Επιτροπεία, επίτροπος, επιτροπές και πολιτική(οί)

Gree

Τελευταίως κατά κόρον ακούγεται πως κυβέρνηση, τράπεζες, επιχειρήσεις ακόμα και νοικοκυριά τίθενται υπό την επιτροπεία της τρόικας. Επιτροπεία στα έσοδα, στις δαπάνες, στις αποκρατικοποιήσεις και στις αυτόματες δημοσιονομικές διορθώσεις προκειμένου να μειωθεί το χρέος και να εξασφαλιστούν τα χρήματα των πιστωτών μας.

Επιτροπεία είναι η εκχώρηση του δικαιώματος διαχείρισης διοικητικο-οικονομικών υποθέσεων ή άλλων καθηκόντων σε πρόσωπο ή φορέα. Ο όρος μας θυμίζει την επιτροπεία του Όθωνα. Ο γιος του βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου, Όθων, διορίζεται βασιλιάς της Ελλάδας στις 25.04.1832 με απόφαση των τριών μεγάλων δυνάμεων (Αγγλία,Γαλλία,Ρωσία). Ως την ενηλικίωσή του (01.06.1835) τα καθήκοντά του θα ασκούσε τριμελής αντιβασιλεία με πρόεδρο τον κόμη Άρμασμπεργκ και μέλη το νομομαθή Γκέοργκ Λούντβιχ, το φον Μάουερ και το στρατηγό κόμη Έυντεκ και με αναπληρωματικά μέλη τους φον Άβελ και Γκραίνερ. Ο καθένας τους ανέλαβε ένα τομέα ευθύνης ενώ η χώρα ήταν ένας σωρός ερειπίων με τα πάντα αποδιοργανωμένα και με κατοίκους άστεγους και πεινασμένους.

Σήμερα κακές γλώσσες φτάνουν να λένε πως το παραδοσιακό κατεστημένο της διαπλοκής και της διαφθοράς θα αντικατασταθεί από την τρόικα, που θέλει να ελέγχει τα πάντα και ότι σχεδόν όλες οι πολιτικές δυνάμεις το γνωρίζουν αυτό και βιάζονται να εξαγνίσουν και να καθαγιάσουν τα ανομήματα του πολιτικού και οικονομικού συστήματος, που συντελέστηκαν σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας. Επίσης ότι οι πιο αδύναμοι από τους πρώην δυνατούς θα στοχοποιηθούν και θα πεταχτούν στην «πυρά» για να μη διαμαρτύρεται η κοινωνία. Και ότι η νέα Ελλάδα θα είναι χειρότερη, εξαρτημένη, αποδεκατισμένη, καθοδηγούμενη. Υπερβολές; Ίδωμεν.

Στεκόμαστε καλόβουλα στους σκοπούς της τρόικας και αναμένουμε καταλυτικές παρεμβάσεις προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος, των οικονομικά αδύναμων πολιτών και γενικά της ζωής μας. Π.χ να παρέμβει σε στρεβλώσεις της αγοράς. Δεν μπορεί η μείωση των μισθών και των συντάξεων να μην ακολουθείται από τη μείωση της αξίας του καλαθιού της νοικοκυράς(καρτέλ). Να βοηθήσει με την τεχνογνωσία της στον εξορθολογισμό του κυκλώματος παραγωγή-διακίνηση-πώληση προϊόντων και υπηρεσιών(μεσάζοντες). Αξίζει να σημειωθεί πως εκτός από το οριακό κόστος παραγωγής των προϊόντων υπάρχει και η οριακή νομισματική αξία για τον καταναλωτή, δηλαδή η αξία του 1 ευρώ είναι συνάρτηση του επιπέδου εισοδήματος. Ενδεικτικά η αύξηση κατά 0,50 ευρώ στο πακέτο τσιγάρων «πονάει» περισσότερο στους χαμηλόμισθους.Σιωπηρές-ένοχες παραβλέψεις στην εφαρμοσμένη οικονομία που γεννούν κατάφωρες αδικίες.Να παρέμβει στην κατάρτιση ενός απλού, δίκαιου, αντιγραφειοκρατικού φορολογικού νομοσχεδίου. Θα εντοπίσει το αφορολόγητο σε ποσοστό 25% στο μισθό και στα ποσά των ατελειών των βουλευτών, όταν προτείνουν ακόμα και το επίδομα ανεργίας να συνιστά φορολογητέα ύλη; Οποία καταισχύνη! Ή θα έχουμε ένα ακόμα ανακάτεμα στη φορολογία και τον αραμπά πάλι να σέρνουν τα συνήθως υποζύγια.

Ορατή πορεία εξόδου από την κρίση δύσκολα θα υπάρξει με σοβαρές ακηδίες(αμέλειες) στην πραγματική οικονομία. Προσώρας ο φαύλος κύκλος ύφεση-λιτότητα καλά κρατεί.

