ΤΑ ΑΦΡΟΨΑΡΑ

Το Γοφάρι

Το Γοφάρι

Το Γοφάρι  μοιάζει και συγγενεύει με το σαφρίδι και το μαγιάτικο  Ζει στην κυρίως στην ανατολική Μεσόγειο και το  μήκος του φθάνει και το 1,5 μέτρα και το βάρος του τα 40 κιλά  Το σώμα του είναι πλακωτό και μακρουλό  έχει χρώμα μολυβί και γαλαζοπράσινη ράχη ασημόλευκη κοιλιά και με μια χαρακτηριστική έντονα μαύρη γραμμή από το κεφάλι μέχρι την ουρά, που σημειωτέον σβήνει μόλις ψοφήσει το ψάρι Μπροστά από το ραχιαίο πτερύγιο φέρει 6 αγκάθια. Το στόμα του φθάνει μέχρι πίσω από τα μάτια του Το κεφάλι του φθάνει το 1/3 του σώματός του Είναι αδηφάγο ψάρι και ζει μακριά από τις εκβολές ποταμού  συνηθέστερα στο πέλαγος  Στις ακτές πλησιάζει την Άνοιξη  Έχει πολύ ισχυρά δόντια  που  κόβουν ακόμα και σύρμα Όταν πιαστεί στη πετονιά τρέχει μπροστά και κόβει ακαριαία τα παράμαλα  Γι αυτό πρέπει ο ψαράς να μη του δίνει «μπόσικα» αλλά να τραβάει με δύναμη ώστε να πονάει και να μη κλείνει το στόμα του Αν πέσει σε κοπάδι μικρών ψαριών τα αποδεκατίζει  Ψαρεύεται κυρίως με γρι-γρι και με δίχτυα για βόλασμα. Το κρέας του θεωρείται από ένα συγκεκριμένο ποσοστό ατόμων ότι είναι "νόστιμο" για κατανάλωσηΕίναι πολύ λιπαρό και τρώγεται κατά βάση ψητό ή βραστό

GOFARI

Το γοφάρι θα μπορούσε επάξια να ονομαστεί πιράνχας Αν πέσει σε κοπάδι ψαριών  δεν του γλυτώνει ουτε λέπι Στον άνθρωπο δεν επιτίθεται εκτός μόνο κατά λάθος αν εγκλωβίσει κανένα χέρι στα σαγόνια του το κόβει σαν μαχαίρι Προσοχή ειδικά οι ερασιτέχνες όταν πιάνουν γοφάρι Με προσοχή να βγάζουν το αγκίστρι αλλιως κινδυνεύουν να χάσουν κομμάτι απο το χέρι τους. Συνταγή για γοφάρια ψητά: 1) Για σχάρα  Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά τα γοφάρια μας απο τα λέπια και τα εντόσθιά τους. Λαδώνουμε την κάθε τους πλευρά και προαιρεικά τα πιπερώνουμε. Προθερμαίνουμε  τον φόυρνο στους 180  βαθμούς βάζουμε τα ψάρια και τα ψήνουμε γα 10 λεπτά . Φροντίζουμε να τα γυρνάμε κάθε 3 λεπτά περίπου  2)Στα κάρβουνα Πλένουμε καλά τα ψάρια μας και τα  καθαρίζουμε, Βάζουμε 1/2 σκελίδα σκόρδου μέσα στη κοιλιά τους.Ζεσταίνουμε τη σχάρα και βάζουμε τα ψάρια . Τα λαδώνουμε και τα ψήνουμε για 8-10 λεπτά ανάλογα με  το μέγεθος του ψαριού αλλά φροντίζουμε να τα γυρνάμε κάθε 2-3 λεπτά. Σερβίρουμε με άγρια χόρτα και λαδολέμονο

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση