ΤΑ ΠΕΤΡΟΨΑΡΑ
ΓΥΛΟΣ
- Πληροφοριακά Στοιχεία
- Γονική Κατηγορία: ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
- Κατηγορία: ΤΑ ΠΕΤΡΟΨΑΡΑ
- Δημοσιεύθηκε : Τρίτη, 14 Απρίλιος 2015 16:01
- Γράφτηκε από τον/την Super User
- Εμφανίσεις: 2090
Ο Γύλος
Ο γύλος (η γύλιους όπως λέγεται στη τοπική διάλεκτο της Σαμοθράκης) είναι ένα πολύχρωμο μικρό ψάρι το οποίο ανήκει στην οικογένεια των λαβρίδωνκαι το απαντάμε στην Μεσόγειο και στον Βορειοανατολικό Ατλαντικό ωκεανό. Έχει ατρακτοειδές στενόμακρο σώμα, μικρά μάτια, μυτερό ρύγχος και με μυτερά πυκνά δόντια. Το χρώμα του γύλου είναι καστανόμαυρο ή πράσινο στη ράχη και λευκό στην κοιλιά. Επίσης, στα πλευρά του έχει μια πορτοκαλο-κόκκινη γραμμή που φτάνει έως την ουρά του. Το βάρος του, συνήθως, φτάνει τα 150 γραμμάρια. Το μήκος του φτάνει τα 20 με 25 εκατοστά. Ζει στον πάτο της θάλασσας σε βραχώδεις και φυκώδεις περιοχές, σε βάθος από ένα μέχρι 60 μέτρα, και κυρίως μόνο τα μεγάλα αρσενικά παραμένουν για αρκετή ώρα σε βαθιά νερά. Το χειμώνα τα ψάρια μετακινούνται σε βαθύτερα νερά.Τρέφεται με διάφορα μαλάκια και γαρίδες και με πιο μικρά ψαράκι αφού ειναι αρπακτικό. Δύσκολα πιάνεται σε αγκίστρι: " Χάνος είμαι χάνομαι πέρκα είμαι πιάνομαι γύλος είμαι σε γελώ και το δόλωμα χαλώ". Έχει χαμηλή διατροφική αξία και δεν είναι εμπορικό ψάρι.
Έχει διάφορα είδη γύλων που όλα έχουν κάτι κοινό: Δυντούς κυνοδοντες και γλιστράνε σαν χέλι
Έχει ένα μοναδικό τρόπο να τρώει τα δολώματα χωρίς να πιάνεται. δαγκώνει το εξωτερικό μέρος του δολώματος αποφεύγοντας να ακουμπήσει το αγκίστρι. Ροκανίζει το δόλωμα και μετά φεύγει ανενόχλητος. αν ομως τραβήξεις απότομα το αγκίστρι μπορεί να πιαστεί κατά λάθος.. Δεν μπορείς να τον πιάσεις με το χέρι γιατί γλυστράει και σε δυσκολεύει. Δεν έχει και ιδιαίτερη εμπορική αξία. Το κρέας του είναι καλό στις κακαβιές και τηγανητό.
Έχει πολλά είδη γύλων που διαφέρουν κυρίως στα χρώματα ενω η ανατομία τους ειναι η ίδια. Για τους ερασιτέχνες το να πιάσει κανείς γύλο είναι πιο πολύ μπελάς παρά επιτυχία αφού δεν μπορείς να τον βγάλεις απο το αγκίστρι αφού γλυστράει σαν χέλι. Πιάνεται και σε καρτέρια (βλέπε καρτέρι).