ΤΑ ΑΦΡΟΨΑΡΑ

Ο Ξιφίας

ξιφίας κοινώς ξιφιός, (επιστημονικό όνομα Xiphias gladius - Ξιφίας το ξίφος) είναι μεγάλο μεταναστευτικό αρπακτικό ψάρι, του οποίου το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι η μακριά και επίπεδη επέκταση της άνω σιαγόνας, η οποία μοιάζει με ξίφος εξ ου και η ονομασία του. Ο ξιφίας έχει μεγάλο επίμηκες και στρογγυλό σώμα και χάνει όλα τα δόντια και τα λέπια του μέχρι την ενηλικίωση. Μπορεί να ζήσει κοντά στην ακτή Το μήκος του φτάνει τα 4 - 4,5 μέτρα, ενώ έχουν καταγραφεί και ξιφίες που το βάρος τους ήταν λίγο μεγαλύτερο από μισό τόνο Ένας ξιφίας που πιάστηκε στη Χιλή το 1953 είχε βάρος 536,15 κιλά Είναι το μοναδικό μέλος της οικογένειας των ξιφιιδών.Κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ο ξιφίας βασίζεται στη μεγάλη ταχύτητα (80 χιλιόμετρα την ώρα) και την ευκινησία του, ενώ χρησιμοποιεί το ξίφος για να τραυματίσει εχθρούς ή θηράματα, τόσο με εφόρμηση (κάθετα ως λόγχη) όσο και θεριστικά (δεξιά - αριστερά ως δρεπάνι) μέσα σε κοπάδι ψαριών Ο ξιφίας είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των τόνων Ένας από τους λίγους φυσικούς εχθρούς του ξιφία είναι ο καρχαρίας μάκο  ο οποίος μπορεί να κυνηγήσει τον ξιφία επειδή είναι αρκετά μεγάλος και γρήγορος αλλά δεν βγαίνει πάντα νικητής καθώς ο ξιφίας μπορεί να τον τραυματίσει θανάσιμα Μοναδικός πραγματικός εχθρός του ξιφία είναι μικρά θαλάσσια παράσιτα που γαντζώνονται πάνω του και τον βασανίζουν. Στις περιπτώσεις αυτές πλησιάζει τις ακτές και τρίβεται με μανία στα βράχια οπότε και καθίσταται πολύ επικίνδυνος Το 1959 σημειώθηκε περίπτωση στην Άπω Ανατολή όπου ψαράς κρατώντας καμάκι στη προσπάθειά του να πιάσει ξιφία που τριβόταν σε βράχο ο ξιφίας πετάχτηκε στον αέρα και κατά την πτώση του έστρεψε το ξίφος του κατά του ψαρά τον οποίο και διαπέρασε σκοτώνοντάς τον Επίσης τον Αύγουστο  του 1725 το αγγλικό ιστιοφόρο πολεμικό Λεοπάρδαλη κατά την επιστροφή του από την Τζαμάικα δέχθηκε επίθεση από ξιφία στα ύφαλά του στα οποία έμεινε καρφωμένο τμήμα ξίφους του μήκους 22 εκατοστών Πηγή Βικιπαιδεία

ΞΙΦΙΑΣ1

Κάτι θυμίζει τον γέρο και την θάλασσα αλλά εκεί είχε να κάνει με το ψάρι "ιστιοφόρο" Για επίθεση από ξιφία που πιάστηκε σε συρτή υπάρχουν πολλές μαρτυρίες. Στη Σαμοθράκη οι ξιφίες αλιευονται με παραγάδια χοντρά και σκυλοδιχτα Το ψάρι το συναντάμε στα βαθειά μεταξύ Σαμοθράκης και Αγίου Όρους Τρώγεται κυρίως φιλετο στα κάρβουνα Συνταγή για ξιφία: 3 φέτες ξιφία περίπου 300 γραμμάρια η μία το πολύ μισό ένα ματσάκι άνηθο  5-6 κρεμμύδια φρέσκα μισό ποτήρι λευκό κρασί αλάτι και πιπέρι  σε κόκους  1 σκελίδα σκόρδο μυρωδικά και 1 μέτρια ντομάτα ώριμη σε κυβάκια νερό και ελαιόλαδο Για τη σάλτσα χυμό από ένα μέτριο λεμόνι λίγο νεράκι και 2 κουταλιές του γλυκού αλεύρι για όλες τις χρήσεις Πλένουμε τις φέτες και τις βάζουμε στο ταψί τις λαδώνουμε πολύ καλά ρίχουμε το κρασί και τις αλατίζουμε  σκορπούμε τους κόκους πιπεριού  και ρίχνουμε τον άνηθο και τα κρεμμυδάκια ψιλοκομένα Το σκεπαζουμε με λαδόκολα και τα αφήνουμε  σε δροσερό μέρος Μετά απο 45-50 λεπτά αφαιρούμε την λαδόκολα και  ρίχνουμε τους κύβους ντομάτας και ψήνουμε στου 200 βαθμούς για 15-20 λεπτά εξαρτάται από το μέγεθος της φέτας Μόλις ψηθεί το βγάζουμε και αφαιρούμε το ζουμί του ρίχνουμε το χυμό λεμονιού  λίγο νεράκι και το αλέυρι μας και προαιρετκά προσθέτουμε τοματοπελτέ  Μόλις πήξει το μίγμα περιχύνουμε τις φέτες  και σερβίρουμε μαζί με άγρια χόρτα

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση