ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΨΑΡΙΑ

ΤΟ ΣΑΛΑΧΙ

Το Σαλάχι

Το σαλάχι ή σελάχι η κοινή ονομασία των είδων χονδριχθύων που ανήκουν στην υπέρταξη βατοειδή. Τα βατοειδή περιλαμβάνουν 500 είδη σε 13 οικογένειες. Είναι συγγενικά με τους  καρχαρίες με  μεγάλα θωρακικά πτερύγιά .Τα πτερύγια του σαλαχιού ενώνονται με το κεφάλι, ενώ το στόμα του βρίσκεται στο μέρος της κοιλιάς, έχει δε σχήμα εγκάρσιας τομής. Τα δόντια του είναι πριονωτά. Το δέρμα της ράχης είναι σκληρό μοιάζοντας με αυτό των καρχαριοειδών, είναι δε χρώματος γκρίζου, κιτρινωπού ή ελαιοπράσινου, φέρει δε σε ορισμένα είδη και κηλίδες.Η όσφρηση και η όραση  εξαιρετικά αναπτυγμένες. Τα μάτια του βρίσκονται στη ράχη, ενώ σε ορισμένα είδη είναι τοποθετημένα πλευρικά στο κεφάλι, το οποίο καταλήγει σε ένα στρογγυλεμένο ρύγχος  Η αφή του βρίσκεται σε όλη την επιφάνεια του σώματος Το άκρο του σώματός του καταλήγει σε μακριά ουρά που μοιάζει με μαστίγιο, η άκρη της οποίας σε αρκετά είδηέχει δηλητήριο και σε μερικά ηλεκτρισμό Ψαρεύεται με παραγάδι δίχτυα και τράτα.

SALAXI

 

Είναι εκλεκτός μεζές αλλά και κύριο φαγητό Τρώγεται τηγανητό και αχνιστό Ειδικά το τηγανητό είναι πολύ νόστιμο όταν πρόκειται για Βάτο Ρίνα  Ρινόβατο Υπάρχει και το είδος "Κομπτζα" όπως λέγεται στη Σαμοθράκη επειδή έχει κόκαλα που θυμίζουν κουμπιά Είναι πεντανόστιμο τηγανητό Συνταγή για σαλάχι  παίρνουμε 1 κιλό σαλάχι ( το ίδιο κάνουμε και σε γαλέο)  και το κόβουμε σε μικρές φετες το πλένουμε πολύ καλά  και του ριχνουμε λίγο αλάτι βάζουμε  αλεύρι  ή κουρκούτι για να πανάρουμε τις φέτες Βουταμε κάθε φέτα στο κουρκούτι ή το αλεύρι και τις βάζουμε στο τηγάνι όπου έχουμε βάλει  το ελαιόλαδο κα  κάψει και τις τηγανιζουμε και από τις δυο πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα. Δεν χρειάζεται και πολύς χρόνος Τις βγάζουμε και τις βάζουμε σε πιάτο όπου εχουμε τοποθετήσει χαρτί κουζίνας απορροφητικό και  τις αφήνουμε να κρυώσουν  Σερβίρονται παντα με  παντζαρια και σκορδαλιά. Αντί για κουρκούτι μπορούμε να βάλουμε τριμμένη φρυγανιά 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση