ΤΑ ΑΦΡΟΨΑΡΑ

ΣΚΟΥΜΠΡΙ

Το σκουμπρί

Το σκουμπρί έχει μέγιστο μήκος 60 εκατοστά και μέγιστο καταγεγραμμένο βάρος 3,4 κιλά.Το συνηθισμένο μήκος τους είναι τα 30 εκατοστά. Τα σκουμπριά μπορούν να ζήσουν μέχρι 17 χρόνια. Ένα χαρακτηριστικό του είναι οι μαύρες ελαφρά κυματιστές λωρίδες στη γαλαζοπράσινη ράχη που είναι σχεδόν κάθετες στο υπόλοιπο σώμα. Η κοιλιά είναι ασημόλευκη. Δεν έχει νηκτική κύστη. Έχει ατρακτοειδές σώμα, φτιαγμένο για να κολυμπάει γρήγορα. Έχει δυο ραχιαία πτερύγια που βρίσκονται σε αρκετή απόσταση μεταξύ τους, τα οποία μαζεύονται σε κοίλωμα όταν το ψάρι κολυμπάει για να μειωθεί η αντίσταση. Πίσω από το δεύτερο ραχιαίο κι απ’ το εδρικό έχει 5-6 μικρά ψευδοπτερύγια Το πρωκτικό πτερύγιο βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δεύτερο ραχιαίο.Έχει μικρά λέπια τα οποία δεν ξεχωρίζουν Το συναντάμε στον Βόρειο Ατλαντικό ωκεανό,  και στα ανατολικά από την Ισλανδία μέχρι τις βόρειες ακτέςτης Αφρικής και φυσικά στη Μεσόγειο Ψαρεύεται με συρτή τσαπαρί και φυσικά με γρι γρι μαζί με τις σαρδέλες  Ζει σε μεγάλα κοπάδια και έχει μεγάλη διατροφική αξία Τρώγεται τηγανητό  ψητό πλακί  και παστό καθώς και λιαστό "τσίρος" Πολλοί το μπερδέυουν με τον Κολιό.

SKOYMPRI

Συνταγή για σκουμπρί

Χρειαζόμαστε ένα κιλό σκουμπριά  ένα κεφάλι σκόρδο μία κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ  μία πιπεριά καφτερή αλάτι πιπέρι χυμό απο  2 φρέσκα λεμόνια μυρωδικά όπως θυμάρι δεντρολίβανο και ότι άλλο μας αρέσει  Καθαρίζουμε τα σκουμπράκια,κόβουμε το κεφάλι και καθαρίζουμε το εντεράκι Πλένουμε καλά και αφήνουμε να στραγγίσουν. Απλώνουμε τα ψαράκια με την σειρά σε ένα ταψάκι Κόβουμε τα σκόρδα σε φετούλες, προσθέτουμε την ντομάτα διαλυμένη σε 1 ποτήρι νερού μαζί με την ζάχαρη και το ξύδι, το ελαιόλαδο, τα μυρωδικά, το αλοτοπίπερο και τις πιπεριές Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς Κελσίου,μέχρι να σωθούν τα υγρά και να δέσει η σάλτσα.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση