ΤΑ ΑΦΡΟΨΑΡΑ
Παλαμίδα
- Πληροφοριακά Στοιχεία
- Γονική Κατηγορία: ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
- Κατηγορία: ΤΑ ΑΦΡΟΨΑΡΑ
- Δημοσιεύθηκε : Δευτέρα, 13 Απρίλιος 2015 19:11
- Γράφτηκε από τον/την Super User
- Εμφανίσεις: 2524
Η παλαμίδα
Η παλαμίδα είναι πελαγικό είδος ψαριού το οποίο ανήκει στην οικογένεια των Σκομβριδων και ζει στην Μεσόγειο και τον Ατλαντικό ωκεανό. Είναι πολύ νόστιμο και περιζήτητο ψάρι αρκεί να είναι φρέσκο.Έχει υδροδυναμικό και ατρακτοειδές σώμα. Το πτερύγιο στην ράχη της είναι συνήθως σκουρόχρωμο, ενώ τα υπόλοιπα πτερύγια ασημί. Η κοιλιά της είναι ασημί, η ράχη και οι πίσω πλευρές έχουν μεταλλικό μπλε χρώμα. Στη ράχη της φέρει πλάγιες γραμμές, οι οποίες έχουν μεγαλύτερη γωνία απ' ότι τα άλλα είδη του γένους. Το μήκος της φτάνει περίπου τα 90 εκατοστά και το μέγιστο βάρος της είναι 11 κιλά. Συνήθως έχει μήκος 50 εκατοστά.Οι ενήλικες παλαμίδες είναι πελαγικά ψάρια που σχηματίζουν κοπάδια. Τρέφονται με σαρδέλες και άλλα μικρότερα ψάρια. Ψαρεύεται με συρτή , τσαπαρί και δίχτυα.Παστό γίνεται η περίφημη λακέρδα. Στη Σαμοθράκη οι παλαμίδες κατέχουν εξέχουσα θέση λόγω της νοστιμιάς τους.
Λέγεται πως όταν πέσει σε δίχτυα και δεν μπορεί να περάσει ορμάει και τα χτυπάει για να τα κόψει με αποτέλεσμα να σκάει και να τη βρίσκουν κάτω στον πυθμένα οι ψαράδες και ακόμα πως δεν τις πειράζει ο δυναμίτης. Το σίγουρο όμως είναι πως το ψάρι δεν πρέπει να το αφήνουμε να μπαγιατέψει, Όσο νόστιμο είναι φρέσκο τόσο επικίνδυνο είναι αν είναι μπαγιάτικο. Συνταγή για παλαμίδες στα γρήγορα: Κόβουμε σε φέτες την παλαμιδα μας και την πλένουμε καλά κατόπιν την βάζουμε σε χλιαρό νερό για 8 λεπτα και τη αποσύρουμε ακολούθως τη βάζουμε σε κρύο νερό για 7 λεπτά τις αφήνουμε να στεγνώσουν και αφού τις αλατοπιπερώσουμε τις αλευρώνουμε . Βάζουμε ελαιόλαδο στο τηγάνι και το ζεσταινουμε σε χαμηλή φωτιά. Βάζουμε μέσα τις φέτες και τις αφήνουμε 3-4 λεπτά απο κάθε πλευρά αν ειναι απο φρέσκο ψάρι. Το μπαγιάτικο καλό είναι να το αποφεύγουμε