ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΨΑΡΙΑ

Ο Γαλέος

Ο Γαλέος (επιστημονική ονομασία Galeorhinus galeus, «Γαλεόρρινος ο γαλέος» ) είναι καρχαρίας που ανήκει στην οικογένεια Τριακίδες (triakidae). Παρόλα αυτά, την ονομασία γαλέος φέρουν και άλλα είδη καρχαριών. Η ονομασία γαλέος χρησιμοποιείται γενικά στην Ελλάδα για να περιγράψει το κρέας που προέρχεται γενικά από αλιευμένους καρχαρίες και όχι μόνο από το συγκεκριμένο είδος.Το μήκος του φθάνει τα 1-2 μέτρα. Η ράχη του έχει χρώμα ανοικτό γκριζωπό ενώ τα πλευρά του λίγο ροδίζουν και η κοιλιά του είναι άσπρη. Το ρύγχος του είναι πεπλατυσμένο και μυτερό και το στόμα του βρίσκεται στη κάτω πλευρά, όπως σε όλα τα σκυλόψαρα με δόντια μυτερά, τριγωνικά και σε σειρές. Το πρώτο ραχιαίο πτερύγιο είναι 2 ή και 3 φορές μεγαλύτερο απ΄ το δεύτερο το πτερύγιο της ουράς του που καταλήγει σαν πρύμνη πλοίου κάθετηΖει στο βυθό κοντά στις στεριές και τροφή του είναι μικρά ψάρια και μαλάκια. Γεννά μικρά ζωντανά, είναι δηλαδή  ζωοτόκος. Το κρέας του είναι ασπροκόκκινο και σφιχτό.(Πηγή Βικιπαίδεια)

ΓΑΛΕΟΣ1

Το ονομα γαλέος μάλλον βγαίνει απο το οτι έχει ένα οστό στη ράχη που θυμίζει νύχι γάτας (γαλής) Ψαρεύονται με παραγάδια και δίχτυα  Το κρέας τους είναι πολύ νόστιμο και γίνεται με διάφορους τρόπους. Παραθέτουμε συνταγή Γαλέος τηγανιτός και σκορδαλιά με πατάτες και καρύδι. 8  φετες γαλεο  1/2 φλ ελαιολαδο για τηγανισμα αλευρι για το τηγανισμα 1 κ.πατατες βρασμενες 4-6  σκελιδες σκορδο τριμμενο 1/2 φλ ελαιολαδο 4 κ.σ. ξυδι  1 φλ. καρυδόψυχα τριμμενη 1/2 κ.γ αλάτι. Αλευρώνουμε τα κομμάτια γαλέου και τα βάζουμε στο τηγάνι αφού έχει καψει το λάδι. Τηγανίζουμε γύρω στα 4 λεπτά απο κάθε πλευρά μέχρι να στερεοποιηθεί το αλέυρι πάνω στο ψάρι, Για τη σκορδαλιά καθαρίζουμε τις πατάτες ρίχνουμε μέσα το σκόρδο ελαιόλαδο και σταδιακά το ξύδι Χτυπαμε το μίγμα και προσθέτουμε και τα καρύδια μέχρι να γίνει το παχύρευστο 

Άλλη συνταγή 5 φέτες γαλέος ξύσμα από 1 λεμόνι 1 κ.γ. μουστάρδα χυμός από 1  μέτριο λεμόνι 2 κ.σ. ελαιόλαδο1 κ.γ. πιπέρι 4  κλωναράκια ψιλοκομμένο μαϊντανό αλάτι-πιπέρι Πλένουμε τα φιλέτα του ψαριού και τα αλατίζουμε. Τα βάζουμε σε πιρέξ. Σε ένα φλιτζάνι χτυπάμε το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού. Μοιράζουμε το μείγμα πάνω στα φιλέτα και πασπαλίζουμε με το πιπέρι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στον αέρα, για 20 λεπτά. Τον σερβίρουμε πασπαλισμένο με τον μαϊντανό και πιπέρι.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση