ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ 1814

ΕΝΟΤΗΤΑ 7  ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ 1814

Υπ. Καθηγ.
ΓΡΟΥΔΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

 (σελ.28 – 29)

ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Ήταν μία φανερή οργάνωση που ιδρύθηκε το 1814 στην …………………. της Ρωσίας με σκοπό την προετοιμασία του ……………  ……………….. των Ελλήνων για ……………………. .

Πρωτεργάτες της ήταν οι: Νικόλαος ……………, ………………… Τσακάλωφ, Εμμανουήλ …………… και Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος.

ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΣΑΝ ΟΙ ΦΙΛΙΚΟΙ

Έπρεπε να οργανωθούν καλά, γιατί οι Έλληνες ήταν ……………… και έπρεπε να δράσουν φανερά,  ώστε να μην γίνουν αντιληπτοί από την ……………… διοίκηση.

Επίσης έπρεπε να πείσουν τους …………………… Έλληνες, οι οποίοι είχαν δει τα προηγούμενα ………………… κινήματα να αποτυγχάνουν.

Έπρεπε να ………………… ανθρώπους από διαφορετικές χώρες με διαφορετικά οικονομικά – ……………………. συμφέροντα.

Υπ. Καθηγ.
ΓΡΟΥΔΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Απότην άλλη το έργο τους δυσκόλευε ,επειδή η Οθωμανική Αυτοκρατορία είχε ……………….. προβλήματα, επίσης από τη διάδοσητων ιδεών της …………………… επανάστασης και επειδή ένα σημαντικό τμήμα του Ελληνισμού είχε ως αίτημα τη δημιουργία …………………………..  ………………….   ………………… .

Χρησιμοποιούσαν τα πραγματικά τους ονόματα / ψευδώνυμα και επικοινωνούσαν με …………………… αλφάβητο. Τα μέλη δοκιμάζονταν για ένα διάστημα / γίνονταν αμέσως δεκτά πριν μπουν στην οργάνωση.

ΟΙ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ ΤΙΜΩΡΟΥΝΤΑΝ ΜΕ …………………. .

Στην αρχή μέλη της Φ.Ε. ήταν πλούσιοι Έλληνες,αργότερα όμως ήταν άνδρες από όλες τις …………………… ………………….. . Γυναίκες δεν γίνονταν δεκτές.

Την ηγεσία της Φιλικής Εταιρείας ανέλαβε ο Α……………………….   Υ……………………….. γιατί οι άσημοι αρχηγοί της καταλάβαιναν ότι δεν μπορούσαν να ……………….. τους

……………….. τους.                                                                          

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΕΝΟΤΗΤΑ 7β

Υπ. Καθηγ.
ΓΡΟΥΔΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Η ΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΙΣ ΗΓΕΜΟΝΙΕΣ

Η επανάσταση ξεκίνησε από τις παραδουνάβιες ηγεμονίες, γιατί δεν υπήρχε εκεί…………………. στρατός και γιατί εκεί κοντά υπήρχε ……………. στρατός για βοήθεια.Προσεγγίστηκαν πολλοί βαλκάνιοι ηγέτες για να ……………… στην επανάσταση . Ο σέρβος Καραγεώργεβιτς έγινε μέλος της ……………… …………… . Ο Αλέξανδρος ………………… στις 24 Φεβρουαρίου 18… κήρυξε την επανάσταση στο Ιάσιο της Βλαχίας. Κήρυττε την επανάσταση με προκηρύξεις.Υπήρχαν όμως σοβαρά προβλήματα. Οι πλούσιοι Έλληνες/Ρώσοι δεν ανταποκρίθηκαν υλικά.  Ο τσάρος δέχθηκε/αποκήρυξε την επανάσταση καιεπέτρεψε να μπει ο τουρκικός στρατός στις ηγεμονίες για την  κατα………… της. Ο Πατριάρχης ……………… ο Ε αφόρισε όσους συμμετείχαν στο κίνημα. Ο Υψηλάντης συνέχισε τον αγώνα. Έγινε μία πολύκρίσιμη μάχη στο Δραγατσάνι (7 Ιουλίου 1821), όπου βοήθησε πολύ ο Ι………… Λόχος (λόχος εθελοντών φοιτητών). Η ήττα όμως δεν αποφεύχθηκε.  Μετά ο Υψηλάντης πέρασε στην Αυστρία/Ρωσία, όπου τον συνέλαβαν. Ο τραγικός επίλογος γράφτηκε όταν οι οπλαρχηγοί Ολύμπιος και Φαρμάκης με τους…………… τους εγκλωβίστηκαν στη Μονή Σέκκου. Ο Ολύμπιος ………………. με τουςσυμπολεμιστές του και ο Φαρμάκης πιάστηκε και αποκε………………… .