Ηλεκτροπληξία

Η διέλευση ηλεκτρικού ρεύματος από το σώμα μας ονομάζεται ηλεκτροπληξία και

προκαλείται από την επαφή μας με γυμνό ηλεκτροφόρο σώμα. Προϋπόθεση δημιουργίας ηλεκτροπληξίας είναι να υπάρχει ανάλογη τάση. Γενικά τάση χαμηλότερη από 50V θεωρείται ακίνδυνη.

Τα αποτελέσματα τη ηλεκτροπληξίας μπορεί να είναι εντελώς ανώδυνα (ένα απλό γαργάλημα στα δάκτυλα) αλλά μπορεί να προκληθεί ακόμη και θάνατος (όταν το ηλεκτρικό ρεύμα περάσει από την καρδιά)
Η τάση των 230V που επικρατεί στις εγκαταστάσεις των κτηρίων είναι πολύ επικίνδυνη, αρκετή για να προκαλέσει ακόμη και τον θάνατο.

Το πόσο σοβαρή θα είναι η ηλεκτροπληξία εξαρτάται από την τάση του ρεύματος, την αντίσταση που παρουσιάζει εκείνη την στιγμή το σώμα μας στη διέλευση του ηλεκτρικού ρεύματος, πόσο χρόνο θα είμαστε εκτεθειμένοι σε αυτό αλλά και το είδος του ηλεκτρικού ρεύματος. Πιο επικίνδυνο είναι όσο ποιο μεγάλη είναι η τάση, όσο μικρότερη είναι η αντίσταση του σώματος μας και όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια που είμαστε σε επαφή με τη πηγή του ρεύματος.

Τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν σε περίπτωση ηλεκτροπληξίας είναι ίλιγγοι, πονοκέφαλοι, ασφυξία, κατάσταση σοκ, απώλεια αισθήσεων, εγκαύματα, καρδιακή αρρυθμία, σπασμοί.

Πρώτες ενέργειες σε περίπτωση ηλεκτροπληξίας:

  • Κατεβάζουμε αμέσως το γενικό διακόπτη της εγκατάστασης ή βγάζουμε την ηλεκτρική συσκευή από την πρίζα ώστε ο παθών να μην συνεχίσει να βρίσκεται υπό τάση.
  • Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατό προσπαθούμε να απομακρύνουμε το θύμα από την επαφή του με το ρευματοφόρο αντικείμενο χρησιμοποιώντας κάποιο μονωτικό υλικό, που δεν είναι βρεγμένο, όπως ξύλο, χαρτί. Αν δεν χρησιμοποιήσουμε κάποιο μονωτικό υλικό το αποτέλεσμα θα είναι να βρεθούμε στην ίδια θέση με το θύμα, να πάθουμε και εμείς ηλεκτροπληξία. Σε καμιά περίπτωση μεταλλικά αντικείμενα.
  • Αμέσως μετά καλούμε ασθενοφόρο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *