ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΨΑΡΙΑ

Η Σμέρνα

Η σμέρνα  ( η σμύρνα όπως λέγεται στη Σαμοθρακίτικη διάλεκτο) είναι ψάρι του γένους  Μύραινα (Muraena) , το οποίο κατατάσσεται στην κλάση Οστεϊχθύες και στην τάξη Εγχελυόμορφα ή Άποδα και στην οικογένεια Μυραινίδες   Η επιστημονική της ονομασία είναι Μύραινα η Ελένη (Muraena helena) Μοιάζει πολύ με το φίδι και το χέλι γι’ αυτό και ανήκει στα Εγχελυόμορφα Το κρέας της είναι φαγώσιμο Το δάγκωμά της είναι επικίνδυνο, ακόμα και για τον άνθρωπο Ζει κοντά σε ακτές, μέσα σε κοιλότητες βράχων Από το δέρμα της εκκρίνει μία βλέννα , με αποτέλεσμα να είναι δυσδιάκριτα τα μικρά λέπια της  Δεν έχει ζυγά πτερύγια  όπως όλα τα εγχελυόμορφα (μουγγρί  χέλι) Κινείται με κινήσεις όπως του φιδιού Έχει σχετικά μικρό κεφάλι με τεράστιο όμως στόμα Το σώμα της είναι καφέ με κηλίδες κίτρινου χρώματος Στο στόμα της έχει πολύ ισχυρά δόντια Δαγκώνει μόνο όταν βρίσκεται σε κίνδυνο Σπάνια επιτίθεται στους εχθρούς της Στη  αρχαία Ρώμη διατηρούσαν σμέρνες σε δεξαμενές και εκεί έριχναν τους δούλους που έβρισκαν μαρτυρικό θάνατο απο τα ψάρια αφού του έτρωγαν ζωντανούς( Πηγή Βικιπαίδεια)

ΣΜΕΡΝΑ

Το χταπόδι αποτελεί την αγαπημένη της τροφή και γιαυτό καλό είναι οι ψαροντουφεκάδες όταν χτυπάνε χταπόδια να μην τα κρεμάνε στη ζώνη τους γιατί μπορεί να δεχτούν επίθεση απο σμέρνα. Έχει πολύ κοφτερά δόντια κια δεν αργεί να κόψει το σημείο που έχει δαγκώσει.Θεαματική είναι η μάχη χταποδιού-σμέρνας όπου τα δυο ζωα γίνονται κουβάρι και όταν αποχωριστούν το χταπόδι είναι μικρότερο αφού εχει χάσει μέρος του απο το δάγκωμα της σμέρνας. Αλιεύεται κυρίως με παραγάδια χοντρά και όταν πιαστεί είναι μεγάλος μπελάς. Ή θα κόψει το παράμαλλο ή θα τυλιχτεί και θα το κάνει κουβάρι και άχρηστο. Αν ανέβει ζωντανή χρειάζεται προσοχή στο ξεψάρισμα . Πρώτα την χτυπάμε με τον κόπανο (βλέπε λέξη) και αφού ψοφήσει πάλι με προσοχή  την ξεψαρίζουμε. Τρώγεται τηγανητή ψητή και βραστή αλλά ο καλλίτερος ουζομεζές είναι λίόκαφτη. Αφαιρούμε την ραχοκοκαλιά την πασπαλίζουμε με ΄ριγανη και αλάτι και την αφήνουμε στον ήλιο 10-12 μερες.Μετά ψήνεται στα κάρβουνα κα τρώγεται με βουλιμία.Είναι σαν σνακ και άρα μπορεί κάποιος να φάει άφοβα όχι όμως πολύ γιατί περιέχει πολλά λιπαρα . Στην Σαμοθράκη σμέρνες έχει: Στα Μαύρα Βράχια στην Σκάλα στο Λιβάδι στις Μακρυλιές στις Δάφνες στον Μακρύ Γιαλό στο Βάτο στην Βουρλια στην Κατσιβέλα στον Σκεπαστό στην Πλατειά στα Λουτρά στην Παλαιάπολη στον Κατσαμπά στο Λιμνίδι και στην Καμαριώτισσα ανοιχτά. Μερικές φορές εμφανίζονται και μέσα στο λιμάνι όπου τρώει τα ψάρια που πετάνε οι ψαράδες όταν ξεψαρίζουν. Έχει και τον προωπικό της οδοντογιατρό. Όταν χορτάσει ανοίγει το στόμα της και ένα είδος γαρίδας  καθαρίζει τα δόντια της απο τα υπολείματα τροφών . Χρειάζεται πολύ προσοχή απο τους ψαροντουφεκάδες όταν βρεθούν κοντά σε σμερνα. Δεν επιτιθεται ποτέ σε ανθρώπους εκτος αν θεωρήσει πως κινδυνεύει ή αν τον θεωρήσει θηραμα  Τότε ώς αρπακτικό που είναι ορμάει και με μια δαγκωνιά μπορεί να κοψει κομμάτι σάρκας Συνταγή για σμέρνα: 1 κιλό σμέρνα καθαρισμένη και γδαρμένη κομμένη σε φέτες 2 μέτρια κρεμμύδια και 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομένα μαϊντανός   ελαιόλαδο  αλεύρι για όλες τις χρήσεις  1 κιλό ντομάτες ώριμες χωρίς σπόρια (προαιρετικά καυτερή πιπεριά) κρασί λευκό  αλάτι και πιπέρι  Αναμιγνύουμε αλεύρι αλάτι πιπέρι  και μυρωδικά  αλευρώνουμε το ψάρι και το τηγανίζουμε σε καυτό λάδι Μόλις ροδίσουν τα βγάζουμε  και τα αφήνουμε να στραγγίσουν και αφού κρυώσουν τελείως βγάζουμε τα κόκκαλα Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο  βάζουμε τις ντομάτες  και τα αφήνουμε 15-20 λεπτά. Βάζουμε το ψάρι και την πιπεριά και τα αφήνουμε άλλα 10 λεπτά. Ρίχνουμε το κρασί και το αφήνουμε 5-7 λεπτά. Το βγάζουμε και σερβίρουμε. Το συνοδεύουμε με άγρια χόρτα ή και ζυμαρικά  Επειδή το ψάρι είναι αρκετά λιπαρό αποφεύγουμε το πολύ ελαιόλαδο και δεν χρησιμοποιούμε βούτυρο 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση