ΑΠΟ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΜΕΤΑΛΥΚΕΙΑΚΟ ΙΕΚ

ΑΠΌ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΜΕΤΑΛΥΚΕΙΑΚΟ ΙΕΚ

4-6-2014

Κυρίες & Κύριοι,

Πραγματικά είναι εντυπωσιακό, το πόσο μεθοδευμένα είναι γραμμένος ο ν.4186/2013 ώστε να καταφέρνει το απίθανο: Ο απόφοιτος Γυμνασίου να έχει τη δυνατότητα να εγγράφεται σε Μεταλυκειακό ΙΕΚ. Πραγματικά αγγίζει τα όρια της φαντασία το μυαλό του συντάξαντα τον νόμο και το πόσο περίτεχνα καταφέρνει να περάσει τα πιο απίθανα πράγματα.

Προσφάτως με ενημέρωσαν συνάδελφοι εκπαιδευτικοί ότι απόφοιτοι του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) εγράφησαν σε Μεταλυκειακό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.). Επικοινώνησα άμεσα με τους διευθυντές Σ.Δ.Ε. & Ι.Ε.Κ. και με διαβεβαίωσαν ότι έχουν πραγματοποιηθεί τέτοιου τύπου εγγραφές. Μάλιστα ο Διευθυντής του Ι.Ε.Κ. μου είπε ότι είχε την έγκριση από την Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης..

Μετά από ενδελεχή έρευνα διαπίστωσα ότι στο ν.4186/2013 άρθρο 23 παρ.7 που αναφέρεται στα Ι.Ε.Κ., πιθανόν υποκρύπτεται η απόφαση της απευθείας φοίτησης στα Μεταλυκειακά Ι.Ε.Κ. από τα Σ.Δ.Ε., αφού αναφέρεται ότι: «H φοίτηση δύναται να άρχεται κατά το χειμερινό ή εαρινό εξάμηνο, σε απόφοιτους δευτεροβάθμιας μη υποχρεωτικής τυπικής εκπαίδευσης ή και απόφοιτους ανώτερων από αυτή βαθμίδας».

Ποιοι είναι οι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας μη υποχρεωτικής τυπικής εκπαίδευσης;

Oι απόφοιτοι των νέων Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Ε.Κ.) αλλά και οι απόφοιτοι Σ.Δ.Ε.

Πληροφορίες για τα Σ.Δ.Ε. θα βρείτε στην ιστοσελίδα http://www.gsae.edu.gr/en/geniki-ekpaidefsi-enilikon/deyteri-efkairia/s-d-e-sxoleia-deyteris-efkairias

Η ιστοσελίδα σωστά αναφέρει ως διεξόδους για το Σ.Δ.Ε. το Λύκειο. Αυτό όμως φαίνεται ότι ίσχυε μέχρι χθες. Σήμερα υπάρχει πλέον ο ν.4186/2013 που θυσιάζει τα πάντα στην Κατάρτιση.

Και διερωτάται κανείς:

Γιατί ο κάθε μαθητής μετά το Δημοτικό να πάει σε Γυμνάσιο και να μην εγγραφεί μετά τα 18 για 2 χρόνια σε ένα Σ.Δ.Ε και στην συνέχεια να παρακολουθήσει ένα Ι.Ε.Κ. με αποτέλεσμα σε 4 χρόνια να είναι πτυχιούχος Μεταλυκειακού Ι.Ε.Κ. και να χρειάζεται 7-8 χρόνια μέσα από το τυπικό σύστημα εκπαίδευσης για το ίδιο πτυχίο;

Μήπως ο ενήλικος στον επόμενο εκπαιδευτικό νόμο θα μπορεί από απόφοιτος Γυμνασίου να χρήζεται Διδάκτωρ;

Το ζήτημα επιθυμώ να συζητηθεί και να διερευνηθεί από τους αρμόδιους εκπαιδευτικούς φορείς (Επιστημονικές Ενώσεις , Συνδικαλιστικά Σωματεία) αλλά να επανεξετασθεί από τους αρμόδιους του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων διότι ανατρέπει όλο το καθεστώς της ισότητας των πολιτών στην Αρχική Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση και κυρίως βάλλει ευθέως εναντίον της Εκπαίδευσης και των Επαγγελματικών Λυκείων.

Με εκτίμηση

Κωνσταντίνος-Βίκτωρ Χατζησταμάτης

Σύμβουλος Σταδιοδρομίας

Εκπαιδευτικός Τεχνολόγος Μηχανολόγος Μηχανικός

Επιμορφωμένος στο ART DESIGN AND TECHNOLOGY IN THE UNIVERSITY OF MIDDLESEX