Skip to content

Ελέγχοντας παραμέτρους

Μια εξαιρετική εμπειρία έζησαν οι μαθητές των Ε1 & Ε2 τμημάτων του 7ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου. Η επίσκεψη στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστήμιου Πατρών έδωσε την ευκαιρία στα παιδιά να εφαρμόσουν στην πράξη τα όσα έμαθαν στο προηγούμενο βήμα της εισαγωγής τους στην επιστημονική μέθοδο. Έτσι, έχτισαν μια ισχυρή γέφυρα επικοινωνίας τόσο με την ιδέα του Πανεπιστημίου, συνδέοντας τη θεωρία με την πράξη και την καθημερινή ζωή του ανθρώπου.

Μέσα από πειράματα και βιωματικές δραστηριότητες, οι μαθητές συνειδητοποίησαν τα στάδια εφαρμογής της επιστημονικής μεθόδου. Έκαναν προσεκτικές παρατηρήσεις και υποθέσεις, προχώρησαν στον σχεδιασμό πειραμάτων, πραγματοποίησαν μετρήσεις, κατέγραψαν τα ευρήματά τους, συζήτησαν και έβγαλαν συμπεράσματα.

Η εύστοχη επιλογή απλών, ποιοτικών δραστηριοτήτων και πειραματικών διατάξεων (παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση των φωτοβολταϊκών στοιχείων & παράγοντες που επηρεάζουν την απορρόφηση του φωτός) ήταν σύμφωνες με την ηλικία και το επίπεδο των μαθητών. Αυτός ήταν και ο λόγος που έγινε η επίσκεψη στο συγκεκριμένο τμήμα, αφού διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές και δράσεις ακόμη και για παιδιά Δημοτικού, αξιοποιώντας και στοιχεία του επίσημου Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών και φυσικά της δράσης "Playing with Protons"

Δάσκαλοι και μαθητές αποκόμισαν πολύτιμες γνώσεις κι εμπειρίες, αφού βίωσαν από κοντά τη δουλειά των νέων επιστημόνων, έχοντας την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με υλικά και να λύσουν αρκετές απορίες τους, απομυθοποιώντας δυσνόητα σημεία.

Φεύγοντας, είχαν συνειδητοποιήσει ακόμη καλύτερα την ιδέα ότι η Επιστήμη και ειδικά αυτή των Χημικών Μηχανικών βρίσκεται στην υπηρεσία του ανθρώπου, μετατρέποντας τις θεωρητικές κι αφηρημένες έννοιες σε χειροπιαστά αποτελέσματα. Από εδώ δημιουργούνται προϊόντα που προσφέρουν ποιότητα ζωής σε πολλούς τομείς από την ευρύτερη επικοινωνία έως και ιατρικές εφαρμογές, θεραπεύοντας πολλές παθήσεις και δίνοντας ανακούφιση σε αυτούς που έχουν άμεση ανάγκη.

Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Κουτσούκο Πέτρο, καθηγητή του Τμήματος, για την όμορφη εισαγωγή των μαθητών στο θέμα και την κυρία Μπρόζντα Σουζάνα, ειδικό εκπαιδευτικό επιστημονικό προσωπικό, για τη φιλοξενία στα εργαστήρια των φοιτητών.

Ήταν και για εκείνους μια σημαντική εμπειρία, αφού στο τέλος μάς εξομολογήθηκαν ότι είχαν μια σχετική αγωνία αν θα ανταποκρίνονταν στις ανάγκες και τις προσδοκίες των παιδιών! Όμως η συμμετοχή, η προσήλωση στις δραστηριότητες, τα χαμόγελα χαράς και ικανοποίησης μα κυρίως η ποιότητα των ερωτήσεων ήταν και η ανταμοιβή για τους υπέροχους οικοδεσπότες μας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.