ΤΑ ΠΕΤΡΟΨΑΡΑ
Η Στήρα
- Πληροφοριακά Στοιχεία
- Γονική Κατηγορία: ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
- Κατηγορία: ΤΑ ΠΕΤΡΟΨΑΡΑ
- Δημοσιεύθηκε : Πέμπτη, 14 Μάιος 2015 21:51
- Γράφτηκε από τον/την Super User
- Εμφανίσεις: 865
Η στήρα (επιστημονική ονομασία Epinephelus costae) είναι ψάρι της οικογένειας των Σερρανίδων. Ζει σε βάθος έως και 1000 μέτρα σε φυκιάδες, αλλά και σε βράχους. Οι στήρες που είναι σε μικρό μέγεθος, μπορούν να ανέβουν στην επιφάνεια σε μικρές ομάδες. Οι μεγάλες σε μέγεθος στήρες είναι μοναχικές και καθεμία ζει στη φωλιά της είτε σε τρύπες είτε σε φωλιές. Είναι παρόμοιο με τα είδη του βλάχου, του ροφού, της πιγγας και της σφυρίδας. Το μήκος του φτάνει μέχρι και τα 140 εκατοστά και βάρος τα 7 κιλά αλλά στα νερα μας σπάνια ξεπερνά τα 5 κιλά. Η ράχη του έχει καστανή και σκούρα απόχρωση(περίπου μαύρη). Έχει σχεδόν ίδια μορφή στις περισσότερο γέρικες, ενώ στις νεαρότερες έχει και 5-6 σκούρες παράλληλες γραμμές, οι οποίες ξεθωριάζουν όταν το ψάρι μεγαλώσει, αλλά παραμένουν ευδιάκριτες. Επίσης τα ενήλικα έχουν και χρυσή κηλίδα πίσω και πάνω από το βραγχιακό κάλυμμα. Το σώμα της στήρας είναι πιο μικρό από αυτό του ροφού και του βλάχου, αλλά και περισσότερο στενόμακρο σε σύγκριση με τα υπόλοιπα δύο. Η στήρα, σε αντίθεση με το ροφό, δεν έχει κυνόδοντες και το κάτω σαγόνι της εξέχει αρκετά.(Πηγή Βικιπαίδεια)
Το κρέας της είναι ισάξιο με αυτό του ροφού και τρώγεται φιλέτο ψητό ή στο φούρνο βραστό σιφάδο και σουπα. Στη Σαμοθράκη στήρες έχει: Στον Άγιο Ανδρέα ανοιχτά στο Μκόοο Βνι στις 12 οργιές στις Μακρυλιες στις Δάφνες στον Μακρύ Γιαλο στη Βουρλιά στα Φανάρια στον Σκεπαστό στον Κατσαμπά και στο Λιμνίδι. Ψαρεύονται κυρίως με παραγάδι πατωτό ψιλό η χοντρό και δόλωμα ψαροδόλι ή γαρίδα και πολύ σπάνια πιάνεται και σε καθετή ή σε πολυάγκιστρο άν εχει δόλωμα σαρδέλα φρέσκια ή παστό ψάρι πατημένο ώστε να βγάζει λαδιά και να κάνει μαλάγρα απο μόνο του Συνταγή για στήρα: Παίρνουμε μια στήρα γύρω στο κιλό την πλένουμε και την καθαρίζουμε απο λέπια και εντόσθια την λαδώνουμε της ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και την βάζουμε στο ταψί με λαδόκολλα ή και χωρίς λαδόκολλα αρκεί να την λαδώσουμε καλά Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς βάζουμε το ταψί και το ψήνουμε στο γκρίλ Μόλις πάρει χρώμα το γυρίζουμε απο την άλλη πλευρά και μόλις πάρει και από εκεί χρώμα την βγάζουμε. Σερβίρεται με μπόλικο λεμονάκι και άγρια χόρτα