ΑΚΑΝΘΩΔΗ

ΣΚΑΘΑΡΙ

ΣΚΑΘΑΡΙ

Το σκαθάρι ή ο σκάθαρος όπως λέγεται στην τοπική διάλεκτο είναι ένα πολύ όμορφο  ψάρι . Ειδικά δε της Σαμοθράκης που ξεχωρίζει απο τον χρωματισμό του και την συμπεριφορά του. Πρόκειται για ένα πετρόψαρο που ζει σε βάθος ως 45 οργιές Τα σκαθάρια των ρηχών είναι χρώματος ασημί αλλά τα πελαγίσια είναι σκουρόχρωμα και πανέμορφα ψάρια. Ψαρεύεται με καθετή παραγάδι ψιλό πατωτό  διχτυα και τράτα Στην καθετή είναι πολύ μαχητικό και τραβάει λες και είναι ψάρι τεράστιο Στη Σαμοθράκη σκαθάρια υπάρχουν στα εξής μέρη: Στα Μαύρα Βράχια στον Άγιο Ανδρέα ανοιχτά στη Σκάλα, Μικρό Βουνί, Μακρυλιές , Κοιτάδα, Μακρύ Γιαλό, Βάτο, Κήποι, Κατσιβέλα, Φανάρια , Άγκιστρο, Λουτρά, Κατσαμπά , Λιμνίδι και ανοιχτά της Καμαριώτισσας στις 25 οργιές. Πολλές φορές μπαίνουν και στο λιμάνι. Είναι αρπακτικά ψάρια και τρώνε τα πάντα.Τα σκαθάρια είναι ερμαφρόδιτα, περνούν από στάδιο θηλυκό, σε αρσενικό. Την εποχή που ζευγαρώνουν διαφέρουν πολύ. Τ’ αρσενικά έχουν πολύ ψηλή ράχη και σώμα πολύ στρογγυλό, το μέτωπο απ’ το πλάι φαίνεται σα βαθουλωμένο, το βασικό χρώμα τους ζωηρεύει και μια ταινία γαλαζοπράσινη λάμπει ανάμεσα στα μάτια τους. Τα πτερύγια έχουν επίσης χρώμα γαλάζιο ή απαλό μενεξεδί, η ουρά καταλήγει σε μαύρη, κάθετη ταινία. Οι νεαρές θηλυκές έχουν ράχη γκρίζα προς το ασημί και καστανόγκριζες σειρές στα πλευρά. Όταν κινδυνεύουν αλλάζει ο χρωματισμός τους, σβήνουν ή παρουσιάζουν περισσότερες κάθετες, πλατειές γραμμές.

SKATHARI

Στην καθετή θεωρείται μεγάλη επιτυχια να πιαστεί σκάθαρος. Πολλές φορές πιάνεται και σε σάκους του γρι-γρι  ειδικά αν έχουν αναψει τα ρομπότ πάνω η δίπλα σε ξέρα.Επίσης όταν η τράτα περναει ξυστά τα βράχια μπορεί να πιάσει μερικούς. Η διατροφική του αξία είναι πολύ μεγάλη Τρώγεται τηγανητός, ψητός  βραστός  σουπα και αν είναι πάνω απο κιλό γίνεται και πλακί Το πιο εκλεκτό μέρος του ψαριού είναι το κεφάλι του Συνταγή για σκαθαρι στο φούρνο:  Παίρνω έναψάρι 500-600 γραμμάρια Αν είναι πιο μεγάλο ακόμα πιο καλά Το καθαρίζουμε το ψάρια πολύ καλά από τα λέπια του και τα εντόσθιά του και το πλένουμε πολύ καλά. Το ξεπλένουμε με χυμό λεμονιού  Απλώνω  ελειόλαδο στο ταψί  ρίχνω ρίγανη καια 1-2 φύλα δάφνης ή δεντρολίβανο  βάζω το ψάρι και ρίχνω αλάτι και πιπέρι ρίγανη και προαιρετικά 1-2 σκελίδες σκόρδο  Κόβω 3-4 μέτριες πατάτες σε φέτες και τις βάζω δίπλα και πάνω από το ψάρι. μπορώ αν θέλω να βάλω μία στρώση πατάτες και κάτω από το ψάρι. Ψήνω σε 180-200 βαθμούς και ελέγχω αν έχει ψηθεί τρυπώντας με πηρουνάκι. Μολις το βγάλω του ρίχω χυμό λεμονιού ή λαδολέμονο και το σερβίρω  με άγρια χόρτα 

