ΤΑ ΑΦΡΟΨΑΡΑ

Χελιδονόψαρο

Το χελιδονόψαρο  είναι ένα ψάρι των αλμυρών νερών. Συγγενεύει με τις ζαργάνες και με το καπόνι και ανήκει στην οικογένεια Εξωτοιτίδων, της τάξης των σκοβρεσοκιμόρφων. Η επιστημονική του ονομασία είναι Exocoetus volitans ( Αγγλικά:Flying fish,Γαλλικά: Poisson volant). Η ονομασία του προέρχεται από την ικανότητα του να πετά έξω από την επιφάνεια του νερού, σε ύψος περίπου 10 μέτρων, για ένα μικρό χρονικό διάστημα Το χελιδονόψαρο έχει γριζογάλανο χρώμα στη ράχη του, γκρίζο ανοιχτό στα πλευρά και στην κοιλιά του, γκρίζο ή μαύρο στον θώρακα και γαλάζιο στις άκρες. Έχει μακρόστενο σώμα και διχαλωτή ουρά. Το μήκος του φτάνει τα 30 εκατοστά.Ζει κυρίως στις θερμές θάλασσες.Το χελιδονόψαρο τρέφεται με πλανγκτόν.(πηγή Βικιπαιδεία)

ΧΕΛΙΔΟΝΟΨΑΡΟ

Στην Σαμοθράκη χελιδονόψαρα έχει: Ανοιχτά της Καμαριώτισσας στις 22 οργιές ανοιχτά στο κάβο του Αγίου Ανδρέα  όχι όμως κατάκαβα  στη Σκάλα στην Μαλαθριά στην Κοιτάδα στον Κατή στο Γιάλι στο Βάτο στην Κατσιβέλα στον Σκεπαστό στη Παλαιάπολη Έχει νόστιμο κρέας ισάξιο με αυτο του λύχνου. Τρώγεται βραστό και σε σούπες. Ψαρεύεται με δίχτυα (φαγκρόδιχτα) και με πατωτά παραγαδια. Έχουν πιαστεί και σε καθετή και συρτή. Όταν η θάλασσα είναι μπουνάτσα το ψάρι κολυμπόντας γρήγορα μπορεί να βγει εξω απο το νερό και να πλανάρει χρησιμοποιοντας τα "φτερά " του. Μπορεί να φτάσεσε ύψος ακόμα και 10 μέτρα αλλά όχι για πολυ γιατί πρέπει και να αναπνέει  κιόλας.Όταν τα χελιδονόψαρα πετούν για μεγάλο διάστημα και πέφτουν  κάνοντας κύκλους σαν αλώνι τότε θα χαλάσει ο καιρός. Αν και είναι νόστιμο δεν έχει ιδιαιτερη εμπορική αξία γαυτό και  σπάνια θα το δει κανείς στους πάγκους των ψαράδικων. Συνταγή για χελιδονόψαρο βραστό. Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά το ψάρι Κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια και τις ρίχνουμε σε κατσαρόλα βάζουμε νερό και το ψάρι και προσθέτουμε   1  μέτρια πιπεριά κόκκινη 1 μέτρια πιπεριά πράσινη και σκόρδο ψιλοκομένα και τα βραζουμε σε δυνατή φωτιά αλλά φροντίζουμε να τα ξαφρίζουμε  συνεχώς. Περίπου σε 60-65 λεπτά βάζουμε ελαιόλαδο χυμό λεμονιού αλάτι και πιπέρι Σβήνουμε  τη φωτιά και το αφήνουμε 6-8 λεπτα να πάρει τα αρώματα. Προαιρετικά βάζουμε  1-2 φύλλα δάφνης.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση