ΠΕΤΟΝΙΕΣ

Ο κιούρτος

 

Το ψάρεμα με κιούρτο είναι πολύ διαδεδομένο  στις Ελληνικές  θάλασσες τόσο απο ερασιτέχνες όσο και απο επαγγελματίες . Πρόκειται για ένα  ψάρεμα για τεμπεληδες  αφού η όλη διαδικασία ειναι απλή και δεν χρειαζεται φυσική συνεχή παρουσία του ψαρά.Έχει πολλά σχήματα αλλά όλα έχουν την ίδια αρχή λειτουργίας: Να μπει το ψάρι και να μείνει.Όπως φαίνεται στο σχημα έχει ένα μονο στόμιο που είναι στο πάνω μερος έχει σχήμα κωνικό και στενεύει προς τα κάτω. Άρα το ψάρι εύκολα μπαίνει αφού το στόμιο είναι μεγάλο. Όταν θέλει όμως να βγεί το στόμιο είναι μικρό οπότε είναι δύκολο ως απιθανο να τα καταφέρειkioyrtosΈνας κιούρτος για να δουλέψει καλά και να φέρει θετικά αποτελέσματα θα πρέπει να σκιουριάνει πρώτα. Με την πρώτη αγορά του δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθει άμεσα, αλλά θα πρέπει να τον βυθίσουμε για 5-6 μέρες σε θαλασσινό νερό ώστε το πλέγμα του να αρχίσει να σκουριάζει.Για να φέρει θετικά αποτελέσματα είναι απαραίτητο να δολωθεί σωστά, με τέτοιον τρόπο ώστε το ψάρι να μην μπορεί να τρώει από τα εξωτερικά του κιούρτου, αλλά να το δελεάσουμε να μπει προς το εσωτερικό του και έτσι να το παγιδεύσουμε.Μπορεί να δολωθεί τοποθετώντας δόλωμα στον πυθμένα του, όπως λέμε «να τον στολίσουμε». Δολώματα μπορεί να είναι σπασμένοι αχινοί μέσα σε τούλι, μύδια, ψωμοτύρι, λιωμένα ψάρια όπως ρέγγες, σαφρίδια, ακόμη και έτοιμη μαλάγρα. Μπορεί να ψαρέψει από λίγα μέτρα έως και πιο βαθιά ως 25 οργιες.Οι καλύτερες περιοχές είναι να τον βυθίσουμε κοντά σε βράχια ακομα και μες το λιμάνι και προσέχουμε να μην έχει ρεύματα. Μπορεί όμως να βυθιστεί και πιο βαθιά, με μορφολογία βυθού τραγάνα, φυκιάδα. Πρέπει  να τονιστεί πως μερικοί ασυνηδειτοι κυρίως  ερασιτέχνες παρακολουθούν και βγαζουν τα ψάρια από τον ξένο κιούρτο. Θα πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε τα σημάδια που φουντάρουμε τον κιούρτο και αν ειναι δυνατόν η σαμαντούρα να μην φαίνεται  εύκολα. Διαφορετικά πρέπει να μείνουμε απικο για να τον λεβάρουμε. Αξίζει να σημειωθεί πως ο κιούρτος χρησιμοποιείται και σαν μέσο συντήρησης ζωντανών δολωμάτων. Με τον κιούρτο πιάνονται: Σπάροι πέρκες γύλοι χάνοι σαργοί σκαροι κακαρέλοι αλλά ακόμα και μουγκριά χταπόδια και χταπόδια και καβούρια.Περιοχές της Σαμοθρακης που μπορεί κανείς να ρίξει κιουρτο είναι όλες οι περιοχές εκτό απο αυτές που είναι πάνω σε κάβους που έχει και δυνατά ρεύματα. Αρα δε μπορούμε να ρίξουμε το εργαλείο στον καβο του Αγίου Ανδρέα στην Μαλαθρια στον Κατή στο Γυάλι στον κάβο των Κήπων στον Κάβο του Άγκιστρου και στο κάβο στους Καρυώτες . 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση