ΣΚΑΘΑΡΙ
- Πληροφοριακά Στοιχεία
- Γονική Κατηγορία: ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
- Κατηγορία: ΤΑ ΠΕΤΡΟΨΑΡΑ
- Δημοσιεύθηκε : Δευτέρα, 13 Απρίλιος 2015 09:46
- Γράφτηκε από τον/την Super User
- Εμφανίσεις: 2358
ΣΚΑΘΑΡΙ
Το σκαθάρι ή ο σκάθαρος όπως λέγεται στην τοπική διάλεκτο είναι ένα πολύ όμορφο ψάρι . Ειδικά δε της Σαμοθράκης που ξεχωρίζει απο τον χρωματισμό του και την συμπεριφορά του. Πρόκειται για ένα πετρόψαρο που ζει σε βάθος ως 45 οργιές Τα σκαθάρια των ρηχών είναι χρώματος ασημί αλλά τα πελαγίσια είναι σκουρόχρωμα και πανέμορφα ψάρια. Ψαρεύεται με καθετή παραγάδι ψιλό πατωτό διχτυα και τράτα Στην καθετή είναι πολύ μαχητικό και τραβάει λες και είναι ψάρι τεράστιο Στη Σαμοθράκη σκαθάρια υπάρχουν στα εξής μέρη: Στα Μαύρα Βράχια στον Άγιο Ανδρέα ανοιχτά στη Σκάλα, Μικρό Βουνί, Μακρυλιές , Κοιτάδα, Μακρύ Γιαλό, Βάτο, Κήποι, Κατσιβέλα, Φανάρια , Άγκιστρο, Λουτρά, Κατσαμπά , Λιμνίδι και ανοιχτά της Καμαριώτισσας στις 25 οργιές. Πολλές φορές μπαίνουν και στο λιμάνι. Είναι αρπακτικά ψάρια και τρώνε τα πάντα.Τα σκαθάρια είναι ερμαφρόδιτα, περνούν από στάδιο θηλυκό, σε αρσενικό. Την εποχή που ζευγαρώνουν διαφέρουν πολύ. Τ’ αρσενικά έχουν πολύ ψηλή ράχη και σώμα πολύ στρογγυλό, το μέτωπο απ’ το πλάι φαίνεται σα βαθουλωμένο, το βασικό χρώμα τους ζωηρεύει και μια ταινία γαλαζοπράσινη λάμπει ανάμεσα στα μάτια τους. Τα πτερύγια έχουν επίσης χρώμα γαλάζιο ή απαλό μενεξεδί, η ουρά καταλήγει σε μαύρη, κάθετη ταινία. Οι νεαρές θηλυκές έχουν ράχη γκρίζα προς το ασημί και καστανόγκριζες σειρές στα πλευρά. Όταν κινδυνεύουν αλλάζει ο χρωματισμός τους, σβήνουν ή παρουσιάζουν περισσότερες κάθετες, πλατειές γραμμές.
Στην καθετή θεωρείται μεγάλη επιτυχια να πιαστεί σκάθαρος. Πολλές φορές πιάνεται και σε σάκους του γρι-γρι ειδικά αν έχουν αναψει τα ρομπότ πάνω η δίπλα σε ξέρα.Επίσης όταν η τράτα περναει ξυστά τα βράχια μπορεί να πιάσει μερικούς. Η διατροφική του αξία είναι πολύ μεγάλη Τρώγεται τηγανητός, ψητός βραστός σουπα και αν είναι πάνω απο κιλό γίνεται και πλακί Το πιο εκλεκτό μέρος του ψαριού είναι το κεφάλι του Συνταγή για σκαθαρι στο φούρνο: Παίρνω έναψάρι 500-600 γραμμάρια Αν είναι πιο μεγάλο ακόμα πιο καλά Το καθαρίζουμε το ψάρια πολύ καλά από τα λέπια του και τα εντόσθιά του και το πλένουμε πολύ καλά. Το ξεπλένουμε με χυμό λεμονιού Απλώνω ελειόλαδο στο ταψί ρίχνω ρίγανη καια 1-2 φύλα δάφνης ή δεντρολίβανο βάζω το ψάρι και ρίχνω αλάτι και πιπέρι ρίγανη και προαιρετικά 1-2 σκελίδες σκόρδο Κόβω 3-4 μέτριες πατάτες σε φέτες και τις βάζω δίπλα και πάνω από το ψάρι. μπορώ αν θέλω να βάλω μία στρώση πατάτες και κάτω από το ψάρι. Ψήνω σε 180-200 βαθμούς και ελέγχω αν έχει ψηθεί τρυπώντας με πηρουνάκι. Μολις το βγάλω του ρίχω χυμό λεμονιού ή λαδολέμονο και το σερβίρω με άγρια χόρτα