Ο ΡΟΦΟΣ

Ο Ροφός

Ο Ροφός  ανήκει στα περκοειδή  Λέγεται και "ορφός" και κατά την αρχαιότητα "Ορφώ" και μοιάζει πολύ με  την Στήρα. Είναι πετρόψαρο και συχνάζει σε βραχώδεις βυθούς και σε βάθη από 5-300 μέτρα Είναι μεγάλο ψάρι, το βάρος του μπορεί να φτάσει και τα 60 κιλά, (στις ελληνικές θάλασσες μέχρι 25 κιλά βάρος και 1,5 μέτρο μήκος), ενώ η διάρκεια ζωής του μπορεί να φτάσει και τα 50 χρόνια. Το χρώμα του είναι σκούρο καφέ προς το μαύρο (ανάλογα την μορφολογία του βυθού που ζει) με κίτρινες κηλίδες σαν νέφη, γι΄ αυτό το λόγο ονομάζεται και "επινέφελος", δηλαδή νεφοσκεπής. Ο Ροφός της Σαμοθράκης είναι νοστιμότατος σαν σούπα βραστός πλακί και φιλέτο Ψαρεύεται με παραγάδι αν και όταν πιαστεί μπαίνει στο θαλάμι του και δύσκολα βγαίνει απο εκεί γιατί σφηνώνει μέσα στο θαλάμι του. Αν το ψάρι θαλαμώσει δύσκολα θα βγει απο  εκεί και δεν οφελεί να τραβάμε την πετονιά γιατί θα κοπεί και θα μείνει μέσα . Υπάρχουν δυο τρόποι να τον εκθαλαμώσουμε: Ο ένας είναι να του δώσουμε λάσκα και να περιμένουμε να κινηθεί από μόνος του αλλά αυτό θα μας πάρει πολύ ώρα και και κόπο. Ό άλλος είναι να δέσουμε πλωτήρα (σαμαντούρα) 3 μέτρα κάτω απο τη θάλασσα στη πετονιά οποίος θα βγάλει το ψάρι έξω μόλις αποφασίσει να πάρει αναπνοή. Βέβαια αν είναι ρηχά μπορούμε και με μιά βουτιά να τον τραβήξουμε αλλά αυτό σημαίνει το πολύ 10-15μέτρα βάθος Αναφέρεται σε μαρτυρία  πως σε πεταχτάρι στο Μικρό Βουνί  (Μκοοό Βνί)  πιάστηκε ροφός 12 κιλά που αντί να τραβήξει την πετονιά μέσα αντίθετα έδωσε σάλτο και βρέθηκε στα ρηχά όπου και έβγαλε φούσκα και  ψόφησε ενώ μπορούσε να κόψει την πετονιά και να φύγει με το δόλωμα. Σαν δόλωμα είχε μια γούπα μέτρια αγκίστρι 7άρι και πετονιά  80άρα

ROFOS

 

Όταν τον ανεβάσουμε στη βάρκα ποτέ τον τον πιάνουμε απο τα βράγχια γιατί υπάρχει περίπτωση να μας κόψει το χέρι. Τον πιάνουμε απο τα μάτια και είμαστε ασφαλείς.Αν και είναι ψάρι που ζει σε βαθειά νερά είναι ιδιαίτερα  φιλικό με τον άνθρωπο και αυτό του στοιχίζει τη ζωή αφού δεν αποφεύγει τους ψαροντουφεκάδες. Στη Σαμοθράκη ροφούς έχει στα εξής μέρη: Σκάλα, Μικρό Βουνί, Κοιτάδα, Μακρύ Γυαλό, Βάτο ,Κατσιβέλα,  Άγκιστρο, Φονιά , Λουτρά, Κατσαμπά και ανοιτα στη Καμαριώτισσα στις 22 οργιές. Συνηθίζει να πηγαίνει στα ναυάγια και να φτιάχνει τη φωλιά του. Το στόμα του είναι τεράστιο και καταβροχθίζει με τη μία τα μικρά ψάρια. Είναι τοπικό ψάρι και δεν μεταναστεύει. Βγαίνει καμιά φορά και στα ρηχά για να κυνηγήσει ειδικά τα χταπόδια.Συνταγή για ροφό: Χρειαζόμαστε περίπου ένα κιλό φιλεταρισμένο ροφό  Βάζουμε τις φέτες πατάτας σε ένα μακρόστενο ταψί, να το καλύψουν. Από πάνω στρώνουμε τις φέτες κρεμμύδια Τοποθετούμε από πάνω τα φιλέτα ψαριού και καλύπτουμε το φαγητό με φέτες ντομάτας. Πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο και προσθέτουμε ψιλοκομμένο το μαϊντανό και το σέλινο Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο κα το νερό Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180οC στις αντιστάσεις, για 30΄ Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15΄ επιπλέον, μέχρι να μελώσουν οι πατάτες και το φαγητό να μείνει με ελάχιστη σάλτσα. Επίσης μια συνταγή ειναι για σούπα κλασσική όπου έχουμε ροφό έως 1 κιλό 4 πατάτες μέτριες 1 κρεμμύδι μεγάλο  3-4 καρότα  αλάτι πιπέρι σέλινο με την ρίζα του και τα  φύλλα του και προαιρετικά 1 φύλλο δάφνης και χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι. Καθαρίζουμε καλά το ψάρι  και κυρίως την κοιλιά του. Βαζουμε  τα λαχανικά να βράσουν σε ανοικτή κατσαρόλα για 10-12 λεπτά Ρίχνουμε το ψάρι και ο σκεπάζουμε με τα φύλλα απο σέλινο και μόλις οι πατάτες μαλακώσουν  ρίχνουμε τον χυμό. Αν θέλουμς ρίχνουμε και 1 κ.σ ελειόλαδο. Μόλις βράσουν τα κατεβάζουμε  και σερβίρουμε πριν κρυώσουν Μερικοί την αβγοκόβουν αλλά προσωπικά πιστεύω πως δεν χρειάζεται. Εκείνο που ίσως χρειαστεί είναι χυμός απο φρέσκο λεμόνι επιπλέον στο πιάτο ή ακόμα και πιπεράκι φρεσκοτριμμένο πάλι στο πιάτο. Μπορούμε προαιρετικά στα λαχανικά να βάλουμε και λίγο μαϊντανό 

Η ΠΕΡΚΑ

Η πέρκα

Η πέρκα ή  σπέρκα  όπως λέγεται στην τοπική διάλεκτο  είναι ένα πετρόψαρο που ζει στη Μεσόγειο κυρίως. Υπάρχει και το αντίστοιχο του γλυκού νερού αλλά δεν υπάρχει καμιά σύγκριση ώς προς την ομορφιά και τη νοστιμάδα της πέρκας της ΣαμοθράκηςΤηγανητό είναι το νοστιμότερο μετά από τον σπάρο αλλά και στην σούπα ή στη κακαβιά παίζει τον κύριο λογο όπως άλλωστε όλα τα πετρόψαραΗ πέρκα είναι ανέλπιστος σύμμαχος των ανθρώπων όταν κυνηγούν χταπόδια Πάει και στέκεται απ΄έξω από το θαλάμι ακίνητη εντελώς οπότε ξέρεις πως εκεί υπάρχει χταπόδι. Είναι και καλό δόλωμα για "χοντρά " παραγάδια.

PERKAΣτη Σαμοθράκη πέρκες έχει παντού. Με βάρκα κυρίως  πιάνει κανείς στα: Μαύρα Βράχια Άσπρα Βράχια στη Σκάλα, Λιβάδι Λάμπη Μακρυλιές Δάφνε  Κοιτάδα Παχιά Άμμο Βάτο  Κήπους  Φανάρια  Άγκιστρο Σκεπαστό Φονιά Καρυώτες Παλαιάπολη Κατσαμπά Λιμνίδι. Η πέρκα είναι εύκολο ψάρι στο ψάρεμα. Επειδή έχει  μεγάλο στόμα αρπάζει και καταπίνει αμέσως το δόλωμα. Τόσο πολύ που είναι δύσκολο μετά να το βγάλεις. Πρέπει να γυρίσεις το αγκίστρι ανάποδα απο τα βράγχια.

