ΤΑ ΑΦΡΟΨΑΡΑ
Αθερίνα
- Πληροφοριακά Στοιχεία
- Γονική Κατηγορία: ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
- Κατηγορία: ΤΑ ΑΦΡΟΨΑΡΑ
- Δημοσιεύθηκε : Δευτέρα, 13 Απρίλιος 2015 13:15
- Γράφτηκε από τον/την Super User
- Εμφανίσεις: 1003
Η Αθερίνα
Η αθερίνα είναι μικρό ψάρι μήκους 8 – 15 εκατοστά και μοιάζει πολύ με τη μαρίδα. Λέγεται και «σουβλίτης». Το χρώμα της είναι γκριζοπράσινο, λίγο ασημί με μια μαύρη ταινία στα πλευρά που εκτείνεται από το κεφάλι μέχρι την ουρά. Το σώμα της στρογγυλεύει από το κεφάλι και μετά. Έχει μάτια σχετικά μεγάλα και ρύγχος μυτερό, εξ ου και το όνομα σουβλίτης. Τα λέπια της είναι μικρά και στρογγυλά με μαύρα στίγματα. Τα θωρακικά πτερύγια είναι κοντά και πίσω από τα βράγχια, ενώ τα δύο ραχιαία πτερύγια είναι σε αρκετή απόσταση μεταξύ τους.Είναι ψάρι του αφρού (αφρόψαρο), ζει και μετακινείται κοπαδιαστά και τροφή του είναι το πλαγκτόν. Κατά τον Μάρτιο πλησιάζει τις ακτές όπου και αποθέτει τ΄ αυγά του που μένουν κολλημένα σε πέτρες και σε φύκια.Ψαρεύονται με αθερινόδιχτο και χρησιμοποιείται πιο πολύ για δόλωμα ειδικά για συναγρίδες και ζαργάνες. Τηγανητές τρώγονται σαν μεζές. Στη Σαμοθράκη έχει πολλές αθερίνες σα Μαύρα Βράχια στα Άσπρα Βράχια στις Μακρυλιές στο Βάτο στην Πλατειά και στα λιμάνια.
Το κυνηγάνε όλα τα αρπακτικά και τρέχει να σωθεί σε λιμάνια σε όρμους ακόμα και κάτω απο βάρκες.H βασική της όμως κρυψώνα είναι στα βράχια και κοντά στις΄εκβολές ποταμών. Στη Σαμοθράκη τις χρησιμοποιούν μόνο για δόλωμα ( είναι τ αγαπημένο της ζαργάνας)αλλά και σε παραγάδια για συναγρίδες, φαγκριά , και άλλα αρπακτικα Συνταγή για αθερίνες Παραθέτω συνταγή που την είδα την δεκαετία του 60 σε καΐκι. Την λεγόμενη αθερινόπιτα. Χρειάζονται μισό κιλό αθερίνες και αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Καθαρίζουμε καλά τα ψάρια και τα πλένουμε. Σε ένα βαθύ μπόλ ρίχνουμε το αλέυρι και φτιάχνουμε χυλόή αν θέλουμε κουρκούτι. Ρίχνουμε μέσα τα ψάρια και τα ανακατεύουμε καλά. Σε βαθυ τηγάνη βάζουμε ελαιόλαδο και το αφήνουμε να κάψει. Ρίχουμε μέσα το μίγμα (χυλό-ψάρια) το τηγανίζουμε μέχρι να γίνει στερός ο χυλός και τα ψάρια να τηγανιστούν. Το βγάζουμε και το τρώμε σαν πίτα. Τα ψάρια ολόκληρα αφού τα κόκαλά τους είναι εύπεπτα. Το ίδιο μπορεί να γίνει και στη μικρές γαρίδες και μικρές μαρίδες.