ΤΑ ΑΦΡΟΨΑΡΑ

Γόπα

Η Γόπα

Η γόπα είναι μικρό ψάρι μήκους 20 – 35 εκατοστών και συγγενεύει με τη σάλπα, τον σπάρο και τον σαργό. Οι  γόπες ζουν κοπαδιαστά σε βραχώδεις ακτές και σε φυκιάδες, είναι δε άφθονες στις ελληνικές θάλασσες. Το κρέας τους είναι εύγευστο  έχει όμως μια βαριά μυρουδιά. Το μήκος της μπορεί να φθάσει τα 35 εκατοστά. Το χρώμα της είναι γκριζογάλαζο στη ράχη, λίγο πιο ανοικτό ασημί στα πλευρά και στην κοιλιά και γυαλιστερό. Πίσω από τα μάτια αρχίζουν 4 κίτρινες γραμμές που καταλήγουν στη ρίζα της ουράςκαι έχει  πλευρική γραμμή σκούρα καφέ. Το κεφάλι της γόπας έχει μήκος περίπου το 1/4 του συνολικού μήκους του ψαριού. Έχει μάτια σχετικά μεγάλα στο μισό ύψος του κεφαλιού και εξ αυτού ονομάστηκε "βόωψ".Το ρύγχος της στρογγυλεύει και στο στόμα της, που φέρει κλίση προς τα πάνω, έχει στην πάνω σιαγόνα κοπτήρες ενώ στην κάτω κυνόδοντες, αν και θεωρείται φυτοφάγο. Ψαρεύεται με δίχτυα , τσαπαρί , καθετή και κυρίως με γρι-γρι. Στη Σαμοθράκη έχει πολλές περιοχές όπου ζουν  όπως Σκάλα Λάμπη Μακρυλιές  Βάτο Κατσιβέλα  Άγκιστρο  Σκεπαστό Πλατειά  Κατσαμπά Λιμνίδι

GOPA

Κατα κύριο λόγο τρώγεται τηγανητή και ψητή Το μυστικό στο ψήσιμο είναι να την αφήσουμε μετα λέπια Έτσι βράζει χωρίς να καίγεται και γίνεται πολύ νόστιμη. Καλό είναι να τρώγεται φρέσκια. Η μπαγιάτική γόπα αφενός δεν είναι νόστιμη και αφετέρου είναι και επισφαλής για την υγεά του ανθρώπου. Επίσης να φροντίσουμε να μην την έχει "κατσει η μύγια" γιατί αφήνει τα αβγά της μέσα στη σάρκα της και γίνεται πολύ επικίνδυνη για την υγεία του ανθρώπου  Θέλει και προσοχή: τα σκαζογούπια , οι μικρές γόπες ,μοιάζουν πολύ τις μαρίδες και τις μπερδεύουμε. Η μαρίδα τρώγεται με τα κόκαλα όχι όμως και η γούπα. Έχει πολύ δυνατά κόκαλα και εύκολα μπορεί κανείς να πνιγεί. Οι γόπες μπορεί να γίνουν και παστές και είναι νόστιμες αλλά επειδή είναι λίγο πιο στεκάμενο ψάρι καλό ειναι ειδικά όταν είναι μελίπαστες να μη τις τρώμε σκετες αλλά να τις ψήνουμε για λίγο. Χρησιμοποιείται και σαν δόλωμα σε παραγάδια χοντρα Συνταγή για γόπες Χρειαζόμαστε 1 κιλό γόπες μέτριες αλάτι πιπέρι ελαιόλαδο χυμό απο φρέσκο λεμόνι και 4-5 σκελίδες σκόρδο καλά χτυπημένες. Καθαρίζουμε καλά τα ψάρια τα στρώνουμε σε ταψάκι ή πυρέψ και τα περιχύνουμε με το υλικά  Τα βάζουμε σε φούρνο και τα ψήνουμε στουσ 200 βαθμούς μέχρι να πάρουν ρόδινο χρώμα. Τα σερβίρουμε με  άγρια χόρτα 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση