Αναγκαιότητα

Γιατί είναι αναγκαία η εξοικονόμηση ενέργειας

Γιατί το ηλεκτρικό ρεύμα, που αποτελεί την κινητήρια δύναμη για πλήθος ανθρώπινων δραστηριοτήτων, παράγεται σε συντριπτικό ποσοστό από μη ανανεώσιμες πηγές (λιγνίτης, πετρέλαιο κ.ά.), οπότε η υπερκατανάλωσή του οδηγεί στην ταχύτερη μείωση των ενεργειακών αποθεμάτων της Γης. Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα ακριβό, αφού το κόστος παραγωγής του επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες (τιμή συναλλάγματος, τιμή πετρελαίου, τεχνολογία παραγωγής).

Το πιο σημαντικό όμως απ’ όλα είναι ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι εξαιρετικά επιζήμια για το περιβάλλον. στη χώρα μας το ηλεκτρικό ρεύμα παράγεται σε ποσοστό 73% από καύση λιγνίτη, ένα είδος γαιάνθρακα, από την οποία απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα μεγάλες ποσότητες διοξειδίου και μονοξειδίου του άνθρακα, διοξειδίου του θείου κ.λπ. Συνεπώς, περιορίζοντας την άσκοπη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος δίνουμε διάρκεια στην ύπαρξη των φυσικών πηγών ενέργειας, μειώνουμε την ατμοσφαιρική ρύπανση και ταυτόχρονα κερδίζουμε σε χρήμα.

 

Η εξοικονόμηση ενέργειας αναμένεται να συμβάλλει θετικά:

  •  Στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την αλόγιστη χρήση των ορυκτών καυσίμων
  • Στη διαφύλαξή τους για τις επόμενες γενιές
  • Στη μείωση της εξάρτησης των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, καθώς και στη μείωση της εκροής συναλλάγματος και συνεπώς του κόστους των προϊόντων
  • Στη διαφύλαξη του πετρελαίου ως πρώτη ύλη για φάρμακα και προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως απορρυπαντικά, σακούλες, πλαστικά κ.λπ.  

Εφόσον αλλάξουμε συνήθειες και μάθουμε να ζούμε χωρίς σπατάλη και υπερβολές, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια εξοικονόμησης, ιδιαίτερα στους τομείς των κτηρίων, των μεταφορών και της βιομηχανίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *