Εκτός από τα multimedia και τα ολιγόλεπτα εκπαιδευτικά videos, ένας δυνατός σύμμαχος στη διδασκαλία των Φ.Ε. αποτελούν και οι προσομοιώσεις.
Σε περίπτωση που ένα πείραμα δε γίνεται να διεξαχθεί είτε γιατί οι καιρικές συνθήκες εκείνη την ημέρα δεν το επιτρέπουν είτε απαιτείται ένα ασφαλές και πλήρως ελεγχόμενο εργαστηριακό περιβάλλον είτε δεν διατίθενται τα απαραίτητα όργανα και υλικά, είναι εφικτό να γίνει η αναπαραγωγή του με τη βοήθεια των προσομοιώσεων.
Οι μαθητές είναι σε θέση να ελέγχουν τις παραμέτρους του πειράματος, να ορίζουν και να εναλλάσουν τις τιμές, δοκιμάζοντας και επαληθεύοντας τις αρχικές τους υποθέσεις, ειδικά μέσα στα πλαίσια υλοποίησης ενός διδακτικού σεναρίου συνεργασίας και αλληλεπίδρασης με την ομάδα και το διδακτικό αυτό μέσο.
Φυσικά, μια προσομοίωση δε μπορεί να αντικαταστήσει την αυθεντικότητα του πειράματος. Βοηθά όμως σημαντικά στην οπτικοποίηση εννοιών και προσφέρει δυνατότητα για πολλαπλές επαναλήψεις και εμπέδωση των φαινομένων, λειτουργώντας και ως εκπαιδευτικό παιχνίδι με τη βοήθεια των Τ.Π.Ε. Συνεπώς, καλό είναι να έπονται ενός αυθεντικού πειράματος, ως συμπληρωματικό υλικό.
Το Phet από το Πανεπιστήμιο του Colorado, παρέχει διασκεδαστικές, διαδραστικές, βασισμένες σε έρευνες προσομοιώσεις φυσικών φαινομένων δωρεάν. Διατίθεται και σε ελληνική μετάφραση.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για παιδιά Δημοτικού μπορείτε να βρείτε παρακάτω:
Και φυσικά για το Playing with Protons, μπορείτε να βρείτε σχετικά θέματα, παιχνίδι και εξάσκηση εδώ!