Κριτήρια για την επιλογή θέσης

Κριτήρια για την επιλογή θέσης εγκατάστασης Αιολικών Πάρκων.

Τα κύρια κριτήρια για την επιλογή θέσης εγκατάστασης Αιολικών Πάρκων είναι:

Υψηλό αιολικό δυναμικό
Τα γειτονικά δίκτυα με τη ΔΕΗ ανάλογης ισχύος και η ύπαρξη δρόμων πρόσβασης.
Αποστάσεις από τις κοντινότερες κοινότητες.
Το αρχαιολογικό ενδιαφέρον για την εξεταζόμενη περιοχή.
Η θέση της ΑΓ σε σχέση με τους αναμεταδότες της ΕΡΤ και του ΟΤΕ.
Αποστάσεις από τα αεροδρόμια.
Ειδικά προγράμματα περιβαλλοντικής προστασίας (NATURA, RAMSAR, κλπ.)

 

Παρ’ όλο που οι ανεμολογικές συνθήκες σε περιοχές κοντά στη θάλασσα είναι συνήθως ιδανικές για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, μπορούν, αντίστοιχα, να εντοπισθούν και ιδιαίτερα ελκυστικές -από οικονομική άποψη- ηπειρωτικές περιοχές, που προσφέρονται για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

IMG_8849-2Καθώς ο άνεμος περνάει πάνω από ένα λόφο, ή μέσα από ένα ορεινό πέρασμα, συμπιέζεται και επιταχύνεται σημαντικά. Ομαλές κορυφές λόφων με ανοιχτή θέα προς τις επικρατούσες κατευθύνσεις του ανέμου, είναι, συνεπώς, πολύ ελκυστικές και αυτές για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών με πυλώνες μεγάλου ύψους είναι μία κοινή μέθοδος για την αύξηση της ενεργειακής τους απόδοσης, καθώς η ταχύτητα του ανέμου συνήθως αυξάνεται σημαντικά με το ύψος, πάνω από το επίπεδο του εδάφους.

IMG_8988-3Σε περιοχές με χαμηλή ταχύτητα ανέμου, οι κατασκευαστές ανεμογεννητριών μπορούν να σχεδιάσουν και να προμηθεύσουν ειδικούς τύπους ανεμογενννητριών με μεγάλους ρότορες, σε σχέση με το μέγεθος της ηλεκτρογεννήτριας. Τέτοιου τύπου μηχανές, μπορούν να φθάσουν στο μέγιστο δυνατό επίπεδο παραγωγής ηλεκτρισμού, σε σχετικά χαμηλές ταχύτητες ανέμου, αν και έτσι χάνουν μέρος του ενεργειακού δυναμικού που υπάρχει σε ανέμους υψηλών ταχυτήτων. Οι κατασκευαστές ανεμογεννητριών, σε παγκόσμιο επίπεδο, βελτιώνουν συνεχώς τις μηχανές τους, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στις τοπικές ανεμολογικές συνθήκες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *