ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΨΑΡΙΑ
Η γλώσσα
- Πληροφοριακά Στοιχεία
- Γονική Κατηγορία: ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
- Κατηγορία: ΤΟΠΙΚΑ ΨΑΡΙΑ
- Δημοσιεύθηκε : Σάββατο, 30 Μάιος 2015 10:49
- Γράφτηκε από τον/την Super User
- Εμφανίσεις: 1375
Η γλώσσα είναι επίπεδο ψάρι Απαντάται σε αμμώδη σημεία του βυθού και συνήθως κολυμπά πολύ κοντά στο βυθό, με αποτέλεσμα να είναι σχετικά δύσκολο να το εντοπίσει κανείς. Διακρίνεται κατά διαστάσεις σε μεγάλη και μικρή και κατά είδος σε Γλώσσα η κοινή ή Γλώσσα η γλώσσα (Solea vulgaris ή Solea solea) και Γλώσσα η ξανθή ή Γλώσσα η κίτρινη (Solea lutea) που αμφότερες ανήκουν στην οικογένεια "Γλωσσίδες" (Soleidae).Το ψάρι αυτό γεννιέται με κατακόρυφο προσανατολισμό, όπως τα συνηθισμένα ψάρια. Σιγά - σιγά αρχίζει να γέρνει και να ακουμπάει στον βυθό. Η πλευρά που ακουμπάει κάτω γίνεται πλακέ και άσπρη. Το μάτι που είναι από κάτω, σιγά - σιγά μετακινείται και έρχεται δίπλα σε αυτό που είχε μείνει από πάνω.Είναι ιδιαίτερα νόστιμο ψάρι και αρκετά εύκολο να φαγωθεί γιατί δε μένουν άλλα κόκαλα αν απομακρύνει κανείς το κεντρικό κόκκαλο (Υπάρχει και σχετική σατιρική παροιμία: Η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει, εκτός αν είναι ψάρι).Πηγή Βικιπαίδεια
Ψαρεύονται κατά κυριο λόγο με την τράτα . Στη Σαμοθράκη δε εχει και πολλές γλώσσες γιαλό -γιαλό επειδή προτιμάει την αμμώδη περιοχή και στο νησί οι αμμούδες είναι μετρημένες. Βασικά τρώγεται τηγανητή σαν το καλκάνι (βλέπε λέξη) όμως υπάρχουν διάφορες συνταγές . Παραθέτουμμε μερικές: Γλώσσα τηγανητή: Αφού καθαρίσουμε τα ψάρια τα αλευρώνουμε ή τα βαζουμε σε χυλό ή κουρκούτι. Τα ρίχνουμε στο τηγάνη όπου έχει κάψει το λάδι και τηγανήζουμε 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά μεχρι να ροδίσει το ψάρι Σερβίρεται με χόρτα άγρια. Φιλέτο γλώσσας: 8 φιλετα γλώσσας γύρω στα 600 γραμμάρια 1.5-2 κ.γ. βούτυρο λιωμένο1.5-2 κ.γ. χυμό λεμόνι 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 50 γραμ. βούτυρο
100 γραμ. μανιτάρια σε λεπτές φέτες (4 μεσαία) 150 ml λευκό ξηρό κρασί 120 ml νερό 4 κ.σ. κρέμα γάλακτος (κάνει και λάιτ=πράσινη) 1 κ.σ. χυμό λεμόνι 75 γραμ. μαρούλι, τα μικρά φύλλα, κομμένο σε μήκος 5 εκατ. 20 γραμ. σχινόπρασο για το γαρνίρισμα αλάτι και πιπέρι Ανακατεύουμε το βούτυρο με το λεμόνι και αλείφουμε τα φιλέτα μας Σε ανοιχτό τηγάνη με καπάκι ώστε να μπαίνει σε φούρνο ζεσταίνουμε 20 γραμμάρια βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και σωτάρουμε το κρεμμύδι για 2,5 λεπτά βάζουμε και τα μανιτάρια για 2 λεπτά Ρίχνουμε το κρασί δυναμωνουμε τη φωτιά και την αφηνουμε για 1 λεπτό να βράσει Βάζουμε νερό και το κατεβάζουμε Βάζουμε τα φιλετα στη βάση του τηγανιού σκεπάζουμε με τα υλικά και ψήνουμε για 10-12 λεπτά ανάλογα με το πάχος του ψαριού Το φαγητό αυτό ειναι πολύ ελαφρύ και μπορούμε να φάμε άνετα μεγάλες ποσότητες. Συμβουλή μου όμως είναι να μην τρώμε πολύ αφού είναι τηγανητό Βέβαια και η τιμή του το κάνει απαγορευτικό