ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΨΑΡΙΑ
Το καπόνι
- Πληροφοριακά Στοιχεία
- Γονική Κατηγορία: ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
- Κατηγορία: ΤΟΠΙΚΑ ΨΑΡΙΑ
- Δημοσιεύθηκε : Παρασκευή, 01 Μάιος 2015 13:49
- Γράφτηκε από τον/την Super User
- Εμφανίσεις: 4373
Το καπόνι (Chelidonichthys obscurus - Χελιδωνιχθύς ο σκοτεινός) είναι ένα επίμηκες ψάρι με πλατύ και μεγάλο κεφάλι. Το μήκος του κυμαίνεται γύρω στα 20 cm με μέγιστο μήκος που φτάνει και τα 40 cm.To διαιτολόγιο του περιλαμβάνει τροφές όπως μικρά μαλάκι και οστρακόδερμα.Αναπαράγεται την περίοδο του καλοκαιριού και το συναντάμε συνήθως στον ανατολικό Ατλαντικό Ωκεανό από τη Αγγλία ως τη Μαδέρα και τα νότια της Αφρικής και φυσικά στη Μεσόγειο. Ζει σε βυθούς που έχουν μαλακούς πυθμένες τραγάνες και αμμώδης και σε βάθος γύρω στις 40 οργιές κατά μέσο όρο.Το ψάρι χρησιμοποιείται σε σούπα και κακαβιά κατ΄εξοχήν και έχει σπουδαια διατροφική αξία(πηγή Βικιπαιδεία)
Ψαρεύται κυρίως με δίχτυα όπως σκυλόδιχτα και φαγκρόδιχτα και φυσικά με τράτα. έχει χρώμα κόκκινο προς το πορτοκαλί. Στη Σαμοθράκη καπόνια έχει: Ανοιχτά της Καμαριώτισσας στος 25 οργιές, στο Λιβάδι στη Λάμπη στην Παχιά Άμμο στο Βάτο στον Κατή ανοιχταλ στον Άγιο Πέτρο στα Φανάρια στον Φονιά στην Παλαιάπολη και στο Λιμνίδι. Αναφέρονται και σαν χελιδονάδες καπονάδες κερατάδες κ.α Συντταγή για σούπα καπόνι: Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά τα ψάρια απο λέπια και εντόσθια. Βάζουμε νερό στη κατσαρόλα μία κουταλιά αλάτι λίγο πιπέρι και τα ψάρια και τα βράζουμε γοα 12-15 λεπτά. Βγάζουμε τα ψάρια και σουρώνουμε τον ζωμό. Βάζουμε 4-5 πατάτες μικρές ολόκληρες αλλιώς τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια 1-2 κρεμμύδια μικρά 3-4 καρότα μπόλικο σέλινο τόσο φύλλα όσο και ρίζα ελαιόλαδο και αφού τα βράσουμε για 12 λεπτά προσθέτουμε ρύζι Καθαρίζουμε τα ψάρια και τα ρίχνουμε στη κατσαρόλα αφού πρωτα βεβαιωθούμε πως έχουν βράσει τα λαχανικά ρίχνουμε και χυμό λεμονιού και να θέλουμε και κορνφλάουρ ανακατεύουμε και τα βγάζουμε απο τη φωτιά. Φροντίζουμε να σερβίρουμε πάντα τη σούπα μας ζεστή