Skip to content

Εισαγωγή στην επιστημονική μέθοδο

18/01/2018 & 19/01/2018: 7ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου, τμήματα Ε1 & Ε(2 ώρες) 08/11/2018 & 09/11/2018: 6/Θ Δημ. Σχ. Επιταλίου Ηλείας, Τάξη Ε, (2 ώρες)

Η επιστημονική μέθοδος

Σχολικό έτος 2018-2019, Δημοτικό Σχολείο Επιταλίου Ηλείας, τάξη Ε'

Πώς φαντάζομαι έναν ή μια επιστήμονα;
Οι σκοτεινοί σωλήνες (Perimeter Institute)

Σημεία που αξίζουν προσοχή:

  • Ο αυθορμητισμός και η πρωτοτυπία των μαθητών στον τρόπο που αναδύονται τόσο οι προϋπάρχουσες εμπειρίες τους, όσο και οι νέες ιδέες τους.
  • Στη φάση αυτή, καλό είναι να δίνονται πολύ απλές οδηγίες, χωρίς λεπτομέρειες, ώστε να μην επηρεαστεί η αυθεντικότητα και η πρωτοτυπία των ιδεών των μαθητών που επιδιώκουμε να προκύψουν.
  • Ακόμη και μαθητές στο φάσμα του Αυτισμού, εκφράστηκαν εύστοχα με τον δικό τους τρόπο, κυρίως μέσω του σχεδίου ή του ιχνογραφήματος, γεγονός που προκαλεί θαυμασμό και συγκίνηση. Όλοι μπορούν, όλοι έχουν δυνατότητες και ταλέντα, αρκεί να δοθεί το κατάλληλο ερέθισμα και φυσικά χώρος, βήμα και χρόνος για να εκδηλωθούν και να υλοποιηθούν!
  • Αξίζει τον κόπο και είναι σύμφωνο με την επιστημονική μέθοδο, τα αποτελέσματα της μοντελοποίησης των μαθητών (δραστηριότητα με τα μαγικά σχοινιά) να συγκριθούν με αντίστοιχα μοντέλα από άλλες τάξεις ή άλλα σχολεία. Η προσέγγιση αυτή τονώνει την αυτοπεποίθησή τους, αφού καταλήγουν σε ίδια ή παρόμοια συμπεράσματα, γεγονός που τα πείθει ότι αξίζει να ερευνούν και να μοιράζονται τα ευρήματά τους με την υπόλοιπη σχολική κοινότητα. Αυτό συνέβη και με το σχολείο του συναδέλφου Γιώργου Πατσουλάκη, από το 18ο Δημ. Σχ. Κερατσινίου (βλ. τα σχετικά snapshots από βίντεο YouTube).
  • Στην δραστηριότητα με το play dough, την μπαταρία των 9 Volt και το λαμπάκι led, καλό θα ήταν να τονιστεί ότι η προσπάθεια πρέπει να γίνει με τη χρήση και των τριών υλικών, αλλιώς το led θα καεί..., εκτός και αν γίνει χρήση αντίστοιχων αντιστάσεων (0,05 € έως 0,10 € κόστος). Το play dough από μόνο του έχει τον ρόλο της αντίστασης. Αν όμως υπάρχουν αρκετά λαμπάκια, τότε οι μαθητές μπορούν άνετα να πειραματιστούν παραπάνω. Επίσης, μπορούν να δοκιμάσουν και με πλαστελίνη, συγκρίνοντας τα αποτελέσματα με την αλλαγή των παραμέτρων του υλικού. Η πλαστελίνη δεν είναι καλός αγωγός, άρα το λαμπάκι δεν ανάβει!

Πηγές & Ιδέες

 

https://www.perimeterinstitute.ca/outreach/teachers/class-kits/process-science

Φυλλάδιο παρατήρησης (κλικ)

Εικόνα σεναρίου (κλικ)

Videos σχετικά με το CERN (κλικ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.