Φυσική Αγωγή
Φυσικες δραστηριοτητες στο δασος και το βουνο: αναψυχη και επαφη με τη φυση PDF Εκτύπωση E-mail
 
    Οι φυσικές δραστηριότητες (υπαίθριες δραστηριότητες) στο δάσος και το βουνό προσφέρονται με πολλαπλές εκπαιδευτικές προσεγγίσεις στο σχολείο:
  • Σαν κινητικό περιεχόμενο εντάσσονται στη διδακτική διαδικασία της Φυσικής Αγωγής.
  • Σαν μορφές φυσικής δραστηριότητας, αναψυχής και απόδρασης από την καθημερινότητα  συμβάλλουν στην επάρκεια της φυσικής κατάστασης και στην ψυχική υγεία.
  • Μπορούν να πλαισιώνουν τις μετακινήσεις σχολείων (εκδρομές, διδακτικές επισκέψεις) ή να είναι το περιεχόμενό τους.
  • Προσφέρονται σαν μέσο επαφής με το φυσικό περιβάλλον και τρόπο μελέτης του.
  • Συμβάλλουν στην ανάπτυξη φιλικής σχέσης με τη φύση, περιβαλλοντικής ευαισθησίας και συνείδησης.
activities    Οι υπαίθριες δραστηριότητες είναι κατά βάση αντικείμενο της Φυσικής Αγωγής και αρμοδιότητα των εκπαιδευτικών Φ.Α. Οι εκπαιδευτικοί Φ.Α. πρέπει να εμπλέκονται στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των δραστηριοτήτων, είτε αυτές πλαισιώνουν εκδρομές ή διδακτικές επισκέψεις είτε αποτελούν  μέρος προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και αγωγής υγείας είτε είναι διδακτικές-βιωματικές προσεγγίσεις στα πλαίσια της σχολικής Φυσικής Αγωγής. Απαιτούνται ειδικές γνώσεις και οργανωτική προετοιμασία ή ενημέρωση και επικοινωνία με οργανωμένους φορείς που παρέχουν τις δραστηριότητες.
    Οι φυσικές δραστηριότητες στο δάσος και το βουνό συνδυάζουν φυσική άσκηση, αναψυχή και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Μ' αυτό το τρίπτυχο, σαν δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου, πλαισιώνουν την προαγωγή υγείας και την ποιότητα ζωής.
 
 
 
Αναπτυξη ατομικης και κοινωνικης υπευθυνοτητας μεσω της Φυσικης Αγωγης PDF Εκτύπωση E-mail
 
responsib      Η ανάπτυξη της ατομικής και συλλογικής υπευθυνότητας μέσω του μαθήματος και των δραστηριοτήτων της Φυσικής Αγωγής αποτελεί βασικό μέρος της στοχοθεσίας του μαθήματος. Η ανάγκη εφαρμογής κανόνων καλής επικοινωνίας, συμπεριφοράς, συνεργασίας και ομαδικού πνεύματος στις περισσότερες δραστηριότητες του μαθήματος παρέχουν πολλές ευκαιρίες διδακτικών παρεμβάσεων και βιωματικής μάθησης της υπεύθυνης και καλής αθλητικής συμπεριφοράς. Το μοντέλο του Hellison αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1970 και ασχολείται με την ανάπτυξη της ατομικής και κοινωνικής υπευθυνότητας μέσω της Φυσικής Αγωγής, επιδιώκοντας η υπευθυνότα που αναπτύσσεται στις δραστηριότητες της Φυσικής Αγωγής να έχει συνέχεια σε όλες τις δραστηριότητες της σχολικής ζωής. Έτσι η συμβολή της Φυσικής Αγωγής αναγνωρίζεται ιδιαίτερα σημαντική στην ανάπτυξη της υπευθυνότητας των μαθητών και στη διαχείριση κοινωνικών προβλημάτων και θεμάτων συμπεριφοράς που ανακύπτουν στο σχολείο.
     Οι διδακτικές παρεμβάσεις του εκπαιδευτικού Φ.Α. οφείλουν να εστιάζονται στην εφαρμογή των κανόνων, στην γνωστοποίηση των επιπέδων υπευθυνότας και στην αναγνώρισή τους από τους μαθητές, στην απαίτηση υψηλότερου επιπέδου υπευθυνότητας σε στοχευμένες φυσικές δραστηριότητες και στην υιοθέτηση της υπευθυνότητας σε όλους τους τομείς ζωής των μαθητών.

 

Για την παρουσίαση κάντε κλικ εδώ

 
Το προγραμμα Kids Athletics στα δημοτικα σχολεια PDF Εκτύπωση E-mail
 
KidsAthletics     Το πρόγραμμα Kids Athletics περιλαμβάνει τη γνωριμία και εκμάθηση των αγωνισμάτων του κλασικού αθλητισμού μέσα από αγωνιστικές δραστηριότητες ομαδικού χαρακτήρα σε μορφή παιχνιδιού. Είναι ένα πρόγραμμα που έχει δημιουργήσει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κλασικού Αθλητισμού (IAAF) για να καταστήσει πιο δημοφιλή τα αθλήματα του κλασικού αθλητισμού. Περιλαμβάνει τρεις ομάδες αγωνισμάτων α) ταχύτητες/αγώνες δρόμου, β) άλματα και γ) ρίψεις, στις οποίες υπολογίζονται ομαδικές επιδόσεις. Μέσα από τις δραστηριότητες του Kids Athletics, πλαισιωμένες στις ανάγκες των παιδιών, με παιγνιώδη μορφή και με πολλές κοινωνικές προεκτάσεις, αναπτύσσονται πολύπλευρα όλες οι κινητικές και πολλές αγωνιστικές δεξιότητες του κλασικού αθλητισμού.
     Από το σχολικό έτος 2014-15 ξεκινά η εφαρμογή του προγράμματος στα Δημοτικά Σχολεία όλης της χώρας, όπως ανακοινώθηκε μετά από σύσκεψη φορέων τριών Υπουργείων (Παιδείας, Υγείας και Αθλητισμού) και εκπροσώπων του ΣΕΓΑΣ. Το πρόγραμμα Kids Athletics μπορεί να ενταχθεί στις ώρες της Φυσικής Αγωγής (στη διδασκαλία του κλασικού αθλητισμού) ή να υλοποιηθεί σαν σχέδιο εργασίας (project).
 
Για να δείτε την περιγραφή του προγράμματος κάντε κλικ εδώ. Για να δείτε το σχετικό βίντεο κάντε κλικ εδώ.