Skip to content

Τα μόρια

15/12/2017: Τμήμα Στ3 2ο Δημ. Σχ. Πύργου, ( ώρα)
25/01/2018: Τμήμα E1 7ο Δημ. Σχ. Πύργου, (1 ώρα)

 

Σενάριο διδασκαλίας σύμφωνα με τα νέα Προγράμματα Σπουδών.

Βρίσκονται παντού. Σε κάθε ουσία και κάθε υλικό. Και ενώ ως ξεχωριστά άτομα έχουν διαφορετικές ιδιότητες και συμπεριφορά, όταν συναντιούνται και συνδυάζονται σε μόρια και χημικές ενώσεις, αλλάζουν μορφή, ακόμη και γεύσεις! Η φύση δομείται όπως η γραφή! (Hubert Reeves).

Έτσι, τα αέρια Οξυγόνο και Υδρογόνο (φουσκώνουμε και μπαλόνια που πετούν), όταν συνδυαστούν με την κατάλληλη δοσολογία, θα μας δώσουν το νερό (H2O).

Το Άζωτο, όταν συνδυαστεί με 3 Υδρογόνα, θα μας δώσει την Αμμωνία (NH3).

Το Χλώριο είναι ένα καυστικό στοιχείο (βλ. χλωρίνη!!!). Πώς γίνεται να είναι τόσο νόστιμο και να το βάζουμε ακόμη και στα φαγητά μας όταν συνδυαστεί με το Νάτριο που είναι μέταλλο αφού θα μας δώσει το αλάτι (NaCl);

Το Διοξείδιο του Άνθρακα (CO2) μας κοιμίζει, γι' αυτό και χασμουριόμαστε, αφού αναζητούμε Οξυγόνο και ανοίγουμε τα παράθυρα για να πάρει η τάξη μας καθαρό αέρα.

Το Μεθάνιο (CH4) μυρίζει τόσο άσχημα, σαν χαλασμένο αυγό. Προσοχή!!! Είναι εκρηκτικό και δεν ανάβουμε ούτε μια τόση δα σπίθα.

Το Μονοξείδιο του Άνθρακα (CO) είναι ένας αέριος, άοσμος, άχρωμος και ύπουλος εχθρός. Προσοχή!!! Είναι δηλητήριο. Προσέχουμε να μην εισάγουμε κάρβουνα σε εσωτερικούς χώρους σε αυτοσχέδιες σόμπες (μαγκάλια). Στο πρόσφατο παρελθόν, έχουν συμβεί δυσάρεστα γεγονότα σε συνανθρώπους μας...

Η γνώση των παραπάνω, όχι μόνο πλουτίζει τις γνώσεις μας, αλλά μας βοηθά στη ζωή και πολλές φορές αποδεικνύεται και σωτήρια!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.