PERKAΑν και θεωρείται πετρόψαρο εν τούτοις την συναντάμε σε φυκιάδες όπου στέκεται ακίνητη μήπως και καταφέρει να αρπάξει κανένα ψαράκι ή τα καβούρια που πιανει το χταπόδι ή ακόμα και κανένα πλοκάμι απο το ίδιο το χταπόδι. Οι ψαράδες το γνωρίζουν αυτό γιαυτό παρακολουθούν την πέρκα που τους οδηγάει σε χταπόδι.Πέρκες πιάνουμε και απέξω με πετονιά στις παρακάτω περιοχες: Μάυρα Βράχια Ασπρόπετρες Κοφκή Λιβάδι Αρχαγγέλοι Μακρυλιές στις εκβολες του ποταμιού Κοιταδα Μακρύ Γυαλό Καρκάνη Κατή Παχιά Άμμο Βουρλιά Κατσιβέλα Αγία Παρασκευή Λουτρα Καρυώτες Αλεβάντσα Κατσαμπά Λιμνιδι Ροδοφύλλι  και καμιά φορά και πίσω απο το λιμανι μέσα στις πέτρες Συνταγή για πέρκα Χρειαζόμαστε 1 κιλό ψάρια μέτρια αλέυρι για ολες τις χρήσεις ελαιόλαδο αλάτι πιπέρι φρεσκομμένο και κολοκυθολούλουδα Καθαρίζουμε καλά τα ψάρια απο τα λέπια τους και τα εντόσθιά τους Αν ειναι φρέσκα κρατάμε το κεφάλι τους και τα αλατοπιπερώνουμε Βάζουμε το τηγάνι να κάψει ενώ εμείς δημιουργούμε χυλό με το αλεύρι βουτάμε μέσα τα ψάρια και  βαζουμε στο τηγάνι όσα χωράει με την προϋπόθεση να μπορούμε να τα γυρίσουμε Μόλις ο χυλός στερεοποιηθεί τα γυρνάμε και απο την άλλη πλευρά και κανουμε το ίδιο αφού ψηθούν τα βάζουμε στη πιατέλα και ρίχνουμε τα κολοκυθολούλουδα στο χυλό και ολα μαζί στο τηγάνι οπότε γίνεται μια νόστιμη τηγανόπιτα Σερβίρουμε με άγρια χόρτα χωρίς ψωμί αφού έχουμε την πίτα  

Ο Σαργός

Ο Σαργός

Ο σαργός είναι  μικρό ψάρι κατηγορίας α με μήκος που φτάνει τα 45 εκατοστά, και βάρος που ξεπερνάει καμιά φορά τα δύο κιλά. Ανήκει στην τάξη των περκόμορφων, στην οικογένεια των σπαρίδων . Ο σαργός ζει επίσης σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, τη Μαύρη Θάλασσα και στον Ατλαντικό ωκεανό, από τις ακτές της Γαλλίας μέχρι τη Νότιο Αφρική. Έχει στα πλευρά του 9 γκρίζες κάθετες γραμμές που δεν τις ξεχωρίζουμε πάντοτε εύκολα, αλλά το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι μια μαύρη κηλίδα στη βάση της ουράς και μια έντονη μαύρη απόχρωση στο τέλος της ουράς.Στη Σαμοθράκη ζει στα εξής μέρη: Μάυρα Βράχια, Σκάλα, Μικρό Βουνί , Μακρύ γιαλό, Βάτο , Βουρλιά , Κήπους, Λαγκαδιώτη, Άγκιστρο, Φονιά , Καρυώτες , Κατσαπά, Ροδοφύλι και φυσικά στο λιμανι. Τρέφεται με καρκινοειδή και όστρακόδερμα. Ψαρεύεται με καθετή παραγάδι δίχτυα και τράτα.

