ΠΕΤΡΟΨΑΡΑ

Ο Κέφαλος

Ο κέφαλος της Σαμοθράκης ( το κεφάλι όπως λέγεται τοπικά) είναι μοναδικός στο είδος του παγκόσμια. Φαίνεται πως είναι τοικο ψάρι και πεντανόστιμο αφού ζει στα καθαρά νερά του νησιού και όχι σε λασπώδη ή αμμώδη μέρη .Διακρίνεται και εμφανισιακά από τα έντονα χρώματά του. Υπάρχουν αρκετά είδη όπως μπάφα , νιάκι μυξυνάρια κ.α Το ψάρι εδώ γίνεται νόστιμο αφού τρώει καθαρές τροφές και αναγκάζεται να κινείται διαρκώς.

KEFALOS

Παλιά το ψάρι αυτό το κυνηγούσαν με δυναμίτες. Ήταν εύκολο θύμα για δυο λόγους: Πρώτον βοσκούσε στα ρηχά σε κοπάδια και  γέρνοντας στο πλάι άστραφτε οπότε ήταν ορατό και δεύτερον έχει μεγάλη περιέργεια. Όταν πέσει μέσα στο νερό μια πέτρα φεύγει αλλά ξαναγυρνάει να δει τι ειναι και εκεί  το σκοτωνε ο δυναμίτης. Για τους δυναμίτες θα αφιερώσω ειδικό κεφάλαιο γιατί είναι ο πιο καταστροφικός  και πιο επικίνδυνος τρόπος ψαρεματος. Πολλοί  έχουν χάσει τη ζωή τους. Σπουδαίος μεζες είναι και το αβγοτάραχό του. Κανονικά είναι απο τα νιάκια αλλά κάθε θηλυκός κέφαλος έχει αβγοτάραχο. Αφού αφαιρεθούν τα αβγά τα τυλίγουν με στρώμα απο κερί και τα αφήνουν στον ήλιο να ωριμάσουν. Είναι σπουδαίος μεζές ισάξιος με το περίφημο χαβιάρι. Οι κέφαλοι ζουν και σε υφάλμυρα νερά αλλά και σε ποτάμια και σε λίμνες. Συνταγή για κέφαλο με πατάτες: Χρειαζόμαστε δυο ψάρια του μισού κιλού το καθένα 5 πατάτες μέτριες ένα κρεμμύδι σε  φετούλες δυο καρότα σε κύβους 2 σκελίδες σκόρδο ελαιόλαδο αλάτι και πιπέρι  Καθαρίζουμε καλά τα ψάρια απο τα λέπια τους  απο τα πτερύγια και απο την μαύρη μεμβράνη που έχει μαζί με τα εντόσθια και τα πλύνουμε καλα. Κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλες φέτες τις πλύνουμε και τις στρώνουμε στο ταψί αφού το λαδώσουμε καλά ρίχνουμε το κρεμμύδι και τους κυβους καρότου βάζουμε μυρωδικα όπως δενδρολίβανο ή θυμάρι. Μέσα στην κοιλιά των  ψαριών βάζουμε το σκόρδο και τα απλώνουμε πάνω απο τις πατάτες . Τα λαδώνουμε καλά -καλά και τα βάζουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς για 65 λεπτά . Φαίνεται απο τις πατάτες αν πάρουν χρώμα

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση