Οι σαρδέλες της Σαμοθράκης
Οι σαρδέλες της Σαμοθράκης
- Πληροφοριακά Στοιχεία
- Γονική Κατηγορία: ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
- Κατηγορία: ΤΑ ΑΦΡΟΨΑΡΑ
- Δημοσιεύθηκε : Δευτέρα, 06 Απρίλιος 2015 06:57
- Γράφτηκε από τον/την Super User
- Εμφανίσεις: 1133
Οι σαρδέλες
Οι σαρδέλες είναι είδος ψαριού πολύ διαδεδομένο. Τις τρώνε μετα μανίας τόσο οι άνθρωποι όσο και τα ψάρια. Δεν υπάρχει ψάρι να μπορεί να αντισταθεί στον πειρασμό όταν το δόλωμα είναι κομμάτια σαρδέλας ή ακόμα και ολόκληρη όπως στο πολυάγκιστρο.Ακόμα και τα φυτοφάγα ψάρια τσιμπάνε όταν έχουμε δόλωμα σαρδέλα. Η σαρδέλατης Σαμοθράκης όμως είναι πασίγνωστη για τα Ω λιπαρά της και τη νοστιμιά της. Είναι συνήθως πελαγίσια και τα λέπια της είναι λίγα και χρήσιμα στο ψήσιμο. Πιάνεται κυρίως με γρι-γρι τόσο της ημέρας όσο και της νύχτας. Τρώγεται όλο το χρόνο αλλά απο τον Μάιο ως και τον Οκτώβριο είναι πολύ πιο νόστιμη.
Οι σαρδέλες της Σαμοθράκης θεωρούνται οι νοστιμότερες του Αιγαίου.Είναι φθηνό και πολύ ωφέλιμο ψάρι όπως γράψαμε παραπάνω. Συνταγή για σαρδέλες ψητές: Πλύνουμε καλά το ψάρι και του βγάζουμε τα εντόσθια.Το αλατίζουμε και του ρίχνουμε ρίγανη Σαμοθράκης.Τα λέπια δεν τα αφαιρούμε. Το βάζουμε στα κάρβουνα. Τα λέπια προφυλάσσουν το ψάρι για να μη καεί. Μόλις καούν τα λέπια είναι έτοιμο. Συνολικα θέλει 5-6 λεπτά ψήσιμο και γύρισμα .Κατά μία άλλη εκδοχή τις ψήνουμε όπως είναι ακαθάριστες. Αυτό από τη μιά μας εξυπηρετεί αφού το ψάρι προστατεύεται από τα λέπια του για να μήν καεί και κρατάει και το αλάτι που το κάνει πιο νόστιμο από την άλλη όμως τα εντόσθια της σαρδέλας είναι πολύ πικρά σε αντίθεση με αυτά της μαρίδας.