ΤΑ ΠΕΤΡΟΨΑΡΑ

Ο ΣΚΟΡΠΙΟΣ

Ο σκορπιός

Σκορπιός, έχει  σώμα πεπιεσμένο με ογκώδη κεφαλή και με αρκετά ανεπτυγμένα πτερύγια ενώ το σώμα του από την κοιλιά και κάτω είναι λεπτό. Κύρια χαρακτηριστικά τους είναι το κόκκινο χρώμα και ο μεγάλος αριθμός ακάνθων που φέρουν στο κεφάλι και τη ράχη, των οποίων τα νύγματα είναι οδυνηρά αλλά και λίγο επικίνδυνα. Είναι αδηφάγος  και τρέφεται  από άλλα μικρότερα ψάρια. Το κρέας τους είναι κάτασπρο και από τα πιό κατάλληλα στη παρασκευή εξαίρετου ζωμού. Για το λόγο αυτό, στα εστιατόρια σερβίρονται ως σούπα. ψαρεύεται  με δίχτυα και με όλα τα είδη αγκιστριών. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην αφαίρεση του αγκιστριού, ασφαλέστερο πιάσιμο είναι από το κάτω χείλος του. Αρκετή ώρα από την αλίευσή του διατηρείται ζωντανός και σε κάθε πλησίασμα μπορεί να φουσκώσει και να αναπηδήσει προκαλώντας νύγματα που φέρνουν διαπεραστικό πόνο.Ο πόνος από νύγμα σκορπιού επουλώνεται με επίθεμα από 2-3 κόκκους υπερμαγγανικού καλίου που εξουδετερώνει και το  δηλητήριό του. Στη Σαμοθράκη σκορπιούς έχει σε όλα σχεδόν τα  μέρη εκτός αυτών που έχουν άμμο και μερικοί ψαράδες στήνουν καρτέρια ειδικά για σκορπιούς που τους χρησιμοποιούν σαν δόλωμα σε παραγάδια χοντρά ή και για κακαβιά

SKORPIOS

Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή στο καθάρισμα αφού και νεκρό το ψάρι έχει δηλητήριο στα αγκάθια του.Τον πιάνουμε προσεκτικά απο  τα ματια και καθαρίζουμε τα αγκάθια του. Συνταγή για φιλέτο σκορπιού: Χρειαζόμαστε 4 ψάρια περίπου 350 γραμμάρια το καθένα ντομάτες ώριμες ελαιόλαδο χυμό λεμονιού αλάτι και πιπέρι και λαδόκολα. Καθαρίζουμε καλά τα ψάρια και τους αφαιρούμε το κεφάλι τα εντόσθια και  το κεντρικό κόκκαλο. Απλώνουμε στο ταψί λαδόκολα και βάζουμε τα φιλέτα τα αλατοπιπερώνουμε και τα σκεπάζουμε με τις φέτες απο ντομάτα. Τα κλείνουμε με την λαδόκολα και τα βάζουμε στο φούρνο στους 175 βαθμούς να ψηθούν περίπου για 30-35 λεπτα. Αφού ψηθούν και όσο είναι ζεστά τα περιχύνουμε με χυμόαπό λεμόνι. Προαιρετικά μπορούμε να βάλουμε και φέτες λεμονιού στη διάρκεια του ψησίματος Σερβίρονται με άγρια χόρτα βρασμένα  . Αν οι σκορπιοί είναι πιο μεγάλοι από 350 γραμμάρια τότε αφήνουμε το ταψί 40-45 λεπτά και αφού δούμε πως ψήθηκε το ψάρι το αποσύρουμε. Με την ίδια συνταγή γίνονται σχεδόν ολα τα πετρόψαρα  Μπορεί να γίνει και με λαχνικά διάφορα. Η πιο καλή συνταγή είναι αυτή της ψαρόσουπας

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση