Αρχική

  Εισαγωγή

  Ανατολική Θράκη

  Η ζωή στην Ανατολική Θράκη

  Το Τσακήλι     [Πετροχώρι]   της επαρχίας Μετρών [Τσατάλτζας]

   Στη νέα Πατρίδα

   Κήδεια Προύσας

   Επίλογος

   Βιβλιογραφία

   Video

 

Website counter

Αρχική

·        ΠΛΑΓΙΑ [Tepecik] 

Χάρτης της επαρχίας Μετρών και Αθύρων

          Το χωριό είναι χτισμένο στα πλάγια του βουνού της Καλλικράτειας. Την ονομασία του την οφείλει στην τοποθεσία του. Σήμερα ονομάζεται Tepecik [λοφίσκος]. Ο Ευστάτιος Δράκος για τα Πλάγια γράφει: "H κώμη αύτη είναι κορυφή του συντόμου τριγώνου όπερ σχηματίζει η συστάς των τριών κωμών Καλλικρατείας, Πλαγίων και Αθύρων και ως εκ των φυσικών και επικτήτων καλλονών παυσίλυπον και τερψικάρδιον θεωρητέαν την διαμονήν". Τα Πλάγια πρέπει να θεωρηθούν ένα απ΄τα παλαιότερα χωριά της επαρχίας Μετρών και Αθύρων. Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνταν κυρίως με τη γεωργία και την αμπελουργία. Το 1780 στα Πλάγια υπήρχαν 20 οικίες. Το 1872 αναφέρονται 70 ελληνικές οικογένειες. Η ανοδική πορεία του ελληνικού στοιχείου συνεχίστηκε. Κατά τα έτη 1910-1912 ζούσαν 627 Έλληνες. Το 1924 το δρόμο της προσφυγιάς πήραν 170 οικογένειες [700 περίπου άτομα].    

        Ο ναός του χωριού ήταν αφιερωμένος στον άγιο Γεώργιο. Έξω από το χωριό σε απόσταση 50 μέτρων υπήρχε παρεκκλήσι επ΄ονόματι του αγίου Γεωργίου. Πριν το 1916 καθήκοντα εφημερίου εκτελούσε ο αρχιμανδρίτης Δανιήλ, ενώ τα τελευταία χρόνια πριν την ανταλλαγή ο π. Γεώργιος Σαββέλης. Στα Πλάγια υπήρχαν τρία αγιάσματα:

α. Του αγίου Γεωργίου. Γιόρταζε στις 23 Απριλίου και στη μνήμη του γινόταν κουρμπάνι. Το αγίασμα ανάβλυζε έως το 1989, σήμερα έχει στερέψει.

β. Του αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, βρισκόταν στα βόρεια του χωριού.

γ. Των αγίων Θεοδώρων, βρισκόταν 150 μέτρα περίπου μακριά από το χωριό.

Τα Πλάγια  σήμερα

        Όσον αφορά την εκπαίδευση της κοινότητας το κοινοτικό σχολείο κτίστηκε μεταξύ των ετών 1853-1861. Το 1872/1873 αναφέρεται η λειτουργία μιας μικτής αλληλοδιδακτικής σχολής με 24 μαθητές και 6 μαθήτριες, στην οποία δίδασκε ένας δάσκαλος που παράλληλα εκτελούσε και χρέη ψάλτου έχοντας ως μισθό το ποσό των 250 γροσίων μηνιαίως. Το σχολείο ήταν μία τριώροφη οικία, την οποία είχε αφιερώσει ο ευεργέτης των Πλαγίων Άγγελος στην κοινότητα, με σκοπό να λειτουργήσει ως σχολείο. Λόγω της αύξησης όμως των μαθητών μεταφέρθηκαν οι μαθητές στο νέο κτήριο, δωρεά του Αγγέλου. Το 1902 λειτουργούσαν ένα νηπιοπαρθεναγωγείο με μια δασκάλισσα και 55 νήπια-μαθήτριες και ένα γραμματοδιδασκαλείο με ένα γραμματοδιδάσκαλο και 90 μαθητές. Κατά το έτος 1910 υπήρχαν δύο δημοτικά σχολεία. Το πρώτο ήταν τετρατάξιο αρρένων, στο οποίο δίδασκε ένας δάσκαλος, ενώ το δεύτερο ήταν τριτάξιο θηλέων με μία δασκάλισσα. Δεν γνωρίζουμε τον αριθμό των μαθητών και των μαθητριών που φοιτούσαν. Γνωρίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια πριν την ανταλλαγή στο κοινοτικό σχολείο δίδασκε ο Όθων.

          Στα Πλάγια πριν την ανταλλαγή καθήκοντα μουχτάρη εκτελούσε ο Δημοσθένης Χατζηγιαννάκης. Οι κάτοικοι των Πλαγίων αναχώρησαν μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών στις 24 Μαίου του 1924, μαζί με τους κατοίκους άλλων πέντε χωριών: Αθύρων, Λαγοθήρων, Αρσού, Γαρδά και Καλίου.  Επιβιβάστηκαν στο πλοίο Έύξεινος και αποβιβάστηκαν στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην περιοχή της Χαλκιδικής στην κοινότητα Νέα Πλάγια. Μαζί τους μετέφεραν όλα τα ιερά σκεύη και τα βιβλία του ναού του αγίου Γεωργίου. Ο σημερινός ναός των Νέων Πλαγίων τιμάται επίσης σον άγιο Γεώργιο.

          Σήμερα στα Πλάγια [Tepecik] σώζονται ορισμένα παλαιά ελληνικά σπίτια. Η κοινότητα βρίσκεται κοντά στην Κωνσταντινούπολη, συνεχώς αναβαθμίζεται με αποτέλεσμα να έχει αλλάξει ριζική μορφή. Ο ναός του αγίου Γεωργίου μετά την ανταλλαγή μετατράπηκε σε τέμενος. αργότερα κατεδαφίστηκε και στη θέση του χτίστηκε τέμενος.
 

  •   ΝΕΑ ΠΛΑΓΙΑ

          Τα Νέα Πλάγια κατοικηθήκαν από πρόσφυγες της ανατολικής Θράκης, το 1924, μετά την καταστροφή της Μακράς Ασίας. Η περιοχή ήταν βαλτώδης και υπήρχε ένα μοναστήρι, το Καραμάνι. Με τη βοήθεια των μοναχών κτίστηκαν σπίτια και σύντομα τη θέση των βάλτων πήραν χωράφια. Στη μνήμη των προγονικών τόπων, το χωριό ονομάστηκε Νέα Πλάγια. Σήμερα έχει 1200 κατοίκους. Πολιούχος είναι ο άγιος Γεώργιος, που το εικόνισμά του έφεραν οι πρόσφυγες από τις χαμένες πατρίδες. Δίπλα στο χωριό δεσπόζει ένας λόφος πευκόφυτος με τη μικρή εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, κοντά στα ερείπια του μοναστηριού. Το χωριό περιλυκλώνεται από όμορφες παραλίες και πάρκα με λουλούδια. Υπάρχουν καταστήματα, σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, εστιατόρια, καφετέριες για να κάνουν πιο ευχάριστη τη ζωή των τουριστών αλλά και των κατοίκων.

Ο άγιος Γεώργιος Νέων Πλαγίων Τα Νέα Πλάγια στη Χαλκιδική

         Στα ιστορικά αξιοθέατα συμπεριλαμβάνεται το γεφύρι του 18ου αιώνα, που βρίσκεται στο ρέμα του οικισμού με τη Νέα Τένεδο. Είναι δίτοξο παραδοσιακό γεφύρι και πιστεύεται ότι φτιάχτηκε από μοναχούς των μετοχιών του Βατοπεδίου στην Τρίγλια και του Ρώσικου μετοχιού στα Φλογητά ή του μετοχιού της Μονής Ζωγράφου στο ομώνυμο χωριό. Έπειτα από τις βροχοπτώσεις του χειμώνα 1998-99 κατέρρευσε ο μεσαίος πεσσός του με αποτέλεσμα να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να κινδυνεύει με ολοκληρωτική καταστροφή. Σήμερα γίνονται προσπάθειες αναστήλωσής του.

 

 

Copyright ©  -   Χουρμουζιάδου Δέσποινα   2010