ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΨΑΡΙΑ
Το Χέλι
- Πληροφοριακά Στοιχεία
- Γονική Κατηγορία: ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
- Κατηγορία: ΤΟΠΙΚΑ ΨΑΡΙΑ
- Δημοσιεύθηκε : Πέμπτη, 14 Μάιος 2015 21:25
- Γράφτηκε από τον/την Super User
- Εμφανίσεις: 2901
Τα χέλια είναι ψάρια της τάξης Εγχελυόμορφα
(Anguilliformes) Η τάξη περιλαμβάνει 20 οικογένειες, 111 γένη και 800 είδη. Τα περισσότερα χέλια είναι αρπακτικά ψάρια. Ο όρος χέλι χρησιμοποιείται και για άλλα είδη που δεν είναι μέλη της τάξης, όπως για παράδειγμα το ηλεκτοφόρο χέλι Έχουν επίμηκες σώμα, σαν φίδι, με μήκος από 5 εκατοστά μέχρι 4 μέτρα. Τα χέλια δεν έχουν πυελικά πτερύγια, ενώ αρκετά είδη δεν έχουν και θωρακικά πτερύγιαΤα ραχιαία και πρωκτικά πτερύγια έχουν ενωθεί και σχηματίζουν μια ενιαία κορδέλα κατά μήκος μεγάλου μέρους του σώματός τουςΤα περισσότερα χέλια ζουν στον ωκεανό, σε ρηχά κυρίως νερά, χωμένα στην άμμο, τη λάσπη ή ανάμεσα σε βράχια. Τα περισσότερα χέλια επίσης είναι νυκτόβια και σπάνια παρατηρούνται. Βέβαια, υπάρχουν και εξαιρέσεις. Για παράδειγμα, μέλη της οικογένειας Anguillidae συχνά ζουν σε γλυκά ύδατα, όπως για παράδειγμα το ευρωπαϊκό χέλι, το οποίο ζει σε ποτάμια μέχρι να είναι έτοιμα να αναπαραχθούν, οπότε και μεταναστεύουν στη θάλασσα των Σαργασσών και δε γυρνούν ποτέ. Τα μικρά χέλια φτάνουν στη Ευρώπη με το ρεύμα του Κόλπου. Επίσης, χέλια έχουν παρατηρηθεί σε βάθος 4 χιλιομέτρων.(Πηγή Βικιπαίδεια)
Στη Σαμοθράκη χέλια μπορεί να βρεί κανείς σε μικρά ποταμάκια (ρυάκια) όπως αυτό της Σκλαβούνας που καταλήγει στο Λιβάδι στο ρυάκι που περνάει απο το Πολυπουδ και καταλήγει στον Αη Γιώρ στο Μκόοο Βνι και ρέμα που περνάει απο τις λευκες και κατεβαίνει απο το Σωληνάρ Ακόμα μπορεί να βρει και μέσα σε βάθρες ή πηγάδια όπως στον Καμπίσιου τουν Κισμέ και στη Κοφκή Στα πηγάδια οι άνθρωποι το θέλουν γιατί ανοίγει τρύπες για να πάει στη θάλασσα και αυτο δίνει νεες νεροπηγές για το πηγάδι.Το χέλι τρωγεται νωπό τηγανητό ψητό ή και βραστό Όμως ο πιο καλός μεζές είναι το λιόκαφτο χέλι Αφού το γδαρουν το πασπαλίζουν με μπαχαρικά όπως αλάτι πιπέρι ρίγανη και άλλα και το ξανακλείνουν με το δέρμα του Αφού το αφήσουν στον ήλιο για 10-12 μέρες μετά το ψηνουν και είναι μεζές Όχι κύριο φαγητό γιατί ειναι αρκετά βαρύ Η ιδιότητα που έχει το χέλι να μπορει να επιστρέφει στον τοπο που γεννήθηκε είναι μυστήριο για την επιστήμη βασίζεται στο γεωμαγνητικό πεδίοΤο ενήλικο χέλι τρέφεται κυρίως με σκουλήκια νύμφες εντόμων γαρίδες καβούρια και μικρά ψάρια όπως οι γοβιοί Η διάρκεια γης ζωής του θεωρείται, ότι μπορεί να ξεπεράσει τα 25 χρόνια Στην υδρόγειο έχουν παρατηρηθεί συνολικά 18 είδη χελιού Το είδος που υπάρχει στην Ελλάδα είναι το Anguillaanguilla, που παρατηρείται επίσης στον Β Ατλαντικό, στις θάλασσες της Β Ευρώπης και στη Μεσόγειο Αναφορά υπάρχει στο άρθρο «ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ» στο τεύχος 38. Μια ιδιότητα που έχει το χέλι είναι να γλυστράει οπότε είναι πολύ δύσκολο να το πιάσει κανείς με το χέρι αφού δεν έχει καθόλου τριβή Έτσι χρησιμοποιούμε πριονίδια ή ένα κομμάτι πανί για να το πιάσουμε. Στα νησιά δε είναι και τόσο αγαπητό φαγητό παρά μοναχα σαν μεζές Αντίθετα στην Ηπειρωτική Ελλάδα και κυρίως στην Ήπειρο θεωρείται εκλεκτό ψάρι και το τρώνε ψητό με πατάτες στο φούρνο Καλής ποιότητας χέλια θεωρούνται αυτά του Αμβρακικού