SARGOS

Ο Σαργός είναι αρπακτικό ,σε αντίθεση με την χιόνα  που είναι φυτοφάγος , και μπορεί να σπάζει ακομα και όστρακα για να τραφεί. Στα ψιλά παραγάδια με τα οποία ψαρεύεται βάζουμε δόλωμα σωλήνα πεταλίδα καλαμάρι χταπόδι διάφορα οστρακόδερμα . Στο πολυάγκιστρο προτιμάει τη σαρδέλα αν και δεν είναι ιδιαίτερος θαυμαστής. Ένα ψαροδόλι που τον ξεγελάει εύκολα είναι κομμάτια ρέγγας καπνιστής. (Μην την ψήσετε όμως γιατί ειναι πειρασμός και για σας!!!!!!!!!!!!). Η ρέγγα είναι καλή και για μαλάγρα. Σαργούς πιάνουμε πολύ ευκολα με πετονιά ως εξής: Με μονάγκιστρο χωρίς βαρίδιο σε βραχώδεις περιοχές κυρίως το απόγευμα και τα ξημερώματα. Ρίχνουμε το δόλωμα σε απόσταση 5-6 μέτρα απο την ακτή και περιμένουμε χωρις να κάνουμε θόρυβο. Ο παραμικρός θόρυβος διώχνει το ψάρι. Αρπάζει το δόλωμα και τι καταπίνει με τη μία. Προσοχή:Δεν τραβάμε απότοματη πετονιά αλλά τον ψαρεύουμε κανονικά. Όταν τραβάει αφήνουμε καλούμα και όταν λασκάρει μαζεύουμε.Καλο είναι να υπάρχει απόχη  (βλέπε απόχη). Στη Σαμοθράκη έτσι ψαρεύουμε στις περιοχές: Λιμνίδι Αμπέλια Ανεμογεννήτριες Κοφκή Αρχαγγελοι Μακρυλιες στο ποταμι Παχιά Άμμο Κατσιβέλα Λαγκαδιώτη Άγκιστρο Αγία Παρασκευή Καρυωτες Αλεβάντσα Παλαιάπολη στο λιμανάκι Κατσαμπα και φυσικά στοΛιμάνι της Καμαριώτισσας πίσω απο τον μώλο καθώς και στη πράσινη σπίθα.Σαν δόλωμα προτιμούμε οστρακόδερμα ζωντανά. Και μην πείτε "καλή ψαριά".Στη Σαμοθράκη οι ψαράδες το θεωρούν γρουσουζιά. Συνταγή για σαργό Χρειαζόμαστε 2 σαργούς του μισού κιλού 4 πατάτες  μετριες μισό ματσάκι μαϊαντανό 2 σκελίδες σκορδο μέτριο τριμένη φρυγανιά ένα ποτήρικρασί λευκό ελαιόλαδο αλάτι πιπέρι και μυρωδικά όπως δεντρολίβανο ή δάφνη για την μαρινάδα 4 ποτήρια λευκό κρασί ελαιόλαδο μισό ματσάκι μαϊντανό ρίγανη και αλατοπίπερο Καθαρίζουμε το ψάρι, το πλένουμε και το αφήνουμε να στραγγίξει σε σουρωτήρι. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε , τις κόβουμε σε φέτες, τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό ελάχιστα για 3-4 λεπτά, τις βγάζουμε και τις στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Στην συνέχεια  σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για την μαρινάδα και αφήνουμε το ψάρι μέσα στο μείγμα για 30 λεπτά. Το γυρίζουμε πολλές φορές για να απορροφήσει την μαρινάδα και αλείφουμε επίσης το εσωτερικό του ψαριού με ένα πινέλο. Μαζεύουμε όλα τα μυρωδικά και τα βάζουμε στην κοιλιά του ψαριού, του ανοίγουμε 3 τομές και το βάζουμε στο ταψί. Βάζουμε γύρω γύρω τις πατάτες και πάνω στην ουρά του για να μην καεί. Περιχύνουμε με το κρασί και το λάδι που έχει μείνει από την μαρινάδα την οποία έχουμε σουρώσει, προσθέτουμε την δάφνη, τα σκόρδα και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου 10 λεπτά. Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 170 βαθμούς και τα ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά βρέχοντας συνέχεια με λευκό κρασί.