ΤΑ ΑΦΡΟΨΑΡΑ
ΣΑΦΡΙΔΙ
- Πληροφοριακά Στοιχεία
- Γονική Κατηγορία: ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
- Κατηγορία: ΤΑ ΑΦΡΟΨΑΡΑ
- Δημοσιεύθηκε : Δευτέρα, 13 Απρίλιος 2015 10:12
- Γράφτηκε από τον/την Super User
- Εμφανίσεις: 2071
Το σαφρίδι
Το σαφρίδι ή το σαβιιιιιδι όπως λέγεται στη τοπική διάλεκτο είναι αφρόψαρο απο τα πιο διαδεδομένα. Τα σαφρίδια της Σαμοθράκης είναι ξακουστά για το νόστιμο κρέας τους που γίνεται με πολλούς τρόπους. Ψητά , τηγανητά ,λιαστά , παστά που λέγονται και καθιρστά αφού δεν έχουν λέπια σε αντίθεση με τις παστές σαρδέλες. Ψαρεύονται με δίχτυα αλλά κυρίως με γρι-γρι της νύχτας και της ημέρας. Ένας πολύ θεαματικός τρόπος είναι το τσαπαρί με φτερό χωρίς δόλωμα όπου τα ψάρια πιάνονται και ανεβαίνουν σταν τσαμπί σταφύλι. Στο νησί ζουν σε όλα τα μέρη κυρίως όμως στα Μαύρα Βράχια στον κάβο στην Σκάλα στην Κοιτάδα στο Βάτο στους Κήπους στα Φανάρια στη Πλατειά στα Λουτρά στο Λιμνίδι και φυσικά και μες το Λιμάνι
Συνταγή για σαφρίδια τηγανητά : Χρειαζόμαστε 1 κιλό σαφρίδια αλέυρι ελαιόλαδο αλάτι και πιπέρι. Καθαρίζουμε τα ψάρια απο τα εντόσθια και τα λέπια τους. Αν είναι φρέσκα κρατάμε το κεφάλι διαφορετικά το κόβουμε. Αν τα ψάρια είναι αρκετά μεγάλα τα χαράσουμε με το μαχαίρι σε τρία διαφορετικά σημεία απο κάθε πλευρά όχι όμως στην ίδια θέση. Αν είναι μικρά τα αφήνουμε ως έχουν και τα αλατοπιπερώνουμε. Βάζουμε το λάδι στο τηγάνη και το αφήνουμε να κάψει ενω εμείς αλευρώνουμε τα ψάρια.Μόλις καψει το λάδι βάζουμε προσεκτικά μέσα τα ψάρια και τα τηγανίζουμε από κάθε πλευρά ως να πάρουν χρώμα. Σερβίρονται ζεστά με ντοματοσαλάτα ή ραδίκια βραστά.