ΤΑ ΠΕΤΡΟΨΑΡΑ

Συναγρίδα

 

Η ΣΥΝΑΓΡΙΔΑ

συναγρίδα ή το συναγρίδι όπως λέγεται στην τοπική διάλεκτο της Σαμοθράκης είναι ψάρι που ανήκει στην οικογένεια των Σπαρίδων και το συναντούμε  στην Μεσόγειο Θάλασσα  και στις ακτές του βορειοανατολικού Ατλαντικού Ωκεανού.Έχει σώμα οβάλ, το οποίο είναι επίπεδο στα πλάγια και έχει μεγάλο κεφάλι. Το στόμα της έχει πολύ ισχυρούς κυνόδοντες και στις δύο σιαγόνες. Το βάρος της συνήθως  μπορεί να φτάσει τα 14 κιλά. Έχουν πιαστεί ομως και μεγάλα ψάρια πάνω από 20 κιλά Έχει χρώμα ροζ-ασημί με χρυσές-κόκκινες ανταύγειες. Το χρώμα της επηρεάζεται από την ηλικία της αλλά και από το περιβάλλον που βόσκει. Το σύνηθες μήκος της είναι 50 εκατοστά, αλλά μπορεί να φτάσει και το ένα μέτρο.Συνήθως την συναντάμε σε βάθος από  8ως 22 οργιές, αλλά μπορεί να φτάσει και τα 200 μέτρα. Ζει  σε καθαρά νερά, σε πετρώδεις βυθούς. Ψαρεύεται  με παραγάδι χοντρό πατωτό και με τη χρήση ζωντανού δολώματος αφού είναι αρπακτικό όπως καλαμάρι , ζαργάνα , αφρόψαρα καλογίτσες ή με χρήση γαρίδας , καλαμάρι , χταπόδι . Ακόμα με τη χρήση συρτήςΣτη Σαμοθράκη συναγρίδες υπάρχουν στα εξής μέρη: Σκάλα , Μικρό βουνί,Μακρύ Γιαλό, Βάτο Βουρλιά , Φανάρια Άγκιστρο, Λιμνίδι. Είναι ψάρι πρώτης κατηγορίας και τρώγεται πλακί, ψητό , σούπα, βραστό και φιλέτο.

SINAGRIDA

Αναφέρεται πως η συναγρίδα κυνηγάει μετα μανίας τη σμέρνα και της κόβει την ουρά. Η συναγρίδα τρώγεται με πολλούς τρόπους. Εδώ παραθέτουμε μια συνταγή πατροπαράδοτη Χρειαζόμαστε ένα ψάρι του κιλού 4 μεγαλες πατάτες 4 μέτρια ξερά κρεμμυδια 1/2 του  κιλού πράσο 2 ντομάτες μέτριες αλλα ώριμες  ένα ματσάκι μαϊντανό λίγα μυρωδικά όπως θυμάρι δάφνη αλάτι και πιπέρι χυμό φρέσκου λεμονιού και φυσικά ελαιόλαδο. Καθαρίζουμε το ψάρι και το αφήνουμε να στεγνώσει ανοίγουμε την κοιλιά του και του βαζουμε αλάτι πιπέρι  και τα μυρωδικά και στο τέλος το περιχύνουμε λίγο χυμό λεμονιού ρίχνουμε ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού και το σκεπάζουμε. Το βάζουμε στο ψυγελιο για 1 ώρα. Σε ένα ταψί ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και τις πατάτες αφου τις πλύνουμε καλά και τις κόψουμε σε ροδέλες πάνω στις πατάτες βαζουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες  και τα πράσα. Κοβουμε τις ντομάτες και τις βαζουμε στο ταψί μαζι με μαϊντανό  , καρότα και 2 σκελίδες σκόρδο Προθερμαίνουμε τον φούρνο σε 180 βαθμούς βάζουμε το ψάρι με το ζουμι του και το αφήνουμε να ψηθει περίπου για μια ώρα

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση