Σχολικος Αθλητισμος - Λυκεια PDF Εκτύπωση E-mail
Αξιολόγηση Χρήστη: / 9
ΧείριστοΆριστο 
Δευτέρα, 11 Αύγουστος 2008 09:12
 
     Το πλαίσιο της Φυσικής Αγωγής στα Λύκεια (με την επιλογή των αντικειμένων από τους μαθητές και την άσκησή τους κατά ομάδες) διευκολύνει τη συγκρότηση αθλητικών ομάδων. Στα επιλεγόμενα αντικείμενα μπορούν να συμμετέχουν οι υποψήφιοι μαθητές-αθλητές και να προετοιμάζονται για τους σχολικούς αγώνες. Η προοπτική αυτή δημιουργεί ενδιαφέρον και κίνητρα στους μαθητές. Έτσι η Φυσική Αγωγή στο Λύκειο από απλή άθληση σε επιλεγμένα αθλήματα μπορεί να μετατρέπεται σε αθλητική προετοιμασία για τους σχολικούς αγώνες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αναιρείται ο σκοπός του μαθήματος. Το μειονέκτημα βέβαια είναι, ότι οι διδακτικές ώρες της Φυσικής Αγωγής δεν επαρκούν για την αθλητική προετοιμασία και κατ’ ανάγκη αυτή πρέπει να συμπληρώνεται εκτός ωρολογίου προγράμματος μαθημάτων.
 
     Σχολικοί αγώνες Λυκείων
 
     Σύμφωνα με την υπ. αρ. 112843/Γ4/14-10-2005 υπ. απόφαση, όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε από τις υπ. αρ. 1755/Γ4/9-1-2006 και 132571/Γ4/8-12-2006 υπ. αποφάσεις, οι σχολικοί αγώνες των λυκείων γίνονται σε 3 φάσεις με στόχο την ανάδειξη πανελληνίων πρωταθλητών σε ατομικά και ομαδικά αθλήματα.
     Η Α΄ φάση διοργανώνεται από τις κατά τόπους Οργανωτικές Επιτροπές Σχολικών Αγώνων (Ο.Ε.Σ.Α.) των Διευθύνσεων Δ.Ε. και περιλαμβάνει τους αγώνες για την ανάδειξη των νικητών σε επίπεδο Διεύθυνσης.
     Η Β΄ φάση περιλαμβάνει τους αγώνες μεταξύ των πρωταθλητών των Διευθύνσεων σε 7 ομίλους για την ανάδειξη των νικητών των ομίλων.
     Η Γ΄ φάση περιλαμβάνει τους αγώνες μεταξύ των πρωταθλητών των ομίλων (και των πρωταθλητών της Κύπρου) για την ανάδειξη των πανελληνίων νικητών των σχολικών πρωταθλημάτων.
     Η αγώνες της δεύτερης και τρίτης φάσης διοργανώνονται από την Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αγώνων (Κ.Ο.Ε.Σ.Α.) σε συνεργασία με  τοπικές Ο.Ε.Σ.Α.
 
     Ομαδικά αθλήματα μαθητών και μαθητριών Λυκείου
 
     Κάθε σχολική χρονιά διοργανώνονται πρωταθλήματα των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων στα παρακάτω ομαδικά αθλήματα:
  • Καλαθοσφαίριση (μαθητών και μαθητριών)
  • Πετοσφαίριση (μαθητών και μαθητριών)
  • Χειροσφαίριση (μαθητών και μαθητριών)
  • Ποδόσφαιρο ((μαθητών)
Κάθε μαθητής και μαθήτρια μπορεί να συμμετέχει σε ένα ομαδικό άθλημα. Μόνο όταν στο Λύκειο φοιτούν λιγότεροι από 120 μαθητές μπορεί να συμμετέχει σε δύο αθλήματα.
 
     Ατομικά αθλήματα μαθητών και μαθητριών Λυκείου
 
     Τα ατομικά αθλήματα στα οποία διοργανώνονται σχολικά πρωταθλήματα Λυκείων είναι:
  • Δρόμος ανωμάλου εδάφους (μαθητών και μαθητριών)
  • Κλασικός αθλητισμός (μαθητών και μαθητριών)
  • Κολύμβηση (μαθητών και μαθητριών)
  • Ενόργανη γυμναστική (μαθητών και μαθητριών)
  • Αντισφαίριση (μαθητών και μαθητριών)
  • Επιτραπέζια αντισφαίριση (μαθητών και μαθητριών)
  • Άρση βαρών (μαθητών και μαθητριών)
  • Πάλη (μαθητών)
  • Κωπηλασία (μαθητών και μαθητριών)
Κάθε μαθητής και μαθήτρια μπορεί να συμμετέχει στο δρόμο ανωμάλου εδάφους και σε ένα από τα υπόλοιπα ατομικά αθλήματα.
 
     Προνόμια 1ων νικητών πανελληνίων σχολικών πρωταθλημάτων
 
     Στο αρθρ. 34 του Ν. 3708/2008 καθορίζεται το ποσοστό εισακτέων και η προσαύξηση των μορίων των πρωταθλητών σχολικών αγώνων - υποψηφίων για  την εισαγωγή τους στο πανεπιστήμιο, ως εξής:
  • Εισάγονται σε σχολές ή τμήματα των ΑΕΙ ή ΤΕΙ οι διακριθέντες αθλητές με 1η πανελλήνια νίκη στους σχολικούς αγώνες, εφόσον  συγκεντρώνουν ίσο αριθμό μονάδων με τον τελευταίο εισαχθέντα στο αντίστοιχο τμήμα, κατόπιν προσαύξησης των μορίων τους κατά 15% για τα ΤΕΦΑΑ και κατά 10% για οποιαδήποτε άλλη σχολή ή τμήμα των ΑΕΙ ή ΤΕΙ.
  • Οι διακριθέντες αθλητές με 1η πανελλήνια νίκη στους σχολικούς αγώνες εισάγονται σε επιπλέον ποσοστό 10% στα ΤΕΦΑΑ και 1% στις άλλες σχολές ή τμήματα των ΑΕΙ ή ΤΕΙ από τον εκάστοτε προβλεπόμενο αριθμό εισακτέων.