Αρχική

     Εισαγωγή

     Ανατολική Θράκη

     Η ζωή στην Ανατολική Θράκη

     Το Τσακήλι [Πετροχώρι]   της επαρχίας Μετρών [Τσατάλτζας]

      Στη νέα Πατρίδα

    Κήδεια Προύσας

    Επίλογος

     Βιβλιογραφία

     Video

Website counter

Αρχική

  •  ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ - Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ

Χάρτης νομού Πέλλας

Χάρτης Δήμου Πέλλας

        Η Κρύα Βρύση είναι κωμόπολη του νομού Πέλλας  στην επαρχία Γιαννιτσών, και ανήκει διοικητικά στο Δήμο Πέλλας.  Έχει πραγματικό πληθυσμό  6.866 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται με την καλλιέργεια της πλούσιας και εύφορης γης, με κύρια προϊόντα το καλαμπόκι και τα σπαράγγια. Η Κρύα Βρύση βρίσκεται νοτιοανατολικά της Έδεσσας, στο μέσο της απόστασης μεταξύ Γιαννιτσών και Νάουσας. Μέχρι το 1927 ονομαζόταν Πλάσνα οπότε μετονομάστηκε σε Κρύα Βρύση. Η πόλη ιδρύθηκε τη δεκαετία του '30.

 

         Από το 1860 έως το 1927 νότια της πόλης των Γιαννιτσών και σε απόσταση περίπου 24 χιλιομέτρων υπήρχε ένας οικισμός με λίγες καλύβες και μικρά πλινθόκτιστα σπίτια με την επωνυμία Πλάσνα. Ο οικισμός αυτός ανήκε στην κοινότητα Βάλτων. Οι κάτοικοι του ήταν ντόπιοι Έλληνες, ψαράδες και κτηνοτρόφοι στο επάγγελμα, δούλευαν και σαν εργάτες στα κτήματα του τούρκου γαιοκτήμονα Αβδούλ μπέη. Ο αριθμός των κατοίκων δεν ξεπερνούσε τους διακόσιους. Το 1928 ο οικισμός αριθμούσε 285 κατοίκους. Από το 1890 και μετέπειτα έφθασαν και μερικές οικογένειες Βλάχων και από το 1927 άρχισε η κατοίκηση του χώρου από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και του Πόντου.
        Η Κρύα Βρύση δημιουργήθηκε μετά την αποξήρανση της λίμνης από την συνένωση δύο οικισμών, της Πλάσνας και της Πρίσνας, στην δεκαετία του 1930. Μετά την αποξήρανση της λίμνης τα κρατικά τοπογραφικά συνεργεία, τα οποία έκαναν τοπογραφικές κατανομές των αγρών, δυσκολεύονταν να βρουν πόσιμο νερό.  Σε ένα μέρος υπήρχε κρύο καθαρό νερό που ανάβλυζε από τη γη, από το οποίο έπιναν όλοι οι κάτοικοι και το έλεγαν "νερό από την Κρύα Βρύση". Με αυτό τον τρόπο η πόλη απέκτησε το όνομά της.
        Η Κρύα Βρύση είναι μια ζεστή και φιλόξενη πόλη, με πεζοδρομημένο εμπορικό κέντρο, με ένα τεράστιο κεντρικό πάρκο, σημείο αναφοράς και συναντήσεων, με χώρους και καταστήματα διασκέδασης και αναψυχής, γεμάτη φυσικές ομορφιές, όπου ο επισκέπτης μπορεί να περάσει στιγμές ευχάριστης διαμονής, αποκομίζοντας τις καλύτερες εντυπώσεις από την φιλοξενία των ανθρώπων της. Διαθέτει άριστο ρυμοτομικό σχέδιο πόλης, ένα από τα αρτιότερα και καλύτερα της χώρας που σχεδιάστηκε με την σημερινή του μορφή το 1955, με φαρδιούς δρόμους, μεγάλα πάρκα και πλατείες, δημόσια κτήρια ( Κέντρο υγείας, δύο Τράπεζες, τέσσερα Δημοτικά Σχολεία, δύο Γυμνάσια και ένα Λύκειο) που σχηματίζουν τέλεια οικοδομικά τετράγωνα.

 

        Στο κέντρο της πόλης δεσπόζει το πρώην Δημαρχείο ενώ στην πόλη λειτουργούν δύο Ιεροί Ναοί, ο παλιός της Γεννήσεως του Σωτήρος και ο νέος, στο Νέο Συνοικισμό της Αγίας Κυριακής. Η Κρύα Βρύση είναι χωρισμένη σε συνοικίες-γειτονιές που φέρουν άτυπα τα εξής ονόματα: ΒΑ τα "Τουρκοφώνικα", Ανατολικά τα "Βλάχικα", Ν.Α τα "Αψαλιώτικα", Ν.Δ .τα ' Εντόπικα", Β.Α.ο "Νέος Συνοικισμός".
       Η πόλη διαθέτει πληθώρα εμπορικών καταστημάτων αλλά και χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας. Αποτελεί έδρ
α του αθλητικού συλλόγου Απόλλωνα Κρύας Βρύσης, ο οποίος ιδρύθηκε το 1960 και παίζει στη Δ' Εθνική. Η δραστηριότητα της “Γεωργικής – Βιοτεχνικής Έκθεσης” που γίνεται κάθε χρόνο τον Σεπτέμβριο, αποτελεί σημαντικό γεγονός για την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και συγκεντρώνει πλήθος κόσμου. Πολιτισμικά η πόλη προσφέρει αρκετές επιλογές με δύο μνημεία , το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου και το μοναστήρι του Αγίου Λουκά, τα οποία έχουν μακραίωνη ιστορία. Γεγονός με πανελλήνια απήχηση είναι και οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού που συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου από όλη της Ελλάδα και το ενδιαφέρον των ΜΜΕ.

