ τον κιμά μαζί με το ψιλοκομμένο σκόρδο, το αλάτι, το κίμινο, λίγο πιπέρι, το αυγό και μισό φλυτζάνι τσαγιού νερό. Αφήνετε το μίγμα να χτυπηθεί για 2 – 3 λεπτά. Έπειτα το πλάθετε σε σουτζουκάκια., τα οποία αρχικά τηγανίζετε σε βούτυρο ή φυτίνη.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα ντομάτας. και τη ρίχνετε στο τηγάνι. Ρίχνετε λίγο αλάτι και ζάχαρη και τη βράζετε για μερικά λεπτά. Βάζετε μέσα στη σάλτσα τα σουτζουκάκια και τα αφήνετε να σιγοβράσουν για 15 περίπου λεπτά.

4. ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ  ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ
α – συνταγή Κας Νικόλη
-υλικά:

Ένα τέταρτο αμπελόφυλλα. 500 γραμ. ρύζι για σούπα (Καρολίνα
5-6 Κρεμμύδια μέτρια χονδρό .κομμένα (όχι στον τρίφτη).
Μαϊντανός , άνηθος δυόσμος
Αλάτι, πιπέρι.
Λάδι
Χυμό από δύο λεμόνια.
- εκτέλεση:
Ζεματάμε τα φύλλα σε νερό που βράζει, αφού τα πλύνουμε πρώτα πολύ καλά. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα ή τρυπητό. Καθαρίζουμε και πλένουμε το ρύζι. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό τον άνηθο και τον δυόσμο και τα ρίχνουμε στο ρύζι. Στύβουμε και ρίχνουμε τα λεμόνια. Βάζουμε τα κρεμμύδια αλάτι – πιπέρι, λάδι και τα ανακατεύουμε καλά..
Στον πάτο της κατσαρόλας βάζουμε τα κοτσάνια από τον μαϊντανό τον άνηθο και μερικά σκισμένα φύλλα. Παίρνουμε ένα-ένα φύλλο, κόβουμε το κοτσανάκι του και του βάζουμε μια κουταλιά γέμιση. Διπλώνουμε δεξιά – αριστερά το φύλλο και το τυλίγουμε σφικτά προσέχοντας η γυαλιστερή επιφάνεια του φύλλου να είναι προς τα έξω. Τα βάζουμε κυκλικά στην κατσαρόλα, το ένα κοντά-κοντά στο άλλο και συνεχίζουμε με δεύτερη σειρά κ.τ.λ. Όταν τελειώσουμε, τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο, ρίχνουμε την διπλάσια ποσότητα νερού και λίγο ακόμα από όσο ήταν το ρύζι μας, σουρώνουμε τα υγρά από την γέμιση και τα ρίχνουμε και αυτά στην κατσαρόλα, καθώς και μισό έως 3/4 ποτηριού λάδι. Βάζουμε λίγο αλάτι ακόμα και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πιουν το νερό τους και να μείνουν με το λάδι τους, περίπου μισή ώρα.
Σημείωση Ι.: Πάνω από το πιάτο βάζουμε ένα κατσαρολάκι με νερό για να έχουν βάρος και να μη διαλύσουν.
Σημείωση II: Αν μας αρέσουν οι μαύρες σταφίδες και τα κουκουνάρια βάζουμε και λίγα απ’ αυτά στη γέμιση.

