ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΣΤΟΧΩΡΟ
Ο ιστοχώρος «Ελληνικός Πολιτισμός» δημιουργήθηκε στις 21/1/2001, όταν ακόμη το ελληνικό διαδίκτυο ήταν πολύ φτωχό σε περιεχόμενο. Λειτουργεί και ενημερώνεται συνεχώς για:
Κύριος λόγος της δημιουργίας του χώρου ήταν η απουσία υλικού γύρω από τον ελληνικό πολιτισμό. Κανένας κυβερνητικός ή εκπαιδευτικός φορέας (π.χ. Ακαδημία, Πανεπιστήμια) δεν είχε κατανοήσει τη δυναμική του παγκόσμιου ιστού με αποτέλεσμα να μην ασχολείται επισήμως κανείς, ώστε να παρουσιάσει στο ελληνικό και στο παγκόσμιο κοινό τα επιτεύγματα του ελληνικού πολιτισμού.1
Με την επιθυμία, λοιπόν, να γίνει γνωστή στους Έλληνες η αρχαία ελληνική τέχνη στήθηκε και το πρώτο αφιέρωμα στον Παρθενώνα, που αποτελεί ακόμη και σήμερα μια από τις πιο πλήρεις παρουσιάσεις στο ελληνικό διαδίκτυο, το αφιέρωμα στην αγγειογραφία, τη γλυπτική (που δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη), τα είδη των αγγείων, η Αψίδα του Γαλέριου στη Θεσσαλονίκη κ.ά.
Σταδιακά δημιουργήθηκαν νέες κατηγορίες όπως τα κείμενα των ιστοριογράφων σχετικά με τις μεγάλες μάχες της αρχαιότητας και διάφοροι χάρτες, με στόχο αφενός να χρησιμοποιηθούν ως εκπαιδευτικό υλικό άμεσης πρόσβασης και αφετέρου να είναι διαθέσιμοι στο ευρύ κοινό. Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στους χάρτες ο συνάδελφος Β. Βασιλείου στο Φωτόδεντρο.
Με το πέρασμα του χρόνου και με την αυξανόμενη χρήση των υπολογιστών και του διαδίκτυου στην εκπαίδευση προστέθηκαν κι άλλες ενότητες: η Γραμματική και το Συντακτικό της Αρχαίας Ελληνικής, τα Αρχαία του Γυμνασίου, η Οδύσσεια, η Ιλιάδα, η Λογοτεχνία, η Νέα Ελληνική Γλώσσα, η Ιστορία, η Θεματογραφία, η Ελένη, ο Ηρόδοτος, ο Ξενοφώντας-Θουκυδίδης η Αντιγόνη του Σοφοκλή και τέλος η Μυθολογία με την παραχώρηση των κειμένων από τη Δήμητρα Μήττα.
Κάποια στιγμή σκέφτηκα ότι ο ιστοχώρος θα μπορούσε να φιλοξενήσει και τη δουλειά όσων συναδέλφων δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία. Στο κάλεσμα αρκετοί είναι εκείνοι που ανταποκρίνονται. Έτσι, ο ιστοχώρος σήμερα φιλοξενεί πληθώρα υλικού που προσθέρθηκε από τους συναδέλφους - συνεργάτες. Ταυτόχρονα ζήτησα από τους μαθητές μου να δημιουργήσουν οι ίδιοι διάφορες ασκήσεις τις οποίες πρόσθεσα στον ιστοχώρο.
Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στη σύζυγό μου Αγνή για την υποστήριξή της όλα αυτά τα χρόνια αλλά και για την υπομονή της και την ανοχή της να βλέπει την πλάτη μου, καθώς δουλεύω στον υπολογιστή!
Ακολουθεί κατάλογος με τους συναδέλφους και τους μαθητές που μου εμπιστεύτηκαν το υλικό τους και τους οποίους ευχαριστώ. Παράλληλα θα ήθελα να ευχαριστήσω και όλους εκείνους που βοήθησαν και βοηθούν στη βελτίωση του ιστοχώρου με τις παρατηρήσεις τους ή με την επισήμανση των λαθών.
Λίγα λόγια για μένα
Λέγομαι Γιάννης Παπαθανασίου. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα στη Φιλοσοφική σχολή, τμήμα Φιλοσοφίας, του Α.Π.Θ.
Δούλεψα για ένα χρόνο στο Καπνοχώρι Κοζάνης, επτά χρόνια στην Κάλυμνο και από το 1996 σε σχολεία της Θεσσαλονίκης· στο Γ/σιο Ευκαρπίας, στο 2ο Γ/σιο Θεσσαλονίκης, στο 4ο Γ/σιο Θεσσαλονίκης και από το 2011 στο 3ο Γ/σιο Θεσσαλονίκης.
Συνταξιοδοτήθηκα τον Αύγουστο του 2021.
Από τα βιβλία που έχω γράψει κυκλοφορούν τα παρακάτω, τα οποία μπορείτε να τα παραγγείλετε μέσω διαδικτύου, πατώντας στο βιβλίο που σας ενδιαφέρει:
Δυστυχώς μέχρι και σήμερα η κατάσταση δεν έχει αλλάξει. Το ίδιο πνεύμα αδιαφορίας κυριαρχεί σ' όλους τους τομείς. Ίσως να στήθηκαν κάποιες σελίδες, για παράδειγμα των Μουσείων, είναι όμως πενιχρές σε περιεχόμενο, παρόλο που διατέθηκαν εκπληκτικά ποσά για τη δημιουργία τους. Αν μάλιστα συγκρίνει κανείς τον ιστοχώρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (που διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες συλλογές αγγείων και που πρόσφατα άλλαξε εμφάνιση) ή του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης με τους ιστοχώρους των ξένων μουσείων, θα κατανοήσει σε ποια μίζερη θέση βρισκόμαστε.
Για τη σύγκριση παραθέτω τους δεσμούς κάποιων μουσείων σχετικά με τη μινωική τέχνη:
Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη ΜΕΤ 857 αποτελέσματα με μέγεθος εικόνων πάνω από 2000px
Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης 440 αποτελέσματα με ανάλογη ποιότητα στις εικόνες
Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο 1.463 αποτελέσματα με μέγεθος εικόνας 2000px.
Ψηφιακή συλλογή του Αρχ. Μουσείου Ηρακλείου 66 αποτελέσματα, ποιότητα εικόνων 350px
Θετική εξαίρεση αποτελούν η Εθνική Πινακοθήκη και από τους ιδιωτικούς φορείς το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ»