ΤΑ ΠΕΤΡΟΨΑΡΑ

Λαπίνα

Η Λαπίνα

Η  Λαπίνα που σε άλλα μέρη λέγεται και χειλού ή χειλούτα  είναι ένα ψάρι με πολύ ζωντανά χρώματα στα οποία κυριαρχεί το πράσινο και ασημί χρώμα στα συμπιεσμένα πλευρά. Μορφή και χρώμα, το δείχνουν αμέσως πως είναι ένα ψάρι βράχων και το σχήμα του στόματος, που είναι μικρό και στολισμένο με πολύ μικρά δόντια. φανερώνει ποιες είναι οι συνήθειες του, σχετικά με τη διατροφή. Πιάνεται με επιτυχία με τους σωλήνες, τα σκουλήκια της θάλασσας και τις μικρές γαρίδες. Δεν τσιμπάει  και εύκολα σα δολώματα. Έχει ένα στόμα αρκετά ανθεκτικο και πρέπει να την  καρφώσουμε απότομα και να την  ανεβάσουμε γρήγορα. Στη Σαμοθράκη έχει πολλές στα εξής μέρης: Μαύρα Βράχια Άσπρα Βράχια Λιβάδι Λάμπη  Αρχαγγέλοι  Μακρυλιές  Λάκωμα Κοιτάδα Παχιά Άμμο Βουρλιά  Κήποι Λαγκαδιώτη Άγκιστρο Σκεπαστό Φονιά Πλατειά Αλεβάντσα, Κατσαμπά και φυσικά στο λιμάνι.Τρώγεται κυρίως τηγανητή και σούπα.

LAPINA

Δεν υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ψάρεμα της λαπίνας. Πιάνεται σε καρτέρια και σε άλλα δίχτυα και  την μοιράζουν οι ψαράδες αφού δε έχει εμπορική αξία. Όμως στη κακαβιά θεωρείται καρύκευμα .

LAPINA

Τις λαπίνες ,όπως είπαμε, τις πιανουμε κυρίως με καρτέρια (βλεπει καρτέρι) και με γουπόδιχτα. Με πετονιά απέξω δε πιάνουμε συχνά κυρίως γιατί αντιπαθεί τα δολώματα και έχει πολύ μαλακό χείλος. Είναι όμως ένας εύκολος στόχος για ψαροντουφεκάδες αφού μπαινει στο θαλάμι της και κάθεται ακίνητη με την ελπίδα να ξεφύγει .Στη Σαμοθράκη ονομαστές είναι οι λαπίνες της Πλατειάς. Πολύ την μπερδεύουν με τους παντελήδες Συνταγή για λαπίνες μελίπαστες: Χρειαζόμαστε δυο λαπίνες αρκετά μεγάλες αλάτι πιπέρι 2 μέτρια λεμόνια και ελαιόλαδο Προαιρετικά σκόρδο και μυρωδικά Φιλετάρουμε τις λαπίνες και τις κόβουμε σε μικρές μπουκίτσες Τοποθετούμε τα κομμάτια σε ένα μπολ και προσθέτουμε το χυμό των λεμονιών με λίγο αλάτι.Αφήνουμε το ψάρι να ψηθεί για περίπου 8 ώρες στο μείγμα Σερβίρουμε το σούσι λαπίνας με λίγο πιπέρι και ελαιόλαδο

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση