πλοηγείτε στον  ιστοχώρο της Βούλας Βαβαρούτσου

για καλύτερη πλοήγηση στις ιστοσελίδες

πατήστε ΚΕΝΤΡΙΚΗ  

 

 

 

Η ιστοσελίδα αυτή είναι  τμήμα του οικοχώρου " ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ"

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ την ιστοσελίδα

 

 

   Προς τους ενδιαφερόμενους για την ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ (συναδέλφους ή μαθητές)

"Θα ήταν χαρά για μένα να τα λέγαμε και μέσα από το facebook"

Σας ευχαριστώ

ΒΟΥΛΑ ΒΑΒΑ

ΒΟΥΛΑ ΒΑΒΑΡΟΥΤΣΟΥ Follow to TWITTER

ΒΟΥΛΑ ΒΑΒΑΡΟΥΤΣΟΥ

τελευταία ενημέρωση: 29/01/2016

Η εμπειρία μου στο ΝΕΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ του 21ου αιώνα

 

Αποχαιρετισμός στα όπλα.

 

       Περιεχόμενα

 Γεωγραφία (Βασίζεται σε λήμμα της Wikipedia)

Η επιστήμη της Γεωγραφίας

Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ στο ΓυμνΑσιο

Υποστηρικτικο υλικο ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ  

      ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ  ΤΑΞΗ Α΄

   ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ στη Γεωγραφία

Διδακτέα ύλη Γ Ε Ω Λ Ο Γ Ι ΑΣ – Γ Ε Ω Γ Ρ Α Φ ΙΑΣ

 Σχέδιο μαθήματος       Ντοκιμαντέρ από 140+ Χώρες
   Μια μινιατούρα της Γης      Πρωτεύουσες της Ε.Ε.

  ΚΑΝΟΝΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ   

   Υποστηρικτικο υλικο ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ 

ΕΞΕΤΑΣΗ-ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

 ΧΑΡΤΕΣ  ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ

Μαθήματα χωρίς σύνορα με ψηφιακό εκπαιδευτικό περιεχόμενο

   Λίστα Χωρών         Ταξίδια-αστραπή  

 

Υποστηρικτικο υλικο ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ     

      ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΤΑΞΗ Β΄

τα πιο κάτω ίσχυαν έως και τον Ιούνιο του 2013 από αυτή τη χρονική στιγμή και μετά

η εκπαιδευτικός και δημιουργός της συγκεκριμένης ιστοσελίδας συνταξιοδοτήθηκε

Πώς πήραν το όνομά τους οι ήπειροι; 

Τζέιμς Κουκ: Ο ναυτικός που έγινε αστρονόμος

Πώς πήραν τα ονόματα τους τα ελληνικά ποτάμια;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γεωγραφία (Βασίζεται σε λήμμα της Wikipedia)

Η Γεωγραφία είναι η συστηματική σπουδή και περιγραφή τόσο της επιφάνειας της Γης, όσο και τών φαινομένων που συμβαίνουν σ΄αυτή. Είναι η επιστήμη που μελετά και τις κατ΄ επέκταση σχέσεις του ανθρώπου προς τη Γη. Μελετά πώς οι άνθρωποι χρησιμοποιούν, αλλά και να διαμορφώνουν το χώρο μέσα στον οποίο ζουν, καθώς και πώς η Γη επηρεάζει τον τρόπο που ζουν οι άνθρωποι. Ιδιαίτερα διαμορφώνει τους γενικούς όρους κατανομής και ζωής των όντων στην επιφάνειά της.
Συνεπώς η Γεωγραφία περιορίζεται εξ αντικειμένου στη σπουδή και την έρευνα μόνο στην επιφάνεια της Γης, στη περιγραφή και στην ερμηνεία των φαινομένων που συμβαίνουν σ΄ αυτή, είτε είναι φυσικά, είτε είναι ανθρωπογενή. Το πεδίο αυτό, της γεωγραφικής έρευνας - μελέτης - περιγραφής και ερμηνείας περιορίζεται σε οτιδήποτε είναι όρατό από έναν υποθετικό παρατηρητή που βρίσκεται σ΄ ένα αερόστατο με απεριόριστη δράση. Υπό την έννοια αυτή η Γεωγραφία παρουσιάζει ασύγκριτο ενδιαφέρον και πολύ ανώτερο από τη "ξηρή" παράταξη και παράθεση ονομάτων και αριθμών.
Και ακριβώς αυτή την αντίληψη σχημάτισαν πρώτοι οι Έλληνες, διακρίνοντας και πρώτοι τα ουσιώδη χαρακτηρισικά προσδιορίζοντάς τα με μία λέξη "Γεωγραφία". Η λέξη παράγεται από τις ελληνικές λέξεις γη και γράφω («γράφω» στα αρχαία ελληνικά σημαίνει ζωγραφίζω).

  • Ο επιστήμονας που ασχολείται με αυτή την επιστήμη ονομάζεται γεωγράφος.

Η συλλαβή γεώ, φέρεται με 4 έννοιες =

  1. χωρώ, εξ ού καί γή (και η γή είναι αυτή πού χωρά τά πάντα)

  2. λαμβάνω καί δέχομαι (εξ ού καί γωγυτός), η τών βελών θήκη, κάποιος πού είναι χωρυτός = χωρείν τά ΄ρυτά, δηλ. τά βέλη καί τόξα (είς ήν τά ΄ρυτά χωρείται)

  3. γεννώ= εξ ού καί γυνή,

  4. τό φωνώ, εξ ού καί γεγωνώς, (αρσ.) καί τώρα, γεγ-ο-ν-ό-ς.

Τό "χ" μετατρέπεται σέ "γ", καί γίνεται γέω/γώ + γράφω = γεννώ ( δηλ, γράφει/ζωγραφίζει όσα χωρούν, ο γεωγράφος). Έτσι, γεωγραφία = ζωγραφική / γραφή (και καταγραφή) όσων χωρούν, δηλ. της Γής.

Γενικά

Η Γεωγραφία είναι πολύ περισσότερη από μία χαρτογράφηση και μελέτη χαρτογραφημάτων, με παράθεση των 'ακρωτηρίων και κολπίσκων'. Δεν διερευνά μόνο τί είναι και πού βρίσκεται στη Γη, αλλά επίσης και το γιατί βρίσκεται εκεί και όχι κάπου αλλού, αυτό που μερικές φορές αποκαλείται και «τοποθεσία του χώρου». Μελετά αυτό  με γνώμονα εάν η αιτία είναι φυσική ή ανθρωπογόνος. Επίσης, μελετά και τις συνέπειες που προκύπτουν από αυτές τις διαφορές.

Όπως ο Ουίλιαμ Χιουζ (William Hughes) - που δίδασκε τη γεωγραφία των Ιερών Τόπων στους μαθητές της Θεολογίας στο Βασιλικό Κολλέγιο του Λονδίνου (King's College London) - το έθεσε σε μία προσφώνηση το 1863: «Η απλή ονομασία χωρών δεν είναι γεωγραφία. Το να ξέρεις από στήθους ένα γεωγραφικό λεξικό δεν κάνει κάποιον, από μόνο του, γεωγράφο. Η γεωγραφία έχει υψηλότερες βλέψεις από αυτές: αναζητά την ταξινόμηση φαινομένων (ομοίως του φυσικού και πολιτικού κόσμου στο βαθμό που διερευνά τον δεύτερο) ούτως ώστε να συγκρίνει, να γενικεύσει, να περάσει από τις επιπτώσεις στα αίτια και κάνοντάς το αυτό να ανακαλύψει τους σημαντικούς νόμους της φύσης και να επισημάνει την επιρροή τους στον άνθρωπο. Με μια λέξη, η γεωγραφία είναι επιστήμη, όχι απλών ονομάτων, αλλά επιχειρημάτων και λογικής, αιτιών και επιπτώσεων».

Σειρά διεργασιών

Ο ουσιαστικός ρόλος της Γεωγραφίας αρχίζει αναμφίβολα με την καταγραφή και περιγραφή των γεωγραφικών στοιχείων ενός τόπου, ή μιας περιοχής (ποτάμια, βουνά, κόλποι κ.λπ.) και στη συνέχεια την κατανόηση των προτύπων σχημάτων (patterns) που δημιουργούν αυτά γενικά στο χώρο καθορίζοντας συγχρόνως τα δίκτυα (συστήματα αναφοράς) που συνδέουν αυτά. Στη συνέχεια προσδιορίζονται οι διεργασίες που προκάλεσαν αυτά, καθώς και τις αιτίες που συνεχίζουν να επιδρούν και να αλλάζουν αυτά. Τα παραπάνω πρότυπα σχήματα εξετάζονται κατά τη συνάφεια που παρουσιάζουν μεταξύ τους προκειμένου έτσι ν΄ αποδοθεί σωστά η πραγματική εικόνα και σε κάποιον που δεν έχει επισκεφθεί τον αυτό χώρο.
Για παράδειγμα η γεωγραφική θέση και περιγραφή μιας πόλης εξετάζεται στο γενικότερο πλαίσιο της περιφέρειας που βρίσκεται, της χώρας που ανήκει, στο πλαίσιο της ηπείρου που περιλαμβάνεται και κατ΄ επέκταση στον παγκόσμιο γεωγραφικό χάρτη.

Κύριο στοιχείο στη πρόοδο και κατανόηση του τεράστιου αυτού επιστημονικού πεδίου είναι η σαφήνεια των γεωγράφων που θα πρέπει να τους διακρίνει, η αντικειμενική παρατήρηση και η πληρότητα της ερμηνείας των δεδομένων.

Βασική διάκριση

Η Γεωγραφία αν και φαίνεται ως μία ενιαία επιστήμη στη πράξη εφαρμόζονται δύο τρόποι προσέγγισης του προβλήματος – σκοπού.
Ο πρώτος τρόπος είναι η γεωγραφική εξέταση του χώρου κατά τμήματα ή περιφέρειες όπου τότε γίνεται αναφορά για «γεωγραφία περιοχών», ή περιφερειών (regional geography).
Ο δεύτερος τρόπος είναι η ομαδοποίηση των γεωγραφικών δεδομένων ενός τόπου, σύμφωνα με ορισμένους συνδυασμούς που δημιουργούν πρότυπα σχήματα του χώρου, όπου τότε γίνεται αναφορά για «συστηματική γεωγραφία» (systematic geography).

Ιστορία της Γεωγραφίας

Οι πρώτες έννοιες της Γεωγραφίας αποκαλύπτονται στην Ελληνική Μυθολογία όπου οι πολύ πρώιμες παρατηρήσεις των γεωλογικών αναστατώσεων και των επακόλουθων διαμορφώσεων, τουλάχιστον του αρχαίου ελλαδικού χώρου, διαμορφώνονται ως μυθολογικές ανθρωπόμορφες έννοιες και μυθικές δραστηριότητες αυτών. Ασφαλώς και από την άποψη αυτή ο Ησίοδος αλλά και ο Όμηρος θα πρέπει να θεωρούνται οι πρώτοι γεωγράφοι. Αλλά και στην αρχαία Βαβυλώνα και την Αίγυπτο οι πρώτες γεωγραφικές αναφορές χαρακτηρίζονται ως τοπογραφία περιοχών που εξαφανίζονται από πλημμύρες.

Ο Ελληνικός πολιτισμός είναι ο πρώτος πολιτισμός που ενεργά εξερεύνησε τη Γεωγραφία ως επιστήμη και φιλοσοφία, με κύριους συντελεστές τους Θαλή το Μιλήσιο, Ηρόδοτο, Ερατοσθένη, Ίππαρχο, Αριστοτέλη, Δικαίαρχο τον Μεσσηνό, Στράβωνα και Πτολεμαίο. Η χαρτογράφηση από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια των εξερευνήσεων τους πρόσθεσε νέες τεχνικές στη Γεωγραφία(*). Μία από τις τεχνικές είναι ο περίπλους: η περιγραφή λιμανιών και της στεριάς που ένας ναύτης θα συναντούσε στη διάρκεια του ταξιδιού κατά τη στεριά.

(*). Με τον τίτλο "Γεωγραφία" φέρεται σειρά διαφόρων ιστορικών βιβλίων που ασχολούνται με το θέμα, όπως το αξιόλογο Geographia από τον Κλαύδιο Πτολεμαίο (2ος αιώνας μ.Χ.).
Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα Άραβες όπως οι Idrisi, Ibn Battula και Ibn Khaldun διατήρησαν τις ελληνικές και ρωμαϊκές τεχνικές και δημιούργησαν δικές τους.

 

Η επιστήμη της Γεωγραφίας

Η επιστήμη της Γεωγραφίας είναι ένας δυναμικός κλάδος στην τομή των φυσικών και κοινωνικών επιστημών, έχει δε διανύσει πολλές, διακριτές φάσεις ανάπτυξης.  Ξεκίνησε από τη γνώση και γραφή για τη γη («Γεωγραφία»), τη μαθηματική και την περιγραφική γεωγραφία των αρχαίων Ελλήνων πρωτογεωγράφων (Ηρόδοτος, Ερατοσθένης και κυρίως Στράβων και Πτολεμαίος) αλλά και άλλων Αράβων, Κινέζων και Ινδών. Αρκετά αργότερα (μεταξύ 15ου και 19ου αιώνα) η Γεωγραφία περνά σε φάση ιδιαίτερης ανάπτυξης στη Δυτική Ευρώπη, λόγω της αποικιοκρατίας και των «ανακαλύψεων» των νέων χωρών. Η κλασσική περίοδος της Γεωγραφίας αρχίζει περίπου τον 19ο αιώνα στη Γερμανία (H. Humbolt, C. Ritter) και συνεχίζεται στη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία. Κατά την περίοδο αυτή διαμορφώνεται ως συστηματική επιστήμη με δύο κύριες τάσεις (α) το "φυσικό ντεντερμινισμό" (η κοινωνία στο χώρο προσαρμόζεται και αναπτύσσεται όπως τα ζώα και τα φυτά) και (β) την "περιφερειακή γεωγραφία" (V. de la Blanche, ανάλυση συγκεκριμένων, μοναδικών περιφερειών από διαφορετικές οπτικές γωνίες). Στο μεσοπόλεμο και κυρίως μετά τη δεκαετία του 1950 κυριάρχησαν οι οικονομικές θεωρίες ανάπτυξης και ο γεωγραφικός προβληματισμός πέρασε σε δεύτερο επίπεδο μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1960, οπότε παρατηρήθηκε διεθνώς ένα νέο και ανανεωμένο ενδιαφέρον για τις γεωγραφικές σπουδές.

Tο αντικείμενο, και κατά προέκταση οι σπουδές της Γεωγραφίας, έχουν υποστεί σημαντικές αλλαγές κατά τα τελευταία 50 χρόνια. O/η γεωγράφος δεν περιορίζεται πλέον σε μια συμβατική θεώρηση και περιγραφή των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και των μεταβολών στο φυσικό περιβάλλον. H προσέγγιση αυτή, η οποία σήμερα μπορεί πλέον να χαρακτηριστεί ως παραδοσιακή, έχει αντικατασταθεί από μια προσέγγιση συστηματικής κατανόησης και κριτικής ανάλυσης των δυνάμεων που διαμορφώνουν τα γεωγραφικά φαινόμενα και σφαιρικής έως συνθετικής αντίληψης των φυσικών, κοινωνικών, οικονομικών και πολιτισμικών πτυχών της ανθρώπινης παρουσίας και δράσης στο χώρο.

Από τον καιρό που η γεωγραφία αποτελούσε αποκλειστικά μία περιγραφική επιστημονική προσέγγιση με άξονα τον απλό εντοπισμό υφιστάμενων χαρακτηριστικών του φυσικού περιβάλλοντος, απαντώντας στα ερωτήματα "τι", "πού", "πόσο", σήμερα έχει διευρύνει τον ορίζοντά της και τείνει να δίνει απαντήσεις στα πρόσθετα ερωτήματα "πώς" και "γιατί". Δύο σημαντικές εξελίξεις την βοήθησαν προς αυτή την κατεύθυνση. H πρώτη, γνωστή ως «ποσοτική επανάσταση», είχε τις ρίζες της στη δεκαετία του 1950 και εκδηλώθηκε κυρίως κατά τη δεκαετία του 1960. H εν λόγω μεταβολή, μετατόπισε το αντικείμενο της γεωγραφίας από την απλή χαρτογράφηση και περιγραφή, στην ερμηνεία των φαινομένων και την πρόβλεψη.

H κυριαρχία όμως της ποσοτικής διάστασης, που αναμφίβολα ενίσχυσε την επιστημονική βάση της Γεωγραφίας, σύντομα τέθηκε σε αμφισβήτηση στο βαθμό που είχε αρχίσει να κατευθύνεται στην αναζήτηση αυτόνομων ιδανικών προτύπων, ταξινομημένων διαδικασιών και παγκόσμιων κανονικοτήτων. H αμφισβήτηση αυτή λειτούργησε ως κίνητρο για τη στροφή της Γεωγραφίας προς νέες επιστημονικές κατευθύνσεις, στροφή που οδήγησε σε μια «κοινωνική-περιβαλλοντική επανάσταση». Tη φορά αυτή όμως η Γεωγραφία συνδιαλέγεται με επιστημονικές περιοχές όπως η πολιτική οικονομία, η ανθρωπολογία, η κοινωνιολογία, η οικολογία και η ψυχολογία. H προσπάθεια πλέον επικεντρώνεται στην προσέγγιση των ανθρώπινων σχέσεων με το περιβάλλον, έχοντας ως πλαίσιο τον πραγματικό κόσμο. H Γεωγραφία σήμερα εντάσσει και συσχετίζει την ανθρώπινη συμπεριφορά και δράση με τη δυναμική των περιβαλλοντικών, κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών διεργασιών. Εντοπίζει τις αστοχίες των ανθρώπινων-κοινωνικών συστημάτων σε όλες τις κλίμακες και τα επίπεδα του χώρου, το τοπικό, το εθνικό αλλά και το υπερεθνικό. H Γεωγραφία ενσωματώνει έτσι στο αντικείμενό της -ή καλύτερα επαναφέρει- ζητήματα όπως η γεωμορφολογία και η κλιματολογία, η χαρτογραφία, η αστική και περιφερειακή ανάπτυξη, οι διεθνείς σχέσεις, το διεθνές εμπόριο και τα προβλήματα ανάπτυξης στον Τρίτο Κόσμο, η γεωπολιτική, η ιστορία των τεχνολογικών αλλαγών, η περιβαλλοντική και ενεργειακή διαχείριση κοκ.

Το επιστημονικό αντικείμενο της Γεωγραφίας στο νέο Τμήμα συγκροτείται από γνώση και αντικείμενα:

(α) φυσικής γεωγραφίας (γεωμορφολογία, ωκεανογραφία, κλιματολογία, υδρολογία, κ.α),

(β) ανθρώπινης γεωγραφίας  (οικονομική, πολιτική, κοινωνική, ιστορική, και πολιτισμική γεωγραφία),

(γ) εφαρμοσμένης γεωγραφίας / προγραμματισμού και διαχείρισης του χώρου  (αστική και περιφερειακή ανάπτυξη, τοπική ανάπτυξη, χωροταξία, διαχείριση περιβάλλοντος κ.α). Στοιχεία αυτών των αντικειμένων αξιοποιούνται κατά συνθετικό τρόπο  στη γεωγραφία  συγκεκριμένων τόπων και περιφερειών (γεωγραφία Ελλάδας, Βαλκανίων, Ευρωπαϊκής Ένωσης, Λατινικής Αμερικής, Αφρικής κλπ). Τέλος στα παραπάνω γνωστικά πεδία προστίθενται η γεωπληροφορική, η στατιστική, η χαρτογραφία, τα γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών (ΓΣΠ), η τηλεπισκόπιση / τηλεανίχνευση, κ.α.

Το Τμήμα Γεωγραφίας ιδρύθηκε το 1999 μετά από πρόταση του Πανεπιστημίου, που υποβλήθηκε για πρώτη φορά το 1994. Η πρόταση αυτή, αφού βελτιώθηκε, εντάχθηκε το 1997 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης του ΥΠΕΠΘ. Από το ακαδημαϊκό έτος 2005-2006 λειτουργεί στο Τμήμα και Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με τίτλο «Εφαρμοσμένη Γεωγραφία και Διαχείριση του Χώρου». 

Το επιστημονικό αντικείμενο της Γεωγραφίας στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου συγκροτείται από τρεις ευρύτερες θεματικές ενότητες: 

(α) φυσικής γεωγραφίας (γεωμορφολογία, ωκεανογραφία, κλιματολογία, υδρολογία, κ.α), 

(β) ανθρώπινης γεωγραφίας  (οικονομική, πολιτική, κοινωνική, ιστορική, και πολιτισμική γεωγραφία),
(γ) εφαρμοσμένης γεωγραφίας / προγραμματισμού και διαχείρισης του χώρου  (αστική και περιφερειακή ανάπτυξη, τοπική ανάπτυξη, χωροταξία, διαχείριση περιβάλλοντος κ.α).  

Το Τμήμα διοικείται από τη Γενική Συνέλευση, με Πρόεδρο τον  κ. Π.Μ.Δελλαδέτσιμα (Αναπληρωτή Καθηγητή), και Αναπληρωτή Πρόεδρο τον κ. Κ. Χατζημιχάλη (Καθηγητή).   

Xαροκόπειο Πανεπιστήμιο  
Έδρα :

Διεύθυνση : Ελευθ. Βενιζέλου 70, Αθήνα 17671

Τηλέφωνο: 210.9549117,  210-9549100  email  :  hsec@hua.gr

 

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ στο ΓυμνΑσιο

Είναι η επιστήμη που μελετά την ΓΗ. Το αντικείμενο της μεταβάλλεται συνεχώς τόσο μέσα στο χώρο όσο και μέσα στον χρόνο. Τα ενδιαφέροντα της γεωγραφικής επιστήμης δεν περιορίζονται μόνο στην επιφάνεια της Γης αλλά σε όλα τα φαινόμενα -φυσικά και ανθρωπογενή - που συμβαίνουν και στην ατμόσφαιρα καθώς και στο υπέδαφος.

Οι σκοποί της γεωγραφίας και οι σχέσεις της με τις άλλες επιστήμες

Σκοπός του γεωγράφου δεν είναι απλά να δώσει μια όσο το δυνατό πιο ζωντανή περιγραφή των χαρακτηριστικών της επιφάνειας της Γης και να τα χαρτογραφήσει με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια. Το ουσιαστικό έργο του αρχίζει με τη συλλογή και την περιγραφή των δεδομένων (γεωγραφικών στοιχείων, δηλαδή βουνών, ποταμών, πόλεων κ.λπ.), και κυρίως με την κατανόηση των πρότυπων σχημάτων  που δημιουργούν τα γεωγραφικά στοιχεία στον χώρο. Για να κατανοήσει τα πρότυπα σχήματα, ο γεωγράφος πρέπει να αναλύσει τη θέση των γεωγραφικών στοιχείων στον χώρο και να καθορίσει τα δίκτυα (συστήματα αναφοράς) που τα συνδέουν έπειτα πρέπει να προσδιορίσει τις διεργασίες που προκάλεσαν την εμφάνιση των γεωγραφικών στοιχείων και τείνουν συνεχώς να τα μεταβάλουν. Τα πρότυπα σχήματα δεν εξετάζονται ως μεμονωμένα σχεδιαγράμματα, αλλά ως σύνολο στοιχείων με στενές σχέσεις αλληλεξάρτησης. Είναι φανερό ότι περιοχές και τοποθεσίες δεν πρέπει να εξετάζονται μεμονωμένα, αν θέλουμε να αποδώσουμε πιστά την πραγματικότητα. Έτσι, η πόλη της Αθήνας πρέπει να εξεταστεί μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της Ελλάδας, η Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη και η Ευρώπη μέσα στο παγκόσμιο πλαίσιο. Στη φύση σπάνια υπάρχουν σαφή όρια και ο άνθρωπος, που αυξάνει την κινητικότητα του με τη βοήθεια της διαρκώς τελειοποιούμενης τεχνολογίας, διαπιστώνει όλο και περισσότερο τον ενιαίο χαρακτήρα του κόσμου.

Τομείς Γεωγραφίας

Η συστηματική γεωγραφία μπορεί να διαιρεθεί σε πολλές επί μέρους ενότητες. Σ' αυτές περιλαμβάνονται:

1)η φυσική γεωγραφία (κλιματολογία, υδρογραφία, μελέτη των μορφών του ανάγλυφου),

2)η βιογεωγραφία (γεωγραφία των εδαφών, της βλάστησης, του ζωικού κόσμου και των ανθρώπινων πληθυσμών),

3) η ανθρωπογεωγραφία (γεωγραφία των οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων του ανθρώπου στις οργανωμένες κοινωνίες) και

4)η ιστορική γεωγραφία, που ουσιαστικά ασχολείται με την ανθρωπογεωγραφία του παρελθόντος. Η σημασία της τελευταίας έγκειται στο γεγονός ότι μεγάλος αριθμός από τα σημερινά πρότυπα σχήματα στον χώρο οφείλουν πολλά χαρακτηριστικά τους σε παλαιότερα.

Ιστορική εξέλιξη γεωγραφίας

Ο γεωγράφος υπήρξε εξερευνητής του άγνωστου κόσμου, χαρτογράφος, επιστήμονας, που συγκέντρωνε και ταξινομούσε στοιχεία για να προωθήσει περισσότερο την έρευνα, και δάσκαλος, που δίδασκε στους μαθητές του πώς να κατανοούν και να εκτιμούν καλύτερα τον κόσμο.

Στην αρχαία Βαβυλώνα και την Αίγυπτο, ο γεωγράφος θεωρούνταν περισσότερο ως τοπογράφος με κύρια ασχολία του την επανατοποθέτηση των συνόρων που συχνά εξαφανίζονταν από τις πλημμύρες. Στην Ελλάδα ο γεωγράφος ήταν συνώνυμος με τον κοσμογράφο. Ο Πυθαγόρας και ο Αριστοτέλης πίστευαν ότι η Γη είναι σφαίρα. Ο Πυθαγόρας δίδασκε ότι περιστρέφεται γύρω από ένα κεντρικό πυρ. Ο Ηρόδοτος στην αρχή της ιστορίας του κάνει μια περιγραφή του κόσμου, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις αιτίες των ηφαιστειακών εκρήξεων και των σεισμών, και ασχολείται με τις διαδρομές των μεγάλων ποταμών και τα αίτια των πλημμύρων του Νείλου.

 Οι Ρωμαίοι, που ήταν πρακτικός λαός, ελάχιστα ενδιαφέρονταν για τις κοσμογραφικές θεωρίες και τα γεωγραφικά αινίγματα, αλλά χρειάζονταν γραπτούς οδηγούς και χάρτες για να κινούνται τα στρατεύματα μέσα στην αυτοκρατορία τους οι Ρωμαίοι γεωγράφοι ήταν κατά κάποιο τρόπο ερευνητές - τοπογράφοι.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την κατάρρευση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, στη Δύση οι διάφοροι μελετητές και λόγιοι ενδιαφέρονται περισσότερο για τον εσωτερικό κόσμο παρά για τον εξωτερικό, και μελετούν τη Βίβλο και όχι τη Γη, και οι γεωγράφοι γίνονται υπηρέτες των θεολόγων. Οι χάρτες εκείνης της εποχής δεν είναι προσπάθειες απεικόνισης της πραγματικότητας, αλλά αφηρημένα σχήματα, όπου αντικατοπτρίζονται οι θεολογικές αντιλήψεις. Στη διάρκεια των αιώνων αυτών, το επιστημονικό προβάδισμα το έχουν οι μουσουλμάνοι οι Άραβες γεωγράφοι του 11ου και 12ου αιώνα περιέσωσαν, διεύρυναν και παρέδωσαν στους μεταγενέστερους τις γνώσεις των Ελλήνων, αυτές που η χριστιανοσύνη αρχικά αγνόησε και κατόπιν έχασε. Έχοντας ως ερέθισμα τη γόνιμη επαφή τους με τους Άραβες, οι δυτικοί γεωγράφοι έσπασαν τελικά τα δεσμά της μεσαιωνικής Χριστιανικής Εκκλησίας και γοητεύθηκαν και πάλι από τις ελληνικές ιδέες, και ιδιαίτερα από τις απόψεις του Πτολεμαίου. Επειδή όμως οι γεωγράφοι αυτοί δεν ήταν πρωτότυποι στοχαστές, αλλά απλοί εκλαϊκευτές των ελληνικών ιδεών, απέρριψαν τις προσθήκες και τις διορθώσεις των Αράβων. Οι χάρτες του Πτολεμαίου, κατασκευασμένοι από πίνακες του 2ου μ.Χ. αιώνα, θεωρούνταν απόλυτα έγκυροι, σχεδόν μέχρι τον 16ο αιώνα.

Ο ρόλος των γεωγράφων στην Εποχή των Ανακαλύψεων (15ος-16ος αιώνας) υπήρξε διττός προώθησαν τις εξερευνήσεις και κατέγραψαν τις1 νέες γνώσεις κατασκευάζοντας καινούργιους χάρτες. 

Οι πρώτες προσπάθειες για βελτίωση των χαρτών του Πτολεμαίου, με βάση τις γνώσεις από τις νέες ανακαλύψεις, φαίνονται στους χάρτες του Βενετού Κονταρίνι (1506), του Γερμανού Μάρτιν Βάλντσε-μυλερ (1507) και του Ολλανδού χαρτογράφου Γιόχαν Ρούυς (1508).

Οι μεγάλοι Ολλανδοί χαρτογράφοι του 16ου αιώνα Μερκάτορ και Ορτέ-λιους  των αρχών του 17ου αιώνα Χόντιους  και Μπλάου  βοήθησαν πολύ, στα πλαίσια μιας αναπτυσσόμενης αυτοκρατορίας, την κατασκευή σύγχρονων γεωγραφικών χαρτών, που αχρήστευσαν τους χάρτες του Πτολεμαίου.

Στη διάρκεια του 18ου αιώνα, οι κυβερνήσεις και οι ειδικές εταιρείες παίρνουν τη θέση των ιδιωτών γεωγράφων ως χρηματοδότες και υποστηρικτές των εξερευνητών, ενώ οι κεντρικές-αρχές, με τη βοήθεια επαγγελματιών εξερευνητών και χαρτογράφων, αναλαμβάνουν την κατασκευή των χαρτών. Έτσι, βασικό έργο των γεωγράφων έγινε η μελέτη των ολοένα αυξανόμενων γνώσεων σχετικά με τα χαρακτηριστικά της επιφάνειας της Γης.

Η εμφάνιση της γεωγραφίας ως ανεξάρτητης επιστήμης στα πανεπιστήμια προετοιμάζεται από το ενδιαφέρον που δείχνουν γι' αυτήν οι φιλόσοφοι του 18ου αιώνα. Οι πρώτοι που έγραψαν και δίδαξαν ως ακαδημαϊκοί δάσκαλοι της γεωγραφίας ήταν δύο Γερμανοί του τέλους του 18ου και των αρχών του 19ου αιώνα. ο φυσιοδίφης Αλεξάντερ φον Χούμπολτ και ο ιστορικός Καρλ Ρίτερ. Αυτοί στα μέσα του 19ου αιώνα αντικατέστησαν της δημοσιογραφικές περιγραφές και τις αυθαίρετες εικασίες με μια συγκεκριμένη και συστηματική προσέγγιση.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 η γεωγραφία γνώρισε σημαντικές αλλαγές στη μεθοδολογία της, αλλαγές που την τοποθέτησαν στην καρδιά της σύγχρονης επιστημονικής έρευνας. Οι αλλαγές αυτές, σε συνδυασμό με επιστημονικές προόδους που ήταν αποτέλεσμα της εφαρμογής ποσοτικών μεθόδων  επέτρεψαν στους γεωγράφους να αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια μεγαλύτερο αριθμό γεγονότων. 

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ  Γεωγραφίας

Σύμφωνα με το Δ.Ε.Π.Π.Σ. του μαθήματος, στο δημοτικό σχολείο οι μαθητές απέκτησαν σχετικά ικανοποιητικές νοητικές εικόνες του χώρου και έμαθαν να απεικονίζουν και να επεξεργάζονται στοιχεία με γεωγραφικό περιεχόμενο με τη βοήθεια χαρτών, διαγραμμάτων, πινάκων κ.λπ.. Στο γυμνάσιο πρέπει να μάθουν να συνδυάζουν τέτοιου είδους πληροφορίες προκειμένου να προχωρήσουν στην κατανόηση πιο σύνθετων θεμάτων, όπως, για παράδειγμα, το είδος και η πολυπλοκότητα των σχέσεων που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπινων ομάδων και των παραγόντων του φυσικού περιβάλλοντος.
Με βάση τα παραπάνω η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα πρέπει να στρέφεται κυρίως γύρω από τα παρακάτω θέματα:
1. Χάρτες (είδη, αξιοποίηση, προσδιορισμός και χαρακτηρισμός θέσης, προσανατολισμός κ.λπ). Η σημασία των χαρτών για τη γεωγραφική, αλλά και τη γενικότερη, εκπαίδευση είναι πολύ μεγάλη για δύο λόγους: α) γιατί είναι το καλύτερο εργαλείο μελέτης του χώρου και β) γιατί αποτελούν ένα είδος συμβολικής γλώσσας κατανοητής από όλους και ικανής να συμπυκνώνει μεγάλο αριθμό πληροφοριών σε μικρό χώρο. Η σημερινή εκπαιδευτική διαδικασία βασίζεται στη μεταβίβαση γνώσεων από γενεά σε γενεά μέσω συμβόλων, επομένως αυτός ο χαρακτήρας των χαρτών πρέπει να προβάλλεται συνεχώς στο σχολείο.
2. Φυσικό Περιβάλλον (ατμόσφαιρα, λιθόσφαιρα, υδρόσφαιρα, βιόσφαιρα). Το φυσικό περιβάλλον αποτελεί τον καμβά πάνω στον οποίο οι ανθρώπινες ομάδες διαμορφώνουν τα δικά τους έργα, αλλάζοντας συνεχώς το τοπίο. Αυτό σημαίνει ότι στο γυμνάσιο η γεωγραφική εκπαίδευση δε θα πρέπει να περιορίζεται σε απλές περιγραφές, αλλά να επεκτείνεται συνεχώς: α) στην έννοια της μεταβολής η οποία είναι θεμελιώδης για τη σχολική Γεωγραφία και β) στη σχέση μεταξύ των επιμέρους παραγόντων του φυσικού περιβάλλοντος και των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Είναι προφανές ότι η διδασκαλία, ακόμα και όταν αφορά άλλες περιοχές του κόσμου, θα πρέπει να καταλήγει σε ανάλογα παραδείγματα από τον ελληνικό χώρο.
3. Πληθυσμός και ανθρώπινες δραστηριότητες. Η Γεωγραφία έχει έντονο ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, με την έννοια ότι αναπτύχθηκε ως επιστήμη στην προσπάθεια του ανθρώπου να αντιμετωπίσει την αδιάκοπη πίεση που ασκούν πάνω του ο χώρος και ο χρόνος. Στο πλαίσιο αυτό οι σχέσεις και οι αλληλεξαρτήσεις μεταξύ των ανθρώπινων ομάδων και του φυσικού περιβάλλοντος παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία εκφάνσεων που, γι'αυτόν ακριβώς το λόγο, δεν είναι εύκολο να εξεταστούν σε όλη τους την έκταση. Σύμφωνα με το Δ.Ε.Π.Π.Σ. του μαθήματος οι μαθητές θα πρέπει να προσεγγίσουν κυρίως:

 α) τα φαινόμενα που συνδέονται με την εξέλιξη του πληθυσμού κάθε περιοχής της Γης

β) τα φαινόμενα που συνδέονται με την αξιοποίηση των διαθέσιμων, δηλαδή των πόρων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν κάθε στιγμή ανάλογα με την τεχνολογική, κοινωνική και οικονομική εξέλιξη και

γ) τα φαινόμενα που συνδέονται με τη δημιουργία και την ανάπτυξη των πόλεων, των μεγαλύτερων έργων του ανθρώπου στην επιφάνεια της Γης.

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Υποστηρικτικο υλικο ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ_ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ Α΄

Στο μάθημα της Γεωλογίας - Γεωγραφίας στην Α΄ τάξη (Γεωγραφία Ηπείρων) η ύλη αναπτύσσεται σε τρεις μεγάλες διδακτικές ενότητες οι οποίες είναι:

  • Οι χάρτες. Στην ενότητα αυτή επιδιώκεται η ανάπτυξη δεξιοτήτων εντοπισμού τόπων στην επιφάνεια της Γης με τη βοήθεια των συντεταγμένων (γεωγραφική θέση) και αξιοποίηση των χαρτών στη μελέτη συγκεκριμένων γεωγραφικών προβλημάτων.

  • Το φυσικό περιβάλλον. Η ενότητα αυτή έχει ως αντικείμενο τη μελέτη του φυσικού περιβάλλοντος της Γης και περιλαμβάνει τις αναγκα­ίες για τη γεωγραφική μελέτη γνώσεις Γεωλογίας.

  • Οι δραστηριότητες των ανθρώπων. Η ενότητα αυτή συνδέει το φυσικό περιβάλλον με τις δραστηριότητες των ανθρώπων.

Καταλληλότερα θέματα για την ηλικία των μαθητών των δύο πρώτων τάξεων του Γυμνασίου θεωρήθηκαν η συνοπτική εξέταση ορισμένων πληθυσμιακών φαινομένων (αριθμητική εξέλιξη πληθυσμού, πληθυσμιακή πυκνότητα, γεωγραφική κατανομή, σύνθεση κατά ηλικίες), η εξέταση των διαθέσιμων πόρων (συνδυασμός φυσικών και ανθρώπινων πόρων) και το αστικό περιβάλλον (δημιουργία πόλεων, δομή, λειτουργίες, προβλήματα).

Στόχοι

Οι κύριοι στόχοι του μαθήματος αυτού είναι οι μαθητές:

  • Να αντιλαμβάνονται και να περιγράφουν σχέσεις αλληλεπίδρασης και αλληλεξάρτησης μεταξύ τόπων στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

  • Να εξοικειωθούν, όσο το επιτρέπει η ηλικία τους, με την επιστημονική αξιοποίηση των χαρτών.

  • Να αναγνωρίζουν τους παράγοντες που αποτελούν το σύστημα του φυσικού περιβάλλοντος στην Ευρώπη και να περιγράφουν με συγκεκριμένα παραδείγματα, χαρακτηριστικές επιδράσεις τους στη ζωή των Ευρωπαίων.

  • Να συνδέουν ιστορικά γεγονότα, πολιτισμικά χαρακτηριστικά και τρόπους ζωής στην Ευρώπη με τα φυσικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής της.

  • Να διακρίνουν και να περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο οι κάτοικοι της Ευρώπης δίνουν λύσεις σε προβλήματα και οργανώνουν τον χώρο τους ανάλογα με τις πολιτισμικές τους ιδιαιτερότητες.

  • Να αναγνωρίζουν αυτές τις ιδιαιτερότητες ως πολιτισμικό πλούτο της ηπείρου που πρέπει να διατηρηθεί.

  • Να αναπτύσσουν αξίες και στάσεις ζωής που θα τους επιτρέπουν να ενταχθούν δημιουργικά στο πολυεθνικό σύστημα της Ε.Ε. διατηρώντας ταυτόχρονα την εθνική ταυτότητά τους.

 Βιβλίο μαθητή Α΄τάξης      Ενότητα Α1 : Χάρτες σε αρχείο pdf

Ηλεκτρονικό Βιβλίο μάθημα Α1 χάρτες

Ηλεκτρονικό Βιβλίο μάθημα Α1.1 Γεωγραφικές συντεταγμένες

Ηλεκτρονικό Βιβλίο μάθημα Α1.2 Παιχνίδια με τις γεωγραφικές συντεταγμένες

Ηλεκτρονικό Βιβλίο μάθημα Α1.3 H χρήση των χαρτών στην καθημερινή ζωή

Ηλεκτρονικό Βιβλίο μάθημα  Α1.4 Ποιον χάρτη να διαλέξω

Ηλεκτρονικό Βιβλίο μάθημα  Α1.4 «Aνακρίνοντας» τους χάρτες

Τετράδιο Εργασιών μαθητή Α΄τάξης  Ενότητα Α1 : Χάρτες

Βιβλίο Εκπαιδευτικού   Σελίδες 1-140                    Προγραμματισμός Ύλης: ΤΑΞΗ Α΄

N

Στην ενότητα αυτή θα μάθεις:

  • Ότι οι παράλληλοι και οι μεσημβρινοί είναι νοητές (φανταστικές) γραμμές με τις οποίες οι γεωγράφοι χωρίζουν τη Γη, με σκοπό να προσδιορίζει κάποιος με ευκολία πού βρίσκεται και προς τα πού θέλει να πάει (κίνηση - κατεύθυνση).

  • Πώς μπορείς να εντοπίσεις έναν τόπο με τη βοήθεια των παραλλήλων και των μεσημβρινών στην επιφάνεια της Γης.

  • Τις βασικές κατηγορίες χαρτών, όπως επίσης το είδος και την ποικιλία των πληροφοριών που παρέχει κάθε κατηγορία.

  • Να χρησιμοποιείς χάρτες στην καθημερινή σου ζωή.

  • Να προσανατολίζεις τον χάρτη στον χώρο και να βρίσκεις τη θέση σου με τη βοήθεια της πυξίδας, καθώς και το πώς αυτό μπορεί να γίνει με τη χρήση GPS.­

  • Να εφαρμόζεις τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απέκτησες, προκειμένου να εξάγεις συμπεράσματα για διάφορους τόπους πάνω στη Γη.

Λέξεις Κλειδιά : ­χάρτες, γεωγραφικές συντεταγμένες, παράλληλοι, μεσημβρινοί, GPS, πυξίδα, τοποθεσία.

Α 1.1   ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ

 

πάτησε εδώ για να συνδεθείς και να δεις το μάθημα σε διαφάνειες

 

Οι γεωγραφικές συντεταγμένες (πάτησε στην εικόνα για να συνδεθείς)

Η κίτρινη κουκκίδα είναι ο τόπος που θες να βρεις τις γεωγραφικές συντεταγμένες του.
1. Κούνησε την κίτρινη κουκκίδα πάνω - κάτω με το ποντίκι και πρόσεξε πώς αλλάξει το γεωγραφικό πλάτος (βόρειο - νότιο).
2. Κούνησε την κίτρινη κουκκίδα δεξιά - αριστερά και πρόσεξε πώς αλλάζει το γεωγραφικό μήκος (ανατολικό - δυτικό).
3. Τσεκάρισε με κλικ, κάτω δεξιά, το κουτάκι που λέει "Εμφάνιση λεπτομερειών" για να δεις τα ονόματα των κυριότερων παράλληλων και του 1ου μεσημβρινού. 
4. Πάτα την κόκκινη κουκκιδούλα κάτω δεξιά στην οθόνη, εκεί που λέει "Εμφάνιση, απόκρυψη πλέγματος" για να δεις τις βασικές γραμμές που ορίζουν τις συντεταγμένες.                        
Από: Κοσμάς Αθανασιάδης - e-γεωγραφία
5. Κάτω στο τέλος της σελίδας, εκεί που λέει "Θυμήσου...", πέρνα το ποντίκι πάνω από τη λέξη "Μεσημβρινοί" ή πάνω από τη λέξη "Παράλληλοι" για να τους δεις στην υδρόγειο σφαίρα.

 

Οι γεωγραφικές συντεταγμένες της Γης

 

ΚΟΡΥΦΗ

Α 1.2 Παίζοντας με τις

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ

 

πάτησε εδώ για να συνδεθείς και να δεις το μάθημα σε διαφάνειες

 

Η θέση της Γης και οι εποχές του έτους

Οι ακτίνες του Ήλιου και οι εποχές

ΚΟΡΥΦΗ

..
World time
.....

 

Παγκόσμιο ρολόι

για παγκόσμια ώρα

N

Α 1.3 Η χρήση των χαρτών στην καθημερινή μας ζωή

Α 1.4 Ποιόν χάρτη να διαλέξω;

πάτησε εδώ για να συνδεθείς και να δεις το μάθημα σε διαφάνειες

Δραστηριότητα προσανατολισμού στο χάρτη

ΧΑΡΤΕΣ  ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ

ΚΟΡΥΦΗ

 Βιβλίο μαθητή Α΄τάξης    Ενότητα Β1 : Η Γη, ένας υπέροχος πλανήτης  σε αρχείο pdf

Ηλεκτρονικό Βιβλίο μάθημα Β1 : Η Γη, ένας υπέροχος πλανήτης

Ηλεκτρονικό Βιβλίο μάθημα Β1.1 O πλανήτης Γη

Ηλεκτρονικό Βιβλίο μάθημα Β1. Xωρίζοντας το φυσικό περιβάλλον σε ενότητες

Τετράδιο Εργασιών μαθητή Α΄τάξης Ενότητα Β1 : Η Γη, ένας υπέροχος πλανήτης

Βιβλίο Εκπαιδευτικού Σελίδες 1-140                    Προγραμματισμός Ύλης: ΤΑΞΗ Α΄

N

Στόχοι της υποενότητας αυτής, είναι να μάθεις:

  • Κάποια βασικά στοιχεία για τις διαστάσεις της Γης.

  • Ότι η Γη κινείται αδιάκοπα.

  • Ότι οι κινήσεις της Γης συνδέονται με διάφορα φαινόμενα (π.χ. η περιστροφή της Γης συνδέεται με την ημέρα και τη νύχτα, η περιφορά της με τις εποχές).

  • Τα τμήματα στα οποία μπορεί να διαιρεθεί το φυσικό περιβάλλον και τους λόγους αυτής της τεχνητής διαίρεσης.

  • Κάποια από τα χαρακτηριστικά αυτών των τμημάτων και ορισμένες πιθανές αλληλεξαρτήσεις τους

Λέξεις Κλειδιά : Γη, πλανήτης, εποχή, ημέρα, νύχτα, περιβάλλον, κίνηση, διαστάσεις.

B 1.2  Χωρίζοντας το φυσικό περιβάλλον σε ενότητες

πάτησε εδώ για να συνδεθείς και να δεις το μάθημα σε διαφάνειες

     ΚΟΡΥΦΗ

 Βιβλίο μαθητή Α΄τάξης    Ενότητα Β2 : Ατμόσφαιρα σε αρχείο pdf

Ηλεκτρονικό Βιβλίο μάθημα Β2 Ατμόσφαιρα

Ηλεκτρονικό Βιβλίο μάθημα Β2.1 H σύνθεση της ατμόσφαιρας, η θερμοκρασία, οι άνεμοι

Ηλεκτρονικό Βιβλίο μάθημα Β2.2  Οι βροχές, το κλίμα

Τετράδιο Εργασιών μαθητή Α΄τάξης Ενότητα Β2 : Ατμόσφαιρα

Βιβλίο Εκπαιδευτικού Σελίδες 1-140                    Προγραμματισμός Ύλης: ΤΑΞΗ Α΄

Στόχοι της υποενότητας αυτής, είναι να μάθεις:

  • Ποια είναι τα κύρια τμήματα της ατμόσφαιρας, όπως και ορισμένες από τις σημαντικότερες λειτουργίες καθενός από αυτά.

  • Ποια είναι η σημασία των ανέμων και των βροχών στη ζωή των ανθρώπων.

  • Πόσο διαφορετικό μπορεί να είναι το κλίμα στις διάφορες περιοχές του κόσμου.

  • Πώς το κλίμα επηρεάζει τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Λέξεις κλειδιά : ατμόσφαιρα, κλίμα, ανθρώπινη δραστηριότητα, βροχή, άνεμοι.

  B 2.1-2  Η σύνθεση της ατμόσφαιρας, η θερμοκρασία,

οι άνεμοι, βροχές και κλίμα

πάτησε εδώ για να συνδεθείς και να δεις το μάθημα σε διαφάνειες

Η ατμόσφαιρα της Γης

Κοσμική Βροχή            10 εντυπωσιακά φαινόμενα του ουρανού

Η Αρκτική στο PC και το φαντασμαγορικό βόρειο σέλας

Το κλίμα της Γης

Η επίδραση της οροσειράς της Πίνδου στο κλίμα της Ελλάδας

ΚΟΡΥΦΗ

Όσα είδαν µόνο οι αστροναύτες 

Η NASA απαθανάτισε γεγονότα και φαινόµενα που συνέβησαν το 2010 και παρουσίασε την όµορφη όψη τους όπως µόνο οι αστροναύτες κατάφεραν να δουν

πάτησε εδώ για να συνδεθείς και να δεις τις φωτογραφίες

 Βιβλίο μαθητή Α΄τάξης    Ενότητα Β3 : Υδρόσφαιρα σε αρχείο pdf

Ηλεκτρονικό Βιβλίο μάθημα Β3.  Υδρόσφαιρα

Ηλεκτρονικό Βιβλίο μάθημα Β3.1  Tο νερό στη φύση

Ηλεκτρονικό Βιβλίο μάθημα Β3.2  Ωκεανοί και θάλασσες

Ηλεκτρονικό Βιβλίο μάθημα Β3.3 Άνθρωποι και θάλασσα – Τα νησιωτικά κράτη

Ηλεκτρονικό Βιβλίο μάθημα Β3.4 Tα ποτάμια του κόσμου

Τετράδιο Εργασιών μαθητή Α΄τάξης Ενότητα Β3 : Υδρόσφαιρα

Βιβλίο Εκπαιδευτικού Σελίδες 1-140                    Προγραμματισμός Ύλης: ΤΑΞΗ Α΄

N

Στόχοι της υποενότητας αυτής, είναι να μάθεις:

  • Ποιες είναι οι διάφορες μορφές νερού και πώς κατανέμονται στην επιφάνεια της Γης.

  • Ποιοι είναι οι ωκεανοί και ποιες οι μεγαλύτερες θάλασσες του πλανήτη.

  • Πού βρίσκονται τα μεγαλύτερα ποτάμια και οι μεγαλύτερες λίμνες του κόσμου.

  • Πώς επηρεάζει το νερό τη ζωή των ανθρώπων.

Λέξεις Κλειδιά : Υδρόσφαιρα, νερό, μόλυνση, ωκεανοί, λίμνες, ποτάμια, θάλασσα, Γη.

Β 3.1 ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗ ΦΥΣΗ

πάτησε εδώ για να συνδεθείς και να δεις το μάθημα σε διαφάνειες

διαβάστε τις ομαδικές ΕΡΓΑΣΙΕΣ των ΜΑΘΗΤΩΝ μας

ΚΟΡΥΦΗ

NΒ 3.2 ΩΚΕΑΝΟΙ & ΘΑΛΑΣΣΕΣ

πάτησε εδώ για να συνδεθείς και να δεις το μάθημα σε διαφάνειες

Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών

B 3.4  ΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

πάτησε εδώ για να συνδεθείς και να δεις το μάθημα σε διαφάνειες

 

Παγκόσμια Ημέρα  αγώνα υπέρ ποταμών και κατά φραγμάτων

 Βιβλίο μαθητή Α΄τάξης    Ενότητα Β4 : Λιθόσφαιρα  σε αρχείο pdf

Τετράδιο Εργασιών μαθητή Α΄τάξης Ενότητα Β4 : Λιθόσφαιρα

Βιβλίο Εκπαιδευτικού Σελίδες 1-140                    Προγραμματισμός Ύλης: ΤΑΞΗ Α΄

N

Στόχοι της υποενότητας αυτής, είναι να μάθεις:

  • Ποια είναι η ηλικία της Γης.
  • Ποια είναι η δομή του εσωτερικού του πλανήτη μας.
  • Τι είναι και πώς κινούνται οι λιθοσφαιρικές πλάκες.
  • Ποια σχέση έχουν οι κινήσεις των λιθοσφαιρικών πλακών με τα ηφαίστεια και τους σεισμούς.
  • Ποιες είναι οι δυνάμεις που αλλάζουν αδιάκοπα την επιφάνεια της Γης.
  • Που βρίσκονται τα μεγαλύτερα βουνά, οι μεγαλύτερες πεδιάδες και οι έρημοι του πλανήτη.
  • Πως επηρεάζουν οι φυσικοί παράγοντες την γεωγραφική κατανομή τω­ν ανθρώπων και τις δραστηριότητες τους.
Λέξεις Κλειδιά : Βουνά, πεδιάδες, έρημοι, φυσικοί παράγοντες, δυνάμεις της φύσης, λιθόσφαιρα, λιθοσφαιρικές πλάκες, Γη.

Β 4.2 ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΓΗΣ

πάτησε εδώ για να συνδεθείς και να δεις το μάθημα σε διαφάνειες

βοηθητικό υλικό μαθητών για τις λιθοσφαιρικές πλάκες

NΒ 4.3 Δυνάμεις στο εσωτερικό της Γης (ενδογενείς)

πάτησε εδώ για να συνδεθείς και να δεις το μάθημα σε διαφάνειες

βοηθητικό υλικό μαθητών  1.Χάρτης Ηφαιστείων      2.Χάρτης σεισμών

Β 4.4 Μορφές του ανάγλυφου της Γης - Μεγάλες οροσειρές του πλανήτη πάτησε εδώ για να συνδεθείς και να δεις το μάθημα σε διαφάνειες

Διεθνής ημέρα Βουνών

Β 4.4 Μορφές του ανάγλυφου της Γης -

Πεδιάδες, βοσκοτόπια έρημοι του πλανήτη

Ποτάμια που ξεκινούν από τις οροσειρές και διαρρέουν τις πεδιάδες

 πάτησε εδώ για να συνδεθείς και να δεις το μάθημα σε διαφάνειες

Παγκόσμια Ημέρα  αγώνα υπέρ ποταμών και κατά φραγμάτων

 Βιβλίο μαθητή Α΄τάξης   

Τετράδιο Εργασιών μαθητή Α΄τάξης

Βιβλίο Εκπαιδευτικού Σελίδες 1-140                    Προγραμματισμός Ύλης: ΤΑΞΗ Α΄

Β 5 ΒΙΟΣΦΑΙΡΑ- Η γεωγραφική κατανομή των οργανισμών

Στόχοι της ενότητας αυτής, είναι να μάθεις:

  • Tι είναι η βιόσφαιρα.

  • Πώς επηρεάζουν οι φυσικοί παράγοντες την κατανομή των φυτών και των ζώων στην επιφάνεια της Γης.

  • Ποια είναι τα πιο χαρακτηριστικά οικοσυστήματα και πού αναπτύσσονται.

  • Γιατί είναι σημαντική η διατήρηση της φυσικής ισορροπίας στην επιφάνεια του πλανήτη.

  • Ποιον ρόλο μπορεί να παίξει ο άνθρωπος στη διατήρηση της ισορροπίας του περιβάλλοντος.

πάτησε εδώ για να συνδεθείς και να δεις το μάθημα σε διαφάνειες

Γ 1 ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Στόχοι της ενότητας αυτής, είναι να μάθεις:

  • Για τον τρόπο κατανομής των ανθρώπων στην επιφάνεια της Γης.
  • Για τον πληθυσμό των ηπείρων και την εξέλιξή του μέσα στον χρόνο.
  • Κάποιες βασικές έννοιες που σχετίζονται με τον πληθυσμό, όπως την έννοια της πληθυσμιακής πυκνότητας και τις πυραμίδες των ηλικιών.
  • Πώς να επεξεργάζεσαι και να απεικονίζεις σε χάρτες γεωγραφικά δεδομένα σχετικά με τον πληθυσμό.
  • Ποιες είναι οι μεγαλύτερες πόλεις του πλανήτη και πώς είναι κατανεμημένες στην επιφάνεια της Γης.
  • Για τις λειτουργίες μιας πόλης και την αλληλεπίδρασή της με τον περιβάλλοντα χώρο.
  • Για τη ζωή στις πόλεις, τα θετικά και τα αρνητικά της σημεία και το πρόβλημα της αστικοποίησης.

Γ 1.1 Ο πληθυσμός της Γης

πάτησε εδώ για να συνδεθείς και να δεις το μάθημα σε διαφάνειες

Παγκόσμια Ημέρα Πληθυσμών με στατιστικούς χάρτες που αφορούν τον πλανήτη

Γ 1.2 Η κατανομή των ανθρώπων στη Γη

πάτησε εδώ για να συνδεθείς και να δεις το μάθημα σε διαφάνειες

Γ 1.4 Οι μεγάλες πόλεις του πλανήτη

πάτησε εδώ για να συνδεθείς και να δεις το μάθημα σε διαφάνειες

Γ 1.5 Που είναι κτισμένες οι μεγάλες πόλεις του πλανήτη

πάτησε εδώ για να συνδεθείς και να δεις το μάθημα σε διαφάνειες

ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ

Γ 1.6 Τόσο διαφορετικοί και τόσο ίσοι

πάτησε εδώ για να συνδεθείς και να δεις το μάθημα σε διαφάνειες

Γ 2.1  & Γ 2.2 Φυσικοί & Ανθρώπινοι Πόροι

πάτησε εδώ για να συνδεθείς και να δεις το μάθημα σε διαφάνειες

Ήπειροι Στιγμιότυπα

Σ’ ΑYΤO ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΘΑ ΜΑΘΕΙΣ...

Είναι πολύ δύσκολο να χωρέσει ολόκληρος ο κόσμος μέσα σε λίγες σελίδες...

Γι’ αυτόν τον λόγο ο τίτλος του κεφαλαίου είναι «Στιγμιότυπα», δηλαδή στιγμές στον χώρο και στον χρόνο, όσες μπορούν να χωρέσουν μέσα σε ένα φύλλο χαρτί και σε λιγοστές εικόνες...

Στους χάρτες των ηπείρων που θα βρεις στο Τετράδιο Εργασιών και με όχημα τα στιγμιότυπα θα επιχειρήσεις ταξίδια στο φυσικό περιβάλλον, στον πολιτισμό, στις γεύσεις, στις μυρωδιές όλου του κόσμου.

Θα κληθείς να προσεγγίσεις τον χώρο με όλες σου τις αισθήσεις και να τον ερμηνεύσεις στον βαθμό που σου είναι κάθε φορά δυνατόν...

Η «γεύση» που θα πάρεις για κάθε ήπειρο είναι πολύ μικρή.

Σκοπός είναι να ερευνήσεις θέματα που κινούν το ενδιαφέρον σου, να αναζητήσεις πληροφορίες και εικόνες, να αλληλογραφήσεις με παιδιά που ζουν σε άλλες ηπείρους, να φτιάξεις τους δικούς σου χάρτες.

Σ’ αυτό το κεφάλαιο λοιπόν θα μάθεις...να ταξιδεύεις!!!

Δ1 ΑΦΡΙΚΗ : Φυσικό περιβάλλον & άνθρωποι

πάτησε εδώ για να συνδεθείς και να δεις το μάθημα σε διαφάνειες

Δ2 ΑΣΙΑ : Φυσικό περιβάλλον & άνθρωποι

πάτησε εδώ για να συνδεθείς και να δεις το μάθημα σε διαφάνειες

 

 

 

 

 

 

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ  σχολικού έτους 2012-2013

ΤΑΞΗ Α΄ ΤΑΞΗ Β΄ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ
ΤΑΞΗ Α΄  ΤΑΞΗ Β΄ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ

πατήστε εδώ για  ΕΡΓΑΣΙΕΣ μαθητών του 4ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ Α΄ΤΑΞΗΣ 12-13

Α/Α ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΜΕΛΕΤΗ ΗΦΑΙΣΤΕΙΩΝ   Γη Ήπειροι  
1 ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ      
2 ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ Εϊγιαφιατλαγιοκούτλ      
3 ΑΛΕΞΙΑΔΗ ΜΑΡΙΑ-ΣΕΝΤΑ Εϊγιαφιατλαγιοκούτλ      
4 ΑΡΙΑΝΑ ΧΡΥΣΟΒΑΛΛΑΝΤΩ      
5 ΒΑΒΡΙΚ ΑΝΝΑ Κρακατάου      
6 ΒΑΒΡΙΚ ΑΝΤΡΙΙ Κρακατάου      
7 ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ ΜΑΡΙΟΣ      
8 ΒΑΡΤΣΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Στρόμπολι      
9 ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ        
10 ΓΙΑΝΝΙΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ Στρόμπολι      
11 ΔΗΜΗΤΡΟΒ ΙΩΑΝ        
12 ΖΕΚΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ        
13 ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ  ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Κρακατάου      
14 ΚΑΡΚΟΥΛΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Κρακατάου      
15 ΚΑΣΤΡΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ Στρόμπολι      
16 ΚΑΤΡΑΚΗΣ ΙΑΣΩΝ Βιγιαρρίκα      
17 ΚΟΡΤΖΗ ΕΙΡΗΝΗ Εϊγιαφιατλαγιοκούτλ      
18 ΚΟΥΤΣΟΒΙΤΗ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ Κρακατάου      
19 ΚΟΥΤΣΟΒΙΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Αίτνα      
20 ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ        
21 ΛΑΜΠΡΙΝΑΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ταμπόρα      
22 ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Αίτνα      
23 ΛΙΟΛΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Αίτνα      
24 ΛΟΛΟΒΑ ΑΝΚΑ        
25 ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Αίτνα      
26 ΜΗΝΑΚΑΚΗ ΣΤΕΦ-ΝΙΚΗ Εϊγιαφιατλαγιοκούτλ      
27 ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΟΥ ΔΑΝΑΗ Στρόμπολι      
28 ΜΟΥΣΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Βεζούβιος      
29 ΝΙΚΗΤΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΚΙΛΑΟΥΕΑ      
30 ΝΙΚΟΛΕΤΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ Νίσυρος  Κως      
31 ΠΑΙΟΥΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΙΛΑΟΥΕΑ      
32 ΠΑΝΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Βεζούβιος      
33 ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Σαντορίνη Μήλος      
34 ΠΛΑΓΑΚΗΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ Βεζούβιος      
35 ΠΡΙΦΤΑΚΗ ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΚΙΛΑΟΥΕΑ      
36 ΡΑΠΑΣΑΝΗ  ΓΑΒΡΙΕΛΑ ΚΙΛΑΟΥΕΑ      
37 ΣΑΡΡΗ ΜΑΤΟΥΛΑ Νίσυρος  Κως      
38 ΣΚΙΑΔΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Σαντορίνη Μήλος      
39 ΣΟΥΛΤΑΝΗ ΜΑΡΙΑ Φούτζι       
40 ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ Νίσυρος  Κως      
41 ΤΟΥΡΝΑ ΜΑΡΙΑ Νίσυρος  Κως      
42 ΤΣΑΚΩΝΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Τσαϊτέν      
43 ΤΣΙΜΠΙΔΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ
Φούτζι 
     
44 ΤΣΙΧΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ        
45 ΤΣΟΥΡΙ ΑΛΜΠΑΝ        
46 ΦΛΩΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Τσαϊτέν      
47 ΦΛΩΡΟΥ ΑΙΜΙΛΙΑ Μέθανα- Μυθολογία      
48 ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ-ΗΛΙΑ      
49 ΧΑΡΙΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ        
50 ΧΕΡΙΜΙΑΝ ΑΛΕΞΙΟΣ Σαντορίνη Μήλος      
51 ΧΟΥΠΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Νίσυρος  Κως      
52 ΨΥΧΟΓΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Βεζούβιος      

Εργασίες μαθητών στο μάθημα της Οικιακής Οικονομίας

 

 

 

 

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ Β΄ΤΑΞΗΣ 12-13

α/α

Επώνυμο

Όνομα

ΜΕΛΕΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΜΕΛΕΤΗ ΠΟΛΕΩΝ    

1

ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΥΑΝΘΙΑ

ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ και πολιτισμός  

Τίρανα

 

2

ΑΛΛΟΙΜΟΝΟΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ

ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΑΜΠΕΛΙ Βέρνη

 

3

ΒΑΡΛΑ

ΣΤΑΜΑΤΙΚΗ

  Μονακό Σόφια

 

4

ΒΟΥΛΟΥΜΑΝΟΥ

ΑΝΤΩΝΙΑ

ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Κίεβο ΕΛΣΙΝΚΙ

 

5

ΓΕΡΟΝΤΖΟΥ

ΜΑΡΙΑ

    Τσεχία

 

6

ΓΚΙΚΑΣ

ΛΑΜΠΡΟΣ

ΘΥΜΑΡΙ ΚΑΙ ΡΙΓΑΝΗ

ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

ΓΙΕΡΕΒΑΝ Στοκχόλμη

 

7

ΓΚΛΕΚΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ

   

Αζερμπαϊτζάν

 

 

8

ΓΡΙΒΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ

ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΑΜΠΕΛΙ   Ανδορα

 

9

ΔΗΜΑΚΗ

ΠΑΝΩΡΑΙΑ

ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣΣΑΛΙΑ Σκόπια

 

10

ΖΕΠΠΟΣ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

     

 

11

ΖΟΡΜΠΑ

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ και πολιτισμός Ρότερνταμ  

 

12

ΘΕΟΦΙΛΑΚΟΣ

ΑΘΑΝ-ΑΓΓΕΛΟΣ

ΘΥΜΑΡΙ ΚΑΙ ΡΙΓΑΝΗ

ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ 

Ιρλανδία του Ην Βασιλείου με πρωτεύουσα το Μπέλφαστ  

 

13

ΘΕΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΑΜΠΕΛΙ Αγία Πετρούπολη  

 

14

ΚΑΒΒΟΥΡΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΑΜΠΕΛΙ Σαράγεβο  

 

15

ΚΑΛΑΤΖΑΚΟΣ

ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ

     

 

16

ΚΑΠΕΤΑΝΕΑ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ και πολιτισμός    

 

17

ΚΑΡΒΟΥΝΗ

ΠΑΝ-ΔΑΝΑΗ

ΟΥΑΛΙΑ  

 

18

ΚΟΛΛΙΑΣ

ΚΩΝ/ΝΟΣ

ΘΥΜΑΡΙ ΚΑΙ ΡΙΓΑΝΗ

ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

   

 

19

ΚΟΥΚΟΥΤΣΗ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

  Λευκορωσία –Μινσκ  

 

20

ΚΟΥΝΤΑΝΗ

ΘΕΟΔΩΡΑ-ΕΛΕΣΑ

ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ και πολιτισμός ΣΕΡΒΙΑ -ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ  

 

21

ΚΟΥΡΜΠΕΛΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΑΜΠΕΛΙ    

 

22

ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ    

 

23

ΚΟΥΤΣΟΒΙΤΗ

ΜΕΛΙΤΙΝΗ

ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Ρέκιαβικ  

 

24

ΚΡΙΚΕΛΛΑ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ

ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ και πολιτισμός Πανγκόριτσα  

 

25

ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ

ΙΩΑΝΝΑ

     

 

26 ΛΙΑΤΤΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Μεσογειακη οικονομία και περιβάλλον                                           Βατικανό

   

27

ΛΙΝΑΡΔΑΚΗΣ

ΝΙΚΟΣ

Μεσογειακη οικονομία και περιβάλλον       

 

28

ΜΑΝΙΑΤΑΚΟΥ 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

Σημεία της Μεσογείου που συνδέονται με την Μυθολογία μας Κύπρος  

 

29

ΜΑΣΓΑΝΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ

  ΜΑΔΡΙΤΗ  

 

30

ΜΕΝΤΙ

ΤΖΕΡΑΝΤ

     

 

31

ΜΗΛΙΑΚΟΣ

ΚΩΝ/ΝΟΣ

     

 

32

ΜΗΛΙΑΚΟΥ

ΓΕΩΡΓΙΑ

Ρύπανση και οικολογικάπροβλήματα στη μεσόγειο Βερολινο  

 

33

ΜΗΝΑΚΑΚΗ

ΔΕΣΠΟΙΝΑ

     

 

34

ΜΟΡΣΙΝΚ-ΠΑΛΟΥΜΠΑ

ΒΕΡΕΝΙΚΗ

Ρύπανση και οικολογικάπροβλήματα στη μεσόγειο Παρίσι  

 

35

ΜΟΥΣΤΑΚΗΣ

ΣΤΑΥΡΟΣ

  Βουκουρεστι  

 

36

ΜΠΑΧΑ 

ΜΙΧΑΗΛ

     

 

37

ΜΠΟΥΤΕΡΑΚΟΥ

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΗ

Υδροβιότοποι Λουξεμβούργο  

 

38

ΝΙΚΗΤΑΚΗ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ

Υδροβιότοποι ΜΑΛΤΑ - ΒΑΛΕΤΑ  

 

39

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

Ρύπανση και οικολογικάπροβλήματα στη μεσόγειο ΛΟΝΔΙΝΟ  

 

40

ΝΤΑΛΙΑΝΗ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ

Υδροβιότοποι    

 

41

ΝΤΕΙ

ΑΝΝΑΜΠΕΛ

Σημεία της Μεσογείου που συνδέονται με την Μυθολογία μας

Βιέννη  

 

42

ΠΑΝΑΓΑΚΗ

ΔΗΜΗΤΡΑ

Υδροβιότοποι    

 

43

ΠΑΝΔΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ

ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ

 
   

 

44

ΠΛΑΓΑΚΗ

ΜΑΡΙΑ

Ρύπανση και οικολογικάπροβλήματα στη μεσόγειο Λισσαβώνα  

 

45

ΠΛΑΓΑΚΗΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

     

 

46

ΠΟΥΛΟΚΕΦΑΛΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

     

 

47

ΡΕΜΠΗ

ΝΙΚ-ΝΙΚΟΛΕΤΑ

Ποταμοί που εκβάλλουν στη Μεσόγειο    

 

48

ΡΕΜΠΗΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Ποταμοί που εκβάλλουν στη Μεσόγειο    

 

49

ΣΕΛΑΧΟΓΛΟΥ

ΕΥΓΕΝΙΑ

Ρύπανση και οικολογικάπροβλήματα στη μεσόγειο Κοπεγχάγη  

 

50

ΣΙΤΟΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

  ΑΘΗΝΑ  

 

51

ΣΠΥΡΙΔΑΚΟΥ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΑ

     

 

52

ΣΤΑΥΡΙΑΝΙΔΟΥ

ΑΙΜΙΛΙΑΝΗ

     

 

53 ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΛΥΖΩΗΣ
ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ
                                           
   

54

ΤΡΑΓΑ

ΑΝΤΩΝΙΑ-ΚΩΝ/ΝΑ

Ποταμοί που εκβάλλουν στη Μεσόγειο    

 

55

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΟΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

     

 

56

ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΤΕΛΙΟΣ

Ποταμοί που εκβάλλουν στη Μεσόγειο Μπρατισλάβα  

 

57

ΦΛΩΡΟΥ 

ΕΥΤΕΡΠΗ

Σημεία της Μεσογείου που συνδέονται με την Μυθολογία μας Ρώμη  

 

             

Εργασίες μαθητών στο μάθημα της Οικιακής Οικονομίας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ

ΕΡΓΑΣΙΕΣ μαθητών Α΄τάξης  11-12

 Σε επόμενο κεφάλαιο θα εξετάσουμε τη ΒΙΟΣΦΑΙΡΑ και το ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 

ΘΥΜΑΣΑΙ; Βιόσφαιρα είναι ο χώρος μέσα στον οποίο ζουν, τρέφονται, αναπτύσσονται και αναπαράγονται όλοι οι οργανισμοί της Γης. Περιλαμβάνει ένα τμήμα της ατμόσφαιρας, ένα τμήμα της λιθόσφαιρας και την υδρόσφαιρα. Ο άνθρωπος, ως οργανισμός που ζει στη βιόσφαιρα, είναι εκείνος που παρεμβαίνει περισσότερο από άλλους οργανισμούς σε όλες τις παραπάνω περιοχές, ώστε να καλύψει τις ανάγκες του

ΕΡΓΑΣΙΑ: Ο άνθρωπος προσπαθώντας να ικανοποιήσει τις ανάγκες του παρεμβαίνει στο φυσικό περιβάλλον συχνά με αρνητικές επιπτώσεις Ποιες ενέργειες μπορούμε να υιοθετήσουμε ώστε να προστατέψουμε το περιβάλλον όπως προστατεύουμε και αγαπάμε το σπίτι μας;

ΠΑΡΑΔΟΣΗ : Οι εργασίες να παραδοθούν έως τις  9/2/2012 σε ηλεκτρονική μορφή (εφόσον είναι δυνατόν) ή να σταλούν στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο babarpa@otenet.gr

 

1ο  ΘΕΜΑ: Έξι λύσεις για καθαρό πλανήτη  ΒΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ  και ΑΙΟΛΙΚΗ Ενέργεια

ΜΑΘΗΤΕΣ Α3: Π. Πουλοκέφαλος, Γ.Πανδής, Β Τριανταφυλλάκος, Θ Ρεμπής, Σ Φιλιππόπουλος, Ε Σιτοκωνσταντίνου

 διαβάστε την εργασία

 

2ο  ΘΕΜΑ: Έξι λύσεις για καθαρό πλανήτη  ΗΛΙΑΚΗ , ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ και ΚΥΜΑΤΙΚΗ  Ενέργεια

ΜΑΘΗΤΕΣ Α1: ΘΕΟΦΙΛΑΚΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ – ΑΓΓΕΛΟΣ, ΚΑΒΟΥΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ,

ΓΚΙΚΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ, ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΟΣ ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ & ΓΚΛΕΚΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

 διαβάστε την εργασία

 

3ο  ΘΕΜΑ: Έξτρα λύση για καθαρό πλανήτη   «Το ποδήλατο είναι ένα μεγάλο μέρος του μέλλοντος. Πρέπει να είναι. Κάτι δεν πάει καλά με μια κοινωνία που οδηγάει το αμάξι της μέχρι το γυμναστήριο για να αθληθεί». - Bill Nye the Science Guy  Είναι το ποδήλατο οικολογικό μέσο μεταφοράς; Ποια μέσα μεταφοράς να υιοθετήσουμε ώστε με την μετακίνηση μας να μην δημιουργούμε πρόβλημα στο περιβάλλον;

ΜΑΘΗΤΕΣΑ1 : Βασίλης Αλλοίμονος, Κων/νος Κόλλιας, Θανάσης Θεοφιλλόπουλος , Χάρης Ζέππος & Γριβόγιαννης Ιωάννης                                                                   διαβάστε την εργασία

 

4ο  ΘΕΜΑ: Στο σπίτι μας σώζουμε τον πλανήτη: Ανακύκλωση σκουπιδιών στους μπλε κάδους

ΜΑΘΗΤΕΣ Α3: Αντωνία Τραγά, Χαρούλα Σπυριδάκου, Νικολίνα Ρεμπή

διαβάστε την εργασία

 

5ο  ΘΕΜΑ: Στο σπίτι μας σώζουμε τον πλανήτη: α)Ανακύκλωση συσσωρευτών και μπαταριών και β)Ανακύκλωση αυτοκινήτων-ελαστικών-λαδιών

ΜΑΘΗΤΕΣΑ2:  Λιναρδάκης Νίκος, Μηλιάκος Κωνσταντίνος, Μασγανάς Γιώργος, Μουστάκης Σταύρος, Μπάχα Μιχαήλ & Μέντι Τζέραρντ 

  διαβάστε την εργασία    &   διαβάστε την εργασία

 

6ο  ΘΕΜΑ: Στο σπίτι μας σώζουμε τον πλανήτη: α)Ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών και β)Ανακύκλωση συσκευασιών και Tetra Pak

ΜΑΘΗΤΕΣ Α2: Μπουτεράκου Τριαντάφυλλη , Νικητάκη Αγγελική ,Κρικέλλα Αγγελική & Κυριακίδη Ιωάννα

διαβάστε την εργασία   & Ανακύκλωση συσκευασιών και Tetra Pak                

 

7ο  ΘΕΜΑ: Στο σπίτι μας σώζουμε τον πλανήτη: «ΤΑ σκουπίδια του ενός μπορεί να είναι ο θησαυρός του άλλου». Τη ρήση την έχετε ακούσει στα σίγουρα. Το www.freecycle.org/group/GR/ Greece την έκανε όμως απτή πραγματικότητα για όλους μας Περιγράψτε μας πως; Βρείτε και άλλους ιστοτόπους που μας παρακινούν στο να ανταλλάξουμε, χαρίσουμε πράγματα που δεν χρησιμοποιούμε αλλά πους μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος συνάνθρωπός μας

ΜΑΘΗΤΕΣ Α2: Κουτσοβίτη Μελίνα,  Μηνακάκη Δέσποινα & Μόρσινκ-Παλούμπα Βερενίκη

διαβάστε την εργασία

 

8ο  ΘΕΜΑ: Στο σπίτι μας σώζουμε τον πλανήτη: Η ενίσχυση της οικιακής κομποστοποίησης είναι ένα από τα πλέον βασικά βήματα για να μειωθεί ο όγκος των παραγόμενων σκουπιδιών, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεδομένου ότι τα οργανικά απόβλητα αποτελούν το 35% έως 50% των απορριμμάτων στη χώρα μας. Πως γίνεται η οικιακή κομποστοποίηση;
ΜΑΘΗΤΕΣΑ2 : Μανιατάκου Ευαγγελία, Μηλιάκου Γεωργία, Ελευθερία Κουτρουμάνη
 

διαβάστε την εργασία

 

9ο  ΘΕΜΑ: Στο σπίτι μας σώζουμε τον πλανήτη: Ηλιακοί θερμοσίφωνες και λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας

ΜΑΘΗΤΕΣ Α2: Θεοδώρα-Ελέσα Κουντάνη &  Δημήτρης Κουρμπέλας

διαβάστε την εργασία

 

10ο  ΘΕΜΑ: Στο σπίτι μας σώζουμε τον πλανήτη: Ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές στην καθημερινή μας ζωή που λειτουργώντας τις δεν επιβαρύνουμε τον πλανήτη

ΜΑΘΗΤΕΣ Α3: ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ,ΑΝΝΑΜΕΛ ΝΤΕΙ,ΜΑΡΙΑ ΠΛΑΓΑΚΗ, ΕΥΓΕΝΙΑ ΣΕΛΑΧΟΓΛΟΥ, ΕΦΗ ΦΛΩΡΟΥ

διαβάστε την εργασία

 

11ο  ΘΕΜΑ: Στο σπίτι μας σώζουμε τον πλανήτη: Θέρμανση και δροσιά στην κατοικία μας με τις λιγότερο δυνατόν σπατάλες

ΜΑΘΗΤΕΣΑ1: Σταματική Βάρλα , Δανάη -Παναγιώτα Καρβούνη, Κωνσταντίνα Κουκούτση, Ζορμά Αικατερίνη & Δημάκη Πανωραία

διαβάστε την εργασία για την θέρμανση & για την δροσιά στην κατοικία μας

 

12ο  ΘΕΜΑ: Στο σπίτι μας σώζουμε τον πλανήτη «Πράσινες ταράτσες» και κάθετοι κήποι αλλάζουν το κλίμα της πόλης και «Καθαρίζουν» από το διοξείδιο του άνθρακα

ΜΑΘΗΤΕΣΑ1: Βουλουμάνου Αντώνια, Καπετανέα Ευαγγελία, Γερόντζου Μαρία

διαβάστε την εργασία

 

13ο  ΘΕΜΑ: Στο σπίτι μας σώζουμε τον πλανήτη Πως εξοικονομούμε νερό στις καθημερινές μας δραστηριότητες στο σπίτι;

ΜΑΘΗΤΕΣ Α3: Δήμητρα Παναγάκη, Αγγελική Νταλιάνη, Αιμιλιανή Σταυριανίδου, Παναγιώτης Πλαγάκης

 

Εργασίες μαθητών στο μάθημα της Σχολικής και Κοινωνικής Ζωής

Εργασίες μαθητών στο μάθημα της Οικιακής Οικονομίας

πατήστε εδώ για  ΕΡΓΑΣΙΕΣ μαθητών του 4ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

 

 

 

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ Β΄Τάξης

ΜΕΛΕΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ   από τους μαθητές της Β΄τάξης σχολ έτος 2011-2012

ΒΑΒΟΥΓΥΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥΛΑ,  ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΑΚΟΣ ΠΕΤΡΟΣ, ΝΤΕΛΑΛΗ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΡΕΜΠΕΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

 

ΚΑΚΟΚΕΦΑΛΟΥ ΜΑΡΙΑ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ,   ΠΑΠΠΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ,

ΓΕΩΡΓΑΝΕ ΙΩΑΝΝΑ

 

ΚΟΡΚΑΝΑ ΕΙΡΗΝΗ,   ΜΑΖΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΚΑΤΡΑΚΗ ΑΡΙΑΔΝΗ

 

ΣΚΙΑΔΑ ΙΩΑΝΝΑ-ΕΛΕΝΗ,   ΓΙΑΝΝΙΑ ΜΑΡΙΑ, ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ, ΚΡΙΤΣΕΠΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

 

ΦΟΥΝΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, ΔΑΡΒΥΡΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ,

ΛΕΒΙΔΙΩΤΗ ΕΛΕΝΗ

 

ΚΟΥΚΟΥΛΟΜΜΑΤΗΣ ΗΛΙΑΣ, ΚΟΚΟΖΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ,

ΒΑΜΒΑΚΑΡΗ ΕΛΕΝΑ, ΚΑΤΣΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

 

ΦΛΩΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ,  ΠΗΓΑΔΙΩΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ, 

ΝΙΚΟΛΕΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

 

ΛΙΟΛΙΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ,   ΧΟΥΠΗΣΧΑΡΑΛΑΜ-ΣΥΜ,

ΚΑΡΑΜΑΔΟΥΚΗ-ΡΙΤΣΟΥ ΝΙΚΟΛΙΝΑ

 

9η εργασία Τρία σημεία της Μεσογείου που συνδέονται με την Μυθολογία μας

ΚΡΗΤΗ  ΚΑΚΟΚΕΦΑΛΟΥ ΜΑΡΙΑ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ- ΓΙΑΝΝΙΑ ΜΑΡΙΑ

ΚΡΗΤΗ ΚΟΡΚΑΝΑ ΕΙΡΗΝΗ, 

ΣΤΕΝΑ ΕΛΛΗΣΠΟΝΤΟΥ - ΒΟΣΠΟΡΟΥ ΚΑΡΑΜΑΔΟΥΚΗ-ΡΙΤΣΟΥ ΝΙΚΟΛΙΝΑ             

ΣΤΕΝΑ ΕΛΛΗΣΠΟΝΤΟΥ - ΒΟΣΠΟΡΟΥ ΦΛΩΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ

ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ ΚΟΥΚΟΥΛΟΜΜΑΤΗΣ ΗΛΙΑΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΑΚΟΣ ΠΕΤΡΟΣ, ΜΑΖΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΦΟΥΝΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, ΝΙΚΟΛΕΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

 

Μετά την παρουσίαση οι μαθητές χωρίστηκαν σε 5 ομάδες και εκπόνησαν τα αντίστοιχα φύλλα εργασίας

 

Δείτε το  project

ΚΟΡΥΦΗ

Εργασίες μαθητών στο μάθημα της Οικιακής Οικονομίας

πατήστε εδώ για  ΕΡΓΑΣΙΕΣ μαθητών του 4ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ

ΚΟΡΥΦΗ

 

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2010-2011

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ 3.1  ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗ ΦΥΣΗ

Τετράδιο εργασιών Β 3.1 σελ 18

 

1. Χωριστείτε σε ομάδες 4 ατόμων (7 ομάδες)

2. Βρείτε πληροφορίες, για έναν από τους  κάτωθι ποταμούς, που η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης θεωρεί πιθανά σημεία συρράξεων με αιτία το νερό

3. Οι πληροφορίες θα αφορούν

                     α. Ποιες χώρες τροφοδοτεί ο ποταμός (πηγές έως εκβολές)

                     β. Αν υπάρχουν διακρατικές συμφωνίες για τη χρήση του νερού ή αν κάποια χώρα έχει κάνει 

                        φράγματα με αποτέλεσμα να δημιουργεί προβλήματα στις υπόλοιπες χώρες που διασχίζει ο

                        συγκεκριμένος ποταμός

                     γ.  Αν υπήρξαν συγκρούσεις προηγούμενα  χρόνια για τη χρήση του νερού

                     δ.  ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

4. Οι 7 ομάδες είναι:

1η για τον ποταμό Κολοράντο            2η για τον ποταμό Παρανά      3η για τους ποταμούς Τίγρη & Ευφράτη

4η για τον ποταμό Νείλο                  5η για τον ποταμό Οκοβάνγκο  6η για τον ποταμό Γάγγη

7η για τον ποταμό Μεκόνγκ

 

Η  εργασία να παραδοθεί σε χειρόγραφη ή έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή έως την Παρασκευή 19/11/2010

ΚΟΡΥΦΗ

για τον ΚΟΛΟΡΑΝΤΟ από τους μαθητές Ηλία Κουκουλομμάτη, Γιώργο Μάζη,

                                   Ιωάννη Νικολέτο, Πέτρο Παναγιωτακάκο

 

για τον  ΤΙΓΡΗ & ΕΥΦΡΑΤΗ  από τις μαθήτριες Μαρία Κακοκέφαλου-Αμαστασία Κάτσιου-                                          Κυριακή Πηγαδιώτη και Αγγελική Ρέμπελου

 

για το  Νείλο από τις μαθήτριες Δήμητρα Ντελελή, Νικολίνα Καραμουδούκη Ρίτσου, Πωλίνα Κοκοζού και το  ΦΡΑΓΜΑ του ασουαν από το μαθητή Σπυρίδωνα Παππά

 

για το   ΜΕΚΟΝΓΚ  από τους μαθητές Βαγγέλη Φουντά-Χαράλαμπο Χούπη και τις

                             μαθήτριες Έλενα Βαμβακάρη και Μαρία Γιαννιά

 

για το  ΟΚΟΒΑΝΓΚΟ  από τη μαθήτρια Πετρούλα Βαβουγιού

για το  ΟΚΟΒΑΝΓΚΟ  από τις μαθήτριες  Σταυρούλα-Παναγιώτα Δαρβύρη-Ιωάννα Γεωργανέ-                      Αριάδνη Κατράκη

 

για τον  ΠΑΡΑΝΑ  από τις μαθήτριες  Ελεάννα Σκιαδά - Παναγιώτα Κριτσέπη -

                     Κατερίνα Λιόλιου

Εργασίες μαθητών στο μάθημα της Οικιακής Οικονομίας

πατήστε εδώ για  ΕΡΓΑΣΙΕΣ μαθητών του 4ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

 

 

 

 

Υποστηρικτικο υλικο ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ Β΄

Στη Β΄ τάξη του Γυμνασίου το μάθημα της Γεωλογίας - Γεωγραφίας επικεντρώνεται στην μελέτη της Ευρώπης και της Ελλάδας, ενώ η ύλη αναπτύσσεται σε τέσσερις μεγάλες διδακτικές ενότητες. Η Ευρώπη είναι ένας χώρος στον οποίο η αλληλεπίδραση φυσικού περιβάλλοντος και ανθρώπου είναι πολύ έντονη και χαρακτηριστική. Η ήπειρος αυτή αποτελεί πλέον το ευρύτερο περιβάλλον των Ελλήνων μαθητών, οι οποίοι θα πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά τα ιδιαίτερα ανθρωπογεωγραφικά χαρακτηριστικά της. Οι προβλεπόμενες διδακτικές ενότητες είναι οι ακόλουθες:
 

  • Οι χάρτες: Περιλαμβάνει την εφαρμογή γνώσεων και δεξιοτήτων στη μελέτη της Ευρώπης, τη διερεύνηση της σχετικής θέσης τόπων, τη διαίρεση των χαρτών και την εφαρμογή τους στη μελέτη και λύση υποθετικών προβλημάτων (για παράδειγμα στον προγραμματισμό έργων).

  • Το φυσικό περιβάλλον της Ευρώπης: Αναπτύσσεται με την ίδια λογική που περιγράφηκε στην προηγούμενη τάξη του Γυμνασίου και περιλαμβάνει τη μελέτη χαρακτηριστικών, κατά περίπτωση, χωρών.

  • Οι κάτοικοι της Ευρώπης: Εξετάζει τον πληθυσμό της Ευρώπης, την εξέλιξή του στο χρόνο, τη γεωγραφική κατανομή του, την πολιτική διαίρεση της ηπείρου, τις μεγάλες πόλεις και τη γεωγραφική κατανομή τους, όπως επίσης και τη γεωγραφική κατανομή γλωσσών και θρησκειών. Όπου κρίνεται αναγκαίο, το μάθημα καταλήγει στην εξέταση του συγκεκριμένου χαρακτηριστικού στον ελληνικό χώρο (για παράδειγμα, πληθυσμός, πόλεις και διοικητική διαίρεση της Ελλάδας). Η ενότητα κλείνει με τη μελέτη των βαλκανικών χωρών, οι οποίες αποτελούν τον άμεσο περιβάλλοντα χώρο της Ελλάδας.

  • Οι οικονομικές δραστηριότητες των Ευρωπαίων: Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει περιορισμένες σε ποικιλία και έκταση πληροφορίες για την ανάπτυξη των διαφόρων τομέων της παραγωγής στον ευρωπαϊκό χώρο. Το κέντρο βάρους της ενότητας δε βρίσκεται στην απαρίθμηση προϊόντων και ποσοτήτων, αλλά στους παράγοντες, οι οποίοι καθορίζουν την ανάπτυξη των διαφόρων οικονομικών δραστηριοτήτων. Στο Δημοτικό σχολείο οι μαθητές γνώρισαν τη μορφή της επιφάνειας της Γης και τη διαίρεσή της σε χώρες, μελετώντας τον κόσμο σε ολοένα ευρύτερες περιφέρειες από το τοπικό προς το παγκόσμιο. Έμαθαν επίσης να καταγράφουν δεδομένα και να τα απεικονίζουν με κατάλληλα σύμβολα. Στο Γυμνάσιο αυτές οι γνώσεις και δεξιότητες θα πρέπει να συμπληρωθούν και να επεκταθούν.

Στόχοι

Με τη διδασκαλία της Γεωλογίας – Γεωγραφίας στην Β' τάξη του Γυμνασίου, επιδιώκονται για τους μαθητές οι επιμέρους βασικοί στόχοι:

  • Να ερμηνεύουν φαινόμενα και διαδικασίες που ξεφεύγουν από την άμεση παρατήρηση και συχνά απαιτούν αυξημένη ικανότητα αφηρημένης σκέψης και συνδυασμού δεδομένων (π.χ. για τη μελέτη των γεωλογικών φαινομένων).

  • Να χρησιμοποιούν με σχετική ευχέρεια ορισμένες απλές, αλλά εξειδικευμένες μεθόδους μελέτης δεδομένων που συνδέονται με τη Γεωλογία και τη Γεωγραφία (π.χ. αξιοποίηση χαρτών, γραφημάτων και άλλων πληροφοριών, συνεργασία για την υλοποίηση σχεδίων εργασίας κτλ.).

  • Να αξιολογούν και να αξιοποιούν τα αποτελέσματα των παρατηρήσεών τους, ώστε να προτείνουν λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα.

  • Να αναπτύσσουν τις απαραίτητες διαθέσεις και στάσεις που θα τους επιτρέψουν να ενταχθούν ομαλά και δημιουργικά στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον τους.

 Βιβλίο μαθητή Β΄τάξης   Ενότητα 1 : Οι χάρτες   σε αρχείο pdf

Ηλεκτρονικό βιβλίο μαθητή Β΄τάξης  ΜΑΘΗΜΑ Οι έννοιες «γεωγραφική» και «σχετική» θέση

      Ηλεκτρονικό βιβλίο μαθητή Β΄τάξης  ΜΑΘΗΜΑ H σημασία της σχετικής θέσης για τους ανθρώπους

       Ηλεκτρονικό βιβλίο μαθητή Β΄τάξης  ΜΑΘΗΜΑ 3 Μελετώντας με χάρτες τη θέση της Ευρώπης στον κόσμο

     Ηλεκτρονικό βιβλίο μαθητή Β΄τάξης  ΜΑΘΗΜΑ 4 Μελετώντας με χάρτες το φυσικό περιβάλλον της Ευρώπης

     Ηλεκτρονικό βιβλίο μαθητή Β΄τάξης  ΜΑΘΗΜΑ 5 Μελετώντας με χάρτες τους κατοίκους της Ευρώπης    

Τετράδιο Εργασιών μαθητή Β΄τάξης   Ενότητα 1 : Οι χάρτες         

Βιβλίο Εκπαιδευτικού Εξώφυλλο, Σελίδες  1-128                      Προγραμματισμός Ύλης: ΤΑΞΗ Β΄

Στην ενότητα αυτή, οι μαθητές θα μάθουν ότι:

  • Η θέση ενός τόπου μπορεί να προσδιοριστεί με γεωγραφικές συντεταγμένες (γεωγραφική θέση) ή σε σχέση με άλλα στοιχεία του χώρου (σχετική θέση).

  • Η σχετική θέση είναι πιο χρήσιμη από τη γεωγραφική για την καθημερινή ζωή και τις δραστηριότητες μας, γιατί συνδέει τα χαρακτηριστικά του χώρου μεταξύ τους.

  • Χρησιμοποιώντας κάθε φορά τον κατάλληλο χάρτη μπορούμε να αντλήσουμε μια μεγάλη ποικιλία πληροφοριών. Ειδικότερα για την Ευρώπη μπορούμε, μελετώντας χάρτες, να πληροφορηθούμε για τη θέση της στον πλανήτη, το ανάγλυφο της, το κλίμα της, τη βλάστησή της, τις χώρες και τους λαούς της, την οικονομία των κρατών της και πολλά άλλα ακόμη.

  • Χρησιμοποιώντας τους χάρτες σαν εργαλεία μπορούμε να αποφασίζουμε για ένα ταξίδι διακοπών, αλλά και για τεχνικά έργα που πρέπει να γίνουν (όπως π.χ. η κατασκευή συγκοινωνιακών δικτύων) κ.α. Μπορούμε επομένως, με τη μελέτη των χαρτών, να λαμβάνουμε αποφάσεις τόσο βραχυπρόθεσμης όσο και μακροπρόθεσμης εμβέλειας.

Λέξεις Κλειδιά : γεωγραφική θέση, απόλυτη θέση, σχετική θέση, σύστημα αναφοράς, Παγκόσμιο Δορυφορικό Σύστημα Εντοπισμού θέσης, γενικός χάρτης, φυσικό περιβάλλον, Ευρώπη, Αφρική, Ασία, Ατλαντικός, Βόρειος Πόλος, γεωμορφολογικά στοιχεία.

Οι έννοιες «γεωγραφική» και «σχετική» θέση

πάτησε εδώ για να συνδεθείς και να δεις το μάθημα σε διαφάνειες

Μελετώντας με χάρτες τους κατοίκους της Ευρώπης

πάτησε εδώ για να συνδεθείς και να δεις το μάθημα σε διαφάνειες

Μελετώντας με χάρτες το φυσικό περιβάλλον της Ευρώπης

πάτησε εδώ για να συνδεθείς και να δεις το μάθημα σε διαφάνειες

Μελετώντας με χάρτες τη θέση της Ευρώπης στον κόσμο

πάτησε εδώ για να συνδεθείς και να δεις το μάθημα σε διαφάνειες

ΚΟΡΥΦΗ

 Βιβλίο μαθητή Β΄τάξης   Ενότητα 2 : Το φυσικό περιβάλλον της Ευρώπης σε αρχείο pdf

                                                         Μάθημα 6-11       Μάθημα 12-18      Μάθημα 19-24

Ηλεκτρονικό βιβλίο μαθητή Β΄τάξης  ΜΑΘΗΜΑ 9 Σεισμική και ηφαιστειακή δράση στην Ευρώπη και στην Ελλάδα

Ηλεκτρονικό βιβλίο μαθητή Β΄τάξης  ΜΑΘΗΜΑ 10 H επίδραση των σεισμών και των ηφαιστείων στη ζωή μας

Ηλεκτρονικό βιβλίο μαθητή Β΄τάξης  ΜΑΘΗΜΑ 12  Οι θάλασσες της Ευρώπης

Ηλεκτρονικό βιβλίο μαθητή Β΄τάξης  ΜΑΘΗΜΑ 14  H Μεσόγειος θάλασσα

Ηλεκτρονικό βιβλίο μαθητή Β΄τάξης  ΜΑΘΗΜΑ 15  Οι άνθρωποι στη Μεσόγειο

Ηλεκτρονικό βιβλίο μαθητή Β΄τάξης  ΜΑΘΗΜΑ 16  Τα βουνά και οι πεδιάδες της Ευρώπης

Ηλεκτρονικό βιβλίο μαθητή Β΄τάξης  ΜΑΘΗΜΑ 17  Τα βουνά και οι πεδιάδες στη ζωή των Ευρωπαίων    

Ηλεκτρονικό βιβλίο μαθητή Β΄τάξης  ΜΑΘΗΜΑ  19  Το κλίμα της Ευρώπης       

Ηλεκτρονικό βιβλίο μαθητή Β΄τάξης  ΜΑΘΗΜΑ  20 Το κλίμα της Ελλάδας

Ηλεκτρονικό βιβλίο μαθητή Β΄τάξης  ΜΑΘΗΜΑ  21  Τα ποτάμια και οι λίμνες της Ευρώπης

Ηλεκτρονικό βιβλίο μαθητή Β΄τάξης  ΜΑΘΗΜΑ  22  Τα ποτάμια και οι λίμνες στη ζωή των Ευρωπαίων

Ηλεκτρονικό βιβλίο μαθητή Β΄τάξης  ΜΑΘΗΜΑ  2 Τα ποτάμια και οι λίμνες της Ελλάδας

Ηλεκτρονικό βιβλίο μαθητή Β΄τάξης  ΜΑΘΗΜΑ  2 H βλάστηση της Ευρώπης

Τετράδιο Εργασιών μαθητή Β΄τάξης   Το φυσικό περιβάλλον της Ευρώπης

                                   Φύλλα Εργασίας 6-9    Φύλλα Εργασίας 10-15    Φύλλα Εργασίας 15-24  

Βιβλίο Εκπαιδευτικού Εξώφυλλο, Σελίδες  1-128                      Προγραμματισμός Ύλης: ΤΑΞΗ Β΄

Στην ενότητα αυτή, οι μαθητές θα μάθουν ότι:

  • Η γεωλογική ιστορία της Ευρώπης είναι πολύπλοκη στα δυτικά και νότια, αλλά απλούστερη στα ανατολικά και βόρεια.

  • Ο χώρος της Ελλάδας πέρασε από πολλές γεωλογικές ανακατατάξεις στην ιστορία, ενώ οι δυνάμεις που τον διαμόρφωσαν συνεχίζουν να δρουν ασταμάτητα, δίνοντας σεισμούς και άλλα φαινόμενα που επηρεάζουν τη ζωή των ανθρώπων.

  • Η Ευρώπη από τον βορρά, τη δύση και τον νότο βρέχεται από τη θάλασσα. Στα δυτικά ο Ατλαντικός Ωκεανός, στον νότο η Μεσόγειος και στον βορρά ο Βόρειος Παγωμένος Ωκεανός συμβάλλουν, μεταξύ άλλων, και στον καθορισμό του κλίματος της ηπείρου.

  • Μία από τις θάλασσες της Ευρώπης είναι η Μεσόγειος θάλασσα, η οποία έχει μακραίωνη ιστορία και σημαντική συμβολή στον παγκόσμιο πολιτισμό. Στα παράλια της Μεσογείου βρίσκεται και η χώρα μας.

  • Η νότια Ευρώπη χαρακτηρίζεται από έντονο ανάγλυφο, ενώ στα ανατολικά και βόρεια κυριαρχούν δύο αχανείς πεδιάδες (η βορειοευρωπαϊκή και η ρωσική).

  • Το κλίμα της Ευρώπης είναι γενικά εύκρατο, ενώ της χώρας μας είναι κυρίως μεσογειακό.

  • Την Ευρώπη διασχίζουν πολλά μικρά και μεγάλα ποτάμια, που παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή των Ευρωπαίων.

  • Η φυσική βλάστηση της Ευρώπης περιορίζεται κυρίως στα ορεινά και βόρεια, ενώ στις μεγάλες πεδιάδες κυριαρχούν τα καλλιεργούμενα είδη φυτών.

Λέξεις Κλειδιά : τεκτονικές-λιθοσφαιρικές πλάκες, κίνηση πλακών σύγκρουση πλακών, ορογένεση, γεωτεκτονική ενότητα, εξωγενείς δυνάμεις, ενδογενείς δυνάμεις, ευρωπαϊκό ανάγλυφο, διάβρωση, παγετώνες,σεισμικότητα, ηφαιστειότητα, ένταση και μέγεθος σεισμού, γεωθερμικά φαινόμενα, οικονομικές συνέπειες, ανθρώπινες απώλειες, τουρισμός, τσουνάμι, αντισεισμική αυτοπροστασία, βλάστηση, καλλιέργειες, συγκοινωνίες.

 

Σεισμική και ηφαιστειακή δράση στην Ευρώπη και στην Ελλάδα

πάτησε εδώ για να συνδεθείς και να δεις το μάθημα σε διαφάνειες

H επίδραση των σεισμών και των ηφαιστείων στη ζωή μας

πάτησε εδώ για να συνδεθείς και να δεις το μάθημα σε διαφάνειες

Οι θάλασσες της Ευρώπης

πάτησε εδώ για να συνδεθείς και να δεις το μάθημα σε διαφάνειες

Τα βουνά και οι πεδιάδες της Ευρώπης

πάτησε εδώ για να συνδεθείς και να δεις το μάθημα σε διαφάνειες

Το ΚΛΙΜΑ της Ευρώπης

πάτησε εδώ για να συνδεθείς και να δεις το μάθημα σε διαφάνειες

Τα ποτάμια και οι λίμνες της Ευρώπης

πάτησε εδώ για να συνδεθείς και να δεις το μάθημα σε διαφάνειες

Τα ποτάμια και οι λίμνες στη ζωή των Ευρωπαίων

πάτησε εδώ για να συνδεθείς και να δεις το μάθημα σε διαφάνειες

ΚΟΡΥΦΗ

 Βιβλίο μαθητή Β΄τάξης   Ενότητα 3 : Οι κάτοικοι της Ευρώπης σε αρχείο pdf

                                                         Μάθημα 25-36      

Ηλεκτρονικό βιβλίο μαθητή Β΄τάξης  ΜΑΘΗΜΑ 25 Πολιτική διαίρεση της Ευρώπης

Τετράδιο Εργασιών μαθητή Β΄τάξης   Οι κάτοικοι της Ευρώπης

                                   Φύλλα Εργασίας 3ης Ενότητας

Βιβλίο Εκπαιδευτικού Εξώφυλλο, Σελίδες  1-128                      Προγραμματισμός Ύλης: ΤΑΞΗ Β΄

Στην ενότητα αυτή, οι μαθητές θα μάθουν ότι:
  • Η Ευρώπη χωρίζεται σε 46 κράτη.
     
  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) είναι μια μεγάλη οικογένεια δημοκρατικών κρατών που ενώνουν τις προσπάθειές τους για την ευημερία των πολιτών τους.
     
  • Σήμερα η Ε.Ε. έχει 27 κράτη-μέλη, ενώ υπάρχουν κι άλλες χώρες που επιθυμούν να γίνουν μέλη της.
     
  • Η χώρα μας, για την καλύτερη διοίκηση της, διαιρείται σε 13 διοικητικές περιφέρειες και σε 51 νομούς.
     
  • Οι περισσότεροι κάτοικοι της Ευρώπης ζουν σε αστικές περιοχές, ενώ οι μεγαλουπόλεις της ηπείρου μας είναι σχετικά λίγες.
     
  • Ο πληθυσμός της Ευρώπης έχει υψηλό βιοτικό επίπεδο, αλλά αντιμετωπίζει σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα. Σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Ελλάδα.
     
  • Τα Βαλκάνια είναι μια ορεινή χερσόνησος, με πλούσια ιστορία, που σήμερα διαιρείται σε 11 κράτη. Ένα από αυτά είναι και η χώρα μας.
     
  • Οι γείτονές μας στα Βαλκάνια είναι η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Π.Γ.Δ.Μ. και η Τουρκία. 

Λέξεις Κλειδιά : πολιτική διαίρεση, τελωνειακοί έλεγχοι, κοινωνική ανάπτυξη, οικονομική ανάπτυξη, πολιτισμικά στοιχεία, Ευρωπαϊκή Ένωση, κράτος-μέλος, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ο.Ν.Ε., ευρώ, Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), νομαρχία, διοικητική περιφέρεια, γεωγραφικό διαμέρισμα, δήμος, κοινότητα, δημογραφικό πρόβλημα, μετανάστευση, αστυφιλία, αστικοποίηση

25: Πολιτική διαίρεση της Ευρώπης

πάτησε εδώ για να συνδεθείς και να δεις το μάθημα σε διαφάνειες

26 & 27: Η Ευρωπαική Ένωση και η σημασία της

πάτησε εδώ για να συνδεθείς και να δεις το μάθημα σε διαφάνειες

29: Ο πληθυσμός της Ευρώπης

πάτησε εδώ για να συνδεθείς και να δεις το μάθημα σε διαφάνειες

30.Τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ευρώπης

πάτησε εδώ για να συνδεθείς και να δεις το μάθημα σε διαφάνειες

32. Τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά των Ευρωπαίων

πάτησε εδώ για να συνδεθείς και να δεις το μάθημα σε διαφάνειες

37: Οι τομείς παραγωγής της ευρωπαϊκής οικονομίας

πάτησε εδώ για να συνδεθείς και να δεις το μάθημα σε διαφάνειες

38: H γεωργία και η δασοκομία στην Ευρώπη

πάτησε εδώ για να συνδεθείς και να δεις το μάθημα σε διαφάνειες

ΚΟΡΥΦΗ

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

 

 

 

 

 

 

Διδακτέα ύλη Γ Ε Ω Λ Ο Γ Ι ΑΣ – Γ Ε Ω Γ Ρ Α Φ Ι ΑΣ για το σχ έτος 2012-2013

Διδακτέα ύλη – Διαχείριση Διδακτέας ύλης  Α΄Τάξης

 

ΜΑΘ. Α1.1. Γεωγραφικές συντεταγμένες

Δεν θα διδαχθεί η δραστηριότητα Α1.1. από το Τετράδιο Εργασιών. Η δραστηριότητα αυτή δεν σχετίζεται με το αντίστοιχο μάθημα που αφορά στις γεωγραφικές συντεταγμένες. Είναι απλώς μια πρόταση για να κάνουν οι μαθητές μια έκθεση ζωγραφικής ή να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό με έργα τους καλλιτεχνικά. 

 

ΜΑΘ. Α1.2. Παιχνίδια με τις γεωγραφικές συντεταγμένες

Δεν θα διδαχθούν οι σελ. 15 -16 (προβολές). Η έννοια της προβολής είναι από μόνη της δύσκολη, γίνεται ακόμα δυσκολότερη όταν οι εικόνες που πρέπει να οπτικοποιήσουν τις ιδιαιτερότητες κάθε προβολής είναι δυσανάγνωστες και δεν υπάρχει επεξηγηματικό κείμενο. Η γνώση διαφορετικών προβολών είναι περισσότερο εγκυκλοπαιδική και δεν προσφέρει υλικό για παραπέρα μελέτη σε αυτές τις ηλικίες, ούτε συναντώνται άλλη φορά σε όλη την ύλη που αναπτύσσεται τόσο στην Α΄ όσο και την Β΄ Τάξη. Δεν θα διδαχθεί επίσης η δραστηριότητα Α1.2 από το Τετράδιο Εργασιών. Ο χάρτης που υπάρχει και προτείνεται για μελέτη για αυτήν τη δραστηριότητα, είναι εξαιρετικά λεπτομερής και δυσανάγνωστος. Μερικές ερωτήσεις είναι δύσκολο να απαντηθούν ακόμα και από ενημερωμένους καθηγητές. Η ερμηνεία τους απαιτεί την ανάγνωση ισοϋψών γραμμών, δυσκολότατη ικανότητα, αν προηγούμενα κάποιος δεν έχει  ασκηθεί  σε απλές ασκήσεις- παραδείγματα  πάνω στις ισοϋψείς. Εδώ μια προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση έπεται αντί να προηγείται. Θα μπορούσε να διδαχθεί αυτή η άσκηση μόνο μετά από μια διδασκαλία που απαιτεί αναδιάρθρωση της συγκεκριμένης ύλης του μαθήματος αυτού.

 

ΜΑΘ. Α1.3. Η χρήση των χαρτών στην καθημερινή ζωή

Δεν θα διδαχθεί η σελ. 19 (Τα συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών) με βάση την εγκύκλιο 129200/Γ2/20-10-2009 του Υπουργείου Παιδείας. Επιπλέον δεν θα διδαχθεί από το Τετράδιο Εργασιών η δραστηριότητα Α1.2 γιατί απαιτεί για την πραγματοποίηση της τη χρήση GPS.

 

ΜΑΘ. Α1.4. Ποιόν χάρτη να διαλέξω;

Δεν θα διδαχθεί το έγχρωμο ένθετο «συνταγές» για νεαρούς χαρτογράφους. Αυτό το κείμενο θα αποτελέσει οδηγό στο κεφάλαιο Γ1.1. και θα συνδυαστεί με την προτεινόμενη από το Τετράδιο Εργασιών Γ1.1. δραστηριότητα.

 

ΜΑΘ. Α1.5. Ανακρίνοντας τους χάρτες

Δεν θα διδαχθεί το μάθημα. Ωστόσο μπορεί να αποτελέσει οδηγό μελέτης στη Δ΄ Ενότητα: «Ήπειροι…Στιγμιότυπα».

 

ΜΑΘ. Β1.1. Ο πλανήτης Γη

Δεν θα διδαχθεί γιατί παρόμοια ύλη έχει διδαχθεί στη ΣΤ΄ Δημοτικού.

 

ΜΑΘ. Β2.1. Ατμόσφαιρα-Σύνθεση της Ατμόσφαιρας, θερμοκρασία, άνεμοι

Δεν θα διδαχθεί από το Τετράδιο Εργασιών η δραστηριότητα Β2.1. γιατί δε συνδέεται με το θέμα του βιβλίου.

 

ΜΑΘ. Β3.1. Υδρόσφαιρα. Το νερό στη φύση

Δεν θα διδαχθεί η σελίδα  50 (Μεγάλες λίμνες του κόσμου).  Είναι ασύνδετο με το υπόλοιπο μάθημα. Η υδρόσφαιρα δεν περιορίζεται μόνο στις λίμνες, αυτές αποτελούν μόνο μία περίπτωση. Εξάλλου οι λίμνες μέσα στο βιβλίο μελετώνται μόνο ως προς την διάσταση του τρόπου δημιουργίας τους, ενώ μεγαλύτερη σημασία θα είχε να εξεταστεί ο σημαντικός περιβαλλοντικός τους ρόλος και το πως επηρεάζουν τις ανθρώπινες δραστηριότητες, αλλά και η σύγκρισή τους με τα ποτάμια, την άλλη μορφή της υδρόσφαιρας πάνω στην ξηρά. Το συγκεκριμένο κείμενο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πληροφοριακό υλικό στην Δ΄ Ενότητα: «Ήπειροι…Στιγμιότυπα».

 

ΜΑΘ. Β3.2. Ωκεανοί και θάλασσες: Δεν θα διδαχθεί η δραστηριότητα του Τετραδίου Εργασιών Β.3.2. (Ωκεανοί και θάλασσες), γιατί ζητά από τους μαθητές να μετρήσουν αποστάσεις, μετατρέποντας τα ναυτικά μίλια σε χιλιόμετρα και την ταχύτητα από κόμβους σε μίλια ανά ώρα, οπότε τελικά αντί να είναι μια δημιουργική γεωγραφική δραστηριότητα γίνεται μια άσκηση μετατροπής μονάδων, δεξιότητα που καλλιεργείται και στο μάθημα της Φυσικής την επόμενη σχολική χρονιά.

 

ΜΑΘ. Β3.3. Άνθρωποι και θάλασσα- Τα νησιωτικά κράτη

Δεν θα διδαχθεί γιατί το πρώτο μέρος του μαθήματος που αφορά στην κατανομή των ανθρώπων έχει διδαχθεί στην ΣΤ΄ τάξη και στο δεύτερο μέρος δεν τονίζονται τα χαρακτηριστικά της Ιαπωνίας ως νησιωτικό κράτος, που είναι ο κύριος στόχος του μαθήματος. Επίσης δεν θα διδαχθεί από το Τετράδιο Εργασιών η δραστηριότητα Β.3.3. (Ταξίδι στις Μολούκες), γιατί οι ερωτήσεις που θέτει το μάθημα δεν μπορούν να απαντηθούν χωρίς τον κατάλληλο χάρτη. Ο παγκόσμιος χάρτης στον οποίο αναφέρονται οι ερωτήσεις καταλαμβάνει μόλις το ¼ της σελίδας και έτσι οι πληροφορίες του μόνο με μεγεθυντικό φακό θα μπορούσαν να διαβαστούν. Δεν υπάρχει στοιχειώδης πληροφόρηση ούτε στο κείμενο για την κατανομή του πληθυσμού σε παραθαλάσσιες, εσωτερικές, ορεινές ή πεδινές περιοχές στις οποίες αναφέρεται, αλλά  ούτε υπάρχουν πηγές στις οποίες η μελέτη τους θα επέτρεπε να παρατηρήσουμε την δεδομένη κατάσταση, πολύ περισσότερο δεν υπάρχει αναφορά στους λόγους που εξηγούν αυτή την κατανομή. Ο μαθητής δηλ. δεν έχει ούτε πηγές για μελέτη, ούτε και την πληροφόρηση για να αντιληφθεί το γεωγραφικό φαινόμενο της κατανομής του πληθυσμού ανάλογα με το ανάγλυφο, την γειτνίαση με τη θάλασσα ή την απόστασή του από τον Ισημερινό που παραλείπεται εντελώς. Θα μπορούσαν να δοθούν ως πηγές διαγράμματα ποσοστών κατανομής πληθυσμού σε σχέση με το ανάγλυφο ή  το γεωγραφικό πλάτος, ή την απόσταση από την θάλασσα που θα επέτρεπαν κάποια επεξεργασία και επιβεβαίωση των απαντήσεων των μαθητών.  Επιπλέον, σε μία από τις ερωτήσεις για την Ιαπωνία γίνεται λόγος για την φυσιολογική πυκνότητα, έννοια που δεν είναι γνωστή ακόμα στους μαθητές, δεν αποτελεί στόχο στο μάθημα και κυρίως  προβλέπεται να διδαχθεί 10 μαθήματα παρακάτω, (στο Γ1.1 μάθημα).

Τα Μαθήματα:

·       Β3.5. Τα ποτάμια της Ασίας,

·       Β3.6. Τα ποτάμια της Αμερικής,

·       Β3.7 Τα ποτάμια της Αφρικής-Τα ποτάμια της Αυστραλίας

δεν θα διδαχθούν. Πρόκειται για απλή περιγραφική γεωγραφία που περιορίζεται στην ονοματολογία των ποταμών, απαιτεί μεγάλη απομνημόνευση ονομάτων, δεν γενικεύει τη σημασία των ποταμών για την ανθρώπινη ζωή, δεν συνδυάζεται με τη γενικότερη μορφολογία του εδάφους ώστε να εξηγηθεί το μέγεθος ή το είδος της ροής τους. Το υλικό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την διδασκαλία της Δ Ενότητας: «Ήπειροι …Στιγμιότυπα», γιατί εκεί μπορεί να αποτελέσει υλικό για επεξεργασία και ανάλυση.

 

ΜΑΘ. Β4.1. Λιθόσφαιρα Μιλώντας για την ηλικία της Γης: Δεν θα διδαχθεί γιατί έχει δύσκολες έννοιες. Βάσει επιστημονικών ερευνών (Ault, 1982, 1984, Trent, 1998, Dodick, Orion, 2003, Libarkin et al., 2005) έχουν προσδιοριστεί βασικά και κρίσιμα εμπόδια στην ανάπτυξη επιστημονικής σκέψης των παιδιών σε θέματα όπως: γεωλογικός χρόνος, πρότυπα μεγάλης κλίμακας στο περιβάλλον και τις αλλαγές που τις αντιπροσωπεύουν, τα πετρώματα: δημιουργία αυτών, κλίμακα και διάταξή τους σε στρώματα, κ.α. Επιπλέον είναι ένα μάθημα που δεν συνδέεται με τα επόμενα μαθήματα.

 ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΩΡΩΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

 

 

ΥΛΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ-ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

 

 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

 

ΚΕΦΑΛΑΙΑ

 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

ΒΙΒΛΙΟ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΝΟΤΗΤΑ Α ΧΑΡΤΕΣ

Α1.1. Γεωγραφικές συντεταγμένες

 

Δεν θα διδαχθεί η δραστηριότητα Α1.1. από το τετράδιο.

 

1

Α.1.2. Παιχνίδια με τις γεωγραφικές συντεταγμένες

Δεν θα διδαχθούν οι σελ. 15-16  (προβολές).

(2 σελ.)

Δεν θα διδαχθεί η δραστηριότητα Α1.2. από το τετράδιο.

 

1

Α1.3. Η χρήση των χαρτών στην καθημερινή ζωή

Δεν θα διδαχθεί η σελ. 19 (Τα συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών).

(1 σελ.)

Δεν θα διδαχθεί από το τετράδιο η δραστηριότητα  Α1.2.

 

 

Α1.4.Ποιόν χάρτη να διαλέξω;

Δεν διδάσκεται το έγχρωμο ένθετο «συνταγές» για νεαρούς χαρτογράφους σελ. 22-23

(1 σελ.)

Αυτό το κείμενο θα αποτελέσει οδηγό στο κεφάλαιο Γ1.1. και θα συνδυαστεί με την προτεινόμενη από το Τετράδιο Εργασιών Γ1.1. δραστηριότητα.

 

 

1

Α1.5. Ανακρίνοντας τους χάρτες

 Δεν θα διδαχθούν οι σελίδες 24-27

   (4 σελ.)

Ωστόσο μπορεί να αποτελέσει οδηγό μελέτης στη Δ Ενότητα: «΄πειροι…Στιγμιότυπα»

 

 

ΟΧΙ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΝΟΤΗΤΑ Β

Φυσικό περιβάλλον

Β1.1. Ο πλανήτης Γη

Δεν θα διδαχθεί γιατί παρόμοια ύλη έχει διδαχθεί στη ΣΤ Δημοτικού, σελίδες 31-35 (5 σελ.)

 

 

ΟΧΙ

Β1.2. Χωρίζοντας το περιβάλλον σε ενότητες

 

 

1

Β2.1. Ατμόσφαιρα-Σύνθεση της Ατμόσφαιρας, θερμοκρασία, άνεμοι

 

Δεν θα διδαχθεί από το τετράδιο η δραστηριότητα Β2.1. γιατί δεν συνδέεται με το θέμα του βιβλίου.

 

1

Β.2.2. Οι βροχές, το κλίμα

 

 

 

2

Β.3.1. Υδρόσφαιρα. Το νερό στη φύση

Δε θα διδαχθεί η σελίδα  50. Οι μεγάλες λίμνες του κόσμου (1 σελ.)

Το συγκεκριμένο κείμενο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πληροφοριακό υλικό στην Δ Ενότητα: «Ήπειροι…Στιγμιότυπα»

 

 

1

Β3.2. Ωκεανοί και θάλασσες

 

Δεν θα διδαχθεί η δραστηριότητα Β.3.2. (Ωκεανοί και θάλασσες).

 

2

1η ώρα γενικά

2η ώρα υφαλοκρηπίδα

Β3.3. Άνθρωποι και θάλασσα- Τα νησιωτικά κράτη

Δεν θα διδαχθεί γιατί και η κατανομή των ανθρώπων έχει διδαχθεί στην ΣΤ τάξη και το υπόλοιπο περιεχόμενο δεν είναι απαραίτητο για τις επόμενες ενότητες του  βιβλίου, σελίδες 54-57 (4 σελ.)

 

Επίσης δεν θα διδαχθεί από το τετράδιο εργασιών η δραστηριότητα Β.3.3. (Ταξίδι στις Μολούκες).

ΟΧΙ

Β3.4. Τα ποτάμια του κόσμου

 

 

 

1

Β3.5. Τα ποτάμια της Ασίας

Τα κεφάλαια Β3.5., Β3.6., Β3.7. δεν θα διδαχθούν. Το υλικό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την διδασκαλία της Δ Ενότητας: «Ήπειροι…Στιγμιότυπα».

Σελίδες 60-68 (9 σελ.)

 

 

 

 

ΟΧΙ

Β3.6. Τα ποτάμια της Αμερικής

 

Β3.7. Τα ποτάμια της Αφρικής-Τα ποτάμια της Αυστραλίας

 

Β4.1. ΛΙΘΟΣΦΑΙΡΑ Μιλώντας για την ηλικία της Γης

Δεν θα διδαχθεί γιατί έχει δύσκολες έννοιες

Σελίδες 70-71 (2 σελ.)

 

ΟΧΙ

Β4.2. Το εσωτερικό της Γης

 

 

1

Β.4.3. Δυνάμεις που διαμορφώνουν την επιφάνεια της Γης: Ενδογενείς και εξωγενείς

 

 

Να διατεθούν 3 ώρες ώστε να χρησιμοποιηθεί και το CD Γεωγραφίας.

1η ώρα: Α. Δυνάμεις στο εσωτερικό της Γης (ενδογενείς): Πως γεννιούνται οι σεισμοί; και Πως γεννιούνται τα βουνά και οι οροσειρές; 

2η ώρα: Πως γεννιούνται οι μεγάλες νησιωτικές αλυσίδες; Πως γεννιούνται τα ηφαίστεια; Θερμές κηλίδες.

3η ώρα: Δυνάμεις στην επιφάνεια της γης (εξωγενείς )

 

Β4.4. Μορφές του ανάγλυφου της Γης

 

 

 

1

Β.5.1. ΒΙΟΣΦΑΙΡΑ Η γεωγραφική κατανομή των οργανισμών

 

 

Να διατεθούν 3 ώρες για να γίνει από το τετράδιο εργασιών η δραστηριότητα Β5.1. (Αποδίδοντας με κόμικς τα οικοσυστήματα).

1η ώρα: Επεξεργασία του κειμένου του βιβλίου

2η ώρα: Επεξεργασία στην τάξη από το τετράδιο εργασιών των κειμένων με τίτλο: «Ερωτήσεις που ζητούν απάντηση».

 

3η ώρα: Παρουσίαση εργασιών των μαθητών που έχουν απαντήσει στα κείμενα με τίτλο: «Δικιά σου εργασία».

 

 

 

 

 

 

 

ΕΝΟΤΗΤΑ Γ

Ανθρωπογενές περιβάλλον

Γ1.1. Ο πληθυσμός της Γης

 

 

 

2

Γ1.2. Η κατανομή των ανθρώπων στη Γη

 

 

 

1

Γ1.3. Παιχνίδια με τις ηλικιακές πυραμίδες…

 

 

 

1

Γ1.4. Οι μεγάλες πόλεις του πλανήτη

 

 

 

1

Γ.1.5. Που είναι χτισμένες οι μεγάλες πόλεις του πλανήτη

 

 

Να διατεθούν τρεις (3) διδακτικές ώρες 1η ώρα: σελ. 104 (δες το μοντέλο μιας πόλης)

2η ώρα: σελ.102-103 (θέσεις πόλεων)

3η ώρα: Προβλήματα στις μεγάλες πόλεις.

 

Γ1.6. τόσο διαφορετικοί, τόσο ίδιοι

 

 

 

1

Γ2.1. Φυσικοί πόροι

 

 

 

 

2

Γ2.2. Ανθρώπινοι πόροι

 

 

 

1

Γ2.3. Προβλήματα που ζητούν απαντήσεις

 

 

2

 

 

 

 

 

 

ΕΝΟΤΗΤΑ Δ

«Ήπειροι …   Στιγμιότυπα»

Δ.1. Αφρική-Φυσικό Περιβάλλον … και άνθρωποι

 

 

* *βλ. παρατήρηση στο τέλος του πίνακα

2

Δ.2. Ασία-Φυσικό Περιβάλλον … και άνθρωποι

 

 

 

2

Δ.3. Βόρεια και Κεντρική Αμερική-Φυσικό Περιβάλλον … και άνθρωποι

 

 

2

Δ.4. Νότια Αμερική-Φυσικό Περιβάλλον … και άνθρωποι

 

 

 

2

Δ.5. Ωκεανία-Φυσικό Περιβάλλον … και άνθρωποι

 

 

 

2

Δ.6. Ανταρκτική

 

 

 

1

Δ.7. Ευρώπη

 

 

 

1

ΣΥΝΟΛΟ

45 ώρες

 

 

 

ΚΟΡΥΦΗ

Διδακτέα ύλη Γ Ε Ω Λ Ο Γ Ι ΑΣ – Γ Ε Ω Γ Ρ Α Φ ΙΑΣ  για το σχ έτος 2012-2013  ΤΑΞΗ Β΄

Δεν θα διδαχθούν τα μαθήματα :

ΜΑΘ.6. Η Γεωλογική ιστορία της Ευρώπης και η ορογένεση

 

ΜΑΘ.7. Η διαμόρφωση του ανάγλυφου στην Ευρώπη

 

ΜΑΘ.8. Η γεωλογική ιστορία της Ελλάδας, επειδή έχουν πολλούς και δύσκολους όρους.

 

ΜΑΘ.11. Οι φυσιογραφικές περιοχές της Ευρώπης

Δε θα διδαχθεί γιατί επικαλύπτεται από άλλα κεφάλαια. Συγκεκριμένα καλύπτεται από τα επόμενα μαθήματα που αναφέρονται αναλυτικά στα όρη, τις πεδιάδες και τις συνθήκες ζωής των Ευρωπαίων σε αυτά τα περιβάλλοντα.

 

ΜΑΘ.13. Βαλτική και Βόρεια θάλασσα: Δύο θάλασσες του Ευρωπαϊκού Βορρά

Δεν θα διδαχθεί ώστε να διατεθεί η ώρα στη διδασκαλία της Θάλασσας της Μεσογείου, που είναι μεγαλύτερης σημασίας για μια μεσογειακή χώρα σαν την Ελλάδα.

 

ΜΑΘ.18. Τα βουνά και οι πεδιάδες της Ελλάδας

Δεν θα διδαχθεί επειδή έχει διδαχθεί στην Ε΄ Δημοτικού. Να ενσωματωθούν οι εργασίες 2 και 4 στο ΜΑΘ. 16 (Τα βουνά και οι πεδιάδες της Ευρώπης).

 

ΜΑΘ.20. Το κλίμα της Ελλάδας

Δεν θα διδαχθεί επειδή έχει διδαχθεί στην Ε΄ Δημοτικού. Να ενσωματωθούν οι εργασίες 3 και 4 στο ΜΑΘ. 19 (Το κλίμα της Ευρώπης).

 

ΜΑΘ.23. Τα ποτάμια και οι λίμνες της Ελλάδας

Δεν θα διδαχθεί επειδή έχει διδαχθεί στην Ε΄ Δημοτικού. Να ενσωματωθεί η εργασία 2 στο ΜΑΘ. 21 (Τα ποτάμια και οι λίμνες της Ευρώπης).

 

ΜΑΘ.28. Η διοικητική διαίρεση της Ελλάδας

Δεν θα διδαχθεί γιατί όλη η Ελλάδα σαν θέμα έχει διδαχθεί στην Ε΄ Δημοτικού.

 

ΜΑΘ.31. Ο πληθυσμός της Ελλάδας

Δεν θα διδαχθεί επειδή έχει διδαχθεί στην Ε΄ Δημοτικού. Να ενσωματωθούν οι εργασίες 1 και 2 στο ΜΑΘ. 29 (Ο πληθυσμός της Ευρώπης).

 

ΜΑΘ. 34. Οι  μεγάλες πόλεις της Ελλάδας

Δεν θα διδαχθεί επειδή έχει διδαχθεί στην Ε΄ Δημοτικού. Να ενσωματωθούν τα κύρια σημεία του  κειμένου «Μελετώ στο σπίτι» στο ΚΕΦ. 33 (Οι μεγάλες πόλεις της Ευρώπης).

 

ΜΑΘ.40. Ο πρωτογενής τομέας στην Ελλάδα

Δεν θα διδαχθεί επειδή έχει διδαχθεί στην Ε΄ Δημοτικού. Να ενσωματωθούν τα ερωτήματα  α ,γ και ζ  της εργασίας 1 στο ΜΑΘ. 39  (Η κτηνοτροφία, η αλιεία και οι υδατοκαλλιέργειες στην Ευρώπη).

 

ΜΑΘ.44. Ο δευτερογενής τομέας στην Ελλάδα

Δεν θα διδαχθεί επειδή έχει διδαχθεί στην Ε΄ Δημοτικού. Να ενσωματωθούν από την εργασία 1β τα ερωτήματα πρώτο, δεύτερο και τέταρτο στο ΜΑΘ. 43: (Η εξόρυξη και οι κατασκευές στην Ευρώπη).

 

ΜΑΘ.48. Ο τριτογενής τομέας στην Ελλάδα

Δεν θα διδαχθεί επειδή έχει διδαχθεί στην Ε΄ Δημοτικού. Να ενσωματωθεί η εργασία 1β στο ΜΑΘ. 47 (Οι μεταφορές, οι επικοινωνίες και άλλες υπηρεσίες στην Ευρώπη). 

ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΩΡΩΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ 

 

ΥΛΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ – ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ  Β΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

 

 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΑ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ

ΕΝΟΤΗΤΑ 1η 

 

 

 

 

ΧΑΡΤΕΣ

ΜΑΘ.1. Οι έννοιες «Γεωγραφική» και «σχετική» θέση

 

 

 

1

ΜΑΘ.2. Η σημασία της σχετικής θέσης για τους ανθρώπους

 

 

1

ΜΑΘ.3. Μελετώντας με χάρτες τη θέση της Ευρώπης στον κόσμο.

 

 

1

ΜΑΘ.4. Μελετώντας με χάρτες το φυσικό περιβάλλον της Ευρώπης

 

 

1

ΜΑΘ.5. Μελετώντας με χάρτες τους κατοίκους της Ευρώπης

 

 

1

 

 

 

 

ΕΝΟΤΗΤΑ 2η 

ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

ΜΑΘ.6. Η Γεωλογική ιστορία της Ευρώπης και η ορογένεση

 

Τα μαθήματα 6, 7 και 8 δεν θα διδαχθούν επειδή έχουν πολλούς και δύσκολους όρους

Σελίδες 26-34 (9 σελ)

 

ΟΧΙ

ΜΑΘ.7. Η διαμόρφωση του ανάγλυφου στην Ευρώπη

 

ΟΧΙ

ΜΑΘ.8. Η γεωλογική ιστορία της Ελλάδας

 

ΟΧΙ

ΜΑΘ.9. Σεισμική και ηφαιστειακή δράση στην Ευρώπη και στην Ελλάδα

 

 

2

ΜΑΘ.10. Η επίδραση των σεισμών και των ηφαιστείων στη ζωή μας

 

 

1

ΜΑΘ.11. Οι φυσιογραφικές περιοχές της Ευρώπης

Δε θα διδαχθεί γιατί επικαλύπτεται από άλλα κεφάλαια.

Σελίδες 42-44 (3 σελ)

 

ΟΧΙ

ΜΑΘ.12. Οι θάλασσες της Ευρώπης

 

 

2

ΜΑΘ.13. Βαλτική και Βόρεια θάλασσα: Δύο θάλασσες του Ευρωπαϊκού Βορρά

Δεν θα διδαχθεί για να διατεθεί η ώρα στη διδασκαλία της Θάλασσας της Μεσογείου

Σελίδες 48-49 (2 σελ)

 

ΟΧΙ

ΜΑΘ.14. Η Μεσόγειος Θάλασσα

 

 

1

ΜΑΘ.15. Οι άνθρωποι στη Μεσόγειο

 

 

2

ΜΑΘ.16. Τα  βουνά και οι πεδιάδες της Ευρώπης

Να ενσωματωθούν οι εργασίες 2 και 4 από το Μάθημα 18 σελ. 63

 

 

2

ΜΑΘ.17.  Τα βουνά και οι πεδιάδες στη ζωή των Ευρωπαίων

 

 

1

ΜΑΘ.18. Τα βουνά και οι πεδιάδες της Ελλάδας

Δεν θα διδαχθεί επειδή έχει διδαχθεί στην Ε΄ Δημοτικού

Σελίδες 63-65 (3 σελ)

 

ΟΧΙ

ΜΑΘ.19. Το κλίμα της Ευρώπης

Να ενσωματωθούν οι εργασίες 3 και 4 από το Μάθημα 20 σελ. 69

 

2

ΜΑΘ.20. Το κλίμα της Ελλάδας

Δεν θα διδαχθεί επειδή έχει διδαχθεί στην Ε΄ Δημοτικού

Σελίδες 69-71 (3 σελ)

 

ΟΧΙ

ΜΑΘ.21. Τα ποτάμια και οι λίμνες της Ευρώπης

Να ενσωματωθεί η εργασία 2 από το Μάθημα 23 σελ. 77

 

2

ΜΑΘ.22. Τα ποτάμια και οι λίμνες στη ζωή των Ευρωπαίων

 

1

ΜΑΘ.23.Τα ποτάμια και οι λίμνες της Ελλάδας

Δεν θα διδαχθεί επειδή έχει διδαχθεί στην Ε΄ Δημοτικού

Σελίδες 77-79 (3 σελ)

ΟΧΙ

ΜΑΘ.24. Η βλάστηση της Ευρώπης

 

 

1

 

 

 

 

ΕΝΟΤΗΤΑ 3Η

Οι κάτοικοι της

Ευρώπης

ΜΑΘ.25. Η πολιτική διαίρεση της Ευρώπης

 

 

1

ΜΑΘ.26. Η Ευρωπαϊκή Ένωση

 

 

1

ΜΑΘ.27. Η σημασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

 

1

ΜΑΘ.28. Η διοικητική διαίρεση της Ελλάδας

Δεν θα διδαχθεί επειδή έχει διδαχθεί στην Ε΄ Δημοτικού

Σελίδες 97-100 (4 σελ)

 

ΟΧΙ

ΜΑΘ.29. Ο πληθυσμός της Ευρώπης

Να ενσωματωθούν οι εργασίες 1 και 2 από το Μάθημα 31 σελ. 107

 

2

ΜΑΘ.30. Τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ευρώπης

 

 

 

1

ΜΑΘ.31.Ο πληθυσμός της Ελλάδας

Δεν θα διδαχθεί επειδή έχει διδαχθεί στην Ε΄ Δημοτικού

Σελίδες107-110 (4 σελ)

 

ΟΧΙ

ΜΑΘ.32. Τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά των Ευρωπαίων

 

 

1

ΜΑΘ.33. Οι μεγάλες πόλεις της  Ευρώπης

 

1

ΜΑΘ.34. Οι μεγάλες πόλεις της Ελλάδας

Δεν θα διδαχθεί επειδή έχει διδαχθεί στην Ε΄ Δημοτικού

Σελίδες117-119 (3 σελ)

 

ΟΧΙ

ΜΑΘ.35. Οι Βαλκανικές χώρες

 

 

1

ΜΑΘ.36. Οι γείτονές μας στα Βαλκάνια

 

1

 

 

 

 

ΕΝΟΤΗΤΑ 4η

Οι οικονομικές δραστηριότητες των Ευρωπαίων

ΜΑΘ.37. Οι τομείς παραγωγής της Ευρωπαϊκής Οικονομίας

 

 

1

ΜΑΘ.38. Η γεωργία και η δασοκομία στην Ευρώπη

 

2

ΜΑΘ.39. Η κτηνοτροφία, η αλιεία και οι υδατοκαλλιέργειες στην Ευρώπη

 

Να ενσωματωθεί η εργασία 1 α, γ και ζ από το Μάθημα 40 σελ. 138-139

2

ΜΑΘ.40. Ο πρωτογενής τομέας στην Ελλάδα

Δεν θα διδαχθεί επειδή έχει διδαχθεί στην Ε΄ Δημοτικού

Σελίδες 138-141 (4 σελ)

ΟΧΙ

ΜΑΘ.41. Η βιομηχανία και η βιοτεχνία στην Ευρώπη

Να ενσωματωθεί η εργασία 1β τα ερωτήματα πρώτο, δεύτερο και τέταρτο από το Μάθημα 44 σελ. 153

2

ΜΑΘ.42. Η παραγωγή και η κατανάλωση ενέργειας στην Ευρώπη

 

2

ΜΑΘ.43. Η εξόρυξη και οι κατασκευές στην Ευρώπη

 

 

1

ΜΑΘ.44. Ο δευτερογενής τομέας στην Ελλάδα

Δεν θα διδαχθεί επειδή έχει διδαχθεί στην Ε΄ Δημοτικού

Σελίδες153-156 (4 σελ)

 

ΟΧΙ

 

ΜΑΘ.45. Το εμπόριο στην Ευρώπη

 

1

 

ΜΑΘ.46. Ο τουρισμός στην Ευρώπη

 

1

ΜΑΘ. 47. Οι μεταφορές, οι επικοινωνίες και οι άλλες υπηρεσίες στην Ευρώπη  

 

Να ενσωματωθεί η εργασία 1β από το Μάθημα 48 σελ. 168

1

ΜΑΘ.48. Ο τριτογενής τομέας στην Ελλάδα

Δεν θα διδαχθεί επειδή έχει διδαχθεί στην Ε΄ Δημοτικού

Σελίδες168-170 (3 σελ)

ΟΧΙ

 

Σύνολο

 

45 ώρες

 

ΚΟΡΥΦΗ

ΚΑΝΟΝΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ

Σεβόμαστε την προσπάθεια των άλλων να παρακολουθήσουν το μάθημα.

 

Παίρνω το λόγο όταν έρθει η σειρά μου.

 

Να ρωτάτε πριν κάνετε κάτι.

 

Ερχόμαστε στην τάξη έγκαιρα και προετοιμασμένοι.

 

Οι άνθρωποι πληγώνονται από τις λέξεις και τις πράξεις γι΄αυτό να τις χρησιμοποιείτε με προσοχή.

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

 

 

Υποστηρικτικο υλικο ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ 

Γεωγραφία

 

Υποστηρικτικό υλικό του μαθήματος από την ΠΛΕΥΣΗ

 

Γεωγραφία Α' Γυμνασίου & Β' Γυμνασίου

 

Χάρτης Ελλάδας

 

Η αρχαία γεωγραφία

 

Ο ηλεκτρονικός Άτλαντας των νησιών μας

Ιστοσελίδες Φυσικών Επιστημών 

 

156 ιστοσελίδες εκπαιδευτικών

 της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

 

            

Μαθήματα Γυμνασίου από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο Γεωγραφία

 

 

 

Φωτογραφίες Γης

e-Γεωγραφία       http://geogr.eduportal.gr/

Ο δικτυακός τόπος "e-γεωγραφία" αποτελεί τμήμα του εκπαιδευτικού κόμβου Ελληνική Πύλη Παιδείας και δημιουργήθηκε με σκοπό την υποστήριξη των εκπαιδευτικών που διδάσκουν το μάθημα της Γεωγραφίας.

Ο εκπαιδευτικός μπορεί να βρει φύλλα εργασίας και σενάρια διδασκαλίας καθώς και όποιο άλλο πολυμεσικό ή συμβατικό υλικό απαιτείται για την υλοποίησή τους.

Περιλαμβάνονται: Χάρτες, προσομοιώσεις, ασκήσεις, παιχνίδια, γενικές πληροφορίες, ιστορικά στοιχεία, πληροφορίες για τη θρησκεία, σύνδεσμοι γεωγραφίας καθώς και προτάσεις για τις κυριότερες μεθοδολογικές προσεγγίσεις.

ΚΟΡΥΦΗ

Σε τι είναι καλύτερη παγκοσμίως η κάθε χώρα του κόσμου -Αναμενόμενη «πρωτιά» για την Ελλάδα ~ χάρτης

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες χώρες του πλανήτη, μέσω εμπορίου και παγκοσμιοποίησης, ακολουθούν ως έναν βαθμό κοινές πορείες, πάντα θα υπάρχει κάτι στο οποίο η κάθε μια θα έχει τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο.
Το DogHouseDiaries δημιούργησε έναν χάρτη με τον οποίο φιλοδοξεί να καταγράψει τις παγκόσμιες πρωτιές όλων των χωρών του πλανήτη και τα αποτελέσματα είναι ενίοτε περίεργα, αλλά πραγματικά.
Οι δημιουργοί του χάρτη έχουν συλλέξει πληροφορίες από διάφορες πηγές, ενώ, σε αρκετές περιπτώσεις η «πρωτιά» δεν είναι απαραίτητα κολακευτική.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, ηγείται παγκοσμίως στα «φασιστικά κινήματα», παρά το γεγονός πως αυτή η πρωτιά περιλαμβάνει όλα τα κινήματα του παρελθόντος και όχι κάποια ενεργά αυτή τη στιγμή.
Η Ελλάδα, πάντως, έχει την αναμενόμενη πρωτιά, καθώς ηγείται παγκοσμίως στην παραγωγή ελαιόλαδου.

ΚΟΡΥΦΗ

 πατήστε εδώ για "ΑΛΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ"

            πατήστε εδώ για " ΜΑΘΗΤΕΣ"

                            

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΧΑΡΤΕΣ  ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ

Παγκόσμιος γεωγραφικός χάρτης

Δείτε με σχηματικές παραστάσεις όλα τα κράτη του κόσμου. Έχετε δυνατότητα μεγέθυνσης - σμίκρυνσης και πλοήγησης στον παγκόσμιο πολιτικό χάρτη.

Παγκόσμιος γεωγραφικός άτλαντας

Εξερευνήστε τον πλανήτη Γη με τους δορυφορικούς χάρτες που παρέχονται από το GOOGLE και MSN.

 

Χάρτης των βαλκανικών χωρών

Χάρτης των βαλκανικών χωρών. Κάνοντας κλικ στις χώρες της βαλκανικής χερσονήσου εμφανίζεται ο χάρτης  κάθε χώρας.

 

Χάρτης της βαλκανικής χερσονήσου

Χάρτης της βαλκανικής χερσονήσου. Κάνοντας κλικ στις χώρες της βαλκανικής χερσονήσου εμφανίζεται ή "ταυτότητα" κάθε χώρας. Δυνατότητα για εμφάνιση ή απόκρυψη πληροφοριών.

 

Γεωφυσικός Χάρτης  της Ελλάδας (σύνορα - όρη)

Γεωφυσικός χάρτης της Ελλάδας στον οποίο φαίνονται οι συνοριακές γραμμές με τις γειτονικές χώρες, καθώς και τα ψηλότερα όρη της χώρας. Με κλικ στις γραμμές εμφανίζεται το μήκος σε χλμ. Με κλικ στις κορυφές των ορέων εμφανίζεται η ονομασία και το ύψος του όρους.

 

Χάρτης διοικητικών περιφερειών της Ελλάδας

Πολιτικός χάρτης των διοικητικών περιφερειών της Ελλάδας. Με κλικ στο χάρτη εμφανίζεται ο χάρτης της κάθε περιφέρειας χωριστά. Δυνατότητα ζουμ.

 

Πολιτικός χάρτης γεωγραφικών διαμερισμάτων

Πολιτικός χάρτης των γεωγραφικών διαμερισμάτων. Με κλικ στο χάρτη εμφανίζεται ο χάρτης του κάθε διαμερίσματος χωριστά. Δυνατότητα ζουμ.

 

Γεωφυσικός χάρτης γεωγραφικών διαμερισμάτων

Γεωφυσικός χάρτης των γεωγραφικών διαμερισμάτων. Με κλικ στο χάρτη εμφανίζεται ο χάρτης του κάθε διαμερίσματος χωριστά. Δυνατότητα ζουμ.

 

Γεωγραφικά διαμερίσματα και πληθυσμός της Ελλάδας

Πολιτικός  χάρτης των γεωγραφικών διαμερισμάτων. Με κλικ στο χάρτη εμφανίζονται στοιχεία πληθυσμού και γενικές πληροφορίες για κάθε διαμέρισμα χωριστά. Περιλαμβάνονται γραφήματα πληθυσμού των γεωγραφικών διαμερισμάτων, ποσοστού ελληνικού πληθυσμού που ζει στο καθένα και ποσοστιαία μεταβολή πληθυσμού για την περίοδο 1991-2001.

 

Χάρτης κλιματικών περιοχών της Ελλάδας

Χάρτης των τεσσάρων κλιματικών περιοχών της Ελλάδας. Περιλαμβάνει στοιχεία μέσης μηνιαίας θερμοκρασίας και βροχόπτωσης για 23 πόλεις. Περιλαμβάνεται γεωφυσικός χάρτης της Ελλάδας ώστε να είναι δυνατή η συσχέτιση υψομέτρου και απόστασης από τη θάλασσα με τα κλιματικά στοιχεία κάθε πόλης.

http://geogr.eduportal.gr/maps.htm

     Χάρτες Εδώ θα βρείτε ψηφιακούς χάρτες, από μια επιλογή χαρτών που έχει κάνει ο Propagator 

 Επιλέξτε τον χάρτη που θέλετε από το μενού κάτω                        

Ανταρκτική       Ασίας γεωφυσικός         

Β. Αμερική Γεωφυσικός             Ευρώπης πολιτικός 

Ν. Αμερική Γεωφυσικός   Οι υψηλότερες κορφές του κόσμου 

Παγκόσμιος Γεωφυσικός          Παγκόσμιος πολιτικός

Παγκόσμιος χάρτης πληθυσμιακής πυκνότητας 

Υδρόγειος-Ευρώπη

 

Χάρτης της Ελλάδος  Κάντε κλικ στο νομό που σας ενδιαφέρει

 

Χάρτες του National Georgaphic Κάντε κλικ στο χάρτη που σας ενδιαφέρει

 

Παγκόσμιος χάρτης -Ήπειροι-Κράτη-Δημοφιλείς περιοχές

 

Στατιστικoί χάρτες του πλανήτη Γη σε πραγματικό χρόνο

 

Αφρικής Γεωφυσικός 

ΑΦΡΙΚΗ χάρτες κρατών-πόλεων-σημαίες κ.α

ΧΑΡΤΕΣ  (Maps)

 Road atlas of Europe 

Χάρτες - Ελληνικοί, Ευρωπαϊκοί, Παγκόσμιοι  Το πληρέστερο Portal στο ελληνικό διαδίκτυο

Παγκόσμιος και Ελληνικός Γεωγραφικός Άτλαντας

Ταξιδέψτε ηλεκτρονικά σε όλο τον κόσμο και βρείτε γεωγραφικά, ιστορικά καθώς και οικονομικά στοιχεία για όλες τις χώρες του πλανήτη! στη διέυθυνση: http://geografia.comxa.com/

 

Εκπαιδευτική Τηλεόραση - ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

http://www.edutv.gr/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1

 

Αεροφωτογραφικός άτλαντας ελληνικών τοπίων

Δείτε τη Σπάρτη  http://www.greekscapes.gr/index.php/index.php/2010-01-21-16-47-29/landscapescat/65-2009-07-31-09-50-02/165-sparti.html

Πλήρης χάρτης της Γης   http://terra.nasa.gov/

ΜΕΧΡΙ τώρα είχατε σαφή εικόνα για το 80% του πλανήτη. Τώτα η NASA σάς προσφέρει τον νέο και ανανεωμένο Παγκόσμιο Ψηφιακό Υψομετρικό Χάρτη που απεικονίζει, με ακρίβεια που φτάνει το 99%, τη Γη. Τον χάρτη μπορείτε να κατεβάσετε εντελώς δωρεάν από το http://terra.nasa.gov/ και στη συνέχεια να τον χρησιμοποιείτε και να τον μελετάτε όποτε και όσο θέλετε. Φτιαγμένος από περισσότερες από 1,3 εκατομμύριο εικόνες τις οποίες συνέλεξε ο δορυφόρος Terra (από όπου και το όνομα του χάρτη) της NASA. «Πρόκειται για τα πληρέστερα και συνεπέστερα παγκόσμια υψομετρικά δεδομένα που έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα στον κόσμο», έλεγε όλο περηφάνια ο Γούντι Τέρνερ της NASA. Ολο το σχέδιο χαρτογράφησης έγινε με συνεργασία της NASA και του ιαπωνικού υπουργείου Εμπορίου. Μεταφρασμένη

 

Τι είναι από κάτω;

ΑΝ κάποιος μπορούσε να τραβήξει μία ευθεία γραμμή που να περνάει από το κέντρο της Γης και η αφετηρία της να είναι κάπου στην Αθήνα, το τέρμα της θα ήταν ...θάλασσα! Το www.antipodemap.com  είναι μια ενδιαφέρουσα υπηρεσία που δείχνει τι υπάρχει στον αντίποδα της περιοχής που βλέπετε στον παγκόσμιο χάρτη. Θα εκπλαγείτε όταν συνειδητοποιήσετε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις ο αντίποδας είναι θαλασσινό νερό! Εσείς απλά περιστρέφετε την υδρόγειο και αυτόματα, κάτω από την αναζήτησή σας, εμφανίζεται κάθε φορά σημειωμένος ο αντίποδας. Δείτε τι υπάρχει διαμετρικά αντίθετα των περιοχών που σας ενδιαφέρουν και, με την ευκαιρία, θυμηθείτε ξανά ορισμένες πρωτεύουσες και ονόματα ποταμών και βουνών που όλο μας διαφεύγουν...

 

Χάρτες του κόσμου

ΟΙ χάρτες ολόκληρου του κόσμου, ενημερωμένοι και «ενισχυμένοι», βρίσκονται στο www.multimap.com για να σας διευκολύνουν στα ταξίδια σας, είτε αυτά θα γίνουν στο προσεχές μέλλον είτε είναι ταξίδια... φαντασίας. Γυρίστε τον πλανήτη με τη βοήθεια του ποντικιού σας, ζουμάρετε όπου θέλετε να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες και ενημερωθείτε για το πού βρίσκονται ξενοδοχεία, αεροδρόμια, σταθμοί τρένων, συγκοινωνίες, εστιατόρια, κιόσκια με τουριστικές πληροφορίες κ.λπ. στις χώρες που σκοπεύετε να επισκεφθείτε από κοντά. Ακόμα θα βρείτε όλα τα οδικά δίκτυα, αν έχετε κατά νου να ταξιδέψετε με αυτοκίνητο, και θα μπορέσετε εύκολα να καταστρώσετε την πορεία και τις στάσεις σας. Ενας καλός τρόπος για να προγραμματίσετε τις εξορμήσεις σας ή να περιηγηθείτε με το μυαλό σας σε τόπους που πάντα θέλατε να πάτε. Μεταφρασμένη

 

Παλιοί χάρτες: Πώς πίστευαν ότι μοιάζει ο κόσμος
Από τη στιγμή που ο άνθρωπος βρήκε τρόπο να αποτυπώσει την σκέψη του στα τοιχώματα των προϊστορικών σπηλαίων, δημιουργήθηκε μέσα του η ανάγκη να «αιχμαλωτίσει» τον κόσμο στον οποίο ζει. Κάπως έτσι γεννήθηκε η χαρτογραφία, που επεχείρησε να αποτυπώσει στο χαρτί (και όχι μόνο) τον κόσμο, σύμφωνα με τις εξερευνήσεις, τις αντιλήψεις και την… φαντασία της ανθρωπότητας ανά τους αιώνες. Πώς φαντάζονταν άραγε οι άνθρωποι τον παγκόσμιο χάρτη, στις εποχές που όλος ο κόσμος… βρεχόταν από τη Μεσόγειο; Πότε ενσωματώθηκε η Αμερική ή η Αυστραλία στην χαρτογραφία και γιατί οι Ευρωπαίοι χαρτογράφοι αγνοούσαν επιδεικτικά την ύπαρξη της Σκανδιναβίας μέχρι τον Μεσαίωνα; Δείτε 15 χάρτες που απεικονίζουν την ενδιαφέρουσα πορεία της αντίληψης των ανθρώπων για τον κόσμο τους σε 15 διαφορετικές χρονικές περιόδους.
http://www.in2life.gr/features/notes/article/332668/pos-fantazontan-oi-anthropoi-ton-kosmo-ana-toys-aiones.html?singlepage=1

 

ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΧΑΡΤΕΣ

Βρίσκεται ακόμα σε beta δοκιμαστική μορφή και έτσι θα χρειαστεί να δώσετε το email σας για να είστε από τους πρώτους που θα χρησιμοποιήσουν αυτή την υπηρεσία. Στο www.buildamap.com  θα μπορείτε πολύ σύντομα να δημιουργείτε τους προσωπικούς σας διαδικτυακούς χάρτες, στους οποίους θα προσθέτετε όποια πληροφορία επιθυμείτε και μάλιστα θα πρόκειται για ιντεράκτιβ χαρτογράφηση ανάλογα με το τι θέλετε να «φιγουράρει» σε κάθε περίπτωση. Ρίξτε μια ματιά. ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΗ

 

Ο πρώτος χάρτης των πάγων

Ο δορυφόρος Cryosat χαρτογράφησε τους πάγους της Αρκτικής Ο δορυφόρος Cryosat ολοκλήρωσε την χαρτογράφηση των πάγων στις αρκτικές περιοχές δημιουργώντας τον πρώτο σχετικό χάρτη. Η δημιουργία του θα βοηθήσει τους επιστήμονες να μελετήσουν αποτελεσματικότερα τις κλιματικές αλλαγές και τις πιθανές επιπτώσεις τους στο κοντινό και απώτερο μέλλον. ο χάρτης  

ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΡΑΤΟΥ

Χάρτες και τοπογραφικά μ' ένα κλικ  Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Ενας πολιτικός μηχανικός από την Αλεξανδρούπολη αναζητεί το τοπογραφικό μιας περιοχής σε ένα νησί του Αιγαίου. Μπείτε στον τοπογραφικό χάρτη Αθήνας - Ελευσίνας μ' ένα κλικ στο www.gys.gr , το γεωευρετήριο της ΓΥΣ Αντί να ταξιδέψει με πλοίο σε αυτό, μπαίνει στην ιστοσελίδα www.gys.gr, δίνει συντεταγμένες της περιοχής και το παραγγέλνει στη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού.

Πληρώνει με κάρτα το ποσό που χρεώνεται και σε λίγες ημέρες έχει στα χέρια του το υλικό που χρειάζεται. Τόσο απλά. Και εάν ακόμη δεν γνωρίζει συντεταγμένες, προσδιορίζοντας τον νόμο, τον δήμο και την περιοχή σε χάρτη 1 προς 50.000, στο παραπάνω γεωευρετήριο εξασφαλίζει αυτό που χρειάζεται. «Τόσο απλά;» ρωτάμε τον συνταγματάρχη Γεράσιμο Σιαντίκο, διοικητή της Υπηρεσίας. «Ναι, τόσο απλά. Αν το υλικό είναι σε αναλογική μορφή, μπορεί να το παραλάβει με χρήση υπηρεσίας ταχυμεταφορών (courier) την αμέσως επόμενη ημέρα κατά την οποία λειτουργεί η Διεύθυνση Χορηγήσεως για το κοινό (Δευτέρα-Τέταρτη-Παρασκευή 8.00-12.30). Αν είναι σε ψηφιακή μορφή, τότε το παίρνει την ίδια ημέρα με χρήση υπηρεσίας τηλεμεταφοράς FTP, αφού του αποσταλεί με e-mail ειδικός κωδικός πρόσβασης».

Το σύστημα είναι πλήρως λειτουργικό από τις 15 Ιουνίου του 2009 και υποστηρίζεται από περίπου 35 άτομα, πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό, διάφορων ειδικοτήτων. Ανανεώνεται διαρκώς ώστε να ενσωματώνει τυχόν νέα προϊόντα ή να διορθώνει σφάλματα που έχουν εντοπιστεί από το προσωπικό και τους χρήστες.

«Προσφέρουμε ποικιλία γεωγραφικών υλικών τόσο σε αναλογική όσο και σε ψηφιακή μορφή. Ενδεικτικά αναφέρονται τοπογραφικά διαγράμματα κλίμακας 1:5.000, χάρτες διάφορων κλιμάκων, ψηφιακό μοντέλο εδάφους, αεροφωτογραφίες διάφορων περιοχών και χρονικών περιόδων, συντεταγμένες τριγωνομετρικών σημείων, ιστορικοί χάρτες, χάρτες βαρύτητας, χάρτες γεωμαγνητισμού κ.λπ.» προσθέτει ο κ. Σιαντίκος. «Η ΓΥΣ διαθέτει αρχείο περίπου 320.000 αεροφωτογραφιών, διάφορων περιοχών της Ελλάδας και διάφορων χρονολογιών από 1938 μέχρι και σήμερα. Οι αεροφωτογραφίες αυτές είναι διαθέσιμες στο κοινό και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από αυτό. Συνολικά εξυπηρετούνται περίπου 14.000 αιτήσεις πολιτών ετησίως».

Η Υπηρεσία έχει κατασκευάσει περίπου 12.000 τοπογραφικά διαγράμματα κλίμακας 1:5.000 τα οποία καλύπτουν περίπου το 92% του ελλαδικού χώρου και χρησιμοποιούνται σε πλήθος τοπογραφικών εργασιών.

Να σημειωθεί πως υπάρχει και ειδική Μονάδα, η Τοπογραφική Μοίρα Στρατού (ΤΟΜΣ), που εκτελεί κτηματογραφήσεις σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο. Επίσης, η ΓΥΣ παράγει Γεωγραφικά Υλικά με σκοπό την υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων όπου αυτό απαιτείται ανά τον ελλαδικό χώρο. «Κάθε χρόνο, μας ζητούν χαρτογραφικά υλικά, χάρτες διαγράμματα φωτογραφίες και ανάλογα με ειδικά προγράμματα τα υλοποιούμε την επόμενη χρονιά».

Τα 8 βήματα αναζήτησης

1 Εντοπισμός της περιοχής ενδιαφέροντος, με χρήση συντεταγμένων ή της διοικητικής διαίρεσης της χώρας

2 Εντοπισμός του γεωγραφικού υλικού, όπως αεροφωτογραφίες, τοπογραφικά διαγράμματα, συντεταγμένες, χάρτες κ.τ.λ.

3 Επιλογή του είδους του υλικού, αναλογικό ή ψηφιακό κ.τ.λ.

4 Προσθήκη στο καλάθι αγορών

5 Εισαγωγή στοιχείων τιμολόγησης και αποστολής

6 Πληρωμή με πιστωτική ή κατάθεση στην τράπεζα

7 Ολοκλήρωση διαδικασίας

8 Χρήση του διαδικτυακού τόπου για την παρακολούθηση της πορείας της παραγγελίας

 

Τα GPS του Μεσαίωνα Σήμερα πατάς το Google Earth και η γειτονιά σου προβάλλει δορυφορικά στον υπολογιστή, ενώ με το GPS αδύνατον να χάσεις το δρόμο σου. Ομως πριν από μερικούς αιώνες οι χάρτες, χειρόγραφοι ή έντυποι, συχνά γεμάτοι λάθη και ανακρίβειες, ήταν ο μοναδικός τρόπος αποτύπωσης του κόσμου και εργαλείο για την περιήγησή του.

 

«Κινούμενοι» χάρτες

ΓΙΑ να δημιουργήσετε εύκολα, γρήγορα και δωρεάν «κινούμενους» χάρτες, κάντε κλικ στο www.animaps.com.Η υπηρεσία σάς επιτρέπει να προσθέσετε πάνω σε e-χάρτες χρωματιστές «πινέζες», για να προσδιορίσουν κάποιο συγκεκριμένο μέρος, φωτογραφίες, κείμενα, ανθρωπάκια, καραβάκια, αεροπλάνα, και άλλα διευκρινιστικά, τα οποία -αν θέλετε- κινούνται κιόλας, προκειμένου να δείξετε την πορεία κάποιου ταξιδιού, φωτογραφίες από το ταξίδι κ.λπ. Επιπλέον την υπηρεσία μπορούν να χρησιμοποιήσουν όσοι κάνουν εργασίες και θέλουν να δείξουν στους χάρτες στατιστικές, αύξηση πληθυσμού, πορείες πλοίων, περιβαλλοντολογικά προβλήματα κ.λπ. Το όλο αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, η δυνατότητα τροποποιήσεων υπάρχει πάντα, δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις για να φτιάξετε τον δικό σας «κινούμενο χάρτη» και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα δημιουργήματά σας σε blogs, εργασίες, στο site σας, αλλά και να τυπώσετε χάρτες για να προσθέσετε σε προσκλήσεις κ.λπ.  Μια νέα διάσταση στους χάρτες σας ξεκινά από εδώ. ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΗ

 

Οι χάρτες λένε τη δική τους Ιστορία Ενα κλικ στο google earth είναι αρκετό για να «περπατήσουμε» είτε στην κοντινή μας πλατεία είτε στη Νέα Υόρκη. Μια εντολή στο GPS αρκεί για να μας πάρει από το χέρι μια άγνωστη φωνή και να μας βγάλει από τον λαβύρινθο, είτε αυτός ονομάζεται στενά της Κυψέλης είτε δαιδαλώδη σοκάκια της Μυκόνου.

Ταξίδια με οδηγούς... 200 Ατλαντες

 

Ο χάρτης των σεισμών

 

ΧΑΡΤΕΣ                ΤΑΞΙΔΕΨΤΕ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ

Δείτε γιατί όλοι οι χάρτες σας λένε ψέματα (video)

Δείτε γιατί όλοι οι χάρτες σας λένε ψέματα (video) - Media

Όλοι οι παγκόσμιοι χάρτες είναι ένα ψέμα καθώς η επίπεδη απεικόνιση αλλοιώνει τα μεγέθη του ελλειψοειδούς πλανήτη μας.

Στην πραγματικότητα χώρες εμφανίζονται δυσανάλογα μεγάλες σε σχέση με άλλες όπως η Ρωσία που φαίνεται τεράστια σε σχέση με τις ΗΠΑ, ωστόσο είναι μόλις 2.1 φορές μεγαλύτερη.

https://www.youtube.com/watch?v=KUF_Ckv8HbE&feature=player_embedded

ΚΟΡΥΦΗ

Στατιστικοί e-χάρτες ΕΙΝΑΙ χάρτες, έχουν στατιστικά στοιχεία και μπορούν να μετατρέπονται μπροστά στα μάτια σας με βάση τα δεδομένα που ζητάτε να δείτε. Για τη δημιουργία του προγράμματος έχουν συνεργαστεί πολλά πανεπιστήμια, η Γεωγραφική Ενωση και το BBC. Στατιστικoί χάρτες του πλανήτη Γη σε πραγματικό χρόνο

world-economy-gdp-voroni-a7d4Ο χάρτης της Γης όπως δεν τον έχουμε δει ξανά

Το πού βρίσκονται οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Γερμανία και όλες οι υπόλοιπες χώρες της υφηλίου είναι κάτι που μαθαίνει κανείς στο σχολείο.

Το World Economic Forum αλλάζει τη γεωγραφία του πλανήτη και αναδιατάσσει τις θέσεις που έχουν οι χώρες και οι ήπειροι επί τη βάση του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Πρόκειται για τον χάρτη που έχει τον τίτλο «The World’s Economy Divided by Area» και βασίζεται στα στοιχεία που διαθέτει η CIA για τις παγκόσμιες οικονομίες (για κάθε χώρα ξεχωριστά) και το ποσοστό συμμετοχής τους στο συνολικό ΑΕΠ.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, μεγαλύτερη οικονομία, με 17 τρισ. δολάρια, αναδεικνύεται η οικονομία των ΗΠΑ, η οποία αντιστοιχεί σχεδόν στο ¼ του παγκόσμιου ΑΕΠ (23,32%).

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η αμερικανική οικονομία βασίζεται ως επί το πλείστον στον τομέα των υπηρεσιών, ενώ σε πολύ μικρότερο βαθμό στους τομείς της γεωργίας και της βιομηχανίας.

Στον αντίποδα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, με συμμετοχή 13,9% στο παγκόσμιο ΑΕΠ, η κινεζική, βασίζεται τόσο στους τομείς των υπηρεσιών, όσο και της βιομηχανίας, με τον τομέα της γεωργίας, ωστόσο, να υστερεί.

Παράλληλα, προβλέπεται ότι ο κλάδος των υπηρεσιών στην Κίνα θα συνεχίσει να επεκτείνεται, ενώ οι κλάδοι της βιομηχανία και της γεωργία να συρρικνώνεται.

Αξίζει να αναφερθεί πως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, αυτή της Γερμανίας, αντιστοιχεί μόλις στο 5,17% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ η ταπεινή ελληνική οικονομία, μόλις στο 0,33%.

Παιχνιδοχάρτες        

ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ότι είναι φτιαγμένο για παιδιά, αλλά όσων χρόνων και να είστε, δεν υπάρχει περίπτωση να μην κολλήσετε. Το www.mywonderfulworld.org/toolsforadventure/games/index.html είναι δημιουργία του National Geographic και σας προσφέρει χάρτες μέσω των οποίων μπορείτε να εξερευνήσετε περιοχές (μεταξύ άλλων: το εσωτερικό μιας πυραμίδας, τον βυθό σε κάποιο σημείο της θάλασσας, τον πλανήτη Αρη). Η εξερεύνηση γίνεται με ρομπότ που «βλέπουν» την περιοχή και σας δίνουν -σε αρκετές περιπτώσεις- πραγματική εικόνα της τοποθεσίας όπου είστε διαδικτυακά. Παράλληλα έχετε και κείμενα με πληροφορίες για ό,τι βλέπετε. Μεταφρασμένη   

ΑΠΑΣΧΟΛΕΙΣΤΕ ΤΑ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙΑ

ΚΟΡΥΦΗ

 

                      

 

 

 

 

 

Δωρεάν 200+ Ντοκιμαντέρ από 140+ Χώρες: Οικολογία - Εκπαίδευση - Πολιτισμός‏‏‏‏‏‏

131-134. Ταξίδι στη Γεωργία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν και Ναγκόρνο-Καραμπάχ

http://www.eduportal.gr/taxidi131-134/

128-130. Ταξίδι στη Ρουμανία, στη Μολδαβία και στην Υπερδνειστερία

http://www.eduportal.gr/taxidi128-130/

126-127. Ταξίδι στη Βουλγαρία και στα Σκόπια

http://www.eduportal.gr/taxidi126-127/

123-125. Ταξίδι στην Αλβανία, στο Κόσσοβο και στη Βοϊβοντίνα,

http://www.eduportal.gr/taxidi123-125/

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, η Δύναμη του Ορθολογισμού

http://www.eduportal.gr/taxidi-europe/

119-122. Ταξίδι στην Ιταλία, στο Βατικανό, στην Ελβετία και στο Λίχνενσταϊν
http://www.eduportal.gr/taxidi119-122/

115-118. Ταξίδι στη Σερβία, Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Μαυροβούνιο

http://www.eduportal.gr/taxidi115-118/

111-114. Ταξίδι στην Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία και Σλοβενία

http://www.eduportal.gr/taxidi11-114/

107-110. Ταξίδι στη Γερμανία, την Πολωνία, την Αυστρία και την Ολλανδία

http://www.eduportal.gr/taxidi107-110/

104-106. Ταξίδι στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και στην Ανδόρρα

http://www.eduportal.gr/taxidi104-106/

100-103. Ταξίδι στη Γαλλία, Μονακό, Λουξεμβούργο και Βέλγιο

http://www.eduportal.gr/taxidi100-103/

96-99. Ταξίδι στην Αγγλία, στην Ουαλία, στη Σκωτία και στη Βόρεια Ιρλανδία

http://www.eduportal.gr/taxidi-96-99/

93-95. Ταξίδι στην Εσθονία, στη Λετονία και στη Λιθουανία

http://www.eduportal.gr/taxidi-93-95/

90-92. Ταξίδι στη Νορβηγία, στη Δανία και στην Ιρλανδία 

http://www.eduportal.gr/taxidi-90-92/

87-89. Ταξίδι στην Ισλανδία, στην Σουηδία και στη Φινλανδία

http://www.eduportal.gr/taxidi-87-89/

85-86. Ταξίδι στη Νέα Ζηλανδία και στους Νήσους του Σολομώντα

http://www.eduportal.gr/taxidi-nz/

83-84. Ταξίδι στην Αυστραλία και στην Παπούα Νέα Γουινέα

http://www.eduportal.gr/83-84/

ΑΣΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ, η Δύναμη της Θρησκείας

http://www.eduportal.gr/taxidi-asia/

81-82. Ταξίδι στην Ιαπωνία και στη Σρι Λάνκα

http://www.eduportal.gr/taxidi-81-82/

79-80. Ταξίδι στο Μπρουνέι Νταρουσάλαμ και στη Νότια Κορέα

http://www.eduportal.gr/taxidi-79-80/

76-78. Ταξίδι στην Ταϊλάνδη, στη Σιγκαπούρη και στο Μπουτάν

http://www.eduportal.gr/taxidi-76-78/

73-75. Ταξίδι στην Κίνα, στο Χονγκ Κονγκ και στο Μακάου

http://www.eduportal.gr/taxidi-hong-kong/

71-72. Ταξίδι στο Βιετνάμ και στις Φιλιππίνες

http://www.eduportal.gr/taxidi-vietnam/

69-70. Ταξίδι στο Λάος και στην Ταϊβάν

http://www.eduportal.gr/raxidi-laos-taivan/

67-68. Ταξίδι στην Καμπότζη και στο Τιμόρ-Λέστε

http://www.eduportal.gr/taxidi-kabotzi-timor/

65-66. Ταξίδι στη Μαλαισία και στην Ινδονησία  

http://www.eduportal.gr/taxidi-borneo/

63-64. Ταξίδι στη Μιανμάρ/Βιρμανία και στο Μπαγκλαντές

http://www.eduportal.gr/taxidi62-64/

61-62. Ταξίδι στην Ινδία και στο Νεπάλ

http://www.eduportal.gr/taxidi-61-62-nepal-india/

59-60. Ταξίδι στο Ιράν και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

http://www.eduportal.gr/taxidi59-60-arabia/

57-58. Ταξίδι στo Ομάν και στο Κατάρ

http://www.eduportal.gr/57-58/

53-56. Ταξίδι στην Ιορδανία, στο Ισραήλ, τα Παλαιστινιακά Εδάφη και στο Λίβανο

http://www.eduportal.gr/taxidi53-56/

51-52. Ταξίδι στην Τουρκία και στη Συρία

http://www.eduportal.gr/taxidisyriaturkey/

ΑΦΡΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ, η Δύναμη της Αφρικάνικης Γης

http://www.eduportal.gr/africareview/

49-50. Ταξίδι στην Τανζανία και στην Μαδαγασκάρη

http://www.eduportal.gr/taxiditanzania-madag/

47-48. Ταξίδι στην Αίγυπτο και στην Τυνησία

http://www.eduportal.gr/taxidi4748/

45-46. Ταξίδι στο Μάλι και στην Γκάνα

http://www.eduportal.gr/taxidi4546/

42-44. Ταξίδι στη Νότια Αφρική, στο Λεσότο και στη Σουαζιλάνδη

http://www.eduportal.gr/taxidi42-44/

40-41. Ταξίδι στη Ζάμπια και στην Αγκόλα

http://www.eduportal.gr/taxidi40-41/

38-39. Ταξίδι στη Μποτσουάνα και στη Ναμίμπια

http://www.eduportal.gr/taxidi38-39/

36-37. Ταξίδι στη Ζιμπάμπουε και στη Μοζαμβίκη

http://www.eduportal.gr/taxidi36-37/

34-35. Ταξίδι στο Μαλάουι και στο Μπουρούντι

http://www.eduportal.gr/taxidi-malaoui-bourounti/

31-33. Ταξίδι στην Ουγκάντα, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και στην Ρουάντα

http://www.eduportal.gr/31-33/

29-30. Ταξίδι στην Κένυα και στην Αιθιοπία

http://www.eduportal.gr/taxidi29-30/

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΜΕΡΙΚΗ, η Δύναμη Της Επανάστασης

http://www.eduportal.gr/taxidiamerikiall/

28. Ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ)

http://www.eduportal.gr/taxidi-usa/

24-27. Ταξίδι στην Κούβα, στη Δομινικανή Δημοκρατία, στην Αϊτή και στο Τρινιδάδ-Τομπάγκο

http://www.eduportal.gr/taxidi-24-27/

20-23. Ταξίδι στην Ονδούρα, στη Νικαράγουα, στην Κόστα Ρίκα και στον Παναμά

http://www.eduportal.gr/20-23-taxidi/

16-19. Ταξίδι στο Μεξικό, στη Μπελίζε, στη Γουατεμάλα και στο Ελ Σαλβαδόρ

http://www.eduportal.gr/16-19taxidi/

13-15. Ταξίδι στην Κολομβία, στο Σουρινάμ και στη Γαλλική Γουιάνα

http://www.eduportal.gr/1315taxidi/

11-12. Ταξίδι στη Γουιάνα και στο Περού

http://www.eduportal.gr/11-12/

9-10. Ταξίδι στη Βολιβία και στη Βενεζουέλα

http://www.eduportal.gr/taxidivolivia/

7-8. Ταξίδι στον Ισημερινό και την Παραγουάη

http://www.eduportal.gr/78taxidiequadorparagouai/

5-6. Ταξίδι στη Βραζιλία και στην Ουρουγουάη

http://www.eduportal.gr/56taxidibrazil/

3-4. Ταξίδι στη Χιλή και στην Αργεντινή

http://www.eduportal.gr/3taxidichileargentina/

ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ

1-2. Ταξίδι στην Ανταρκτική και στα Νησιά Φώκλαντ

http://www.eduportal.gr/1taxidiantarktiki/

Εισαγωγή στις 100 Χώρες με δυο Εκθέσεις Φωτογραφίας

http://www.eduportal.gr/2taxidieisagogi/

συνεχίζεται με μια νέα ανάρτηση κάθε μήνα
Δρ Δημήτριος Κουτάντος

 

 

ΚΟΡΥΦΗ

Ταξίδια-αστραπή                         "ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ"

Ο ΤΖΟΝ ΜακΜάικλ, φοιτητής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), μάλλον κάποια στιγμή μπούκωσε από το πολύ διάβασμα και αποφάσισε να αρχίσει τα ταξίδια. Αλλα επειδή δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο να παρατάς τη σχολή και να φεύγεις για αναψυχή, τα ταξίδια που έκανε ήταν ψηφιακά. Σε διάφορα μέρη του κόσμου. Το επόμενο βήμα ήταν τις «αποδράσεις» του αυτές να τις προσφέρει στον Ιστό, δωρεάν για όποιον χρήστη επιθυμεί να κάνει το ίδιο. Ετσι λοιπόν, με ένα κλικ στο http://web.mit.edu/~jmcmicha/www/globegenie/index.html ταξιδεύετε μέσα από χάρτες σε τυχαία σημεία του πλανήτη. Αν δεν θέλετε να ταξιδέψετε τόσο στην τύχη, μπορείτε να επιλέξετε την ήπειρο που θα καταλήξετε. Από το σημείο που θα... τηλεμεταφερθείτε ψηφιακά, μπορείτε να μετακινηθείτε ακολουθώντας τα βελάκια κανονικά στον δρόμο που ανοίγεται μπροστά σας. Ταξίδια στην τύχη, χωρίς να ξοδέψετε δραχμή, όποτε τα θέλετε και για όσο τα θέλετε. ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΗ

ΚΟΡΥΦΗ

Έχεις πάει ποτέ Νορβηγία; Σε πάμε σε 5 μόλις λεπτά με ένα κλικ!

Η Νορβηγία είναι μία από τις ωραιότερες σκανδιναβικές χώρες που κρύβει πολλές ομορφιές και τοπία μαγικά...
Χρώματα εναλλάσσονται με δυναμισμό και δημιουργούν πανέμορφες εικόνες. Κι όλες αυτές μπήκαν σε ένα εκπληκτικό βίντεο που μας ταξιδεύει μέσα σε πέντε λεπτά στις πιο όμορφες γωνιές της. Η φύση αποκαλύπτει όλο της το μεγαλείο και εμείς τα ωραιότερα μέρη της σκανδιναβικής χώρας. Απολαύστε το ταξίδι μέσα από το ακόλουθο βίντεο… 
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Scxs7L0vhZ4
  

 

Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ              ΣΑΡΑΓΙΕΒΟ          ΒΕΝΕΤΙΑ

 

 

 

 

 

 

 

 

Λίστα Χωρών

*Πατώντας το όνομα της χώρας παίρνουμε πληροφορίες σε θέματα:

Γεωγραφίας  Πληθυσμού Κυβέρνησης Οικονομίας Επικοινωνιών Μεταφοράς Στρατιωτικά

και παρατηρούμε που βρίσκεται η χώρα σε χάρτη  του Google και την σημαία της

Οι πληροφορίες είναι στα Αγγλικά

* Πατώντας στη λέξη Google, και βάζοντας το σύνδεμο της χώρας, παίρνουμε τις πληροφορίες της χώρας που μας ενδιαφέρει μεταφρασμένες στα Ελληνικά

AD

Andorra

AF

Afghanistan

AG

Antigua and Barbuda

AI

Anguilla

AL

Albania

AM

Armenia

AN

Netherlands Antilles

AO

Angola

AQ

Antarctica

AR

Argentina

AS

American Samoa

AT

Austria

AU

Australia

AW

Aruba

AZ

Azerbaijan

BA

Bosnia and Herzegovina

BB

Barbados

BD

Bangladesh

BE

Belgium

BF

Burkina Faso

BG

Bulgaria

BH

Bahrain

BI

Burundi

BJ

Benin

BM

Bermuda

BN

Brunei

BO

Bolivia

BR

Brazil

BS

The Bahamas

BT

Bhutan

BV

Bouvet Island

BW

Botswana

BY

Belarus

BZ

Belize

CA

Canada

CC

Cocos (Keeling) Islands

CD

Democratic Republic of the Congo

CF

Central African Republic

CG

Congo (Brazzaville)

CH

Switzerland

CI

Cote d'Ivoire

CK

Cook Islands

CL

Chile

CM

Cameroon

CN

China

CO

Colombia

CR

Costa Rica

CU

Cuba

CV

Cape Verde

CX

Christmas Island

CY

Cyprus

CZ

Czech Republic

DE

Germany

DJ

Djibouti

DK

Denmark

DM

Dominica

DO

The Dominican

DZ

Algeria

EC

Ecuador

EE

Estonia

EG

Egypt

EH

Western Sahara

ER

Eritrea

ES

Spain

ET

Ethiopia

FI

Finland

FJ

Fiji

FK

Falkland Islands (Islas Malvinas)

FM

Federated States of Micronesia

FO

Faroe Islands

FR

France

GA

Gabon

GB

United Kingdom

GD

Grenada

GE

Georgia

GG

Guernsey

GH

Ghana

GI

Gibraltar

GL

Greenland

GM

The Gambia

GN

Guinea

GQ

Equatorial Guinea

GR

Greece

GS

South Georgia and the South Sandwich Islands

GT

Guatemala

GU

Guam

GW

Guinea-Bissau

GY

Guyana

HK

Hong Kong

HM

Heard Island and McDonald Islands

HN

Honduras

HR

Croatia

HT

Haiti

HU

Hungary

ID

Indonesia

IE

Ireland

IL

Israel

IM

Isle of Man

IN

India

IO

British Indian Ocean Territory

IQ

Iraq

IR

Iran

IS

Iceland

IT

Italy

JE

Jersey

JM

Jamaica

JO

Jordan

JP

Japan

KE

Kenya

KG

Kyrgyzstan

KH

Cambodia

KI

Kiribati

KM

Comoros

KN

Saint Kitts and Nevis

KP

North Korea

KR

South Korea

KW

Kuwait

KY

Cayman Islands

KZ

Kazakhstan

LA

Laos

LB

Lebanon

LC

Saint Lucia

LI

Liechtenstein

LK

Sri Lanka

LR

Liberia

LS

Lesotho

LT

Lithuania

LU

Luxembourg

LV

Latvia

LY

Libya

MA

Morocco

MC

Monaco

MD

Moldova

ME

Montenegro

MG

Madagascar

MH

Marshall Islands

MK

Macedonia

ML

Mali

MM

Burma

MN

Mongolia

MO

Macau

MP

Northern Mariana Islands

MR

Mauritania

MS

Montserrat

MT

Malta

MU

Mauritius

MV

Maldives

MW

Malawi

MX

Mexico

MY

Malaysia

MZ

Mozambique

NA

Namibia

NC

New Caledonia

NE

Niger

NF

Norfolk Island

NG

Nigeria

NI

Nicaragua

NL

Netherlands

NO

Norway

NP

Nepal

NR

Nauru

NU

Niue

NZ

New Zealand

OM

Oman

PA

Panama

PE

Peru

PF

French Polynesia

PG

Papua New Guinea

PH

Philippines

PK

Pakistan

PL

Poland

PM

Saint Pierre and Miquelon

PN

Pitcairn Islands

PR

Puerto Rico

PS

Gaza Strip

PT

Portugal

PW

Palau

PY

Paraguay

QA

Qatar

RO

Romania

RS

Serbia

RU

Russia

RW

Rwanda

SA

Saudi Arabia

SB

Solomon Islands

SC

Seychelles

SD

Sudan

SE

Sweden

SG

Singapore

SH

Saint Helena

SI

Slovenia

SJ

Svalbard (sometimes referred to as Spitzbergen)

SK

Slovakia

SL

Sierra Leone

SM

San Marino

SN

Senegal

SO

Somalia

SR

Suriname

ST

Sao Tome and Principe

SV

El Salvador

SY

Syria

SZ

Swaziland

TC

Turks and Caicos Islands

TD

Chad

TF

French Southern and Antarctic Lands

TG

Togo

TH

Thailand

TJ

Tajikistan

TK

Tokelau

TL

Timor-Leste

TM

Turkmenistan

TN

Tunisia

TO

Tonga

TR

Turkey

TT

Trinidad and Tobago

TV

Tuvalu

TW

Taiwan

TZ

Tanzania

UA

Ukraine

UG

Uganda

US

United States

UY

Uruguay

UZ

Uzbekistan

VA

Holy See (Vatican City)

VC

Saint Vincent and the Grenadines

VE

Venezuela

VG

British Virgin Islands

VI

Virgin Islands

VN

Vietnam

VU

Vanuatu

WF

Wallis and Futuna

WS

Samoa

YE

Yemen

YT

Mayotte

ZA

South Africa

ZM

Zambia

ZW

Zimbabwe

ΚΟΡΥΦΗ

Οι 17 πιο ξεχωριστές εθνικές σημαίες, η σύντομη ιστορία τους και οι άγνωστοι συμβολισμοί Κατερίνα Πρίφτη

Κάθε χώρα έχει μια σημαία στην οποία τα χρώματα και τα σύβμολα που έχει επιλέξει δεν είναι τυχαία αλλά έρχονται να εκφράσουν ιδέες, ιστορικά γεγονότα, πεποιθήσεις- κυρίως θρησκευτικές- ή να εξυμνήσει κατορθώματα και φυσικές ομορφιές. Αρκετές δυτικές σημαίες αποτελούν ουσιαστικά μια παραλλαγή της γαλλικής Tricolour η οποία ενέπνευσε πολλές χώρες εξαιτίας της επαναστατικής της καταβολής. Αν και κάθε σημαία έχει τις ιδιαιτερότητές της, υπάρχουν σαφώς κάποιες πιο εντυπωσιακές και ενδιαφέρουσες τόσο στο σχεδιασμό τους όσο και σε ό,τι αφορά την ιστορία τους. Μερικές εξ αυτών παρουσιάστηκαν σε ένα υπέροχο infographic που είδαμε στο All that is interesting με κάποιες εκ των πλεόν...ξεχωριστών και ιδού οι 17 που επιλέξαμε και η σύντομη ιστορία τους. Μεταξύ αυτών- οι δημιουργοί του infographic - επέλεξαν και την ελληνική.

1 Μοζαμβίκη-Flag of Mozambique

Χρώματα: πράσινο, μαύρο, λευκό, χρυσό, κόκκινο. Η συγκεκριμένη σημαία είναι ιδιαίτερα διάσημη καθώς σε αυτή...εμφανίζεται ένα ΑΚ-47 το οποίο και συμβολίζει τον αιματηρό αγώνα της χώρας για ανεξαρτησία. Το δε ανοιχτό βιβλίο πάνω στο οποίο είναι τοποθετημένο, συμβολίζει την ιδιαίτερη αξία που αποδίδεται στην παιδεία, η σκαπάνη την αγροτική παράδοση της Μοζαμβίκης και το αστέρι συμβολίζει τον μαρξισμό και τον διεθνισμό.

2 ΗΠΑ-The Stars and Stripes

Χρώματα: Μπλε, κόκκινο και λευκό. Από το 1775 μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει 28 παραλλαγές της διάσημης σημαίας «Stars and Stripes» με κάθε μία να περιλαμβάνει διαφορετικό αριθμό αστεριών. Η σημερινή εκδοχή, είναι και η επίσημη από τον εορτασμό της Ημέρας της Ανεξαρτησίας της 4ης Ιουλίου 1960 και έχει 13 οριζόντιες λωρίδες- μια για κάθε αποικία που κήρυξε την ανεξαρτησία της και συμμετείχε στη συνέχεια στην δημιουργία της Ένωσης ενώ υπάρχουν και 50 αστέρια, ένα για κάθε πολιτεία των ΗΠΑ.

3 Βραζιλία-Αuriverde

Xρώματα: Πράσινο, χρυσό, μωβ και λευκό. Το moto της βραζιλιάνικης σημαίας είναι «Οrdem e Progresso» δηλαδή «Τάξη και Πρόοδος» και είναι εμπνεύσεως του γάλλου φιλοσόφου Auguste Comte και υπέρμαχου του θετικισμού- «Η αγάπη ως αρχή και η τάξη ως βάση, η πρόοδος ως στόχος». Τα μικρά λευκά αστέρια απεικονίζουν τους αστερισμούς που είναι ορατοί στον νυχτερινό ουρανό της χώρας.

4 Aυστραλία-Flag of Australia

Xρώματα: μπλε, κόκκινο και λευκό. Η σημαία της χώρας δηλώνει τους ισχυρούς δεσμούς της στο πλαίσιο της Κοινοπολιτείας και επάνω αριστερά απεικονίζεται η Union Jack και κάτω από αυτή ένα μεγάλο λευκό επτάκτινο αστέρι γνωστό ως το Αστέρι της Κοινοπολιτείας (Commonwealth Star) ενώ τα άλλα πέντε μικρότερα αλλά όχι ομοίου μεγέθους αστέρια αποτελούν απεικόνιση του αστερισμού Southern Cross που είναι εύκολα ορατός στην Αυστραλία.

5 Ιράν-Three Color Flag

Χρώματα: πράσινο, λευκό, κόκκινο. Στην κουλτούρα του Ιράν το πράσινο συμβολίζει την ανάπτυξη και την ευτυχία ενώ το λευκό την ειρήνη και το κόκκινο τη γενναιότητα και το θάρρος, τη φωτιά και την αγάπη. Με λευκά γράμματα επαναλαμβάνεται 11 φορές η φράση «Αllaju Akbar» δηλαδή ο Αλλάχ είναι Μεγάλος.

6 Νότιος Αφρική-Flag of South Africa

Xρώματα: Πράσινο, μαύρο, λευκό, χρυσό, κόκκινο και μπλε. Μετά την αποφυλάκιση του Νέλσον Μαντέλα το 1990 αποφασίστηκε πως θα πρέπει να αλλάξει η σημαία της χώρας. Το μαύρο, το πράσινο και το χρυσό χρώμα είναι τα τρία χρώματα που κυριαρχούσαν και στο banner του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου του Μαντέλα ενώ το κόκκινο επιλέχθηκε όπως και το μπλε επειδή ήταν τα χρώματα της παλιάς σημαίας του Transvaal. Το πλάγιο σχήμα Υ λέγεται πως συμβολίζει τη σύγκλιση μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών στη χώρα.

7 Νεπάλ-Flag of Nepal

Χρώματα: Μπλε, βυσσινί, και λευκό. Σίγουρα πρόκειται για ένα ασυνήθιστο σχέδιο που θέλει να συμβολίσει τις κορυφές των Ιμαλαϊων ενώ ο ήλιος και το φεγγάρι θέλουν να συμβολίσουν τη γαλήνη. Το βυσσινί είναι το χρώμα του εθνικού λουλουδιού του Νεπάλ – του Ροδόδεντρου - ενώ το μπλε περίγραμμα συμβολίζει την ειρήνη.

8 Ελλάδα-H γαλανόλευκη

Χρώματα: μπλε και λευκό. Οι εννέα λωρίδες αντιστοιχούν στις εννέα συλλαβές της φράσης «Ελευθερία ή Θάνατος», το σύνθημα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 κατά της Τουρκοκρατίας. Ο δε λευκός σταυρός στην επάνω αριστερή άκρη της σημαίας είναι το σύμβολο της ελληνορθόδοξης εκκλησίας, της επίσημης θρησκείας της χώρας.

9

Μαλαισία-Jalur Gemilang

Χρώματα: μπλε, κίτρινο, κόκκινο και λευκό. Η σημαία έχει 14 κόκκινες και λευκές εναλλασσόμενες οριζόντιες ρίγες που συμβολίζουν την ισότητα μεταξύ των 13 ξεχωριστών πολιτειών της χώρας και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Το σχέδιο του φεγγαριού και του αστεριού με τις πολλές ακτίνες συμβολίζει το Ισλάμ, την επίσημη θρησκεία στη Μαλαισία.

10

Ινδία-Τiranga

Χρώματα: πορτοκαλί, λευκό, πράσινο και μπλε. Απ' όταν «υιοθετήθηκε» η συγκεκριμένη σημαία, το 1931 η πράσινο λωρίδα συμβόλιζε τους Μουσουλμάνους που ζούσαν στη χώρα ενώ το πορτοκαλί συμβολίζει τους Ινδουιστές και το λευκό την επιθυμητή ειρήνη μεταξύ τους. Ο μπλε τροχός στο κέντρα έχει 24 ακτίνες κάθε μια εκ των οποίων συμβολίζει και μια ώρα της ημέρας.

11 Μπακγλαντές-Flag of Bangladesh

Xρώματα: κόκκινο και πράσινο. Ο κόκκινος κύκλος αν προσέξετε, δεν βρίσκεται στο κέντρο της σημαίας...και δεν πρόκειται για λάθος. Ηθελημένα βρίσκεται πιο κοντά στο αριστερό περίγραμμα της σημαίας και πρόκειται για ένα τρικ, ώστε όταν κυματίζει στον ιστό να φαίνεται πως ο κύκλος βρίσκεται πράγματι στο κέντρο (!). Το πράσινο συμβολίζει την οργιώδης βλάστηση της χώρας και το κόκκινο το αίμα όσων έχασαν τη ζωή του στη μάχη για την ανεξαρτησία της χώρας. Ο κόκκινος κύκλος όμως συμβολίζει και τον ανατέλλοντα ήλιο της Βεγγάλης.

12 Γαλλία-Tricolour

Xρώματα: Μπλε, λευκό και κόκκινο. Το λευκό συμβολίζει τον βασιλιά και επίσης είναι το επίσημο χρώμα του Οίκου των Βουρβώνων, που έδωσε σειρά βασιλέων στο θρόνο της Γαλλίας και μέχρι την Γαλλική Επανάσταση. Το κόκκινο και το μπλε συμβολίζουν την πρωτεύουσα της χώρας, το Παρίσι ενώ είναι και τα χρώματα υπό τα οποία οι επαναστάτες εισέβαλαν στο κάστρο της Βαστίλης το 1789, καταλύοντας ένα από τα υπέρτατα σύμβολα της γαλλικής απολυταρχίας.

13 Γερμανία-Fedral Flag

Χρώματα: Μαύρο, κόκκινο και χρυσό. Η επιλογή των τριών αυτών χρωμάτων «πηγαίνει» πίσω στο 1840 όταν το κοινοβούλιο της Φρανκφούρτης τα ανακήρυξε ως τα επίσημα χρώματα της Γερμανίας. Λέγεται πως τα χρώματα αντιπροσωπεύουν τη Δημοκρατία και το τωρινό σχέδιο της σημαίας αποφασίστηκε μετά την πτώση του Βερολίνου και της Ένωσης ανατολικής και δυτικής Γερμανίας το 1990.

14 Καναδάς-The maple leaf/L 'unifolié

Xρώματα: κόκκνο και λευκό. Αυτή είναι η επίσημη σημαία του Καναδά μόλις από το 1965 και μόνο αφού προηγήθηκε μια σοβαρή εθνική συζήτηση- συχνά σε υψηλούς τόνους- και με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Lester B. Pearson. Στο κέντρο της σημαίας απεικονίζεται ένα φύλο σφένδαμου, ο οποίος φύεται σε αφθονία στη χώρα ενώ η ίδια η σημαία έχει τη δική της...γιορτή την National Flag of Canada Day, κάθε Φεβρουάριο.

15 Νιγηρία-Flag of Nigeria

Χρώματα: πράσινο και λευκό. Οι πράσινες ρίγες συμβολίζουν τον πλούτο της χώρας- την πλούσια βλάστηση και την αγροτική βιομηχανία ενώ η λευκή λωρίδα συμβολίζει την επιδίωξη της χώρας για ειρήνη και αρμονία. Η σημαία σχεδιάστηκε από τον έναν 23χρονο φοιτητή, και χρησιμοποιήθηκε επισήμως για πρώτη φορά την 1η Οκτωβρίου 1960.

16 Ηνωμένο Βασίλειο-The Union Jack

Χρώματα: Μπλε, κόκκινο και λευκό. Ο κόκκινος σταυρός που σχηματίζεται στη μέση, είναι ο σταυρός του Αγίου Γεωργίου προστάτη της Αγγλίας αλλά και του Αγίου Πατρικίου προστάτη της Ιρλανδίας και .....του Αγίου Ανδρέα που είναι προστάτης άγιος της Σκωτίας. Η Ουαλία δεν «εκπροσωπείται» στην Union Jack καθώς όταν σχεδιάστηκε η συγκεκριμένη περιοχή ήταν μέρος του Βασιλείου της Αγγλίας.

17 Κίνα-Κίνα- WU XING HONG QI, Five Star Red Flag

Χρώματα: κόκκινο και χρυσό. Το κόκκινο συμβολίζει την κομμουνιστική επανάσταση της Κίνας ενώ τα πέντε αστέρια και ο σχηματισμός τους θέλουν να συμβολίσουν την ενότητα του κινεζικού λαού υπό την ηγεσία του κομμουνιστικού κόμματος της Κίνας (CPC). O προσανατολισμός των αστεριών - τέσσερα μικρά γύρω από ένα μεγαλύτερο- επίσης την ενότητα γύρω από αυτό «ευρύτερο καλό».

ΚΟΡΥΦΗ

Βάλτε  τη διάθεση και το χρόνο και εξερευνήστε τα μέρη που έχετε σκοπό να ταξιδέψετε . . . . Καλό Ταξίδι !!!!!!!!!!!!!!!! 

Σας προτείνουμε το Γύρο του Κόσμου, όχι σε 80 ημέρες, αλλά άνετα μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή σας . .  .

Πώς το βλέπετε ???? Υπάρχουν εδώ όλα τα απαιτούμενα συστατικά του καλού ταξιδιού και θα έχετε στη διάθεσή σας: μουσική, φωτογραφίες, ........ Μόνο, μην το παρακάνετε !!!!

Κάνετε αριστερό κλικ στις Χώρες παρακάτω, μετά στις πόλεις κάθε Χώρας και . . . . . αυτό είναι, απολαύστε το . .

Allemagne  Afrique    Amérique du Sud Autriche Australie Alaska
Andorre   Bombay Belgique Bulgarie  
Croatie Chypre Canada Chutes du Rhin Suisse  
Ecosse/Oban/Glasgow Ecosse Espagne   Fidji  France 
Grèce  Genève    Hong  Kong  Hollande    Hongrie 
Japon   Israél  Irlande  Ile de Norfolk   Ile de Malte   
Italie Inde     Ko Samui   Londres
Les Caraibes Luxembourg Lac Ohrid Macédoine   Mexique
Nouvelle Zelande   Portugal Pologne Prague  
  Roumanie   Singapour Saint-Pétersbourg
Sri Lanka  Scandinavie    Thailande Thailande 2 Turquie 
U.S.A         ΚΟΡΥΦΗ

 

 

 

 

 

 

 

 

Τζέιμς Κουκ: Ο ναυτικός που έγινε αστρονόμος Βάρβογλης Χάρης καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ.

Το όνομά του είναι ταυτισμένο με το ταξίδι και την περιπέτεια, αλλά ο βρετανός θαλασσοπόρος ήταν επίσης αυτοδίδακτος επιστήμονας, επιδέξιος χαρτογράφος και πρακτικός γιατρός

Ο άγγλος πλοίαρχος Τζέιμς Κουκ ήταν ο αρχηγός της επιστημονικής αποστολής που παρατήρησε τη διάβαση της Αφροδίτης του 1769 από την εξωτική Ταϊτή. Στη μέση του ταξιδιού όμως έμαθε ότι απώτερος σκοπός αυτού του μακρινού ταξιδιού ήταν η ανακάλυψη μιας νέας ηπείρου, στο Νότιο Ημισφαίριο της Γης. Με την ευκαιρία του φαινομένου της διάβασης της Αφροδίτης τον περασμένο Ιούνιο βρέθηκε και πάλι στο προσκήνιο το όνομα του Τζέιμς Κουκ. Ο μεγάλος αυτός θαλασσοπόρος έμεινε στην Ιστορία όχι μόνο για την ουσιαστική συμμετοχή του στην πρώτη οργανωμένη επιστημονική παρατήρηση του φαινομένου της διάβασης της Αφροδίτης αλλά κυρίως για τα τρία μεγάλα ταξίδια του κατά τα οποία έκανε τον γύρο της Γης και χαρτογράφησε τις ακτές της Ωκεανίας. Τα μεγάλα αυτά ταξίδια του φαντάζουν σήμερα σαν παραμύθια μιας περασμένης εποχής.

Ζωή σαν παραμύθι

Την εποχή που ήμουν μαθητής του Δημοτικού διάβαζα τα βιβλία που ήταν «της μόδας» εκείνη την εποχή: μεγάλοι εφευρέτες, μεγάλοι εξερευνητές, κυνηγοί μικροβίων και, φυσικά, ο απαραίτητος Ιούλιος Βερν. Οταν, με την ευκαιρία της διάβασης της Αφροδίτης του περασμένου Ιουνίου, χρειάστηκε να ασχοληθώ με την πρώτη επιστημονικά οργανωμένη παρατήρηση αυτού του σπάνιου αστρονομικού φαινομένου, νόμισα για μια στιγμή ότι ζούσα και πάλι τα παιδικά μου χρόνια. Ο λόγος είναι ότι συνάντησα μπροστά μου έναν άνθρωπο που συνδύαζε όλα τα χαρακτηριστικά των ηρώων των παιδικών μου χρόνων: έναν αυτοδίδακτο επιστήμονα, επαγγελματία ναυτικό, ακούραστο εξερευνητή, επιδέξιο χαρτογράφο και πρακτικό γιατρό. Τον άνθρωπο που εξερεύνησε την Αυστραλία, την Τασμανία, την Ταϊτή και τη Χαβάη και έδωσε το όνομα στα καγκουρό. Ο άνθρωπος αυτός ήταν ο Τζέιμς Κουκ.

Με πρόσχημα τον Ηλιο



Ενα από τα πιο δυσεπίλυτα αστρονομικά προβλήματα ως τον 18ο αιώνα ήταν ο υπολογισμός των διαστάσεων του ηλιακού συστήματος. Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα ήλπιζαν οι αστρονόμοι της εποχής εκείνης να πάρουν από την ακριβή χρονομέτρηση του σπάνιου φαινομένου της διάβασης της Αφροδίτης που αναμενόταν για τις αρχές Ιουνίου του 1769 και θα ήταν ορατή μόνο από τα νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού. Η Βασιλική Εταιρεία, η βασική επιστημονική οργάνωση της εποχής στη Μεγάλη Βρετανία, έπεισε τον βασιλιά Γεώργιο Γ' για τη σπουδαιότητα της επιχείρησης και η οργάνωση της αποστολής ανατέθηκε από κοινού στη Βασιλική Εταιρεία και στο Ναυτικό της Μεγάλης Βρετανίας. Αρχηγός της αποστολής ορίστηκε ο Τζέιμς Κουκ, υποπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού της Μ. Βρετανίας αλλά και ερασιτέχνης αστρονόμος. Ετσι στα τέλη Αυγούστου του 1768 το ιστιοφόρο «Endeavour» (δηλαδή, προσπάθεια) ξεκίνησε με 94 άτομα πλήρωμα για το μεγάλο ταξίδι. Ηταν ένα πλοίο χωρητικότητας μόλις 370 τόνων, ενώ για σύγκριση τα σημερινά πλοία της ελληνικής ακτοπλοΐας έχουν εκτόπισμα πάνω από 10.000 τόνους. Το «Endeavour» μετέφερε εφόδια για 18 μήνες, μεταξύ των οποίων και 10.000 κομμάτια παστού-καπνιστού κρέατος, 9 τόνους ψωμί, 5 τόνους αλεύρι, 3 τόνους ξινολάχανο, έναν τόνο σταφίδες, 250 βαρέλια μπίρα, 44 βαρέλια μπράντι και 17 βαρέλια ρούμι. Αξίζει να σημειωθεί η παρουσία του ξινολάχανου, το οποίο ο Κουκ θεωρούσε βασικό τρόφιμο για την προστασία από το σκορβούτο. Σήμερα γνωρίζουμε ότι αυτή η ασθένεια οφείλεται στην έλλειψη βιταμίνης C και το ξινολάχανο είναι πλούσιο σε αυτό το συστατικό, γεγονός που δείχνει ότι, πέρα από τις ναυτικές και τις αστρονομικές γνώσεις του, ο Κουκ είχε και προσόντα ενός καλού πρακτικού γιατρού. 

Νονός του... καγκουρό!

Το «Endeavour» διέσχισε τον Ατλαντικό προς τα νότια, πέρασε από το ακρωτήριο Χορν, το νοτιότερο σημείο της Αμερικής, και έφθασε στην Ταϊτή στα μέσα Απριλίου του 1969 έπειτα από ένα ταξίδι επτάμισι μηνών. Στις 3 Ιουνίου, ημέρα της διάβασης, ο καιρός ήταν εξαιρετικός και οι παρατηρήσεις έγιναν με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Δυστυχώς τα αποτελέσματα της χρονομέτρησης του φαινομένου με τα τρία τηλεσκόπια της αποστολής είχαν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ τους και έτσι ήταν ουσιαστικά άχρηστα. Τελικά ο γάλλος αστρονόμος Ζερόμ Λαλάντ χρησιμοποίησε τις παρατηρήσεις της αποστολής του Κουκ μαζί με παρατηρήσεις από άλλους αστρονόμους και υπολόγισε την απόσταση Γης - Ηλίου σε 152 εκατομμύρια χιλιόμετρα έναντι της σημερινά δεκτής τιμής των 150 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Μετά το πέρας της αποστολής ο Κουκ άνοιξε, σύμφωνα με τις οδηγίες που είχε πάρει, τον σφραγισμένο φάκελο που του είχε παραδοθεί πριν από το ταξίδι. Τότε διάβασε με έκπληξη ότι πραγματικός σκοπός του ταξιδιού του δεν ήταν η παρατήρηση της διάβασης αλλά η εξερεύνηση του Νοτίου Ειρηνικού με σκοπό να ανακαλύψει μια άγνωστη έκτη ήπειρο! Ετσι ξεκίνησε ένα νέο ταξίδι για την αναζήτηση αυτής της γης. Δεν ανακάλυψε την Ανταρκτική επειδή δεν μπόρεσε να φθάσει τόσο κοντά στον Νότιο Πόλο, μπόρεσε όμως να χαρτογραφήσει την Τασμανία, τη Νέα Ζηλανδία και μέρος της Αυστραλίας με τόση ακρίβεια ώστε οι χάρτες του ήταν εν χρήσει ως τις αρχές του 20ού αιώνα. Στο έργο του αυτό βοηθήθηκε πάρα πολύ από το ναυτικό χρονόμετρο που του είχε δώσει να δοκιμάσει το βρετανικό ναυαρχείο, στην πρώτη ίσως επαγγελματική χρήση αυτού του οργάνου, που επιτρέπει στους ναυτικούς να υπολογίζουν με ακρίβεια το γεωγραφικό μήκος. Στην Αυστραλία είδε και ένα παράξενο ζώο που στέκεται όρθιο στα δύο πόδια του. Το ονόμασε καγκουρό και ζήτησε από τον ζωγράφο που συνόδευε την αποστολή (αφού εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν φωτογραφικές μηχανές!) να φτιάξει μια εικόνα αυτού του ζώου. Ετσι έγινε γνωστό αυτό το ζώο στις ευρωπαϊκές χώρες.  

Ατέρμονο ταξίδι

Επειτα από ενάμιση χρόνο ανεπιτυχών αναζητήσεων αποφάσισε τελικά να επιστρέψει στη Μεγάλη Βρετανία και μάλιστα ταξιδεύοντας δυτικά ώστε να ολοκληρώσει τον γύρο του κόσμου. Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού έκανε το ίδιο λάθος που επανέλαβε, 100 χρόνια αργότερα, ο ήρωας του Ιουλίου Βερν, ο Φιλέας Φογκ, αν και «από την ανάποδη». Συγκεκριμένα, κάνοντας τον γύρο του κόσμου προς τα δυτικά «ξέχασε» να προσθέσει μια μέρα, όταν διέσχισε τη γραμμή αλλαγής ημερομηνίας, ενώ ο Φιλέας Φογκ, κάνοντας τον γύρο προς τα ανατολικά, ξέχασε να αφαιρέσει μία. Εφτασε στην πατρίδα του τον Ιούλιο του 1771, έπειτα από ένα ταξίδι τριών ολόκληρων ετών. Γνωρίζοντας τις περιπέτειες που έζησε θα περίμενε κανείς ότι το βιβλίο που γράφτηκε με βάση το ημερολόγιο του πλοίου του θα ήταν μια μεγάλη εκδοτική επιτυχία. Συνέβη όμως το αντίθετο, επειδή οι κριτικοί το κατακεραύνωσαν για τις περιγραφές των σχέσεων των μελών του πληρώματος με τις νεαρές Ταϊτινές. Ακολούθησαν δύο ακόμη αποστολές του Κουκ για την αναζήτηση της νέας ηπείρου, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης μάλιστα σκοτώθηκε από ιθαγενείς της Χαβάης. 

 

ΚΟΡΥΦΗ

Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ              ΣΑΡΑΓΙΕΒΟ          ΒΕΝΕΤΙΑ

 

 

 

Η ιστοσελίδα αυτή είναι  τμήμα του οικοχώρου  " ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ"

 

 

 

Μετρητής               Επισκεπτών  ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ © 2008-2009 ΒΟΥΛΑ ΒΑΒΑΡΟΥΤΣΟΥ*   τελευταία ενημέρωση: 29/01/2016.

         από 6/4/09  ..free counters.free counters....

..  

.............