 

        Ένα από τα αξιοθέατα που σίγουρα πρέπει να δει ο επισκέπτης της Κρύας Βρύσης είναι το Οικολογικό Πάρκο το οποίο βρίσκεται στο Ν.Α. τμήμα της πόλης. Τα 100 στρέμματα που το ορίζουν, φιλοξενούν τεχνητές λίμνες νερού και δροσιάς με μόνιμα διαμένουσες τις πάπιες του πάρκου. Το κτιριακό συγκρότημα αποτελείται από εστιατόριο και ξενώνες που ικανοποιούν τις ανάγκες εστίασης και διαμονής. Οι λειτουργίες του πάρκου ποικίλουν. Φιλοξενεί ημερίδες, συνέδρια, πολιτιστικές εκδηλώσεις. Παράλληλα, υποδέχεται την κοινωνική ζωή της περιοχής ως τόπος ψυχαγωγίας. Η επίσκεψη στο Οικολογικό Πάρκο της Κρύας Βρύσης αποτελεί το ιδανικό σημείο ξεκούρασης του επισκέπτη του κάμπου, της εύφορης αυτής μήτρας που γεννήθηκε από την αποξήρανση της Λίμνης των Γιαννιτσών στα χρόνια του Μεσοπολέμου.
         Οι επισκέπτες που επιθυμούν να γνωρίσουν την περιοχή της Κρύας Βρύσης μπορούν να μεταφερθούν οδικώς με λεωφορείο, αυτοκίνητο και μηχανή. Η πόλη της Κρύας Βρύσης απέχει μόνο 75 km από τη Θεσσαλονίκη ενώ υπάρχει στη πόλη Σταθμός Υπεραστικών Λεωφορείων του Ν. Πέλλας με καθημερινά δρομολόγια από την πόλη προς τους Υπεραστικούς Σταθμούς Λεωφορείων των γειτονικών πόλεων Έδεσσας, Σκύδρας, Γιαννιτσών και Θεσσαλονίκης αλλά και με τον νομό Ημαθίας την Νάουσα και τη Βέροια.

 

        Η κύρια ασχολία των κατοίκων του Δήμου είναι η γεωργία και σε μικρή κλίμακα η κτηνοτροφία. Οι τεράστιες γόνιμες γεωργικές εκτάσεις που αποκαλύφθηκαν με την αποξήρανση της λίμνης έπρεπε να καλλιεργηθούν από τους ντόπιους και τους νεοφερμένους κατοίκους. Οι καλλιέργειες γίνονται με τα πιο σύγχρονα μηχανικά μέσα και σε συνδυασμό με την τελειοποίηση του αρδευτικού συστήματος που υπάρχει στην έκταση της πρώην λίμνης, βοήθησαν πάρα πολύ στην αύξηση της παραγωγής των αγροτικών προϊόντων. Μετά τον πόλεμο του 1940 ο κάμπος της Κρύας Βρύσης αποτελούσε τον ευφορότατο όλης της Ελλάδας σε παραγωγή σιτηρών. Πολλές καλλιέργειες, το βαμβάκι, το σιτάρι, το καλαμπόκι, το παντζάρι, το σπαράγγι, το κριθάρι, η ντομάτα, αλλά και οι δεντροκαλλιέργειες, κυρίως των ροδακινιών, τα θερμοκήπια με την παραγωγή ζαρζαβατικών, όλες αυτές οι καλλιέργειες ιδιαίτερα μετά το 1965, αναβάθμισαν εντυπωσιακά το οικονομικό και βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της περιοχής
      Από το 1990 και μετά αξιόλογο κομμάτι στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων στην περιοχή, αποτελούν και τα βιολογικά προϊόντα με αντίστοιχη μεταποιητική μονάδα που υπάρχει στη πόλη. Η πόλη της Κρύας Βρύσης αποτελεί και το οικονομικό και διοικητικό κέντρο του κάμπου διαθέτοντας έναν σημαντικό αριθμό δημόσιων και δημοτικών υπηρεσιών, εμπορικών καταστημάτων και βιοτεχνιών που μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των πολιτών της ευρύτερης περιοχής.
 

 Πηγές:

http://www.kriavrisipellas.gr/

http://www.giannitsa.gr/index.php/δημοτικές-ενότητες-2/δημοτική-ενότητα-κρύας-βρύσης/πόλη-κρυας-βρύσης.html

http://users.sch.gr/elenipap/ourland/foto_web/simerini_kria_vrisi/paragogi.htm

                  

Copyright ©  -  Χουρμουζιάδου Δέσποινα 2010