ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΝΟΜΗ Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΣΕ ΜΕΤΑΛΥΚΕΙΑΚΟ ΙΕΚ;

ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΝΟΜΗ Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΠΌ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΣΕ ΜΕΤΑΛΥΚΕΙΑΚΟ ΙΕΚ;

4-6-2014

Κυρίες & Κύριοι,

Με τον Ν.3879/2010 η Δια βίου μάθηση περιλαμβάνει την τυπική, μη τυπική και την άτυπη εκπαίδευση. Η τυπική παρέχεται στο τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα και περιλαμβάνει την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η τυπική επίσης χωρίζεται σε υποχρεωτική και μη υποχρεωτική. Έτσι η υποχρεωτική τυπική εκπαίδευση, στην περίπτωση που είναι εννιάχρονη, περιλαμβάνει μέχρι και το Γυμνάσιο ενώ η μη υποχρεωτική τυπική εκπαίδευση ξεκινά από το Λύκειο. Η μη τυπική παρέχεται εκτός του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος και περιλαμβάνει την αρχική επαγγελματική κατάρτιση, τη συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση και την εκπαίδευση ενηλίκων.

Τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) ιδρύθηκαν με το άρθρο 5 του Ν.2525/1998 και εκεί εγγράφονται νέοι άνω των 18 ετών. Στους αποφοίτους «χορηγείται απολυτήριος τίτλος, ισότιμος προς το απολυτήριο του Δημοτικού ή του Γυμνασίου, κατά περίπτωση»(σ.6674). Στην προκειμένη περίπτωση εξετάζεται ΣΔΕ με απόφοιτους Γυμνασίου.

Τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης ιδρύονται με τον Ν.2009/1992 και εντάσσονται στην αρχική ή συμπληρωματική επαγγελματική κατάρτιση και διαχωρίζονται σε Μεταγυμνασιακά και Μεταλυκειακά.

Εν προκειμένω μόνο αν διασταλτικά, απλοποιητικά και αυτολεξί ερμηνεύσεις την παρ.7 του άρθρου 23 του Ν.4186/2013 που αναφέρεται στα Ι.Ε.Κ., υποκρύπτεται η απόφαση της απευθείας φοίτησης στα Μεταλυκειακά Ι.Ε.Κ. από τα Σ.Δ.Ε., στην αναφορά: «H φοίτηση δύναται να άρχεται κατά το χειμερινό ή εαρινό εξάμηνο, σε απόφοιτους δευτεροβάθμιας μη υποχρεωτικής τυπικής εκπαίδευσης ή και απόφοιτους ανώτερων από αυτή βαθμίδας».

Ποιοι είναι επομένως οι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας μη υποχρεωτικής τυπικής εκπαίδευσης;

Με βάση όσα ανέφερα στην αρχή του παρόντος κειμένου δεν είναι οι απόφοιτοι των νέων Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Ε.Κ.) ή οι απόφοιτοι Σ.Δ.Ε. αλλά είναι οι απόφοιτοι Λυκείων.

Ως εκ τούτου στις περιπτώσεις εγγραφής αποφοίτων Σ.Δ.Ε. σε Μεταλυκειακά Ι.Ε.Κ. που μας αναφέρθηκαν υπάρχουν δυο τουλάχιστον πιθανότητες:

1. Με τις τόσες αλλαγές που συμβαίνουν καθημερινά στην στελέχωση των Δημόσιων Υπηρεσιών ενδεχομένως υπάλληλος μη γνώστης να παρασύρθηκε σε λάθος πληροφόρηση.

2. Το ερώτημα να ήταν γενικό του τύπου: Μπορούν να εγγραφούν οι απόφοιτοι Σ.Δ.Ε. σε Ι.Ε.Κ.; Η απάντηση να ήταν θετική αλλά απαραίτητα θα έπρεπε να συνοδευτεί από την διευκρίνηση ότι μπορούν να εγγραφούν μόνον σε μεταγυμνασιακά Ι.Ε.Κ. Αν αναφερθεί μόνον το πρώτο μέρος καταλήγουμε πάλι σε λάθος πληροφόρηση.

Τελικά το θέμα του ¨λάθους¨ παρότι ίδιον ανθρώπινο καταλήγει, εκτός φωτεινών εξαιρέσεων, σε κόστος για όλους τους εμπλεκόμενους αλλά εν προκειμένω και σε τραγέλαφους όπως αυτοί που αναφέρθησαν στο προηγούμενο άρθρο μου όπου δεν φταίει μόνον η οριακή φαντασία του νομοθέτη αλλά και η διασταλτική και απλοποιητική σκέψη του ερμηνεύοντα τον νόμο που ταυτόχρονα πληροφορεί τους άλλους.

Συμπερασματικά, μέχρι σήμερα, από όσο γνωρίζω, δεν προκύπτει νομοθετικά ότι οι απόφοιτοι Σ.Δ.Ε. έχουν την δυνατότητα να εγγραφούν σε Μεταλυκειακό Ι.Ε.Κ. αλλά μόνον σε Μεταγυμνασιακό, αν λειτουργεί κάποιο ακόμη, από τα ελάχιστα που λειτούργησαν στην χώρα μας.

Επομένως, δεν είναι σύννομη και η συγκεκριμένη εγγραφή.

Με εκτίμηση

Κωνσταντίνος-Βίκτωρ Χατζησταμάτης

Σύμβουλος Σταδιοδρομίας

Εκπαιδευτικός Τεχνολόγος Μηχανολόγος Μηχανικός

Επιμορφωμένος στο ART DESIGN AND TECHNOLOGY IN THE UNIVERSITY OF MIDDLESEX