ΤΑ ΑΦΡΟΨΑΡΑ

ΚΟΛΙΟΣ

Ο Κολιός

Έχει ημικυκλικό σχήμα, διχαλωτή ουρά, γαλαζοπράσινη ράχη με μαύρες ρίγες και άσπρη κοιλιά. Επίσης, έχει πολύ σκούρα γαλάζια μάτια.Τρέφεται κυρίως με γαύρους, σαρδέλες, αλλά και ασπόνδυλα. Τον Αύγουστο κολυμπάει σε μικρότερα βάθη για να βρει ευκολότερα τροφή.Τα βάθη όπου ζει ο κολιός φτάνουν τα 250 με 300 μέτρα. Ψαρεύεται με τσαπαρί με διχτυα αλλα κυρίως με γρι-γρι ημέρας και νύχτας. Μοιάζει αρκετά με το σκουμπρί. Τρώγεται ψητός , τηγανητός , πλακί , και παστός. Στη Σαμοθράκη ο κολιός είναι ένα ιδιαίτερο ψάρι των φτωχών

KOLIOS

Τηγανητός και μάλιστα ζεστός μαζί με ντοματοσαλάτα ή σκέτη ντομάτα πλυμένη στη θάλασσα αποτελεί νόστιμη λιχουδιά. Εχει μπόλικο ψαχνό και τα κόκαλά του βγαίνουν σχετικά εύκολα.Παραθέτουμε μια συνταγή νησιώτικη για κολιούς:Χρειαζόμαστε 1 κιλό κολιούς 1 πιπεριά πράσινη 2 μέτρια κρεμμύδια ξερά  4 ώριμες μέτριες ντομάτες ρίγανη αλάτι και πιπέρι και δάφνη χυμο απο ένα λεμόνι και ελαιόλαδο . Καθαρίζουμε τα ψάρια και τους ρίχνουμε αλάτι πιπέρι και ρίγανη και τα αφήνουμε στο ψυγείο. Κόβουμε τις ντομάτες σε ροδέλες Σοτάρουμε τα κρεμμύδια μεχρι να πάρουν χρώμα και ρίχνουμε τις μισές ντομάτες και την πιπεριά και τα αφήνουμε για 6 λεπτά. Σε ενα ταψάκι βαζουμε τα ψάρια αφου τους γεμίσουμε την κοιλιά τους με το μίγμα  Σκεπάζουμε τα ψάρια με τις άλλες ντομάτες και ρίχνουμε μέσα και το μίγμα που περίσσεψε.Ρίχνουμε τον χυμο λεμονιού και τα ψήνουμε περίπου για 40 λεπτά  

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση