Αρχική

  Εισαγωγή

  Ανατολική Θράκη

  Η ζωή στην Ανατολική Θράκη

  Το Τσακήλι     [Πετροχώρι]   της επαρχίας Μετρών [Τσατάλτζας]

   Στη νέα Πατρίδα

   Κήδεια Προύσας

   Επίλογος

   Βιβλιογραφία

   Video

 

Website counter

Αρχική

·        ΦΑΝΑΣΑΚΡΕΣ   

Χάρτης της επαρχίας Μετρών και Αθύρων

 Οι Φανασάκρες σήμερα

          Το χωριό βρισκόταν στην αριστερή πλευρά του κόλπου των Αθύρων. Πιθανόν παλιότερα στο χωριό να υπήρχε φάρος από τον οποίον πήρε το όνομα Φανασάκρες. Σύμφωνα με πρακτικό της επισκοπής Μετρών και Αθύρων του 1585 πρέπει να θεωρηθεί ένα από τα παλαιότερα χωριά της επαρχίας Μετρών και Αθύρων. Λίγες είναι όμως οι πληροφορίες που έχουμε για την πορεία του ελληνικού στοιχείου στην κοινότητα αυτή που δεν ήταν άλλωστε και πολυπληθές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι Φανασάκρες ήταν μία πτωχή κοινότητα, που πλήττονταν από πολλές ασθένειες γι΄αυτό και κάτοικοί της την εγκατέλειψαν σε αναζήτηση καλύτερης τύχης. Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνταν κυρίως με τη γεωργία.

        Κατά το έτος 1780 υπήρχαν στους Φανασάκρες 25 οικίες. Το 1863 ζούσαν 21 ελληνικές οικογένειες. Το ελληνικό στοιχείο εξαιτίας του νοσηρού κλίματος συνεχώς εγκατέλειπε την κοινότητα. Το 1886 ο αριθμός των ελληνικών οικογενειών μειώθηκε σε 13. Κατά τα έτη 1910-1912 ζούσαν 83 Έλληνες. Ο ναός της κοινότητας τιμώνταν στους αγίους Θεοδώρους. Όσον αφορά την παιδεία της κοινότητας το 1892 υπήρχε ένα γραμματοδιδασκαλείο στο οποίο παρακολουθούσαν μαθήματα 6 μαθητές. Κατά το έτος 1902 λειτουργούσε ένα γραμματοδιδασκαλείο στο οποίο φοιτούσαν 25 μαθητές και τα μαθήματα δίδασκε ένας γραμματοδιδάσκαλος.

        Τελικά το επικίνδυνο  για την υγεία των κατοίκων κλίμα ανάγκασε τους λίγους επιζήσαντες να εγκαταλείψουν την κοινότητα οριστικά στη δεκαετία του 1910 και να εγκατασταθούν στα γειτονικά χωριά Λαγόθηρα και Πλάγια.

 

Copyright ©  -   Χουρμουζιάδου Δέσποινα   2010