ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΨΑΡΙΑ
ΣΑΛΠΗ
- Πληροφοριακά Στοιχεία
- Γονική Κατηγορία: ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
- Κατηγορία: ΤΟΠΙΚΑ ΨΑΡΙΑ
- Δημοσιεύθηκε : Κυριακή, 12 Απρίλιος 2015 12:36
- Γράφτηκε από τον/την Super User
- Εμφανίσεις: 1986
Η Σάλπη ή Σάρπα όπως λέγεται στη τοπική διάλεκτο είναι ένα απο τα εκλεκτά ψάρια των φτωχών. Ζει σε μεγάλα κοπάδια που μπορεί να αριθμούν και εκατοντάδες μέλη και είναι κατα κύριο λόγο φυτοφάγα. Το προβατάκι της θάλασσας. Ψαρεύεται με δίχτυα , αφού σπάνια τσιμπάει σε δόλωμα. Όπως και οι κέφαλοι έτσι και η Σάλπη έχει την κακιά συνήθεια όταν βόσκει να γέρνει στα πλάγια οπότε γίνεται εύκολα αντιληπτή. Είναι πολύ νόστιμο ψάρι ειδικά αυτά της Σαμοθράκης.. Στο νησί σάλπες ζούν κυρίως : Στα Μαύρα Βράχια στην Λάμπη , στους Αρχαγγέλους, στην παχιά Άμμο στο Βάτο , στην Κατσιβέλα , στον Άγκιστρο , στη Πλατειά , στον Κατσαμπά και στο λιμάνι της Καμαριώτισσας.
Συνταγή για σάλπες ψητές:Χρειαζόμαστε 6-8 σάλπες περίπου 1 1/2 κιλά ελαιόλαδο ρίγανη μαϊντανό 2 σκελίδες σκόρδο αλάτι και πιπέρι . Καθαρίζουμε καλά τα ψάρια από τα λέπια τους και εσωτερικά απο τα εντόσθια και την μαύρη μεμβράνη και τα γεμίζουμε με μαϊντανό σκόρδο αλάτι πιπέρι και ρίγανη. Αν τα ψάρια είναι μεγάλα τα χαράσουμε σε δυο σημεία απο κάθε πλευρά Βάζουμε σε ένα ταψί σχάρα και τοποθετουμε πάνω τα ψάρια. Τα ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν απο καθε πλευρά. Μιά άλλη συνταγή είναι ψητές στα κάρβουνα. Χρησιμοποιούμε όλα τα παραπάνω υλικά. Η μονη διαφορά είναι πως δεν καθαρίζουμε τα λέπια αλλά τα αφήνουμε να προστατευουν το ψάρι για να μη καεί. Στο τέλος καίγονται τα λέπια και καθαρίζονται εύκολα Οι σάρπες μπορεί να γίνουν και μελίπαστες Χρειάζεται μπόλικο χοντρό αλάτι καθάρισμα του ψαριού απο τα εντόσθια και σπάσιμο του κεφαλιού . Φυσικά επείδη είναι αρκετά χοντρο το σώμα του δεν ψήνεται εύκολα στο αλάτι γιαυτό χρειάζεται και ψήσιμο στη φωτιά 2-3 λεπτά για κάθε πλευρά .Αλλιως τρώγεται σαν "σούσι"