ΠΕΤΟΝΙΕΣ
Η καλαμαριέρα
- Πληροφοριακά Στοιχεία
- Γονική Κατηγορία: Εργαλεία του ψαρά
- Κατηγορία: ΕΡΓΑΛΕΙΑ
- Δημοσιεύθηκε : Τρίτη, 28 Απρίλιος 2015 17:50
- Γράφτηκε από τον/την Super User
- Εμφανίσεις: 680
Η καλαμαριέρα
Η καλαμαριέρα ή καλαμαρίδα όπως λέγεται στη Σαμοθράκη είναι το κατ εξοχήν εργαλείο με το οποίο πιάνουμε καλαμάρια όπως δείχνει και το όνομά της. Είναι απλή στη κατασκευή , ξύλινη ή πλαστική και έχει τουλάχιστο δυο σιερές βελόνες . Η καλαμαριέρα δε έχει αγκίστρια αλλά βελόνες και θα δούμε και το λόγο.
Δένεται απο το κρικάκι με την πετονιά , βάζουμε και ένα στριφτάρι, και την πετάμε σε μέρος όπου είναι ασπρο-μαυρο δηλαδή τραγάνα με φύκια. Το καλαμάρι θεωρεί πως είναι ψάρι και ως αρπακτικό αρπάζει με τα μακρυά του πλοκάμια την κάτω άκρη της καλαμαρίδας αλλα έτσι πιάνει τις βελόνες και καρφώνεται. Τα άλλ είναι απλά: ανεβάζουμε την πετονιά και πρίν βγεί το καλαμάρι απο το νερό το πιάνουμε με το χέριή με αγκινάρι. Προσοχή όμως:Μη σκύβουμε πολύ γιατί έχει την κακιά συνήθεια να μας σημαδεύει με μελάνι κυρίως στα μάτια. Στη Σαμοθράκη καλαμάρια έχει στα Μαύρα Βράχια στη Σκάλα στο Λιβάδι στις Μακρυλιές στην Βουρλιά στους Κήπους στον Αγκιστρο στα Λουτρά στην Παλαιάπολη στον Κατσαμπά στο Λιμνίδι. Την περίοδο Απρίλιο-Μάιο μπαίνουν και στο λιμάνι να γεννήσουν μέσα στις τρύπες και εκει τα παριμένουν οι ψαράδες με τις σαλαγγιές και τα καμάκια.
Θραψαλιέρα
Παραλλαγή της καλαμαριέρας ειναι η θραψαλιέρα μόνο που είναι πολύ πιο επιμηκης και χρησιμοπιείται και για καλαμάρια αλλα κυρίως για θράψαλα. Το θράψαλο είναι είδος καλαμαριού (Βλέπε Καλαμάρι)
Είναι η ίδια ως προς την κατασκευή της και ο τρόπος ψαρέματος είναι ιδιος. Χρειαζεται πολύ προσοχή επειδή το θράψαλο ειναι γενικά πολύ μεγαλόσωμο και μπορεί να κάνει ζημιά με τα δόντια του που είναι σαν ράμφος παπαγάλου. Στη Σαμοθράκη δε χρησιμοπιείται και πολύ η θραψαλιέρα.