Σε ό,τι αφορά τις επιτροπές είναι συνήθως γνωμοδοτικού ή αποφασιστικού χαρακτήρα. Οι του γνωμοδοτικού χαρακτήρα επιτροπές συχνά συγκροτούνται ως πρόσχημα για ροκάνισμα χρόνου, αφού οι ιθύνοντες δεν επιθυμούν τις αλλαγές. Οι δε του αποφασιστικού χαρακτήρα αξίζει να παρατηρούμε κάθε φορά ποιοι τις συγκροτούν, από ποιους απαρτίζονται και σε ποιους υποβάλλονται τα όποια αποτελέσματά τους. Η κατά νόμο συμμετοχή των αιρετών εκπροσώπων σε αυτές και κυρίως σε διοικητικά συμβούλια έχει εξελιχθεί-ευτυχώς σε ολιγάριθμους χώρους εργασίας- και σε ορισμένες περιπτώσεις σε πασαλήκι, δουβλέτι ακόμα και σε περίτριμμα(σκουπίδι) της πολιτικής.

Έχουμε ένα αναξιόπιστο και σχεδόν αξαχρειωμένο πολιτικό σύστημα από τον καταστατικό χάρτη της χώρας και τις εξουσίες μέχρι και τον τελευταίο θεσμό. Με μια αλληλοεπικαλυπτόμενη αλληλοαναιρούμενη πολυνομία και σε ό,τι δεν μας λειτουργεί σκαρώνουμε και μια ανεξάρτητη αρχή «λίθοι, πλίνθοι, ξύλα και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα». Κλειστές κάστες λειτουργών και επαγγελματιών με κατοχυρωμένα δικαιώματα από το σύνταγμα ενώ κονιορτοποιούνται τα θεμελιώδη εργασιακά.

Μου ?ρχεται στο νου η λιστοφρενίτις με τα ονοματεπώνυμα των καταθετών σε ελβετικές τράπεζες και τίθεται το ερώτημα, γιατί άραγε δεν πράξαμε για το ζήτημα ό,τι έπραξαν η Αμερική, η Γερμανία, η Αγγλία, η Γαλλία χρησιμοποιώντας μάλιστα και αθέμιτα μέσα(αγορά λιστών);

Πασχίζουν οι ειδήμονες να πιάσουν τη φοροδιαφυγή, τη φοροαποφυγή, την εισφοροδιαφυγή με τι γόμωση όμως στα φορολογικά τους όπλα, όταν δεν διαθέτουν ούτε μια ολοκληρωμένη βάση δεδομένων και εκλιπαρούν τη Δ.Ε.Η.

Κι ενώ η χώρα βουλιάζει όλο και περισσότερο στο έρεβος και στο ζόφο-σχεδόν να πνέει τα λοίσθια-με την όλη οικονομική κατάσταση, έχουμε και τους ίδιους πάντοτε γραφικούς πολιτικούς στις πρωϊνές ζώνες των καναλιών. Άλλοτε με σιβυλλικά επιχειρήματα έμπλεα αβελτηριών(ανοησιών), άλλοτε με σκώμματα(πειράγματα) μεταξύ τους, άλλοτε να προβάλλουν στομφώδεις πλην όμως κενοί, άλλοτε να καμώνονται τους αβρούς και άλλοτε τους ωρυόμενους και εξοργιζόμενους, γιατί τάχα αδικούνυαι από τους συνομιλητές τους. Θίασοι ατέλειωτοι με λαμπερά κοστούμια προσφορά της Ε.Ρ.Τ με φθηνό μηνιαίο πάγιο? Φαντάζουν ενίοτε νανοφυείς, μπόμπιροι ως πολιτικοί άντρες. Μπεζέρισε πια ο κόσμος να τους βλέπει. Είναι δε καιρός να σταματήσει το εμπάργκο από πλευράς των καναλαρχών στους νέους βουλευτές λόγω δήθεν τηλεθέασης.

Σίγουρα θεάρεστο όσο και ουσιαστικό έργο θα προσέφεραν οι εθνικοί μας αντιπρόσωποι,εάν σε ετούτες τις χριστουγεννιάτικες παραμονές άφηναν την καθημερινή τους τρυφή (άνεση και καλοπέραση), ξεχύνονταν στους δρόμους και περιμάζευαν τη φτώχεια. Μόνο στην Αθήνα οι άστεγοι αριθμούν περί τους 3.000.

Ευτυχώς που αποδεδειγμένα δεν είμαστε λαός άφτουρος(ανίκανος) και ξέρουμε να προσαρμόζουμε τα πανιά μας, όταν δεν μπορούμε να κατευθύνουμε τους ανέμους?