β – συνταγή Κας Εξαπηχίδου

   «Η γιαγιά όταν ξεκινούσε να μου διηγηθεί τις ιστορίες της πάντα σταματούσε και ήθελε να μου πει για τα ντολμαδάκια και εγώ, επειδή ποτέ δεν είχα καλές σχέσεις με το μαγείρεμα, αντιδρούσα και της έκοβα τη φόρα και τη λαχτάρα της. Μία μέρα λοιπόν μου είπε θυμωμένη: «Εσύ, φώναζε, βρε, όσο θες, εγώ σήμερα θα σε την πω την ιστορία της ντολμάδας!». Το πρώτο φαΐ που της έμαθε η γειτόνισσα τους από την Πόλη ήταν τα ντολμαδάκια. Σε μία γιορτή, η γειτόνισσα ανέθεσε στη γιαγιά να τα φτιάξει. Έλεγε λοιπόν η γιαγιά μου:
   «Ζεμάτισα τα φύλλα μου πρώτα και ύστερα έφτιαξα το γόμο μου (γέμιση). Έβαλα το ρύζι μου σε μία λεκανίτσα έβαλα το πιπέρι μου και το αλάτι μου και βάζω και τον ωραίο το δυόσμο μου, γιατί τα ντολμαδάκια να ξέρεις θέλουν πολύ φρέσκο και μυρωδάτο δυόσμο. Έτσι γίνονται σωστά. Έβαλα τέλος και τον ψιλοκομμένο άνηθό  μου και βέβαια το λάδι και τώρα πιάνω και τα φύλλα. Άμα βράζουν τα φύλλα ύστερα κολλούν και εσύ τότες πρέπει σιγά-σιγά να τα ξεχωρίζεις. Αυτό έκαμνα και εγώ. Ύστερα άρχισα να τα ντυλίζω ένα-ένα όπως με είχε δείξει η αμία (θεία δηλαδή) Ρεβέκκα ( η γειτόνισσά τους). Στον ντετζερέ μου άπλωσα μερικά φύλλα στον πάτο γιατί έτσι πρέπει να γίνει και μετά έβανα με σειρά γύρω-γύρω τα ντολμαδάκια μου ώσπου γέμισα τον ντετζερί μου. Τέλος άμα τα έβανα στη φωτιά τα καπάκωσα με ένα πιο μικρό κατσαρόλι και περίμενα να ψηθούν. Ψήθηκαν και άμα ήρθε η ώρα τα βάναμε σε ωραία στην πιατέλα και τα πήγαμε μαζί με τα άλλα φαγητά. Ο πατέρας μου ρώτησε ποιο φαΐ  έφτιαξα εγώ και πάει να πάρει το ντολμαδάκι να το δοκιμάσει. Αμ; Έλα που έβανε τα γέλια και εγώ να μην ξέρω την αιτία; Δίνει στη αμία Ρεβέκκα ένα να δοκιμάσει και βάνει και αυτή τα γέλια. Όλοι τους γελούν σε λίγο και εγώ κόρη μου να μην ξέρω με καταλαβαίνεις; Τότε έρχεται ο πατέρας μου και με φιλά και τί με λέει;
   «Ήταν τα πιο νόστιμα ντολμαδάκια που έχω φάει ως  τώρα. Ίσως … επειδή ήταν τυλιγμένα από την ανάποδή τους!» Με ήρθε κόλπος! Ποια ανάποδη με έλεγε; Τα φύλλα έχουν και καλή και ανάποδη; Και όμως! Το θαμπό είναι μέσα και το γυαλιστερό από την έξω! Αυτό να το θυμάσαι! Άμα πεθάνω να θυμάσαι τα ντολμαδάκια! Εγώ κουνώντας το κεφάλι μου της είπα: «Σιγά, καλέ γιαγιά; Από την ιστορία με τα ντολμαδάκια θα σε θυμάμαι; Ας θυμάμαι όλα όσα μου έχεις διηγηθεί και ας έχω ξεχάσει την ιστορία με τα ντολμαδάκια! Πειράζει; Τόσο σπουδαία είναι για σένα;» Κι όμως ήταν!…

5. ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ
- υλικά:

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
300 γραμ. ζάχαρη.
4-5 αυγά.
100 γραμ. μαγιά της μπύρας αραιωμένη σε ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό.
Ένα κουταλάκι του γλυκού μαστίχα και ένα κουταλάκι μαχλέπι κοπανισμένα.
Ελάχιστο αλάτι.
Λίγο κονιάκ
Ένα πακέτο βιτάμ των 250 γραμ.
- εκτέλεση:
Ρίχνουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι, τη ζάχαρη το μαχλέπι και τη μαστίχα κοπανισμένα, το αλάτι, το κονιάκ και στις άκρες σπάμε τα αυγά. Κάνουμε μια λακκούβα και ρίχνουμε μέσα την αραιωμένη μαγιά. Ζυμώνουμε αυτά τα υλικά. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βιτάμ (να μη κάψει), και το ρίχνουμε σιγά-σιγά στο μίγμα ζυμώνοντας μέχρι να απορροφηθεί το βούτυρο. Σκεπάζουμε το ζυμάρι μας και το αφήνουμε κοντά σε θερμό μέρος μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο του περίπου 2 ώρες. Στη συνέχεια πλάθουμε κοτσίδες ή βασιλόπιτες, χτυπάμε ένα αυγό και αλείφουμε την επιφάνεια τους . Πασπαλίζουμε με σουσάμι και φλούδες αμυγδάλου και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 3/4  της ώρας.
- μικρά μυστικά:
Όταν κοπανίζουμε το μαχλέπι και την μαστίχα ρίχνουμε στο γουδί λίγη ζάχαρη για να μην κολλάνε.
Βάζουμε σε μια λεκανίτσα τη μαγιά και μετράμε ένα φλιτζάνι νερό πού το ζεσταίνουμε ώστε να είναι χλιαρό και τότε το ρίχνουμε στη μαγιά ανακατεύοντας με ένα πιρούνι για να διαλυθεί καλά. Αν το νερό είναι καυτό, τότε το ζυμάρι μας δεν θα φουσκώσει.
Όταν ψήνονται στο φούρνο δεν πρέπει να τον ανοίξουμε καθόλου γιατί τότε τα τσουρέκια μας θα «καθίσουν».

 

ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ:  ΗΧΗΤΙΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

 

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*