Πλεονεκτήματα χρήσης Αιολικής Ενέργειας
Η παραγωγή ηλεκτρισμού από τον άνεμο είναι σήμερα ελκυστική για πολλούς λόγους.
Κατά αρχήν η λειτουργία των ΑΓ δεν απαιτεί πρώτες ύλες, εκτός από την αιολική ενέργεια, και το παραγόμενο προϊόν μεταφέρεται απευθείας στο δίκτυο της ΔΕΗ προς κατανάλωση και, επομένως, δεν απαιτείται κανενός είδους μετατροπή πρώτης ύλης ή προϊόντος.
Πρόκειται για »καθαρή» ενέργεια. Η χρήση μιας τουρμπίνας 600KW, σε κανονικές συνθήκες, αποτρέπει την αποβολή 1200 τόνων CO2 ετησίως, που θα αποβάλλονταν στο περιβάλλον αν χρησιμοποιείτο άλλη πηγή για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όπως π.χ. άνθρακας. Δεν έχει καμιά επιβάρυνση για το περιβάλλον και ο τρόπος παραγωγής έχει αδιαμφισβήτητη ασφάλεια.
Η αιολική ενέργεια είναι σήμερα η πιο φτηνή απ’ όλες τις υπάρχουσες ήπιες μορφές και είναι ανεξάντλητη. Η παραγωγή ενέργειας από μια ανεμογεννήτρια κατά τα 20 χρόνια λειτουργίας της ισοδυναμεί με την 80πλάσια ποσότητα ενέργειας που απαιτείται για την κατασκευή, λειτουργία και καταστροφή της όταν αυτή κριθεί ανενεργή.
Η βιομηχανία αιολικής ενέργειας προσφέρει πάνω από 50.000 θέσεις εργασίας, σε παγκόσμιο επίπεδο (στοιχεία 2001). Η βιομηχανία αυτή αποκτά ένα όλο και περισσότερο διεθνή χαρακτήρα, καθώς ωριμάζει σταδιακά, επεκτείνεται και δημιουργεί κατασκευαστικές δραστηριότητες σε νέες αγορές.
Ενώ μία ανεμογεννήτρια χρησιμοποιεί μόνο 36 m2 έκταση γης για να παράγει 1,2 έως 1,8 εκατομμύρια kWh το χρόνο, μία τυπική μονάδα βιοκαυσίμου θα απαιτούσε 1.540.000 m2 δασώδους έκτασης με ιτιές, για να παράγει, αντίστοιχα, 1,3 εκατομμύρια kWh ετησίως. Οι φωτοβολταϊκές συστοιχίες θα απαιτούσαν μία έκταση γης της τάξης των 14.000 m2 για να παράγουν την ίδια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας, σε ετήσια βάση.
Παρ’ότι ο σχεδιασμός μιας ανεμογεννήτριας έχει εξελιχθεί σε βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας, οι ανεμογεννήτριες μπορούν εύκολα να εγκατασταθούν σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπως και να συντηρηθούν τοπικά. Οι κατασκευαστές ανεμογεννητριών προσφέρουν συγκροτημένα εκπαιδευτικά προγράμματα στο προσωπικό λειτουργίας τους.
Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών δημιουργεί θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία, ενώ, από την άλλη πλευρά, οι κατασκευαστές επιδιώκουν να κατασκευάζουν τοπικά ορισμένα βαριά τμήματα της ανεμογεννήτριας, όπως π.χ. τους πυλώνες, όταν ο ρυθμός εγκατάστασης ανεμογεννητριών φθάσει σε ένα ορισμένο επίπεδο.