ΤΑ ΑΦΡΟΨΑΡΑ

Ο Γαύρος

Ο Γαύρος ή γάβρος είναι ψάρι, γνωστό ήδη από την αρχαιότητα. Είναι η «αφύη» των αρχαίων Ελλήνων. Επίσης είναι γνωστό και με το όνομα αντζούγια ή και χαψί (από την τούρκικη ονομασία του hamsi)[1]. Η επιστημονική ονομασία του είναι "Εγγραυλίς η εγκρασίχολος" (Engraulis encrasicolus) και ανήκει στην οικογένεια εγγραυλίδες (engraulidae). Το μήκος του γαύρου φθάνει μέχρι τα 20 εκατοστά. Η ράχη και τα πλευρά του είναι πρασινογάλαζα, ενώ η κοιλιά του είναι λευκή προς το ασημί και γυαλιστερή. Το σώμα του είναι στενόμακρο, το ρύγχος του μακρύ και το πάνω σαγόνι του εξέχει μακρύτερο. Το στόμα του φθάνει μέχρι πίσω από τα μάτια, φέροντας μικρά και μυτερά δόντια. Φέρει ένα ραχιαίο πτερύγιο, ένα θωρακικό χαμηλά, το κοιλιακό αντικριστά του ραχιαίου, ένα μικρό τριγωνικό εδρικό καθώς και διχαλωτή ουρά. Ομοιάζει με τη σαρδέλα.

gayros

Ζει σε ζεστές περιοχές, κατά κοπάδια και περισσότερο στον αφρό ειδικά την Άνοιξη και το Καλοκαίρι. Το Χειμώνα αντίθετα παραμένει στο βυθό σε βάθος 100-200 μέτρα, εξ ου και η αλιεία τους την περίοδο αυτή είναι περιορισμένη. Τρέφεται με μικροσκοπικά μαλακόστρακα και το γόνο άλλων ψαριών. Όταν ζεστάνει ο καιρός πλησιάζει τις ακτές για ν΄ αφήσει τ΄ αυγά του, που επιπλέουν μαζί με το πλαγκτόν. Στις ελληνικές θάλασσες υπάρχουν άφθονοι που ψαρεύονται από τα τέλη Αυγούστου και μετά, όταν δουλεύουν οι τράτες καθώς και με τα γρι-γρί, όπου και η τιμή τους κατά κιλό είναι πολύ χαμηλή. Το κρέας τους είναι πολύ νόστιμο, ειδικά αν πριν το μαγείρεμα αφαιρεθεί το κεφάλι, επειδή πικρίζει αρκετά. Αλιεύονται επίσης και για δόλωμα μεγαλύτερων ψαριών. Στο εμπόριο φέρονται είτε ως νωποί, είτε ως παστωμένοι καλούμενοι αντζούγιες, ή και επεξεργασμένοι ακέφαλοι σε φέτες, σε κατάψυξη, ή σε κονσέρβες Πηγή:Βικιπαίδεια Στη Σαμοθράκη ο γαύρος ψαρεύεται με γρι γρι νύχτας κυρίως στα ανοιχτά της Σκάλας ανοιχτά της Καμαριώτισσας ανοιχτά της Παλαιόπολης ανοιχτά στα Λουτρά και ανοιχτα  στον Άκιστρο Συνταγή για γαύρο τηγανητό: 1 κιλό ψάρια φρεσκα αλέυρι για ολες τις χρήσεις  ελαιόλαδο αλάτι πιπέρι και λίγο μυρωδικό προαιρετικό. Καθαρίζουμε καλά τα ψάρια και κυριως εντόσθια και κεφάλι που ειναι πικρά. Τα αλευρώνουμε και βάζουμε  το τηγάνη στη φωτιά. Μόλις κάψει το ελαιόλαδο ρίχνουμε μέσα ψάρια έως να γεμισει το τηγάνι αλλά να έχει και χώρο για το γύρισμα. Τηγανίζουμε 3-4 λεπτά και τα γυρίζουμε. Μια μέθοδος είναι να έχουμε μπόλικο λάδι ώστε να σκεπάζονται τα  ψάρια ολόκληρα. Τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε στην πιατέλα κυκλικά.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση