Τα Ρήματα Στα Λεξικά
Το ρήμα «κοιτάζω» θα το βρείτε στα ελληνικά λεξικά στο λήμμα «κοιτάζω», που από γραμματολογική άποψη είναι ο ενεστώτας χρόνος του ρήματος.Το αντίστοιχο ρήμα στα τουρκικά λεξικά θα πρέπει να το αναζητήσετε ως bakmak, που είναι το απαρέμφατο του ρήματος (κοιτάζειν, στα αρχαία ελληνικά). Δυστυχώς δεν είμαι σε θέση να αποδώσω το απαρέμφατο στα νέα ελληνικά.
Λόγω αυτής της αδυναμίας μου κι επειδή θέλω οπωσδήποτε δίπλα στο bakmak να γράψω σε ποιο ελληνικό ρήμα αντιστοιχεί, θα κάνω μια συμφωνία μαζί σας και θα τα γράφω, όπως τα βρίσκω στα λεξικά, δηλαδή
bakmak κοιτάζω
εν γνώσει μας οτι δεν είναι η ακριβής απόδοση.Η Ρίζα των Ρημάτων
Η ρίζα των ρημάτων στη τουρκική γλώσσα είναι πολύ σημαντική γιατί από αυτήν ξεκινά ο σχηματισμός όλων των χρόνων και εγκλίσεων.Αν στα ελληνικά η ρίζα του ρήματος κοιτάζω είναι «κοιτ» και δεν σημαίνει από μόνη της κάτι, στα τουρκικά η ρίζα είναι «bak» και σημαίνει «κοίτα» (προστακτική).
Γενικά θα πρέπει να θυμώμαστε οτι η ρίζα των τουρκικών ρημάτων προκύπτει αν από το λήμμα του λεξικού bakmak αφαιρέσουμε την κατάληξη mak.
Μερικά ρήματα τελειώνουν σε mek (görmek βλέπω). Αυτό να μην σας μπερδεύει. Οι καταλήξεις όλων των τουρκικών ρημάτων είναι ή mek ή mak. Κοντολογίς αφαιρώντας την τελευταία κατάληξη -mek ή -mak έχουμε τη ρίζα του ρήματος.